8. Usko se luotettaville miehille!
(2. Tim. 2:2)


Hudson Taylor (1832-1905)

Hudson Taylor purjehti 21-vuotiaana Englannista lähetystyöhön Kiinaan (1853) ja oppi luottamaan kaikissa tarpeissaan täydellisesti Jumalaan. Hän kannusti muita uskovia tekemään samoin. Hudson Taylorin elämästä on edelleen saatavilla useita elämäkertoja ja suosittelen vilpittömästi niiden lukemista. On todellakin niin, että "nimi on kalliimpi suurta rikkautta" (Snl. 22:1).


Yrjö Myller (1805-1898)

Yrjö Myllerin ensimmäinen orpokoti perustettiin vuonna 1836 ja vuoteen 1870 mennessä Bristoliin oli perustettu jo yhteensä viisi orpokotia, jotka tarjosivat suojan noin 2000 hädänalaiselle lapselle. Yrjö Myllerin työ jatkuu tänäkin päivänä ja se on edelleen täysin riippuvaista Jumalasta, kaikkien tarpeidemme täyttäjästä, joka kuulee rukouksemme ja vastaa niihin.

221


Osa 1 - Hedelmänkantamisen periaate

Kristittyjen parhaiten tuntema raamatunjae on Joh. 3:16: "Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä". Mutta kuinka monelle meistä on tuttu toinen Joh. 3:16, joka on Johanneksen ensimmäisessä kirjeessä: "Siitä me olemme oppineet tuntemaan rakkauden, että hän antoi henkensä meidän edestämme; meidänkin tulee antaa henkemme veljiemme edestä"?

Johanneksen evankeliumin kohta kertoo, mitä Jumala on tehnyt meidän puolestamme. Meidän on helppo uskoa se. Johanneksen 1. kirjeen kohta taas kertoo, mitä Jumala odottaa meidän tekevän toisten puolesta. Sitä on vaikeampi omaksua, sillä siinä on käsky tehdä jotakin.

Ensiksi mainitusta jakeesta on sanottu, että se on "evankeliumi pähkinänkuoressa". Jälkimmäinen jae antaa ymmärtää, että me olemme "pähkinänkuoria", joiden on murruttava ja pudottava maahan kuolemaan, jotta evankeliumi pääsisi leviämään kauttamme. Mitä tämä tarkoittaa? Raamattu opettaa meille, että jos tahdomme olla Kristuksen seuraajia, meidän on kadotettava oma elämämme. Paavali kirjoittaa, että me olemme kuolleita synnille ja haudatut Kristuksen kanssa kuolemaan (Room. 6:24). Hän sanoo myös antaen meille esimerkin: "Minä olen Kristuksen kanssa ristiinnaulittu" (Gal. 2:19). Kristus itse sanoi, että jos joku haluaa kantaa hedelmää elämässään, hänen on ensin kadotettava elämänsä (Joh. 12:24,25).

Kristuksen kaltaiseksi tulemisesta on kyllä aina puhuttu paljon. Se on kuitenkin kavennettu tarkoittamaan vain pyrkimistä pyhyyteen. Meidän on muistettava, että Kristus kuoli meidän puolestamme. Ollaksemme siis hänen kaltaisiaan meidänkin on annettava elämämme toisten edestä.

Joh. 3:16 antaa meille sanoman, 1. Joh. 3:16 antaa meille keinon viedä sanomaa: ihmiset, jotka ovat uhranneet elämänsä, ovat Jumalan keino viedä evankeliumia eteenpäin. Jos seurakunta on epäonnistunut sanoman levittämisessä, vika on ollut siinä, että sanoman välittäjät eivät ole olleet itselleen kuolleita.

Mitä sitten tarkoittaa elämän antaminen toisten puolesta? Ensiksi se tarkoittaa Kristuksen elämää meissä. Me annamme elämämme Kristukselle, ja Hän antaa elämänsä meille. Paavali sanoi olevansa "Kristuksen kanssa ristiinnaulittu", mutta siinä ei ollut kaikki; hän jatkoi: "Ja minä elän". Miten hän eli? "Minkä nyt elän lihassa, sen minä elän Jumalan Pojan uskossa, hänen, joka on rakastanut minua ja antanut itsensä minun edestäni" (Gal. 2:20).

Mistä tämä uusi elämä alkaa? Rististä. "Ristiinnaulittu Kristuksen kanssa" merkitsee ristin kohtaamista niin, että kaikki, mikä minussa on Jumalan tahdon vastaista, saa kuolemantuomin. Risti merkitsi Jeesuksen aikana kuolemaa. Se on kova tie. Kristillisyys ei ole vanhaa elämää, jossa on uusia tapoja, vaan uutta elämää, jota edeltää kuolema. Ei ole mitenkään uusi ilmiö tavata sovitteluratkaisuja tekeviä kristittyjä, joista Paavali sanoisi, että he "vaeltavat Kristuksen ristin vihollisina" (Fil. 3:18).

Korinttolaiset kristityt, samoin kuin uskovat kaikkialla ja kaikkina aikoina, olivat tulleet Kristuksen luokse täysin itsekeskeisyyden kyllästämästä yhteiskunnasta. On kaksi eri asiaa ensinnäkin tietää, että on vastaanottanut uuden elämän ja toisaalta tajuta, millaista uutta käyttäytymistä ja asennoitumista tämä uusi elämä vaatii. Korinttolaiset alkoivat huomata, että heidän oli sopeuduttava kokonaan uuteen normistoon.

Ihmisen luonnollisen elämän keskus on hän itse. Kristuksessa vastaanottamamme uuden elämän keskus on Jumala. Tämä muutos ei tapahdu ilman taistelua. Itse asiassa taistelu jatkuu siihen asti, kunnes kaikki meissä on taipunut Jumalalle alamaiseksi. Tämä tapahtuu vasta silloin, kun näemme Hänet kasvoista kasvoihin (ks. Joh. 3:2). Kun avaudumme Pyhälle Hengelle, ymmärrämme jatkuvasti yhä syvemmin, miten ristin tulee kohdata minä keskeinen elämämme.

Korinttolaiset olivat eläneet maailmallisessa kaupunkiyhteisössään omaa etuaan etsien. Se oli malli, johon heidät oli kasvatettu. He eivät tienneet mitään toisenlaisesta elämästä. Ihmissuhteissaan niin kodissa kuin sen ulkopuolellakin he etsivät omaa mielihyväänsä. Henkilökohtaiset oikut ja mielihalut hallitsivat heidän ajatteluaan, ja niiden toteuttamiseksi mikä tahansa käyttäytymismalli oli sallittu.

223


Kirjeessään Korinton uskoville Paavali osoittaa, että Jumalan antamia lahjoja voi käyttää itsensä korostamiseen, ja näin väistämättä käykin, ellei risti pääse vaikuttamaan sen elämän toteutumisessa, jonka Kristus uskoville antaa. Risti oli äärimmäinen todistus meidän Herramme alistumisesta Isän tahtoon. Meille risti merkitsee alttiutta käyttää kaikkea, mitä Jumala meille antaa, Hänen tahtonsa mukaan. Tämä oli sen taistelun ydin, jota korinttolaiset kävivät. Paavali tarkastelee heidän seurakuntansa elämän eri puolia ja osoittaa, millainen kaaos syntyy, kun risti sivuutetaan.

Korinttolaisilla oli ollut etuoikeus kuunnella mitä parhainta opetusta. Paavali, Apollos ja Pietari olivat kaikki erinomaisia Herran palvelijoita. Heidän sanomansa olisi voinut lujittaa seurakunnan yhteyttä ja lisätä Jumalan tahdon ymmärtämistä heidän keskuudessaan. Korinttolaiset olivat kuitenkin pääasiassa kiinnostuneita siitä henkilökohtaisesta mielihyvän tunteesta, jonka suosikkiopettajan kuuntelu heille antoi. Niinpä opetus johtikin väittelyihin ja eripuraisuuteen. Paavali muistuttaa heitä siitä, että Jumalan voima on ristissä. Vain jos sallimme opetuksen johtaa meidät Kristuksen luokse, niin että Hänen tahdostaan tulee meille tärkeämpi kuin omastamme, saa se aikaan ymmärrystä ja elämää hyvää hedelmää!

1. Korinttolaiskirjeen armolahjoja käsittelevä osuus on varmaan Raamatun tutkituimpia osia. Lukujen 12 ja 14 välissä on kuitenkin valtava opetus rakkaudesta luvussa 13. Jumalan rakkauden korkein ilmaus oli risti. Ilman ristiä hengellisten lahjojen välityksellä saatu innoitus on vain ohimenevää. Risti ohjaa meitä ymmärtämään Raamatun sanasta, millainen Jumala on. Ilman sitä ei minkäänlainen subjektiivinen hengellinen kokemus ole kestävä.

Kirje korinttolaisille päättyy voimakkaaseen todistukseen ylösnousemuksesta. Ylösnousemus oli ristin seuraus. Ellei Herramme olisi kuollut, Hän ei olisi voinut nousta ylös. Paavalin tarkoitus on osoittaa, että irrallaan rististä hengellinen elämämme on tarkoituksetonta (1. Kor. 15:17). Ei ole olemassa hengellistä elämää ilman hengellistä kuolemaa.

Yksi salakavalimpia houkutuksia, joita kohtaamme, on se sama, joka kohtasi korinttolaisia: poistaa risti uskostamme. Kun risti poistetaan, kadottaa kaikki elinvoimansa. Siunauksellinen opetusvirta muuttuu kuolleen kirjaimen palvelemiseksi. Keskinäisestä kanssakäymisestä tulee tarkoituksetonta. Ihmissuhteet perheessä ja seurakunnassa huononevat. Maailmalle antamamme todistus menettää voimansa. Raamatullisesta seurakuntajärjestyksestä ja jumalanpalveluksesta tulee teeskentelyä. Hengen lahjojen käyttö johtaa vain sekaannukseen. Paavali oli tietoinen tästä kaikesta, ja siksi hän korostaa ristin merkitystä saarnoissaan ja opetuksessaan (1. Kor. 2:2).

Monet kristityt pelkäävät ristiä. Syynä saattaa olla tuntematon pelko. Itsellemme kuoleminen merkitsee astumista uuteen elämään, uuteen asennoitumiseen Jumalaa ja ihmisiä kohtaan. Meidän on opittava rakastamaan tuntematonta, joka tulee kolkuttamaan ovellemme; vammaista, joka tarvitsee apua päästäkseen liikkumaan; puliukkoa, joka likaisena ja löyhkäävänä seisoo pelastusarmeijan soppajonossa; itkevää naista, joka on juuri saanut kuulla miehensä jättävän hänet; nuorta, joka on joutunut juomiskierteeseen; jopa sisariamme ja veljiämme, jotka kuuluvat eri kirkkokuntaan kuin me.

Ristin vierastamiseen saattaa olla syynä myös epäonnistumisen pelko. Entäpä jos luotamme Jumalaan, mutta sitten asiat eivät kuitenkaan mene niinkuin mielestämme pitäisi? Kun luemme Hebrealaiskirjeen 11. luvusta niistä, jotka kestivät loppuun asti, meille kerrotaan, että "vaikka nämä kaikki uskon kautta olivat todistuksen saaneet, eivät he kuitenkaan saavuttaneet sitä, mikä oli luvattu" (Hebr. 11:39). Toisin sanoen he epäonnistuivat, vaikka he uskoivat. Ulkonaisista vaikeuksistaan huolimatta he eivät lakanneet palvelemasta Jumalaa. Panoksena ei ollut heidän maineensa, vaan Jumalan. Ihminen, joka on antanut elämänsä Jumalan käyttöön, ei pelkää epäonnistumista. Ensiksikään siksi, että Jumala aina pitää huolen omasta maineestaan. Toiseksi siksi, että viisauden ja rakkauden Jumala antaa meille aina menestystä, mutta se on menestystä, joka on määritelty Jumalan mittapuiden mukaan, ei meidän.

Jos emme ole antaneet elämäämme Jumalalle, voi taustalla olla menetyksen pelko. On turvallisempaa pitää kiinni siitä, mitä omistaa, kuin luovuttaa se Jeesukselle. Niin tehdessämme olemme kuitenkin unohtaneet, että saavuttaakseen jotakin on ensin luovuttava. Kantaaksemme hedelmää meidän on vehnänjyvän tavoin pudottava pimeään, kylmään ja alastomaan maahan. Vasta sitten voi hedelmää kantava varsi nousta ylös.

224


Maailma puhuu ihmisen oikeudesta elämään, vapauteen ja onnen tavoitteluun. Nämä käsitteet ovat kuitenkin kuvitelmia; ne näyttävät hyviltä paperilla, mutta kuka on Kristuksen antaman elämän ulkopuolella todella kokenut elävänsä, olevansa vapaa tai onnellinen? Me kristitytkin pidämme mielellämme kiinni oikeuksistamme. Vaadimme oikeutta lepoon, oikeutta kuluttaa rahamme itse itsellemme sopivimmalla tavalla, oikeutta menestykseen ja vapauteen. Mutta kuka meistä on valmis puhumaan oikeudesta vaivannäköön, omastaan antamiseen, vaatimattomaan elämään ja oikeudesta käyttää vapauttaan toisten palvelemiseen ja vapauttamiseen?

Vaikka lähetystyöntekijäksi ryhtyminen edellyttääkin Herran omaa kutsua, ei uskosta todistamine ole kristitylle vapaaehtoinen asia, vaan velvollisuus, asuipa hän sitten kotonaan tai varuskunnan parakissa. Jos viivyttelemme todistustehtävässämme, se tekee asiat myöhemmin hankalammiksi Paavalilla oli varmaan tämä mielessään, kun hän kirjoitti Timoteukselle: "Sillä Jumala ei antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman ja rakkauden ja raittiuden hengen. Älä siis häpeä todistustasi Herrastamme..." (2. Tim. 1:7,8).

Ehkäpä suurin syy siihen, että me Kristuksen seuraajat emme ole antaneet elämäämme kadotettujen ihmisten ja veljiemme puolesta, on se, että pyhyyden, eli erottautumisen, ja palvelemisen käsitteet ovat meillä menneet sekaisin. Tietenkään meistä ei ole mukavaa olla sellaisten ihmisten seurassa jotka kiroilevat, tekevät rikoksia yms., mutta juuri tällaiset ihmiset tarvitsevat pelastusta. Juuri siksi Jeesus tuli maailmaan; ojentaakseen kätensä kadotettuja ihmisiä kohti ja pelastaakseen heidät (Luuk. 19:10). Erottautuminen ei merkitse pidättäytymistä kanssakäymisestä, vaan osallisuudesta mukautumisesta pahaan (2. Kor. 6:14-18; Joh. 17:15; Gal. 6:1). Tässä, niin kuin kaikessa muussakin, Herramme on meille mallina. Hän oli "pyhä, viaton, tahraton, syntisistä erotettu" (Hebr. 7:26), mu1 silti Hän oli yhteydessä syntisiin ihmisiin, jotta nämä pelastuisivat. Niin monien tulisi kuulla hyvä sanoma, mutta se ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi mennä diskoihin todistamaan tai jakama; lentolehtisiä (ks. 1. Kor. 10:12), koska voimme tavata samoja ihmisiä monissa muissa, paremmissa paikoissa.

