Etsitkö aitoa Jumalan yhteyttä?

Uskonnon tuttu muoto voi peittää tärkeimmän. Tarvitsemme Jumalan elävää kohtaamista. Ehkä sinä etsit juuri sitä.

Jesaja julisti sanomaa aidosta Jumalan palvonnasta. Hänenkin aikanaan oli niitä, jotka kävivät läpi uskonnollisia menoja, mutta joita ei kiinnostanut pitää yhteyttä Jumalan kanssa ja jotka eivät välittäneet kysyä hänen tahtoansa arkisen elämänsä asioissa.

"Minun sieluni vihaa teidän uusiakuitanne ja juhla-aikojanne; ne ovat käyneet minulle kuormaksi, jota kantamaan olen väsynyt." (Jes 1.14.)

"Ja Herra sanoi: tämä kansa lähestyy minua suullaan ja kunnioittaa minua huulillaan, mutta pitää sydämensä minusta kaukana, ja - heidän jumalanpelkonsa on vain opittuja ihmiskäskyjä -. (Jes 29:13.)

Tuttu, turvallinen muoto

Jesaja murehti sitä, että israelilaiset olivat uskonnollisia, mutta eivät eläneet lähellä Jumalaa. Niin kuin yllä todetaan, he pitivät sydämensä hänestä kaukana. Jeesus lainasi tätä Jesajan kirjan kohtaa puhuessaan oman aikansa ihmisille, jotka hyväksyivät tutun uskonnon muodon: "Te ulkokullatut, oikein teistä Esaias ennusti sanoen: 'Tämä kansa kunnioittaa minua huulillaan, mutta heidän sydämensä on minusta kaukana, mutta turhaan he palvelevat minua opettaen oppeja, jotka ovat ihmiskäskyjä" (Mt 15:7-9.)

Mathew Henry kirjoittaa: "On monta sellaista, jotka eivät tunne Jumalan voimaa ja vieläpä vihaavat sitä. Kuitenkin he kiivailevat siitä, miten uskonnolliset menot pitäisi suorittaa."

Etsitään kokosydämisiä

Paavali kertoo, että lopunaikoina monilla on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman (2 Tm 3:5). Jumala etsii niitä, jotka palvovat häntä koko sydämestään.

Jeesus tapasi Syykarin kaivolla samarialaisen naisen. Nainen yritti keskustella hänen kanssaan siitä, missä Jumalaa pitäisi rukoilla: Jerusalemissa vai Garissimin vuorella. Herra opetti häntä, että Jumala tahtoo, että rukoilemme hengessä ja totuudessa. Kyse ei ollut lainkaan jumalanpalveluspaikan maantieteellisestä sijainnista vaan ihmissydämen tilasta ja suhteesta Jumalaan.

Jumala tahtoo, että me annamme hänelle sydämemme. Hän tahtoo meidät lähelleen. "Käykäämme esiin totisella sydämellä." (Hb 10:22.)

Gary Bowell

(Airut 4/1999)