Heikkona voittamaton

Jumala on luonut uutta herätystä kautta aikojen. Sen taustalla on aina ollut uskovien rukous. Toivottomilta näyttävät tilanteet muuttuvat. Jo kaksi tai kolmekin rukoilijaa riittää. Tästä on useita esimerkkejä Vanhasta ja Uudesta testamentista. Esirukoilijat "seisoivat muurinaukossa", ja tapahtumat kääntyivät Jumalan omien voitoksi.

Näin toimivat Daniel ja hänen ystävänsä Sadrak, Meesak ja Abednego (Dan 2:17-23). Rukouksen kautta he "kukistivat valtakuntia, pitivät vanhurskautta voimassa, tukkivat leijonien kidat ja sammuttivat tulen voiman" (Rm 11:33-34). Jumalan omien pieni joukko sai voiton, vaikka vastustajia oli seitsemän miljoonaa kertaa enemmän. Jumalan kansa sai odottamattoman siunauksen, kun se turvautui ainoastaan laupiaaseen Jumalaan (Dan 6:26-27).

Jesaja ja Hiskia ja heidän rukoilevat ystävänsä voittivat ylivoimaisista vaikeuksista huolimatta. He pyysivät apua Jumalalta, ja hän pelasti heidät tekemällä ihmeen. Kun kaikki toivo näytti kadonneen, Jumala puuttui asioihin ja Assyrian kuninkaan armeijasta kaatui 185 000 miestä yhdessä yössä (2 Kn 19:35-36).

Heikkojen henki herätettiin

Esra ja hänen rukoilevat kumppaninsa varmistivat Ahava-joella Jumalan erityisen suosion koko kansalle. He olivat julistaneet, että he turvautuvat Jumalaan, ja Jumala vastasi heidän uskoonsa runsain mitoin. Hän antoi paremman turvan, kuin rykmentillinen sotilaita olisi voinut taata. He olivat vakuuttaneet kuninkaalle: "Meidän Jumalamme käsi on kaikkien päällä, jotka etsivät häntä, heidän parhaakseen; mutta hänen voimansa ja vihansa on kaikkia vastaan, jotka hylkäävät hänet." (Esra 8:22.) Jumala osoitti heidän väitteensä perusteellisesti todeksi.

Profeetta Haggai ja profeetta Sakarja vaikuttivat israelilaisten keskuudessa sen jälkeen, kun nämä olivat palanneet takaisin pakkosiirtolaisuudesta. Jumalan omat saivat toisen Jerusalemin temppelin valmiiksi heidän aikanaan, kun he rukoilivat ja omistautuivat hänelle. Kansakunta koki hengellisen heräämisen. "Ja Herra herätti Juudan käskynhaltijan Serubbaabelin - - ja ylimmäisen papin Joosuan - - ja kansan koko jäännöksen hengen,ja he tulivat ja ryhtyivät rakentamaan Herran Sebaotin, heidän Jumalansa, temppeliä." (Hag 1:14.)

Entä jos olen epävarma?

Jumala antaa siunauksia pienen joukon rukouksiin myös seurakunnan aikana. Hän muutti tappiot voitoiksi ja kuolettuneet hedelmällisiksi. Opetuslapset saivat helluntain siunauksen kovettunutta kansakuntaa varten.

Jos olisimme laskeneet Juudan ja Jerusalemin uskonnollisen väestön ennen helluntaita, tulos olisi näyttänyt ehkä tältä: "Kolme miljoonaa uskonnollista ei-uskovaa ja vain runsaat viisisataa uskovaa." (2 Kr 15:6.) Kuitenkin rukouksessa viipynyt vähemmistö riisti yhdessä päivässä kolme tuhatta kallista sielua väärien uskonnollisten johtajien vallasta. Myöhemmin uskoon tuli vielä tuhansia ihmisiä. Paavali ystävineen avasi kaupunkeja ja maita ilosanoman vaikutukselle rukouksen avulla.

Jumala on sama vielä tänäänkin. Rukoilevat vähemmistöt luottavat Jumalan uskollisuuteen silloinkin, kun tilanne näyttää epätoivoiselta.

Mooses ei ollut varma, kykenisikö hän sovittamaan kansan rikokset, mutta silti hän anoi Jumalaa sen edestä, ja Jumala vastasi (2 Ms 32:30-33:17). Joonatan ja hänen aseidensa kantaja eivät myöskään olleet varmoja siitä, miten Herra auttaisi Israelin armeijaa. Silti he turvasivat häneen ja lähtivät hiipimään vihollisleirin lähistölle kahdestaan. Herra antoi Israelille voiton näiden kahden välityksellä (1 Sm 14:6-15). Niiniven kuningas ei ollut varma, peruuttaisiko Jumala tuomionsa, mutta silti hän kehotti ihmisiä huutamaan Jumalaa avukseen (Joona 3:8-9).

Vastauksia mieluusti

Uskollinen Jumalamme vastaa yhä rukouksiin mieluusti. Rukoillaan Pyhän Hengen virvoitusta. Vedotaan ristin voitto ja Jeesuksen veren, lupausten ja Herran Jeesuksen nimen tähden. Seistään muurinaukossa. Kukistetaan sielunvihollisen linnoitukset hengellisten sota-aseiden kanssa, jotta uskovat tunnustavat synnin ja hylkäävät sen; jotta he uudistuvat uskossa ja luopuvat maailmallisuudesta (2 Kr 10:3-5).

Ylösnousseen Herran voima on seurakunnan takana, kun se hänet tunnustaa. Rukoillaan ja innostetaan toisetkin rukoilemaan, jotta ilosanoma leviää maailmaan. Vähemmistö, joka rukoilee Pyhän Hengen voimassa, on voittamaton.

Herald of His Coming

(Airut 5/2000)