Varokaamme antamasta kristillisestä uskostamme sellaista käsitystä, että Jumalalle riittää, kun olemme moraalisesti nuhteettomia, kunnon kansalaisia, onnellisia ihmisiä; kun käymme kirkossa harrastamme hyväntekeväisyyttä - ja kaikki tämä sekoittuneena poroporvarilliseen elämäntapaan. Näin ei asia ole!

Uskomme ja pyhityksemme sisältö määräytyy siitä käsin, mitä emme tee, kuten Mooseksen laissa. Kristuksen laki kuitenkin arvioi meitä sen perusteella, mitä voisimme tehdä, mutta emme tee. Suurimmat syntimme ovat siinä, mitä jätämme tekemättä, eivät siinä, mitä teemme. "Menkää tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni" oli Herramme viimeinen käsky, jonka täyttämiseen meidän kaikkien on osallistuttava (Matt. 28:18-20).

Kristuksen mielenlaadun omaksuminen merkitsee Hänen askeltensa seuraamista (ks. Fil. 2:5; 1. Piet. 2:21). Hän "tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon ja nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan a hamaan ristin kuolemaan asti" (Fil. 2:7,8). Meidänkin tulee tyhjentää itsemme maineen ja itsekkäiden päämäärien tavoittelusta. Liian usein pidämme kiinni minäkuvasta, joka ei loppujen lopuksi kuitenkaan ole todellinen - niin paljon teeskentelyä ja keinotekoisuutta hengellisen todellisuuden sijasta.

Liian helposti määrittelemme kristityn menestyksen samantapaisesti kuin maailma eli sen perusteella, miten paljon onnistumme haalimaan erilaisia siunauksia Jumalalta. Jumalan ajatus menestyksestä elämässämme on toinen: kuinka paljon palvelemme toisia, missä määrin meissä asuva Kristus kurottua auttamaan kadotettua ja hukkuvaa maailmaa, niin että itse kuitenkin varjellumme saastutukselta. Aivan kuin suola märkivässä haavassa. "...että olisitte moitteettomat ja puhtaat, oli: tahrattomat Jumalan lapset kieron ja nurjan sukukunnan keskellä, joiden joukossa to loistatte kuin tähdet maailmassa, tarjolla pitäessänne elämän sanaa..." (Fil. 2:15,16).

Kuinka monessa seurakunnassa opetetaan, että meidän tulee antaa elämämme veljiemme hyvä Missä ovat hengelliset johtajat, jotka ovat laskeneet syntinsä ja kunnian tavoittelunsa Jeesuksen ristin juurelle, niin että Herra saisi kaiken kiitoksen ja kunnian? Kuinka monessa kristityssä kodissa vieraanvaraisuuden ja turvallisuuden ilmapiiri? Lastemme pitäisi olla koulussa muita parempi heidän pitäisi kuulua menestyvään urheiluseuraan, mutta kuinka monia lapsia kehotetaan olemaan parempi kuin muut lähimmäistensä palvelemisessa?

225


Kuinka monet meistä ovat valmiita luopumaan kunnianhimostaan ja tyytymään paikkaan, jolle maailma ei anna arvoa? Kuinka moni meistä käyttää aikaa paastoon ja rukoukseen tämän syntisairaan maailman puolesta? Meidän kaikkien tulisi kiinnittää enemmän huomiota toisten tarpeisiin kuin omiimme, aivan kuin Sarpatin leski, josta kerrotaan Vanhassa testamentissa. Kertomus Sarpatin leskestä ja Eliasta on vain muutaman jakeen mittainen, mutta silti se antaa meille mainion esimerkin, joka havainnollistaa periaatetta, joka on löydettävissä sekä Vanhasta että Uudesta testamentista (ks. 1. Kun. 17).

Elia oli noudattanut Jumalalta saamiaan ohjeita ja suuntasi kulkunsa Sarpatiin. Tuhoisan kuivuuden vaikutukset tuntuivat laajalti. Kato seurasi toistaan ja karjalaumat nääntyivät vähitellen kuoliaiksi, kun sateettomat kuukaudet vaativat veroaan. Onneksi kallisarvoista vettä oli vielä jäljellä Sarpatin kaivolla, ja kun profeetta pysähtyi lepäämään, hän pyysi ohikulkevaa naista tuomaan hänelle vettä. Sitten hän esitti naiselle, joka oli leski, toisen pyynnön, joka ensi alkuun näytti vaikealta täyttää. Kuivuus oli aiheuttanut nälänhädän, eikä ruokaa ollut helposti saatavissa. "Kun hän meni hakemaan, huusi hän hänelle ja sanoi: "Tuo minulle myös palanen leipää kädessäsi". Mutta hän vastasi: "Niin totta kuin Herra, sinun Jumalasi, elää, minulla ei ole leipäkakkuakaan, vaan ainoastaan kourallinen jauhoja ruukussa ja vähän öljyä astiassa. Ja katso, kerättyäni pari puuta minä menen leipomaan itselleni ja pojalleni, syödäksemme ja sitten kuollaksemme" (1. Kun. 17:11,12). Nainen kärsi äärimmäistä nälänhätää ja heikkona ja nääntyneenä hän halusi enää vain valmistaa viimeisen aterian itselleen ja pojalleen. Nyt kun hän oli valmistelemassa sitä, tulee muukalainen, joka pyytää osaa siitäkin vähästä. Mutta Elialla oli naiselle lohduttava - ja yllättävä - sana: "Niin Elia sanoi hänelle: 'Älä pelkää; mene ja tee, niinkuin olet sanonut. Mutta leivo minulle ensin pieni kaltiainen ja tuo se minulle. Leivo sitten itsellesi ja pojallesi. Sillä näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Jauhot eivät lopu ruukusta, eikä öljyä ole puuttuva astiasta siihen päivään asti, jona Herra antaa sataa maan päälle'." (jakeet 13 ja 14). Nainen olisi hyvin voinut sanoa Elialle, että tämä ei ollut järkevä. Nainenhan oli kohtaamassa varman nälkäkuoleman! Eikö tämä kulkija ymmärtänyt, miltä tuntui katsella rakkaan pojan riutumista kuoliaaksi? Mutta leski ei reagoinut luonnollisella, lihallisella tavalla. Hän uskoi, että tämä kaivolla lepäävä mies oli Jumalan palvelija. Ja uskonsa tähden hän teki niin kuin häntä käskettiin.

Mikä oli tulos? Jauhot eivät loppuneet ruukusta eikä öljy astiasta, aivan kuten Elia oli luvannut. Niin näillä kolmella oli riittävästi ruokaa sateiden tulon asti (jakeet 15 ja 16).

Meidän on kysyttävä itseltämme: panemmeko omat etumme ensimmäiselle sijalle, vai olemmeko tämän naisen tavoin valmiit antamaan etusijan toisten palvelemiselle? Jos leski olisi kieltäytynyt täyttämästä Elian pyyntöä, hän olisi pian syönyt viimeisen ateriansa ja kuollut. Sen sijaan hän auttoi väsynyttä taivaltajaa ja sai elää. Ja mikä vielä enemmän, hän sai elää nähdäkseen toisen suuren ihmeen: hänen poikansa heräsi kuolleista (1. Kun. 17:17-24). Hän antoi omastaan ja sen seurauksena sai enemmän kuin olisi uskaltanut toivoakaan. Sama periaate toimii tänäkin päivänä.

Kristittyinä meillä on vastustettavanamme kolme päävihollista: saatana, maailma ja oma lihamme. Omaa lihaamme vastaan käymämme taistelun voiton avain on, että suuntaamme ajatuksemme toisten palvelemiseen. Sen sijaan, että ajattelemme, kuinka voisin eniten hyötyä kustakin tilanteesta, meidän tulee ajatella, kuinka voisin kääntää tilanteen toisen ihmisen hyödyksi. Ihmisluonto sanoo: "Ota toisilta, niin sinulla on enemmän". Jumalan ajatus taas on: "Antakaa, niin teille annetaan. Hyvä mitta, sullottu, pudistettu ja kukkurainen, annetaan teidän helmaanne; sillä millä mitalla to mittaatte, sillä mitataan teille takaisin" (Luuk. 6:38). Kristillisillä koulutuskeskuksilla ja raamattukouluilla tulisi olla ohjelmassaan vuoden palveluharjoittelu. Mormonit vaativat korkeakouluopiskelijoiltaan kahden vuoden palvelua lähetystyössä, kun me kristityt sen sijaan istumme omahyväisinä akateemisissa piireissämme tai mukavissa kodeissamme ja tuomitsemme heidät harhaoppisiksi. Kunpa oppisimme olemaan käytännönläheisempiä ja vähemmän teoreettisia!

Opetustyöni päätarkoitus on ollut saada kristityt lukemaan ja opiskelemaan Raamattua. Sen lisäksi olen aina kehottanut uskovia kiinnostumaan Jumalan valtakunnan työstä, jota tehdään kaikkialla maailmassa, ja ottamaan osaa siihen. (viite 1) Omassa elämässäni erilaisilla lähetyshistoriikeilla ja elämäkerroilla on ollut erittäin tärkeä sija, enkä voi olla rohkaisematta muita seuraamaan esimerkkiä ja oppimaan ja saamaan innoitusta Jumalan ihmisiltä.

Menneisyydestä löydämme paljon esimerkkejä, joita seurata. Eräässä juutalaisten rukouskirjassa sanotaan: "Historiaa eivät tee filosofit vaan marttyyrit, ihmiset, joiden elämä ja opetus ovat sopusoinnussa. He eivät ainoastaan opettaneet ihanteitaan, vaan myös elivät niiden mukaan, sillä ne eivät

226


olleet heidän ihanteitaan vaan Jumalan". Perimmäisen kysymyksemme ei tulisi olla: mitä suunnittelemme tekevämme elämässämme, vaan: miten suunnittelemme uhraavamme elämämme toisten puolesta, niin että langennut ja kärsivä maailma kuulee sanoman Jumalan rakkaudesta. Sitä se kipeästi tarvitsee. Hedelmänkantamisen periaatetta havainnollistaa seuraava kertomus viidestä nuoresta miehestä, jotka "vielä kuoltuaankin puhuvat".

Operaatio Auca

Oli 8. päivä tammikuuta 1956 - yli neljäkymmentä vuotta sitten! Auringon säteet alkoivat juuri siivilöityä viidakkoon hakatulle aukealle, kun Peter Fleming ja Nate Saint kiipesivät pieneen Piper-koneeseen. Peter heilutti Marilou McCullylle ja Barbara Youdarianille, jotka seisoivat kiitoradan reunassa, ja huusi heille: "Rukoilkaa. Uskon, että tänään on se päivä!" Operaatio Auca oli tuona sunnuntai aamuna kestänyt kuusi päivää. Se oli huolellisesti suunniteltu ja hyvin toteutettu hanke, jonka tarkoituksena oli solmia ystävälliset suhteet Itä-Ecuadorissa asuvaan syrjäiseen intiaaniheimoon, joka ei vielä ollut saanut kuulla Vapahtajan nimeä. Useita kuukausia viisi nuorta lähetystyöntekijää oli rukoillut, suunnitellut ja tehnyt työtä päästäkseen yhteyteen villin Auca-heimon kanssa, joka oli tullut tunnetuksi monien ihmisten surmaamisesta. He kaikki tiesivät tehtävänsä vaarallisuuden. He uskoivat kuitenkin, että tämä oli sekä Jumalan tahto että Jumalan hetki toimia. He olivat jo pystyttäneet leirin Curaray-joelle. He viettivät siellä päivät, ja kolme heistä nukkui yönsä sinne rakentamassaan majassa. Kahta päivää aiemmin heidän ponnistelunsa oli palkittu, kun kolme aucalaista ilmestyi viidakosta ja vietti miesten seurassa koko iltapäivän. Peter sanoi, että se oli Ecuadorin itäosien evankelioimiselle merkkipäivä. Miehet olivat pudottaneet lentokoneesta lahjoja aucalaisille ja saaneet näiltä vastalahjoja; tuo iltapäivä oli näiden alustavien yhteydenottojen huipentuma. Se vahvisti lähetystyöntekijöiden toivoa siitä, että aucalaiset olivat vihdoinkin avautumassa yhteyteen muun maailman kanssa. Lopulliseksi vahvistukseksi he halusivat saada kutsun aucalaisten kylään, jonne he toivoivat saavansa luvan rakentaa kiitoradan uusia yhteydenottoja varten. Tuona sunnuntaina he odottivat, että Auca-heimon miehet tulisivat esittämään heille kutsun. Siksi Peter huudahti: "Uskon, että tänään on se päivä".

Nuoret vaimot, jotka katselivat keltaisen koneen katoavan puiden ylitse, uskoivat lujasti, että Jumala ohjasi koko operaatiota. Kolmentoista minuutin kuluttua kone laskeutui Curarayn hiekkasärkälle, jossa Nate ja Peter liittyivät Ed McCcullyn, Jim Elliotin ja Roger Youdarianin seuraan. Aamiaisen jälkeen viisi sydäntä yhtyi rukoukseen syvänä kaipauksenaan nähdä aucalaiset voitettuina Kristukselle. Lento kylän ylitse paljasti, että miehet olivat lähteneet kylästä, hetkeä myöhemmin näkyi ryhmä, joka oli matkalla kohti lähetystyöntekijöitä. Naten sydän hypähti, kun koneen pyörät koskettivat rantahiekkaa, ja hän huusi: "Nyt se tapahtuu, he ovat tulossa". Hän ilmoitti radiolla vaimolleen Shell Neran tukikohtaan: "Rukoile meidän puolestamme, nyt on se päivä". Innokkaina nuo viisi miestä asettuivat odottamaan hietikolle ja huusivat tiheikköön: "Puinani" (Tervetuloa). Iltapäivällä se tapahtui. Aucalaiset hyökkäsivät äkkiä majan suunnasta pitkät chonta-keihäät aseinaan. Muutamassa minuutissa lähetystyöntekijät olivat saaneet surmansa, ja heidän lukuisten keihääniskujen ruhjomat ruumiinsa jäivät virumaan rannalle tai veteen. Aucalaiset kiskoivat mukaansa suojapeitteen lentokoneen päältä ja hävisivät takaisin viidakkoon. Niin, tämä oli se päivä - kunnian päivä.

Tuona päivänä kylvettiin viisi vehnänjyvää mitä vihamielisimpään maaperään. Kuka olisi ikinä arvannut, että ne vielä kantaisivat satoa? Kuka olisi voinut kuvitella, että tapahtumasta seuraisi muuta kuin surua niille, jotka menettivät rakkaimpansa, ja hetken aikaa kestävä kohu lehdistössä. Nyt, neljänkymmenen vuoden kuluttua sato on näkyvissä, vaikka ei tietenkään kokonaisuudessaan vieläkään. Se, mitä Jumala suunnitteli kylväessään nuo siemenet vuonna 1956, on toteutumassa. Aucalaisten kanssa päästiin lopulta kontaktiin; heille on luotu kirjakieli; heille on kerrottu Kristuksen rakkaudesta; taivaan enkelit ovat saaneet iloita, että heimon keskuudessa on katuvia syntisiä kääntynyt Vapahtajan puoleen; monet aucalaiset ovat saaneet ottaa vastaan kasteen Curarayjoessa.

Tapahtumat ovat kantaneet toisenlaista hedelmää kirjaimellisesti kymmenien tuhansien uskovien elämässä kaukana Curaraysta. Mikään muu tapaus neljänkymmenen viime vuoden aikana ei ole samalla tavalla innostanut kristikuntaa antautumaan Kristuksen palvelukseen. Vain Jumala tietää, mikä vaikutus Curarayn tapahtumilla on ollut uskoviin kaikkialla läntisessä maailmassa. Elisabeth Elliotin kirjaa "Through Gates of Splendour" (suomeksi Operaatio Auca; Arvi A. Karisto: Hämeenlinna 1958) on luettu paljon.

227


Vielä yhdenlaista hedelmää on murhenäytelmä kantanut niiden elämässä, jotka ovat vastanneet Herran kutsuun ja lähteneet lähetystyöhön. Pian Curarayn tapahtumien jälkeen useat sadat vastasivat lähetyskutsuun, ja monet heistä varmasti liittäisivät tekemänsä ratkaisun noiden viiden miehen marttyyrikuolemaan. Herra sanoi, että jotkut kantaisivat satoa "satakertaisesti".

Katsaus tapahtumien kulkuun

Neljä vuotta ennen operaatio Aucaa, hiostavan kuumana iltapäivänä, moottorialus teki matkaa ylös Guayas jokea. Peter Fleming ja Jim Elliot olivat loppupuolella matkaansa San Pedrosta, Kaliforniasta, Guayaguiliin, Ecuadoriin. Edellisenä iltana Peter oli kirjoittanut päiväkirjaansa: "Huomenna olemme Ecuadorissa... Tietyssä mielessä huominen on pelkkä huominen, mutta koko elämäämme vasten tarkasteltuna se on tärkeä päivä... Se on erään elämän päätös ja toisen alku. Edessäni olevat kokemukset panevat Jumalan elämässäni äärimmäiselle koetukselle... Olemme menossa kohti pelottavaa tilannetta, joka ei lupaa paljoa. Meidän vastuullamme on uskoa ja tehdä työtä ja odottaa, että Jumala puolustaa nimeänsä osoittamalla voimansa. Hänen on se tehtävä, sillä muuten emme saa työtä tehdyksi". Sitten Peter lainasi hengellistä laulua "We rest on Thee" (Kilpemme, suom. Ensio Kurki Suonio; Veli Henryn kirjassa Soihdunkantajia, Ari-kustannus: Saarijärvi 1977):

"Suojassas Sun, Sä Kilpi, Puoltajamme,
me kohden tulta emme yksin käy,
vaan voimas Sun on meillä voimanamme,
se mikä maailman silmiin ei näy. "

On merkillistä, miten usein tämä laulu liittyy kertomukseen Ecuadorin marttyyreistä. Jim ja Peter olivat laulaneet sitä opiskeluaikanaan Finlandia-hymnin sävelellä (viite 2). Kaikki miehet tunsivat sen ulkoa. Sanat pohjautuvat Juudan hurskaan kuninkaan rukoukseen tilanteessa, jossa hän kohtasi pientä kuningaskuntaa vastaan hyökkäävän valtavan Egyptin armeijan. Kun kuningas Aasa lähti pienine armeijoineen taisteluun ylivoimaista vihollista vastaan, hän rukoili: "Sinuun me turvaudumme ja sinun nimessäsi me olemme tulleet tätä suurta joukkoa vastaan..." (2. Aik. 14:11).

Tammikuun 3. päivänä 1956 pitkään suunniteltu operaatio Auca oli määrä aloittaa. Jälleen vihollinen oli ylivoimainen. Viisi nuorta miestä kokoontui pienten kannettavien urkujen ympärille ja lauloi saman laulun. Toinen säkeistö kuului:

"Nimessäs, Jeesus, Sinä Kuninkaamme,
pelastus täys Sun ostamillas on.
Sinusta kaiken elämän me saamme,
Sä lähde Rakkauden loputon."

Viisi päivää myöhemmin he lauloivat laulun viimeistä kertaa. Silloin he seisoivat hiekkasärkällä keskellä Curaray-jokea. Nate oli juuri kertonut heille, että aucalaiset olivat matkalla heitä kohti. He ilmaisivat uskonsa Jumalaan ja halunsa korottaa Jumalan Poikaa ihmisten keskuudessa. Laulun kolmas säkeistö kuuluu:

"Käskystäs Sun me heikot kaikki voimme
armostas huononkin suot ammentaa.
Kun Sinä kosketat, me savi soimme,
sydämiin taivaan laulu puhkeaa".

Kului jälleen viisi päivää. Tällä kertaa viisi leskeä kuunteli pelastusretkikunnan raporttia viiden ruumiin löytymisestä Curaray-joelta. He kuuntelivat ääneti, kun heille kerrottiin löydön pöyristyttävistä yksityiskohdista. Seuraavana iltana, tammikuun 13. päivänä, kun vaimot ja kristityt ystävät olivat kokoontuneet yhteen ja lukivat Raamatun kohtia, jotka kertoivat taivaasta, yksi leskistä, Marilou McCully, istuutui pianon ääreen säestämään laulua. Elisabeth Elliotin kirkas sopraano lauloi:

228


"Suojasta Sun, Sä Kilpi, Puoltajamme
ei lastas ryöstä mainen kärsimys.
On taisto Sun, Sua kiittäin kumarramme,
Sun voitto on, Sun iät ylistys."

Nuo kaikki viisi miestä, jotka panivat henkensä vaaralle alttiiksi ja kuolivat Curaraylla, olivat erinomaisia miehiä, vaikka monen todistuksen valossa onkin selvää, että Jumala käyttää yhtä hyvin aivan tavallisiakin ihmisiä. Mutta näiden viiden nuoren miehen henkilökohtaiset ominaisuudet tekivät heistä ensiluokkaisia lähetystyöntekijöitä eturintamalle, pioneerityöhön. Kaikkien heidän kykyjensä ja hengellisten lahjojensa yläpuolella oli heidän syvä antautumisensa Kristuksen palvelemiseen. Kuten apostoli Paavalille, heillekin elämä oli Kristus (Fil. 1:21). Hän oli heidän elämänsä liikkeellepaneva voima. Juuri tällä alueella he ovat meille suurimpana esimerkkinä. Luonnolliset kykymme ja hengelliset lahjat eivät ole meidän valittavissamme, mutta sen sijaan voimme valita, haluammeko palvella Herraamme Jeesusta Kristusta ja olla kuuliaisia Hänen käskyilleen.

Kun tri Wilfred Tidmarshilla 1940-luvulla oli näky aucalaisten tavoittamisesta, hänellä oli hyvin vähän käsitystä siitä, miten tapahtumat etenisivät. Nyt, 55 vuotta myöhemmin, hän voi iloita siitä, että useimmilla aucalaisilla on tilaisuus kuulla hyvää sanomaa. Luotettavimpien arvioiden mukaan Ecuadorin itäosien viidakossa elää noin 1000 Auca-heimon jäsentä. Syrjäisimmillä alueilla asuu vielä eristäytyneitä ja melko villejä ryhmiä, mutta neljällä pääasutusalueella elävillä on säännöllistä yhteydenpitoa lähetystyöntekijöihin.

Surmansa saaneen Jim Elliotin vaimo ja Rachel Saint, Nate Saintin sisko, jatkoivat työtä ja menivät viidakkoon. He todistivat Kristuksesta juuri niille aucalaisille, jotka olivat vastuussa viiden lähetystyön tekijän surmaamisesta. Peter Fleming kirjoitti heinäkuussa 1952: "Minun täytyy olla harjaantunut orjan osaan, sitoutunut palvelemaan veljiäni varauksitta, välittämättä siitä, kuka tekee työn tai saa siitä kunnian, välittäen vain siitä, että Jumala saa siitä ylistyksen". Kuten jo aiemmin totesin, ovat monet aucalaiset vuosien saatossa tunnustaneet uskonsa Kristukseen osoittaen, että viiden nuoren lähetystyöntekijän uhri ei ollut turha. Innostakoon heidän esimerkkinsä meitä seuraamaan Jeesusta, Kristusta, Herraamme. Heidän perimmäisin pyrkimyksensä oli korottaa Häntä hyvin todellisella tavalla.

Hedelmää kantava kristillinen palvelutyö ja sitoutuminen evankeliumin levittämiseen maksaa paljon Se vaatii aikaamme ja energiaamme eikä vain fyysistä ja emotionaalista energiaamme, vaan ennen kaikkea hengellistä energiaamme hengellisessä sodankäynnissä, taisteluissa ja rukouksessa. Ja ennen kaikkea meidän on oltava valmiit siihen, että oma minämme, ylpeytemme, itsekorostuksemme ja oman edun tavoittelumme raastetaan maahan, että Herra voisi olla kaikkea.

Paavali tiesi, miten kuolema teki työtään hänessä, että Kristus saisi muotoa toisissa. Jos olemme ahdistuksissa, joita meidän on vaikea sanoin kuvata, jos kärsimme kipua, joka näyttää hedelmättömältä, muistakaamme, että luonnollisessakin maailmassa on tietynlaista kipua, joka on hedelmällistä. Kuka tietää, etteivätkö kärsimyksemme ja tuskamme voisi olla sen hengellisen kasvun synnytys tuskia, jonka Jumala haluaisi saada aikaan? Mutta Jumalan palvelemisen hinta on vain asian toinen puoli: "Jos jonkun tekemä rakennus kestää, on hän saava palkan" (1. Kor. 3:14). Jumalan palvelemisesta saa äärettömän ja ihmeellisen palkan. Ihmeellisintä lienee se, että me ylipäätään saamme palkan. Mikään ei ole ihmisymmärrykselle niin käsittämätöntä ja hämmennä ihmismieltä niin paljo kuin se, että iankaikkinen Jumala kumartuu alas loputtomassa armossaan, ottaa yhteyteensä hauraat, uskottomat, lunastetut syntiset, käyttää heitä astioinaan omaksi kunniakseen ja antaa heille tästä palkkion.

Tässä maailmassa meidän voi olla liian vaikea ymmärtää, mikä tämä palkkio olisi. Paavali puhu palkkiosta, jonka toiset saavat ja tappiosta, jonka toiset kärsivät. Mutta palkkio sen enempää kuin tappiokaan ei ole pelastuskysymys. Palkkio on selvästi palkka uskollisesta palveluksesta. Palkkio luonteen suhteen meidän on jäätävä tietämättömiksi. Paavalin mainitsema tappio merkinnee jäämistä palkkiosta osattomaksi. Mutta haluan kiinnittää huomiota siihen, että palkkionmaksua ei jätetty yksinomaan tuomiopäivään. Se heijastuu nykyhetkeemme siten, että meillä - kuten Mooseksen äidillä - on ilo tehdä sitä, mikä on lähinnä sydäntämme, ja meille vielä maksetaan siitä.


Koko maailmassa ei ole mitään niin kunniakasta kuin saada kutsu palvella Jumalaa kaikella voimallaan koko elämänsä. Tämän hengen tulisi hallita kaikkea palvelutyötämme. Se ei ole napinahenki, vaan ylistyksen ja ihmetyksen henki, koska Jumala sallii meidän tehdä työtä Hänelle.








----------------------------------------------------------------------

1. Puhuttaessa evankeliumin levittämisestä Suomessa on mahdotonta olla mainitsematta Mathilda Wreden (1864-1928) työtä. Hän oli Suomen entisen kenraalikuvernöörin tytär. Hän tuli uskoon nuorena tyttönä ja alkoi jo 19-vuotiaana todistaa Kristuksesta vangeille. Hänellä oli huono terveys, ja lääkärit pitivät hänen tilaansa jo toivottomana. Mathilda kuitenkin toipui, ja hänen isänsä iloissaan antoi hänelle talon yhdeltä tiloistaan vapautettujen vankien parissa tehtävää työtä varten. Mathilda Wreden hyvää tekevä vaikutus rikollisten parissa oli poikkeuksellinen. Hänen isänsä korkea asema avasi hänelle pääsyn paikkoihin, joihin juuri kukaan muu ei olisi saanut lupaa mennä. Erään kerran hämmästyneet vankilavirkailijat myönsivät Mathildalle erittäin vastahakoisesti luvan mennä kahdeksankertaisen murhaajan, erittäin väkivaltaiseksi tunnetun vangin selliin. Mathildan todistuksen ansiosta tämä aikaisemmin vaikeasti käsiteltävä murhaaja antautui syvässä katumuksessa Kristukselle. Mathilda Wrede auttoi lisäksi monia evankelistoja, kuten esimerkiksi Venäjälle merkittävää lähetystyötä tehnyttä tri Baedekeria (ks. Dr. Baedeker: His Apostolic Work in Russia by Robert S. Latimer, London, Morgan & Scott 1907), pääsemään julistamaan evankeliumia Helsingin yliopistossa ja muissa paikoissa, jotka eivät aina olleet kovin avoimia vastaanottamaan Jumalan palvelijoita. Mathilda Wrede käytti nöyrällä tavalla yhteiskunnallista asemaansa ja kaikkea, mitä hänellä oli, voidakseen olla elävänä todistuksena ja rohkaistakseen muitakin olemaan sitä.

2. Tätä Edit G. Cherryn hengellistä laulua lauletaan tutulla Finlandian sävelellä. Jean Sibelius (1865-1957), maailmankuulu mestarisäveltäjä, on suomalaisen kansallisuusaatteen paras tulkitsija. Hän sävelsi mahtavan sinfonisen runonsa, Finlandian, vuonna 1899, Suomen kansalle hyvin vaikeaan aikaan. On mielenkiintoista, että Edward Isto (1865 1905) maalasi dramaattisen maalauksen `Hyökkäys', joka symbolisesti kuvasi suomalaistuntoja Venäjän sorron alla, samana vuonna. Molemmat teokset venäläiset viranomaiset kielsivät, ja kielto oli voimassa aina Suomen itsenäistymiseen asti. Finlandiaa kuitenkin esitettiin eri nimisenä, ja Hyökkäys taas levisi painokuvana tuhansin kappalein ympäri maata.

230


Osa 2 - Seurakunnan kasvun keskeiset periaatteet

Monia uusia ideoita ja keinoja kehitetään ja otetaan käyttöön, jotta seurakunnan kasvussa saavutettaisiin nopeita tuloksia, mutta ovatko tulokset laadullisesti sitä, mitä Jumala pitää seurakunnan kasvuna? Pelkkä toiminta ei välttämättä tuota pysyvää hedelmää, jossa on hengellisen todellisuuden sinetti. Evankelioimismenetelmiin pannaan niin paljon painoa, että joskus ei oteta huomioon aivan keskeisimpiä seurakunnan kasvun periaatteita.

Jotkut kristityt esittävät evankeliumin ihmisten suosiota kalastelevassa muodossa, kun he haluavat viestiä sanomaansa nykyiselle ajallemme, jossa vaikuttavat monenlaiset kulttuuritekijät ja virtaukset. Vaarallisinta tässä on se, että näin voidaan saada aikaan kääntymisiä, joissa tapahtuu mielipiteiden muuttumista ilman uudestisyntymistä. 'Kontekstuaalisen teologian' tai 'etnoteologian' kannattajat tarjoavat lähetystyöhön uusia menetelmiä. Epäilemättä monet vilpittömät ja hyvää tarkoittavat kristityt hyväksyvät ne ja käyttävät niitä viedessään evankeliumia eteenpäin, mutta en voi olla asettamatta kyseenalaiseksi näitä uusia virtauksia. Ja mahtavatkohan korvissani kuulua Paavalin sanat Timoteukselle: "Saarnaa sanaa, astu esiin sopivalla ja sopimattomalla ajalla, nuhtele, varoita, kehota kaikella pitkämielisyydellä ja opetuksella" (2. Tim. 4:2)?

On tullut muotiin ajatella Jumalaa jonkinlaisena voimana, joka on yksinkertaisesti samaa kuin rakkaus, ja samalla kieltäytyä hyväksymästä mitään sellaista teologiaa, jonka mukaan Jumala esittäisi vaatimuksia, tuomitsisi tai reagoisi mitenkään kansansa tilaan. Yhdenkään Kristuksen sanansaattajan ei pitäisi olla itseensä tyytyväinen sen takia, että häntä kuunnellaan mielellään, tai että hän saa osakseen ylisteleviä kunnianosoituksia. Hänen pitäisi pikemmin rukoilla ja nähdä vaivaa sen eteen, että hänen kuulijansa eivät vain viihtyisi, vaan kokisivat elämässään syvällisen muutoksen.

Vuosien saatossa saamme ikää lisää, mutta ajan kuluminen ei automaattisesti kasvata meitä hengellisesti. Jumalalle uskollisuus on tärkeämpää kuin ikä. Uskotaanko meille enemmän vastuuta, riippuu siitä, olemmeko uskollisia siinä, mitä me jo olemme saaneet Jumalalta. Uskollisuus Jumalaa ja hänen sanaansa kohtaan on harvinainen ominaisuus. On paljon hyvää tarkoittavia ja innokkaita kristittyjä, mutta todella uskollisia miehiä ja naisia näyttää olevan joskus melko harvassa.

Jonkun mielestä uskollisuus ei ajatuksena ole kyllin jännittävä. Hän saattaa kysyä: "Missä ovat näyt, mielenliikutukset ja yliluonnolliset kokemukset?" Hän saattaa jopa viitata Paavalin todistukseen siitä, että hän ei voinut olla tottelematta taivaallista näkyä (Apt. 26:19). On totta, että hän oli uskollinen taivaalliselle näylleen, ja niin tulee meidänkin olla välittämättä siitä, mitä se tulee maksamaan. Mutta on huomattava, että 'näky', jolle Paavali oli uskollinen, oli näky itse Herrasta Jeesuksesta. Se ei siis ollut näky jostakin projektista tai ohjelmasta, vaan ainutkertainen näky Kristuksesta kunniassaan. Kukaan meistä ei ole saanut, eikä tule saamaan tässä elämässä sellaista näkyä, sillä Paavali oli viimeinen, jolle ylösnoussut Kristus ilmestyi (1. Kor. 15:8). Eräänä päivänä mekin saamme nähdä Kristuksen kunniassaan, mutta siihen asti meidän pitäisi varoa puhumasta kovin kärkkäästi 'näystämme'. Ne, jotka käyttävät tätä ilmausta, tarkoittavat tavallisesti, että heillä on voimakas vakaumus jostakin. Se saattaa saada ilmauksensa jossakin suunnitelmassa, ja kumma kyllä kristityt on helpompi saada innostumaan sellaisesta näystä kuin saada heidät keskittymään itse Kristukseen. Voimme työntää Herran taka alalle samalla kun kiinnitämme huomiomme suunnitelmaamme, jota kutsumme 'näyksi'. Tällä tavoin suuntaamme uskollisuutemme jotakin toimintaa tai hanketta kohtaan, josta sitten tulee meille kovin tärkeä. Eikö Kristus ole Herra? Eikö Hän voi muuttaa sitä, mitä ajattelemme tehdä Hänen vuokseen tai sitä tapaa, jolla ajattelemme sen toteuttaa? Meidän tulee ennen kaikkea olla uskolliset Hänelle ja Hänen johdatukselleen, jonka Hän sanassaan antaa.

Apt. 9:31 kertoo siitä, miten Jumalan työn pitää olla ilmeistä seurakunnan sisällä, ennen kuin se voi olla sitä seurakunnan ulkopuolella: "Niin oli nyt seurakunnalla koko Juudeassa ja Galileassa ja Samariassa rauha; ja se rakentui ja vaelsi Herran pelossa ja lisääntyi Pyhän Hengen virvoittavasta vaikutuksesta". Juutalaisille johtomiehille varhaisessa seurakunnassa aiheutti varsinaisen päänvaivan sen kasvu (Apt. 5:24), sillä seurakunta täytti opetuksellaan koko Jerusalemin (Apt. 5:28). Kristuksen opin leviäminen sai aikaan kiihtymystä ihmisten keskuudessa, sillä apostolit eivät uhkailuista huolimatta "lakanneet, vaan opettivat joka päivä pyhäkössä ja kodeissa" - toisin sanoen sekä joukoille että henkilökohtaisesti - "ja julistivat evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta" (Apt. 5:42). "Ja Jumalan sana menestyi, ja opetuslasten luku lisääntyi suuresti Jerusalemissa" (Apt. 6:7).

231


Aloillaan pysyvä ja nukkuva seurakunta ei olisi aiheuttanut suurtakaan huolta ympäristössä, niin kuin ei aiheuta tänäkään päivänä, mutta Pyhän Hengen synnyttämä spontaani toiminta synnytti sekä myönteisiä että kielteisiä reaktioita niin Jerusalemissa kuin kaikkialla muuallakin Rooman valtakunnassa. Kristukselle vihamielisten voimien voi aina odottaa nousevan vastustamaan ja estämään todellisen evankeliumin etenemistä (Apt. 17:5-9).

Kaikissa Uuden testamentin kirjeissä puhutaan niistä vaaroista, jotka seurakuntaa uhkaavat. Niissä ei koskaan anneta sellaista kuvaa, että seurakunnan elämä olisi idyllistä, vaan pikemminkin sellainen, että siihen sisältyy taistelua. Tuonelan portit vastustavat aina Kristuksen seurakuntaa, mutta Herra on luvannut, että ne eivät pääse voitolle, sillä Hän itse rakentaa seurakuntaansa ja tietää, miten puolustaa sitä. Sekä Raamattu että oma kokemuksemme antavat sen kiistämättömän vaikutelman, että seurakuntaa uhkaavat jatkuvasti vaarat sekä sisä että ulkopuolelta.

Ulkopuolelta tulleet paineet ja ahdistukset näyttävät pysäyttäneen seurakunnan edistymistä vain lyhyeksi aikaa. Vaikeammat ongelmat, joilla oli seurakunnan kasvuun vakavampi vaikutus, tulivat sisäpuolelta. Millaiset asiat jarruttavat seurakunnan kasvua ja Jumalan sanan leviämistä? Varhaisessa seurakunnassa oli neljä estettä:

1. Ilontäyteisiä päiviä (Apt. 4:32 34) seuraa kertomus Ananiaasta ja Safiirasta - teeskentely hyväksynnän saamiseksi!
2. Rauhallista aikaa (Apt. 5:42) seuraavat kiistat jokapäiväisestä avunannosta - tyytymättömyys ja nurina!
3. Suurta iloa (Apt. 8:8) seuraa väärennetyn hengellisyyden ongelma okkultismin petollinen vaikutus!
4. Onnen ja rauhan aikaa (Apt. 9:31) seuraa pitkällinen riita pakanoiden pääsystä seurakuntaan - ennakkoluuloisuus ja lakihenkisyys!

Jos etsimme nimityksiä ylläoleville kasvun esteille, voimme kutsua niitä ulkokultaisuudeksi, kateudeksi, väärennetyksi hengellisyydeksi ja lahkohenkisyydeksi. Monia muita voidaan liittää luetteloon, kuten juoruilu jne. Kaikki ne estävät evankeliumin leviämistä, ja meidän tulisi olla niistä paljon enemmän huolissamme kuin seurakunnan ulkopuolelta tulevista hyökkäyksistä.

Kun lukee Apostolien tekojen alkulukuja, ei voi olla huomaamatta, miten seurakunnan edistyminen tapahtui puuskittain: nopeaa kasvua seurasi pysähdys, joukkokääntymisiä seurasivat laajamittaiset vainot. Tämä tulee luultavasti olemaan tunnusomaista seurakunnan elämälle Kristuksen paluuseen asti. Kirjoittaessaan Apostolien tekoja Luukas ei tiennyt, kuinka kauan seurakunta tulisi vielä olemaan maan päällä, mutta niin kauan kuin se jatkaa kulkuaan, Apostolien teot ja Paavalin kirjeet tulevat olemaan sen pääasialliset oppaat. Apostolien teoissa näemme keskeisiä periaatteita sovellettavan tiettyihin tilanteisiin ongelmien ja vainojen yhteydessä. Nämä periaatteet samoin kuin ne, joista Paavali kirjoitti Pyhän Hengen innoittamana, ovat edelleen sovellettavissa seurakunnan kasvuun.

Kun tutkimme niitä Apostolien tekojen kohtia, joissa käsitellään seurakunnan kasvua, huomaamme, että kuudessa tapauksessa kasvu liitetään seurakunnan hengellisen elämän laatuun, seitsemässä tapauksessa Jumalan yliluonnolliseen toimintaan, mutta peräti 24 kohdassa Jumalan sanan saarnaamiseen. Tapaamme jopa sellaisen ilmauksen kuin: "Mutta Jumalan sana menestyi ja levisi" (Apt. 12:24). Apostolien teoissa Pyhä Henki osoittaa, että seurakunnan kasvu ja Raamattu ovat niin läheisessä yhteydessä toisiinsa, että kun toinen niistä mainitaan, samalla viitataan toiseen.

Monien kohtien joukosta valitsen yhden sopivaksi ydinjakeeksi. Ajatuksen lausui Pietari apostolien ja vanhimpien kokouksessa Jerusalemissa: "Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: 'Miehet, veljet, to tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitten teki teidän keskuudessanne sen valinnan, että pakanat minun suustani saisivat kuulla evankeliumin sanan ja tulisivat uskoon'." (Apt. 15:7). Minusta tässä jakeessa on erityisen innostavaa se, että Jumalan valinta kattaa neljä asiaa:

1) Jumala valitsee saarnaajan
2) Jumala valitsee kuulijat
3) Jumala valitsee sanoman
4) Jumala valitsee tulokset

232


Viimeinen näistä, uskovat lukijat, ei ole vaihtoehtoinen lisä; siitä ei sanota, että se olisi ikään kuin jotakin sellaista, joka voi tapahtua tai olla tapahtumatta. Se kuuluu Jumalan valintaan aivan samalla tavalla kuin puhuja, kuulijat ja sanoma. Alkutekstistä tämä seikka käy ilmi erittäin selvästi. Voisimme eristää viimeisen kohdan tekstistä kuulumaan näin: "Jo kauan aikaa sitten Jumala teki sen valinnan, että he tulisivat uskoon". Koska Jumalan ajatuksissa saarnaaja, kuulijat ja sanoma ovat Hänen valitsemiaan, niin on niitä seuraava hedelmäkin.

Edellä mainitulla tilastolla, jonka mukaan seurakunnan kasvu mainitaan Apostolien teoissa 24 kertaa sanan saarnaamisen, seitsemän kertaa yliluonnollisten tapahtumien ja kuusi kertaa seurakunnan vaelluksen laadun yhteydessä, ei ole tarkoitus mitätöidä jälkimmäisten asioiden merkitystä, sillä eräässä mielessä ne ovat tasavertaisia sanan saarnaamisen kanssa. Kaikki kolme ovat seurakunnan kasvun hyviä välikappaleita. Kuitenkin mainitut numerot korostavat sitä, että Apostolien teoissa Jumalan sanalle pannaan selvästi suurin paino. Raamattu ei ilmoita meille ainoastaan totuutta, vaan myös sen, mikä painoarvo eri asioilla on. Uskon, että Apostolien teoissa ilmenevä painotus on sopusoinnussa koko muun Uuden testamentin ilmoituksen kanssa.

Olen jakanut tämän luvun loppuosan kahteen kokonaisuuteen. Ensimmäisessä tarkastelen seurakunnan kasvun keskeisiä periaatteita ja toisessa, miten nämä periaatteet toimivat Antiokian seurakunnassa.

Sana ja Pyhä Henki

Apostolien tekoja on usein kutsuttu 'Pyhän Hengen teoiksi'. Pyhään Henkeen viitataan yli 50 kertaa tässä yhdessä kirjassa, joka kattaa yli 30 vuoden jakson seurakunnan historiaa. Ehkä jälleen tässä kohtaa meidän täytyy nöyrtyä ja myöntää, että me emme pysty täysin ymmärtämään kaikkia Pyhän Hengen ilmauksia.

Apostolien tekoja tutkiessa esiin nousee selvästi yksi asia: eri tilanteissa Pyhä Henki toimii eri tavoin. Sen vuoksi on vaarallista yrittää rakentaa oppirakennelmaa Pyhän Hengen työstä yksittäisten tapausten varaan. Sellaiset yritykset ovat aiheuttaneet paljon sekaannusta seurakunnan elämässä. Jotkut opettajat, vakuuttuneina siitä, että ovat päässeet perille Hengen työn salaisuuksista, näyttävät langenneen sekä houkutukseen ajatella, että he voivat käskeä Pyhää Henkeä, että houkutukseen kirjoittaa aiheesta kirja, jossa he tarjoavat kaavaansa muillekin!

Apostolien teoista opimme kuitenkin, että Hänen toimintaansa ei voi mahduttaa mihinkään yleispätevään kaavaan. Pyhä Henki pidättää aina itsellään toimintavapauden yksittäisissä tapauksissa. Helluntai poikkesi Samarian herätyksestä (Apt. 8:14-17), Samaria poikkesi Kesareasta (Apt. 10:44) ja Kesarea taas poikkesi siitä, mitä Efesossa tapahtui (Apt. 19:2-6). Voimme toki saada kokemusta Hengen työstä ja hyötyä siitä, mutta emme koskaan voi varmuudella ennustaa Hänen toimintaansa.

Miten voimme arvioida, onko se, mitä näemme, Hengen työtä vai ei?

1) Henki on totuuden Henki. Hänen tehtävänsä on johdattaa meidät kaikkeen totuuteen. Mikään vääryys tai vilppi ei voi tulla Hänen kädestään. Totuuden pääkriteerit on annettu meille Jumalan sanassa.

2) Hengen tehtävä on kirkastaa Kristusta. Hänen asiansa ei ole antaa kokemusta itsestään, vaan syventää kiintymystämme Herraan Jeesukseen. Pyhä Henki ei toimi korottaakseen meidän omanarvontuntoamme, eikä lisätäkseen vaikutusvaltaamme, vaan korottaakseen Kristusta.

3) Henki työskentelee aina rakentaakseen seurakuntaa, ei repiäkseen sitä. Hänen vaikutuksestaan seurakunta kasvaa ja laajenee.

4) Kaikessa työssään Pyhä Henki on itsenäinen, Hän ei tee mitään meidän käskystämme. Emme voi koskaan väittää, että koska Hän on tehnyt jotakin kerran, Hän on velvollinen sen tekemään toistamiseen. Hänellä on oikeus aloittaa aina uudelleen.

Kun seuraamme seurakunnan kasvamista Apostolien teoissa, huomaamme erityisen tärkeän yhteyden Jumalan sanan ja Jumalan Hengen välillä. Esimerkkinä Hengen vuodatus ensimmäisenä helluntaina: "He...alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi...kreetalaiset ja arabialaiset, me kuulemme kukin heidän puhuvan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja" (Apt. 2:4-11). Helluntain Hengen vuodatuksella oli tämä päämäärä: Jumalan sanan ymmärrettävä viestiminen. Se on helluntain suuri lahja.

233


Juuri tätä kutsutaan `profetoimiseksi'. "Ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat (engl. profetoivat), ja nuorukaisenne näkyjä näkevät. Ja myös palvelijaini ja palvelijattarieni päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni, ja he ennustavat." (Apt. 2:17,18) Onpa kysymys miehistä tai naisista, Pyhän Hengen lahja antaa heille kyvyn viestiä ymmärrettävästi Jumalan sanaa, niin että ihmiset voivat kuulla Jumalan suurista teoista omalla kielellään.

Apostolien teot ovat täynnä tällaisia tapauksia. Tyypillinen esimerkki on Apt. 4:8 ja 10: "Silloin Pietari, Pyhää Henkeä täynnä, sanoi heille: '...olkoon teille kaikille tiettävä, että Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimen kautta, Hänen, jonka to ristiinnaulitsitte, mutta jonka Jumala kuolleista herätti, hänen nimensä kautta tämä seisoo terveenä teidän edessänne'." Huomaatko, mikä oli ominaista tälle saarnaamiselle? Pietari oli täytetty Pyhällä Hengellä kyetäkseen siihen. Vastaavanlaisesta tapauksesta kerrotaan samassa luvussa: "...he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja puhuivat Jumalan sanaa rohkeasti" (jae 31).

Tämä sama tapahtui Stefanukselle, joka puhui sellaisella viisaudella ja voimalla, että hänen kuulijansa eivät pystyneet väittämään vastaan. "Täynnä Pyhää Henkeä" hän kuvasi Aabrahamista asti valitun kansan historiaa, joka oli kuulijoille tuttu; mutta sen lisäksi hän paljasti, miten juutalaiset olivat alusta asti vastustaneet Jumalaa. Joosefin he olivat hylänneet; Mooseksen he olivat torjuneet; he kääntyivät epäjumalanpalvelukseen; profeetat he olivat surmanneet; he olivat aina vastustaneet Pyhää Henkeä; lopuksi he olivat pettäneet ja murhanneet Vanhurskaan. Tällaiset paljastukset vielä kreikkaa puhuvan juutalaisen suusta ärsyttivät kuulijat vihaan ja murhaamaan Stefanuksen (Apt. 7).

Jumalan Hengen ja Jumalan sanan välillä on kaunis yhteys. Yhä uudelleen ja uudelleen kautta koko Apostolien tekojen näemme Pyhän Hengen vahvistavan voimallisesti todistuksen Herrasta Jeesuksesta. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö saamattu sana ole yksi Jumalan valitsemista teistä seurakunnan kasvuun.

Sananjulistajan työ

Tutkikaamme vielä yhtä yksityiskohtaa Pietarin puheesta Korneliuksen väelle: "Jumala jo kauan aikaa sitten teki teidän keskuudessanne sen valinnan, että pakanat minun suustani". Jumala valitsee julistajan: "Minun suustani". Jos meillä ei olisi Apostolien tekoja oppaanamme, saattaisimme ajatella, että tässä on kysymys valtavasta evankelioimiskampanjasta, jota olisi edeltänyt tehokas mainonta, tilausajobussien vuokraaminen viemään kuulijoita puhujapaikalle jne. Näin tehdessämme voisimme luikerrella itsemme vastuusta ajatellen, että sellainen ei sovellu meille. Mutta me emme voi tehdä niin, sillä tekstistä käy selvästi ilmi, että Pietari puhui yhden huonekunnan väelle. Hän meni Korneliuksen taloon, johon tämä oli kutsunut joitakin asiasta kiinnostuneita ystäviään. Meidän ei siis pidä yhdistää saarnaamista vain sellaisiin suuriin, ennalta suunniteltuihin tapahtumiin kuin Billy Grahamin Missio Helsinkiin elokuussa 1987, sillä kysymys on hyvän sanoman viemisestä missä tahansa ja milloin tahansa siihen on tilaisuus.

Saatat yllättyä siitä, että Apostolien teoissa on peräti 26 eri verbiä, jotka kuvaavat saarnaamista. Mikä valtava ilmaisujen runsaus! On hyödyllistä mainita muutama näistä 26 ilmauksesta:

1) Laleo - Useimmin käytetyt verbit ilmaisevat yksinkertaista viestimistä, ja yleisin niistä kaikista, joka esiintyy yli 60 kertaa, tarkoittaa `puhua'. Se on tavallinen verbi, joka tarkoittaa keskustelua, tilannetta, jossa henkilö puhuu toiselle. "Menkää ja astukaa esiin ja puhukaa pyhäkössä" (Apt. 5:20). Enkeli käytti sitä ohjatessaan apostolit takaisin sananjulistustyöhön.

2) Martyreo - Verbin `todistaa' kanssa meidän tulisi olla hiukan varovaisia, sillä me tavallisesti tarkoitamme todistamisella sitä, että ihmiset kertovat omista kokemuksistaan, mutta Uudessa testamentissa se ei tarkoita ollenkaan sellaista. Verbi tarkoittaa objektiivisten tosiasioiden kertomista, eikä siihen liity ajatusta omien kokemusten kertomisesta.

3) Didasko - Verbiä `opettaa' käytetään Uudessa testamentissa 16 kertaa. Sen sisältö on didaktinen ja ilmaisee pyrkimystä opettaa jokin asia perinpohjaisesti.

4) Kerysso - tämä verbi tarkoittaa `toimia airuena', `kuuluttaa', mikä viittaa entisaikojen kaupunkien julkisen kuuluttajan virkaan. Sanan pääpaino on selkeydessä ja arvovallassa, jolla henkilö puhuu. Jos julkiselta kuuluttajalta kysyttiin: "Miksi huudat tuollaista?", hän olisi vastannut: "Koska minua käskettiin". Tämä verbi siis ilmaisee arvovaltaa, mutta korostaa myös viestinnän selkeyttä - ihmisten todella halutaan ymmärtävän asian.

234


5) Evangelizo - Tätä verbiä käytetään 12 kertaa, ja se tarkoittaa `saarnata evankeliumia' tai `julistaa hyvää sanomaa'. Kerrottavassa sanomassa on hyvä ja hyödyllinen sisältö.

6) Parresiazomai - Tämä on ihastuttava verbi. Se tarkoittaa 'puhua rohkeasti', esimerkkinä Apt. 9:27: "Mutta Barnabas otti hänet turviinsa ja vei hänet apostolien tykö ja kertoi heille, kuinka Saulus tiellä oli nähnyt Herran, ja että Herra oli puhunut hänelle, ja kuinka hän Damaskossa oli rohkeasti julistanut Jeesuksen nimeä". Paavali puhui rohkeasti, mutta vielä enemmänkin, sillä verbi tarkoittaa myös puhumisen esteettömyyttä, vapautta. Verbiä käytetään niistä, jotka pystyvät vapaasti puhumaan koko siitä asiakokonaisuudesta, josta he viestivät. He puhuivat rohkeasti ja he puhuivat vapaasti.

7) Ekdiegeomai - Tämä kaunis sana tarkoittaa lähinnä `kertoa yksityiskohtaisesti'. Kun jokin asia selostetaan yksityiskohtaisesti, niin tiedetään, mikä se on. Totuutta voi olla vaikea käsittää, mutta kun hajotetaan pieniin osiin ja tarjotaan pala palalta, kuulijalle rakentuu mieleen kuva kokonaisuudesta, ja koko totuus kirkastuu. Apt. 13:41:ssa on hyvä esimerkki: "Katsokaa te halveksijat, ja ihmetelkää ja hukkukaa; sillä minä teen teidän päivinänne teon, teon, jota ette uskoisi, jos joku sen kertoisi teille". Meidän tehtävämme on `kertoa yksityiskohtaisesti' totuus. Meidän työmme ei ole niinkään tehdä vaikutusta kuulijoiden sydämiin kuin kertoa totuus selkeästi ja antaa sen tehdä työtä.

8) Parakaleo - Toisaalta on kysymys myös sydämen asiasta, kuten tämä verbi 'kehottaa' osoittaa. Sitä käytetään Apostolien teoissa 19 kertaa. Varhaisille evankeliumin julistajille totuus ei ollut kylmän loogisesti kerrottua akateemista asiaa, vaan myös jotakin sellaista, joka sytytti heidän sydämensä niin palavaan rakkauteen, että he halusivat sen koskettavan ja liikuttavan muidenkin sydämiä. Tämä on hieno verbi; siinä punoutuvat yhteen lohdutus, rohkaisu ja kehottaminen.

Paavalin täsmennys ja johtopäätös

1. Kor. 3:5-9:ssä Paavali osoittaa, että vaikka meistä tulisi jotakin suurta Jumalan koulussa, Hän käyttää vain sellaisia ihmisiä, jotka itsessään eivät halua olla mitään, jotta kaikki erinomaisuus ja voima tulisivat Jumalalta. Niinpä Paavali alkaa kukistaa korinttolaisten taipumusta liehakoida ihmisiä sanoen: "Mikä Apollos sitten on? Ja mikä Paavali sitten on?" Huomaat varmaan, että Paavali käyttää kysymyssanaa `mikä' eikä `kuka'. Hän rinnastaa itsensä ja Apolloksen esineisiin tai asioihin, ei siksi, että olisi erehtynyt kieliopissa, vaan tehdäkseen naurunalaiseksi korinttolaisten pyrkimyksen korottaa ihmisiä.

Paavali vastaa kysymykseensä sanomalla, että Apollos ja hän ovat `diakonoi', vain apupalvelijoita. Sanaa ei tässä ole käytetty teknisessä merkityksessä tarkoittamaan diakonia, vaan se on sana, jota käytetään pöydän ääressä palvelevasta tarjoilijasta, ja korostaa tässä palvelijan vähäisyyttä. Paavali korostaa sitä, koska hän suhtautuu erittäin herkästi kaikkeen, mikä riistää Jumalalta kunnian Hänen työssään. "Joka kerskaa, sen kerskauksena olkoon Herra." (1. Kor. 1:31; 2. Kor. 10:17)

Niinpä Paavali selventää sitä asemaa, joka hänellä ja Apolloksella oli Korinton seurakunnan synnyttämisessä, ja sanoo, että he eivät suinkaan olleet vaikuttavina tekijöinä ihmisten uskoontulolle, vaan ainoastaan välikappaleita, joita Jumala käytti. Hän jatkaa syventäen tätä ajatusta käyttämällä vertausta puutarhanhoidosta: "Minä istutin, Apollos kasteli". Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että Paavali oli ensimmäinen evankelista Korintossa, ja että Apollos oli hänen seuraajansa, joka auttoi seurakunnan rakentamisessa, mutta ydinopetus tässä on se, että istuttaminen ja kasteleminen eivät ole kasvuun vaikuttavia syitä. Vain Jumala voi elämää antavalla voimallaan saada aikaan kasvun. Kun puhumme lähetystyössä seurakuntien perustamisesta ja seurakuntien perustajista, meidän pitää muistaa, että istuttaminen ja kasteleminen ovat ihmisten työtä, mutta ratkaiseva asia on voima, joka synnyttää elämää. Jumala antoi kasvun. Se on vastaus Paavalin esittämään kysymykseen.

`Suosittu' kristinusko on saanut paljon vahinkoa aikaan. Kristillisyys on siinä rakennettu väärälle tai ainakin puutteelliselle perustalle, koska julistus keskittyy siihen, mitä me saamme. Me saamme pelastuksen; me saamme iankaikkisen elämän, rauhan, ilon ja tyydytyksen - kaikki tämä ja taivas myös! On seurausta riittämättömästä, ellei suorastaan väärästä mielenlaadusta, jos tästä tehdään periaate; tällä tavoin kristillinen elämä tulkitaan väärin. Oikea mielenlaatu - ja ainoa, mikä palvelee Jumalan suunnitelmia ja päämäärää - sisältää hallitsevana periaatteena ajatuksen: "Anna kaikki Herralle".

235


Inhimillisin keinoin pystymme tietenkin tekemään kaikenlaista. Voimme herättää ihmisten mielenkiinnon ja vaikuttaa heihin. Voimme aivopestä heitä ja organisoida toimintaan. Voimme kouluttaa heitä, liikuttaa heidän tunteitaan ja vakuuttaa heitä älyllisesti. Tämän kaiken voimme tehdä, mutta vain Pyhä Henki voi uudestisynnyttää heidät ja muuttaa heitä Kristuksen kaltaisuuteen. Vain Jumala voi sen tehdä. Mitkään taitosi, lahjasi, koulutuksesi, kokemuksesi eivät koskaan kosketa sitä aluetta. Se on yksin Jumalan aluetta.

Ellei Jumala paljasta meille, kuka Kristus on, me ymmärrämme Hänet väärin halki koko elämämme. Jos todella uskomme tämän, niin se vaikuttaa silloin äärettömän paljon yhteen asiaan elämässämme: rukoukseen (Kol. 4:3,4). Jos vain Pyhä Henki voi valaista pimentyneen mielemme, meidän tulisi rukoilla paljon ahkerammin sen puolesta, että Jumalan totuus avautuisi sekä meille että lähimmäisillemme. Sinä varmaan hyväksyt tämän. Sinä sanot, että kaikki me todelliset uskovat olemme yhtä mieltä siitä, että vain Jumala voi herättää hengellisesti kuolleen ihmisen ja uudestisynnyttää hänet iankaikkiseen elämään. Me kaikki väitämme uskovamme tämän. Mutta yksi asia paljastaa tunnustuksemme koko valheellisuuden: rukouskokousten tila seurakunnissa. Jos todella uskoisimme, että työ on Jumalan eikä meidän, rukouksesta tulisi seurakunnissa keskeinen asia, sen sijaan, että se on nyt täyteohjelmaa. Hengellisen työn tekijän elämässä tämä periaate on loogisesti täysin selvä, mutta käytännössä niin usein laiminlyöty. Ja kuitenkin se työ, joka todella jotakin merkitsee, on Jumalan työ, ei meidän. ÄIä koskaan epäile hetkeäkään, etteikö esirukous olisi yksi seurakunnan kasvun keskeisistä periaatteista!

Sanoma ja tulos

Olemme tutkineet saarnaajan työtä ja Paavalin asiaa koskevaa selventävää selitystä. Nyt meidän on tarkasteltava sitä, mitä julistajan on määrä puhua. Mitä alkuseurakunnan opetuslapset saarnasivat? He saarnasivat sanaa. He puhuivat hyvästä uutisesta. Haluan painottaa sitä, että heidän sanomansa keskipiste oli aina Jeesus Kristus. Heidän julistuksensa oli Kristus-rkeskeistä ja niin tulisi meidänkin julistuksemme olla. Millaista apostolinen saarna sitten oikein oli?

Paavali kirjoittaa Gal. 511:ssä, että jos hän olisi jatkanut ympärileikkauksen saarnaamista, hän olisi välttynyt vainolta ja välttynyt siltä väistämättömältä loukkaukselta, jonka ristin sanoma aina saa aikaan. On ilmeinen tosiasia, että missä tahansa Kristuksen rististä on uskollisesti saarnattu, sanoma ei ole ainoastaan antanut toivoa ja uuden elämän monille, vaan myös aiheuttanut harmia vielä useammille. Mihin tahansa tämä sanoma on vietykin, aina se on herättänyt vastustusta. Aivan niin kuin se oli loukkauskivi juutalaisille ja hullutus kreikkalaisille alkuaikoina, se on aina ollut vastenmielinen ei ainoastaan tämän maailman ihmisille, vaan jopa monille uskonnollisille ihmisille. Vaikka risti on yksi suosituimmista symboleista, on paljon opetusta ja julistusta, joka rajoittuu kuvaamaan alituisesti muuttuvaa, kulttuurisidonnaista ja ristitöntä Jeesusta, tai tulkitsemaan ristiä suppealla tavalla.

Kuitenkin Raamatun johdonmukainen opetus on, että risti on Jumalan valitsema pelastuksen tie, ainoa ja riittävä. On edelleen hyvin selvää, että juuri tämän sanoman Jumala on siunannut ihmisten pelastukseksi. Se oli apostolisena aikana saarnojen hallitsevana aineksena ja se näyttää olevan avaintekijä monissa hengellisissä herätyksissä ja seurakunnan kasvussa halki vuosisatojen meidän päiviimme asti.

Sanoma rististä kertoo Jumalan täydellisestä suunnitelmasta pelastaa syntisiä yksin armosta, yksin uskon kautta ja yksin Kristuksen kautta. Ei mikään nöyryytä luonnollista ihmistä niin perinpohjaisesti kuin tämä evankeliumin puhdas julistus. Saattaa olla tärkeä lisätä, että on mahdollista tärvellä tämä sanoma niin, että siitä poistuu sen ydinsisältö ja samalla ihmisen ylpeyttä kolhaiseva `loukkauskivi', jota Paavali kuvaa 1. Kor. 1:23:ssa. Toisin sanoen on mahdollista painottaa evankeliumin houkuttelevia puolia niin, että ihmisiä kutsutaan Jeesuksen luo antamalla heille sellainen vaikutelma, että itse asiassa he tekevätkin palveluksen Jumalalle hyväksymällä Hänen kutsunsa. Tällainen vääristynyt evankeliumi ei korota Jumalaa eikä nöyryytä ihmistä. Evankeliumin olemukseen kuuluu, että se tekee nämä molemmat asiat. Mutta ne eivät toteudu, jos keskitymme pyytämään ihmisiä tulemaan Jeesuksen luokse vain sillä perusteella, että Hän ratkaisee heidän ongelmansa ja selvittää heidän vaikeutensa.

236


Huomaammeko, mitä tapahtuu, kun evankeliumia muutetaan tällä tavalla? Mitä tapahtuu, kun ihmisestä tehdään keskipiste? Tavallaan silloin tehdään Jumalasta ihmisen palvelija. Mutta sillä tavalla emme poraudu ihmisen todelliseen ongelmaan emmekä ristin evankeliumin ytimeen, koska sanoma rististä ei koskettele vain ihmisen tilasta aiheutuvia oireita. Ongelmamme ja vaikeutemme ovat vain perusongelmamme oireita, mutta ristin sanoma iskee itse taudin juureen. Se paljastaa, mitä on ihmisen pulmatilanteen ytimessä, ja tarjoaa parannuskeinoa.

Palvelijoidensa saamatyössä, rakentaessaan seurakuntaansa, Jumala kirkastaa omaa kunniaansa ja sulkee pois inhimillisen kerskauksen. 1. Kor. 2:1 5:ssä Paavali jälleen tarkoituksellisesti asettaa vastakkain ihmisen heikkouden ja Jumalan voiman. Tämä periaate käy ilmi sekä sanomasta, jota Paavali saarnasi, että tavasta, jolla hän sitä saarnasi. Hänen päätöksensä saarnata vain ristiinnaulittua Kristusta ilmaisee koko evankeliumin tiivistettynä. Se sisältää Jeesuksen Hänen täydellisessä ihmisyydessään, messiaanisessa suuruudessaan, vapaaehtoisessa kuuliaisuudessan Isälleen ristinkuolemaan asti, Hänen täydellisen uhrinsa syntisten sijaiskärsijänä, Hänen kuolemansa voiman, joka murtaa saatanan varustukset ja synnin vallan; se sisältää vielä meidän yhtymisemme Häneen Hänen kuolemassaan, ylösnousemuksessaan ja kuninkuudessaan. Kaikki tämä on sen täyttymystä, mitä Jumala puhui Vanhassa testamentissa. Kun saamaamme ristiinnaulittua Kristusta, saarnaamme Jumalan täydellistä tahtoa (Apt. 20:27). Ristiinnaulittu Kristus ei ole vain osa evankeliumia. Paavali ei sanonut, että hän keskittyi vain tähän evankeliumin puoleen. "Jeesus Kristus ja Hän ristiinnaulittuna"; siinä on meille koko evankeliumi ja sen rikkaudet tutkittavina. Ongelma on siinä, että emme tutki sitä tarpeeksi.

Kun Paavali alkaa tehdä Roomalaiskirjeen lukijoille selkoa evankeliumista, hän sanoo: "Sillä minä en häpeä evankeliumia... Sillä siinä Jumalan viha ilmestyy... Sillä Jumalan vanhurskaus ilmestyy taivaasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan..." (Room. 1:16 18). Synti vetää päälleen pyhän Jumalan vihan. Jeesuksen risti, evankeliumin ydin, käsittelee perimmältään tätä ongelmaa ja se paljastaa ihmisen ylpeyden ja sen, että hän palvelee ja korottaa itseään mieluummin kuin Jumalaa. Jumalan pyhyyden ja vihan valossa risti näyttää ihmisen tilan äärimmäisen toivottomuuden ja hänen kyvyttömyytensä tehdä mitään tilanteelleen. Samalla se korottaa Jumalaa ainoana pelastajana. Missään ei Jumalan kunnia näy täydellisemmin kuin Kristuksen ristissä. Hänen pyhyytensä, rakkautensa, oikeudenmukaisuutensa ja todellisuutensa, Hänen myötätuntonsa ja armonsa, viisautensa ja voimansa kohoavat kaikkea muuta korkeammalle Jeesuksen ristissä.

Juuri se, että Jumala on ristillä osoittanut kunniansa, riistää inhimilliseltä ylpeydeltä kaikki mahdollisuudEf. Risti on luonnolliselle ihmiselle loukkaus, emmekä koskaan saa pyrkiä poistamaan tätä loukkausta, joka kuuluu aivan evankeliumin keskukseen. Olipa kysymys kreikkalaisten viisaudesta tai juutalaisten uskonnollisuudesta, evankeliumin sanoma on niille vastenmielinen. Se on "hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima" (1. Kor. 1:18).

On siis kysymys kahdesta ihmisryhmästä. Toisessa ovat ne, jotka joutuvat kadotukseen, toisessa ne, jotka pelastuvat. Paavali käyttää verbien kestomuotoa, `kadotetaan' ja `pelastetaan', mikä kuvaa tapahtumassa olevaa, mutta vielä päättymätöntä prosessia. Ensimmäisen ryhmän muodostavat ne, jotka ovat matkalla kohti lopullisen tuhon päivää. Toisen ryhmän muodostavat ne, jotka ovat matkalla kohti lopullista täydellisen pelastuksen päivää. Näiden ihmisryhmien suhde ristin sanomaan on se, joka määrää, kumpaan joukkoon he kuuluvat. Ne, jotka joutuvat kadotukseen, joutuvat sinne siksi, että heille ristin sanoma on loukkaus ja hullutus.

"Sillä kun, Jumalan viisaudesta, maailma ei oppinut viisauden avulla tuntemaan Jumalaa, niin Jumala näki hyväksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne, jotka uskovat" (1. Kor. 1:21). Miksi evankeliumissa ihmisen kerskaus mitätöidään ja hänen viisautensa osoittautuu riittämättömäksi? Paavali sanoo, että Jumala suvereenisuudessaan näki hyväksi tehdä niin. Tässä jakeessa on ilmaistu sekä negatiivisesti että positiivisesti Jumalan eräänlainen säädös; negatiivisesti siten, että Jumala on viisaudessaan säätänyt niin, että maailma ei ikinä tule oman viisautensa avulla löytämään Häntä; positiivisesti siten, että Jumala on nähnyt hyväksi saarnatun evankeliumin hullutuksen kautta pelastaa ne, jotka uskovat.

Huomaamme, mitä ilmauksia Paavali käyttää: juutalaiset vaativat tunnustekoja, kreikkalaiset etsivät viisautta, mutta me saamaamme ja Jumala kutsuu. Me emme vastaa vaatimuksiin tunnusteoista emmekä yritä muotoilla argumenttejamme inhimillisen viisauden tasolla. Me emme räätälöi julistus-

237


tehtäväämme tai sanomaa ihmisten vaatimusten mukaisiksi. On tietenkin tärkeää tuntea tätä maailmaa; tietämättömyys on puute eikä etu. Mutta sanomamme ei iuonteeltaan saa koskaan olla pelkkä vastaus juutalaisten vaatimuksiin tai kreikkalaisten etsintään. Sen täytyy olla Jumalalta saadun evankeliumin muuttumattomien totuuksien julistusta. Meidän on ehdottoman tärkeää ymmärtää tämä periaate. Kun saamaamme ristiinnaulittua Kristusta, ihmisjärkeä palvova kuulija epäilemättä hylkää sanoman hullutuksena, mutta asian salattu ja ihmeellinen puoli on, että kun saarnaamme Kristusta, Jumala, joka vetää ihmisiä puoleensa, vetää sekä omavanhurskasta juutalaista että ylpeää kreikkalaista kokemaan voimaansa ja viisauttaan evankeliumin syvällisessä yksinkertaisuudessa.

Voisimmeko soveltaa tätä hiukan nykypäivän maailmaan? Minusta näyttää, että koemme tällä alueella luottamuspulaa sekä evankeliumiin itseensä että Jumalan pelastavaan voimaan. Onko meille täysin selvää, kuka ja mikä ihmisen pelastaa? Eivät ihmisen lahjat, viisaus, uusi menetelmä tai äly: vain evankeliumin voima.

Mutta ei ainoastaan sanoma, jota Paavali saarnasi, todistanut sen puolesta, että voima ja kirkkaus tulivat evankeliumista eivätkä Paavalista, vaan myös tapa, jolla hän saarnasi. Hänen sydämessään paloi into, joka oli intoa myös sen puolesta, että mikään ei veisi ihmisten huomiota pois sanomasta. jonka keskipiste on Jeesus Kristus ja hänen ristinsä. Niinpä hän karttoi kaikkea luottamusta inhimillisiin lahjoihin ja voimiin. Hän käytti niitä, mutta ei pannut luottamustaan niihin.

Toinen luottamuspula liittyy saarnan merkitykseen Jumalan tärkeimpänä menetelmänä ristiinnaulitun Kristuksen julistamiseksi ja Hänen voimansa ja viisautensa paljastamiseksi. Huomaat, että Jumalan voima ei ilmene niissä tunnusteoissa, joita juutalaiset vaativat. Luukkaan evankeliumissa kerrottu tarina rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta on tästä loistava esimerkki. Jeesus kertoi, että molemmat kuolivat, ja tuonelassa rikas mies pyysi, että koska tuonelan ja paratiisin välille oli vahvistettu juopa, joku kuolleista menisi hänen veljiensä tykö ja varoittaisi heitä. Hän ajatteli, että tällainen ihme vakuuttaisi heidät, ja saisi heidät synnintuntoon, ja he pelastuisivat. Aabraham sanoi, että olihan heillä Mooses, sen pitäisi riittää. Rikas mies sanoi: "Ei, isä Aabraham; vaan jos joku kuolleista menisi heidän tykönsä, niin he tekisivät parannuksen", mutta sai vastauksen; "Jos he eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi ylös".

Toinen luottamuspula liittyy saarnan merkitykseen Jumalan tärkeimpänä menetelmänä ristiinnaulitun Kristuksen julistamiseksi ja Hänen voimansa ja viisautensa paljastamiseksi. Huomaat, että Jumalan voima ei ilmene niissä tunnusteoissa, joita juutalaiset vaativat. Luukkaan evankeliumissa kerrottu tarina rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta on tästä loistava esimerkki. Jeesus kertoi, että molemmat kuolivat, ja tuonelassa rikas mies pyysi, että koska tuonelan ja paratiisin välille oli vahvistettu juopa, joku kuolleista menisi hänen veljiensä tykö ja varoittaisi heitä. Hän ajatteli, että tällainen ihme vakuuttaisi heidät, ja saisi heidät synnintuntoon, ja he pelastuisivat. Aabraham sanoi, että olihan heillä Mooses, sen pitäisi riittää. Rikas mies sanoi: "Ei, isä Aabraham; vaan jos joku kuolleista menisi heidän tykönsä, niin he tekisivät parannuksen", mutta sai vastauksen; "Jos he eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi ylös".

Aamoksen päivinä ihmiset hoipertelivat sinne tänne idästä länteen ja pohjoisesta etelään etsien Jumalan sanaa, mutta eivät voineet löytää sitä. Meidän on rukoiltava vakavasti Jumalalta Hänen armonsa uutta kosketusta, niin että Hän nostaisi esiin taitavia opettajia, jotka puhuisivat "kaikkea Jumalan tahtoa". Heidän on asetettava elämässään asiat tärkeysjärjestykseen, jotta heillä olisi aikaa pureutua syvälle Jumalan sanaan, mietiskellä sitä, rukoilla sen avautumista ja sitten saarnata ja opettaa sitä Pyhän Hengen voitelussa.

Apostolien teoissa on lukuisia viittauksia siihen, mikä oli varhaisten opetuslasten sanoma. Yksi esimerkki on luvussa kahdeksan kertomus Filippuksesta ja etiopialaisesta virkamiehestä, joka luki Jesajan kirjaa. Virkamies oli määrätietoisen raamatunlukijan esikuva: hän matkusti yksin pitkin huononpuoleista tietä, istuen jousittamattomissa vaunuissa, lukien tekstiä, joka ei ollut hänen

238


äidinkieltään eikä edes ymmärtänyt lukemansa hengellistä sisältöä - mutta vain jatkoi! Tällaiselle miehelle, joka oli sanan tutkimisessa hellittämätön, Jumala lähetti selittäjän, Filippuksen. Nöyrästi etiopialainen pyysi Filippusta selittämään, kenestä profeetta kirjoitti. "Niin Filippus avasi suunsa ja lähtien tästä kirjoituksesta julisti hänelle evankeliumia Jeesuksesta." Niinä se on! Aina polttopiste Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa.

Tämä on siis sanoma, mutta mikä on tulos? Mikä on sananjulistuksen päämäärä? Pietari sanoo, että Jumalan tarkoitus toteutuu, kun sana otetaan uskossa vastaan. "Jumala jo kauan aikaa sitten teki teidän keskuudessanne sen valinnan, että pakanat minun suustani saisivat kuulla evankeliumin sanan ja tulisivat uskoon" (Apt. 15:7). Jumala teki valinnan, että saarnaa seurasi usko. lankaikkisessa neuvonpidossaan Jumala sanoi: "Minä laadin mekanismin, minä valitsen kuulijat ja takaan tulokset". Ja todellakin, tulokset seurasivat. Siitä, miten sana otettiin uskossa vastaan, on Apostolien teoissa käytetty lukuisia erilaisia ilmauksia, mutta perimmältään vastaanottamisessa on kysymys yhdestä asiasta: uskosta Jeesukseen Kristukseen.

En kuitenkaan haluaisi puhua niinkään siitä, miten kuulijat ottivat sanan vastaan, vaan siitä, että he ylipäätään ottivat sen vastaan, ja että tämän ihmisten vastaanottavaisuuden takana oli Jumalan toiminta. Tämä on hyvin vaikuttavasti nähtävissä Korneliuksen tapauksessa, josta on kertomus Apostolien tekojen 10. luvussa: "Kun Pietari vielä näitä puhui, tuli Pyhä Henki kaikkien päälle, jotka puheen kuulivat" (jae 44). Jumala ei enää voinut odottaa näyttääkseen toteen sanansa voimallisella tavalla. Epäilemättä Pietarilla oli saarnassaan monta pääkohtaa, mutta ennen kuin hän ehti puhua niistä kaikista: "...ja kymmenenneksi, hyvät veljet, jne..." Jumala tuli väliin, kun Pietari oli vielä puolivälissä, ja sanoi: "Tämä saa riittää: haluan jo tehdä työn päätökseen!" Mikä jännittävä tapahtuma! Jumala teki valinnan, että kuulijat uskoisivat. Pyhä Henki osoittaa sanansa todeksi, ei ainoastaan antamalla julistajalle kyvyn viestiä sanoma ymmärrettävällä tavalla, vaan myös tekemättä kuulijat kykeneviksi vastaamaan uskolla puhuttuun sanaan. Niinpä Hän murtautuu sisään ja tulee armossaan niiden päälle, jotka kuulevat sanan. Tämän koko prosessin nivovat yhteen sanat "saamasi" ja "kuulivat", mutta kaiken keskuksena on Jumala, joka vastaa lopputuloksesta, kuulijoiden uskon vastauksesta.

Se, mikä näin vaikuttavalla tavalla oli totta Korneliuksen tapauksessa, on poikkeuksetta totta aina, kun joku tulee uskoon. Jumala käyttää Apostolien tekoja havainnollistaakseen meille mieleen jäävällä tavalla muuttumattomia totuuksia, vaikka nämä totuudet eivät aina ilmene yhtä huomiota herättävällä tavalla. Katsotaanpa esimerkiksi Apt. 16:14. Paavali oli saapunut Filippiin ja meni joen rannalle, jossa hän arveli olevan rukouspaikan. Sieltä hän löysi seurakunnan, joka äänestä päätellen koostui ryhmästä keski ikäisiä naisia. Paavali iloitsi voidessaan jakaa heille Jumalan sanaa, ja mitä tapahtui? "Ja eräs - -nainen oli kuulemassa; ja Herra avasi hänen sydämensä." Mitään dramaattista ei tapahtunut, ei äkillistä Pyhän Hengen vuodatusta, ei kaatumista, ei mitään sensaatiomaista – Jumala vain valmisti naisen sydämen sekä kuulemaan että ymmärtämään sanan. Eikö meidän tässä uskossa pitäisi olla valmiita, sen mukaan kuin Jumala meitä auttaa, viemään riemullista hyvää sanomaa Kristuksesta niin nuorille kuin vanhoille, niin miehille kuin naisille, luottaen siihen, että Jumala valmistaa sydämiä ottamaan Hänen sanomansa vastaan?

On hyvin tärkeätä, että meillä on luottamus Jumalaan ja Hänen evankeliumiinsa. Emme kai julkea pettää sairasta ja apua tarvitsevaa maailmaa sallimalla luottamuksemme - vaikka kuinka vähäisessäkin määrin - kohdistua johonkin muuhun? Meidän tulee olla vakaita luottamuksessamme siihen, että vain Jumalan evankeliumi voi antaa ihmiselle toivon. Kun pidämme katseemme luotuina Häneen, Hän antaa seurakunnalleen kasvun. Meidän on vain oltava uskollisia Hänelle ja Hänen neuvoilleen.

Tarkastelkaamme nyt lyhyesti vielä yhtä erittäin tärkeää seurakunnan kasvuun liittyvää tekijää.

Yhteisön todistus

Hengellinen kasvu liittyy raamatulliseen seurakuntayhteyden periaatteeseen. Tunnemme Jerusalemin varhaisen seurakunnan alkuvaiheet, sen spontaanin, vapaaehtoisen yhteiselämän, niin että "kaikki, jotka uskoivat, olivat yhdessä ja pitivät kaikkea yhteisenä...eikä kenkään heistä sanonut omaksensa mitään siitä, mitä hänellä oli... Ei myöskään ollut heidän seassaan ketään puutteenalaista..." (Apt. 2:44, 4:32,34). Roomalaiskirjeen 16. luvun perusteella näyttää siltä, että seurakunnalla suuressa Rooman metropolissa oli kotisoluja, joista viisi mainitaan ko. luvussa. Juuri näissä pienem

239


missä ryhmissä seurakunnan yhteiselämä voidaan kokea kaikkein parhaiten. Monissa seurakunnissa on innoittunutta laulua, vapaata ja tyydytystä tuottavaa jumalanpalveluselämää, syvällistä opetusta ja aktiivista evankeliointia - kaikki kristillisen vaelluksen olennaisia piirteitä. Mutta kovin usein tekijä, joka puuttuu, on muutosprosessi, joka tähtää Kristuksen kaltaisuuteen, siihen, että muuttuisimme Jumalan Pojan kuvan kaltaiseksi. Tämä on kuitenkin Jumalan keskeinen päämäärä seurakunnissa. Hengellisen kasvun puuttuminen uskovien keskuudessa on vakava este seurakunnan kasvulle kokonaisuutena.

Seurakunnan elämä kaipaa jatkuvaa uudistumista. Jumala haluaa perheitä, ei monumentteja! Jumalan suunnitelmissa sen, mikä on vanhaa, pitäisi kuolla. Vain tämä maailma pyrkii kaikin tavoin säilyttämään muinaisesineitä. Välttääksemme tällaisen maailmallisen ajatustavan, meidän ei pitäisi ponnistella vain pitääksemme ikuisesti hengissä jonkin liikkeen siksi, että sillä on takanaan pitkä historia, vaan pikemminkin pitää kiinni siitä Jumalan lupauksesta, että Hän uudistaa sen nuoruuden (Ps. 103:5). Vahvasti pietistisväritteisillä herätysliikkeillä on Suomessa ollut valtava vaikutus kansankirkon uudistajina, ja vaikka niiden vaikutus tuntuu vielä nykyäänkin, on aina varottava, ettei nukahdeta vanhojen perinteiden ja muistojen äärelle.

Jos aiomme olla tässä maailmassa tehokkaita Jumalan rakennustyössä, me tarvitsemme toisiamme, ja me tarvitsemme toisiamme, jotta Kristuksen elämä vaikuttaisi keskuudessamme. Keskinäinen yhteys pienryhmissä auttaa meitä avautumaan toinen toisellemme tavalla, mikä ei useinkaan ole mahdollista suuremmissa kokoontumisissa. Tämänkaltaisessa yhteydessä havaitsemme, kuinka paljon me tarvitsemme Kristuksen kuolemaa ja ylösnousemusta, jotta välillemme voisi syntyä pysyvä Jumalan rakkauden ilmapiiri. Kun toimin yksin, voin helposti unohtaa, kuinka paljon tarvitsen seurakuntayhteyden elämää antavaa kokemista. Kun yhteydessä ihmisiin joudun kuolemaan itselleni, tulen tietoiseksi omasta voimattomuudestani ja joudun kääntymään ylösnousemuksen Herran puoleen, joka yksin voi antaa vastauksen.

Kun tiedostan tämän tarpeen ja otan vastaan sen vastauksen, jonka Kristuksen risti tarjoaa, voin päästä uudistuneeseen suhteeseen veljieni ja sisarieni kanssa Kristuksen yhteydessä. Näin kasvan syvempään Kristuksen kaltaisuuteen rakkaudessa. Siksi Jeesus sanoi: "Käy ensin sopimassa veljiesi kanssa ja tule sitten uhraamaan lahjasi" (Matt. 5:24). Silloin palvelutyösi nojautuu hengelliseen todellisuuteen.

Esimerkkitapaus - Antiokian seurakunta

Lue: Apt. 6:5; 9:19-30; 13:1-5; 14:26; 15:22-35; 18:22; Gal. 2:11-14

Apostolien tekoja pinnallisestikin lukeva huomaa, että Antiokian seurakunnan ilmaantumisen myötä alkoi Jumalan toiminnassa uusi vaihe. Apostolit näyttävät huomanneen tämän, sillä kun he kuulivat uutisia siitä, mitä oli tapahtumassa, kukaan ei mennyt kaupunkiin, vaan he lähettivät Barnabaan. Hän ei palannut Jerusalemiin antamaan selontekoa. Näyttää ilmeiseltä, että hän tajusi Jumalan tekevän jotakin uutta, niin että kun Antiokian seurakunnassa ilmeni tarvetta saada lisäopetusta, hän ei kutsunut paikalle ketään apostolia, vaan lähti Tarsoon päättäen pyytää apua mieheltä, joka voisi olla sopiva työhön (Apt. 11:25,26).

Sauluksen alkuperäinen näky ei ollut toteutunut (Apt. 9:14,15). Hän oli saanut ilmestyksen Jumalan maailmanlaajuisista suunnitelmista jo paljon ennen näitä Antiokian tapauksia, ja Barnabas näyttää tulleen siihen tulokseen, että hän olisi juuri sopiva mies tähän tilanteeseen. Ja hän oli aivan oikeassa! Barnabaalta vei ilmeisesti jonkin aikaa, ennen kuin hän sai selville, missä Saulus oli, mutta on epätodennäköistä, että hänen olisi tarvinnut paljonkaan taivutella uutta apostolia uuteen, innostavaan työhön pakanoiden parissa. He menivät yhdessä Antiokiaan iloisina siitä, että saivat olla osallisia uudessa työssä, jonka mitä ilmeisimmin Jumala oli synnyttänyt ja joka lupasi niin paljon.

Päivien kuluessa lupaus toteutui. Jopa Antiokian kevytmieliset asukkaat tunsivat tapahtumien vaikutuksen, ja he reagoivat sommittelemalla Jumalan kansalle uuden nimen: "Ja Antiokiassa ruvettiin opetuslapsia ensiksi nimittämään kristityiksi" (Apt. 11:26). Kaikille katselijoille oli selvinnyt, että se mitä Antiokiassa tapahtui, oli ilman pienintäkään epäilyä Kristuksen työtä.

Kun ajattelee, millaista Herran voimaa ja kirkkautta oli koettu Jerusalemissa, saattaa kuulostaa miltei pyhäinhäväistykseltä puhua siitä, että Jumala oli tekemässä jotakin uutta vain kymmenen vuotta

240


helluntain Hengen vuodatuksen jälkeen. Mutta Jumala tekee aina uutta, eikä ole välttämättä Jerusalemin opetuslasten arvostelemista, jos toteaa, että tällä kertaa Jumala toimi täysin heistä erillään. Kukaan kahdestatoista apostolista ei perustanut Antiokian seurakuntaa, eipä edes kukaan virkaansa asetetuista diakoneista ollut siinä osallisena. Seurakunnan syntyminen oli seurausta pelokkaiden ja vainottujen todistuksista. Meille ei kerrota, miten he tulivat todistaneeksi uskostaan pakanoille. Se vain monien muiden asioiden tavoin, Luukasta lainataksemme, "tapahtui". Se oli Pyhän Hengen työtä. Siksi tulokset olivat niin nopeita, spontaaneja ja hätkähdyttäviä.

Kun Barnabas saapui, häneen eivät tehneet vaikutusta seurakunnan ulkonaiset muodot, oikeaoppinen opetus eivätkä oikein suoritetut toimitukset. Sen sijaan hän iloitsi siitä tavasta, millä Jumalan armo ilmeni näiden uusien uskovien elämässä; nämä ihmiset olivat niin ilmeisellä tavalla täyttyneet Kristuksen Hengellä. Hän ei suinkaan kutsunut heitä kristityiksi, vaikka hän olisi saattanut niin tehdäkin, jos hän olisi tullut asiaa ajatelleeksi. Ei, nimitys oli kaupungissa jo yleisesti käytössä, ja se johtui luultavasti siitä, ettei ollut olemassa muuta nimitystä, jota heistä olisi voitu käyttää. Ei ole välttämättä hyvä asia, kun Jumalan työtä luokitellaan inhimillisin käsittein. Jos näemme, mitä kaikkea Kristus on, meidän pitäisi kohota pelkkien maallisten ryhmittelyjen yläpuolelle. Antiokiassa opetuslapsia tarkkailevat ihmiset ajattelivat: "Tämä ei ole vain yksi uskonnollinen lahko muiden joukossa; tämä on jotakin uutta, jotakin erilaista". Ja niin se olikin. Antiokiassa oli tapahtunut sellaista, mikä antoi uuden sysäyksen Jumalan maailmanlaajuisen suunnitelman toteutumiselle. Ja niin tapahtui, koska Kristus oli vallannut siellä jotkut ihmiset.

Eikö sitten Jerusalemissa saarnattu Kristusta? Eivätkö Häntä saarnanneet kaksitoista opetuslasta tai Stefanus, Filippus ja muut? Kyllä, mutta siitä huolimatta Antiokiassa näytti tapahtuvan jotakin aivan uutta, joka ilmensi Jumalan valtakunnan yleismaailmallisuutta. Se, mikä Antiokiassa syntyi, ja jota Paavali ja Barnabas muokkasivat ja ravitsivat, oli Kristuksen persoonan suunnattoman merkityksen uudenlaista paljastumista. Ensimmäisten opetuslasten saattoi olla aivan oikein kokoontua temppelissä ja pysyttäytyä yhteydessä juutalaiseen jumalanpalveluselämään; Pietarin ja Johanneksen oli luultavasti välttämätöntä välittää Samarian ensimmäiselle seurakunnalle Jerusalemin hyväksyntä. Mutta nyt oli selvästi tullut aika, että Pyhä Henki otti Sauluksen palvelukseen, miehen, joka oli saanut ilmestyksen ja kutsun saarnata Kristuksesta kaikkien kansojen parissa. Oli vaara, että Kristuksen taivaallisesta ruumiista olisi tullut tähän maailmaan sidottu sen vuoksi, että kaikki olisi ollut keskitetty Jerusalemiin. Jumala ilmestyi Antiokiassa uudella tavalla tehdäkseen tiettäväksi, että seurakunta ei ole osa mitään maanpäällistä, vaan elävän Kristuksen ilmestymistä sellaisten ihmisten keskuudessa, joita voi kuvailla vain sanalla "Kristus ihmiset", "kristityt".

On tärkeää, että seurakunta säilyttää tämän erikoislaatunsa. Se ei merkitse nurkkakuntaisuutta, mihin monet vilpittömät Jumalan ihmiset ovat langenneet. Antiokian seurakunta oli omaleimainen, mutta ei taatusti nurkkakuntainen. Apt.11:27:ssa kerrotaan, että Jerusalemin seurakunnasta tuli vieraita Antiokiaan. Antiokian seurakunta ei suhtautunut heihin halveksivasti tai epäluuloisesti. Päinvastoin, heidät toivotettiin tervetulleiksi ja heille annettiin tilaisuus kertoa, mikä sanoma heillä oli Herralta. Yksi Jerusalemista tulleista profeetoista sai Pyhältä Hengeltä sanoman, että Jerusalemin seurakunnalle oli koittava vaikeat ajat. Oli tulossa nälänhätä, joka olisi vaikea jo juutalaisille yleensä, mutta erityisen paha niille, jotka olivat kääntyneet juutalaisuudesta kristinuskoon. Antiokian seurakunnan reaktio tähän ilmoitukseen oli yhtä nopea kuin anteliaskin. Jokainen lähetti mahdollisuuksiensa mukaan avustusta puutteenalaisille juutalaisille uskonveljille ja -sisarille. He avasivat sekä sydämensä että rahakukkaronsa ja lähettivät parhaat miehensä - Sauluksen ja Barnabaan - viemään lahjansa Jerusalemiin (Apt. 11:28 30). Kun siis puhumme seurakunnan omaleimaisuudesta, emme tarkoita nurkkakuntaisuutta ajatuksissa tai käytöksessä. Tarkoitamme vain sitä, että emme voi emmekä uskalla matkia toisia, vaan meidän on pyrittävä antamaan Pyhälle Hengelle tilaa tehdä uutta työtä omalla tavallaan. Maan päällä ei ole olemassa mitään keskusorganisaatiota, "äiti kirkkoa" meidän äitimme on taivaassa (Gal. 4:26).

Nimityksen "kristitty" todellinen merkitys on, että sitä käytetään niistä, joiden elämässä Kristus on keskuksena. Se oli aluksi vain pilkkanimi, ja Uudessa testamentissa sen käyttöön liittyy aina tietty häpeä. Kuitenkin monia totuuksia on lausuttu piloillaan, samoin kuin monet pilapiirrokset kiinnittävät huomion todella olemassa oleviin piirteisiin. Niinpä Antiokian asukkailla oli hyvä syy keksiä nimitys, jolla he leimasivat uskovat. Kun he tapasivat uskovia, seurasivat he heidän elämäänsä ja kuulivat, mistä he keskustelivat, heihin teki vaikutuksen, että uskovien yhteisössä kaiken tekemisen motiivina oli Kristus.

241


Juuri tähän Barnabas heitä kehottikin. Kun hän oli tullut ja nähnyt, mitä Jumalan armo oli tehnyt heidän elämässään, hän kehotti heitä "vakaalla sydämellä pysymään Herrassa" (Apt. 11:23). Huomaamme, että uskovat eivät itse alkaneet kutsua itseään kristityiksi. He eivät olleet itsetietoisia, he eivät yrittäneet olla jotakin erikoista, he vain pysyivät kiinni Kristuksessa. He eivät yrittäneet olla parempia tai erilaisia kuin Juudean kristityt; he eivät ajatelleet itseään eivätkä seurakuntaansa, vaan he olivat päättäneet antaa itsensä Kristuksen omiksi.

On mielenkiintoista, että näiden kristittyjen yhteydessä ei mainita ihmeistä, merkeistä tai voimallisista teoista. Puhuivatko he kielillä? Sitä ei mainita, joten emme tiedä. Tapahtuiko ihmeparanemisia? Niitä on saattanut tapahtua, mutta Luukkaan mieleen ei ole tullut mainita niitä. Meille kerrotaan sen sijaan, että kokonaisen vuoden Saulus, kuten häntä tuolloin kutsuttiin, ja Barnabas omistautuivat opettamaan ja johtamaan näitä kristittyjä Kristuksen syvempään tuntemiseen. Tämä työ kantoi hyvää hedelmää. Se ei ollut mitenkään ihmeellistä tai sensaatiomaista; se sisälsi vakaata, säännöllistä, Hengen voitelemaa perustotuuksiin juurruttavaa opetusta. Niin monissa liikehdinnöissä, joita on kutsuttu herätyksiksi, tällaisen opetuksen puute on ollut silmiinpistävä ja vakava. On ollut paljon meteliä ja tohinaa, mutta ei aikaa eikä kärsivällisyyttä kiinnittää huomiota Jumalan sanan määrätietoiseen opettamiseen. Mutta Antiokiassa Jumalan voiteleman sananjulistuksen ydintehtävä oli juurruttaa uskovat Kristukseen, antaa heille yhä enemmän tietoa Kristuksen merkityksestä.

Kun Saulus ja Barnabas palasivat Jerusalemista, tämä työ jatkui ja sitä alkoivat tehdä muutkin. Sen keskipisteenä oli koko ajan Kristus, ja sen tarkoitus oli antaa uskoville yhä kokonaisempi ja syvempi näky Herrasta, kunnes vihdoin tuli aika laajentaa tämä työ kaikkeen maailmaan. Apt. 13:1-2:n mukaaan johdatus tähän tuli, kun seurakunnan profeetat ja opettajat olivat kokoontuneet yhteen paastoamaan ja toimittamaan palvelusta Herralle. He eivät suunnitelleet lähetysjärjestön perustamista, muotoilleet suuntaviivoja evankeliumin eteenpäin viemiseksi, vaan odottivat Herraa papillisella tavalla. Tässä on jälleen uusi osoitus siitä, miten Kristus keskeinen tämä uusi seurakunta oli. Sen johtajat antoivat etusijan Jumalan palvelemiselle. Kärsimättömät sivulliset olisivat saattaneet valittaa: "Mitä ihmettä nuo miehet oikein tekevät, katselevat vain Herraa? Lahjakkaita ihmisiä, joilla on kutsumus. Mikseivät he ryhdy hommiin ja lähde liikkeelle toteuttamaan kutsuaan?" Ennen kuin asettaa kyseenalaiseksi heidän toimintansa, kannattaa kuitenkin lukea kertomus loppuun asti. Barnabaan ja Sauluksen työllä oli laajalle levinneet ja erinomaiset tulokset noiden yhteisten rukoushetkien ansiosta. Paikallisseurakunnan ensimmäinen tehtävä ei ole kääntyä ihmisten, vaan Jumalan puoleen. Siltä pohjalta Pyhä Henki voi itse lähettää työntekijät ihmisten luo, ja tehdä sen paljon tehokkaammin ja nopeammin kuin pyhittäytyneimmätkään ihmiset. Nämä "kristityt", jotka antoivat niin paljon arvoa Kristukselle, osoittautuivat loppujen lopuksi hyvin hedelmällisiksi. `Palveluksen toimittaminen Herralle' on usein tie todelliseen kasvuun. On mahdotonta olla läheisessä yhteydessä Kritukseen saamatta taakkaa hätää kärsivistä lähimmäisistä.

Jo nimi "Kristus" antoi antiokialaisten maailmanlaajalle näylle aiheen. Ajatus Kristuksesta, Messiaasta, on puhtaasti juutalainen. Itse sana, "kristo", on kreikaksi messias. Tästä muodostettu sana "kristitty" näyttää olevan latinalaistettu muoto. Tässä siis roomalainen, kreikkalainen ja juutalainen maailma on tiivistetty yhteen nimeen. Tietämättään ihmiset, jotka keksivät sanan "kristitty", vihjasivat Pyhän Hengen Antiokiassa tekemän uuden työn maailmanlaajuiseen ulottuvuuteen. Ja koko maailmaa syleillen oli nyt tullut aika Pyhän Hengen sanoa: "Erottakaa minulle Saulus ja Barnabas työhön, johon minä olen heidät kutsunut" (Apt. 13:2). Aika oli tullut - Jumalan aika. Epäilemättä Saulukselle odotusaika oli ollut pitkä - kuten usein on asian laita. Hänen senhetkinen työnsähän ei ollut kuitenkaan hänen varsinainen kutsumuksensa. Hän oli jo kauan tiennyt, että Herra oli valinnut hänet toisenlaiseen työhön, menemään pakanakansojen keskuuteen "avaamaan heidän silmänsä, että he kääntyisivät pimeydestä valkeuteen" (Apt. 26:18), mutta ilmeisesti Pyhä Henki tarvitsi sellaista seurakuntaa kuin Antiokiassa oli voidakseen edetä Sauluksen kutsun toteuttamisessa. Barnabas oli saattanut tuntea sisimmässään tämän saman kutsun, mutta edes kahdestaan nämä miehet eivät voineet toimia, ennen kuin Jumalan aika tuli. Heidän täytyi odottaa. Rukoillessaan he odottivat. Opettaessaan he odottivat. Todistaessaan Antiokiassa Kristuksesta jatkuvasti kasvavan seurakunnan keskellä he odottivat. Ottaessaan vastaan tehtävän viedä avustusta Jerusalemiin he edelleen odottivat. Ja sitten "toimittaessaan palvelusta Herralle" seurakunnan muiden veljien kanssa he saivat Pyhältä Hengeltä vapauttavan sanoman: "Erottakaa minulle Saulus ja Barnabas".

Kun seurakunta lähetti nämä kaksi miestä, se uskoi heidät Jumalan armon haltuun (Apt. 14:26). Jotenkin törmäämme aina Jumalan armoon, kun tästä seurakunnasta on puhe. Myöhemmin

242


Barnabas erosi Sauluksesta, joka otti uudelle matkalleen mukaan Silaksen, ja tällöinkin Antiokian veljet jättivät heidät Jumalan armon haltuun (Apt. 15:40). Uusi testamentti kertoo tästä elinvoimaisesta ja hedelmällisestä seurakunnasta yllättävän vähän. Tälle seurakunnalle kirjoitetuista kirjeistä ei ole säilynyt ainoatakaan, jos niitä koskaan kirjoitettiinkaan. Sen järjestäytymiseen ja jumalanpalvelusmenoihin ei viitata millään tavalla. Sen sijaan painotetaan kahta asiaa. Se oli Kristus keskeinen. Jumalan armo vaikutti runsaana sen keskuudessa. Antiokia ei ollut vain dynaaminen paikallisseurakunta, vaan siitä tuli myös Paavalin ja hänen työtovereidensa tukikohta, kun he tekivät työtä pakanoiden parissa. Tämä kaikki tapahtui Jerusalemin seurakunnan vaikutuspiirin ulkopuolella, mutta silti tämän suuren kaupungin seurakunta piti yllä yhteyttä kristittyihin niin Jerusalemissa kuin muuallakin. Onko meidän tarpeellistakaan tietää enempää? Eikö tämä jo paljasta, miten kaikki sai alkunsa ja laajeni?

Itse asiassa Antiokiasta kerrotaan kahdessa muussakin yhteydessä, ja molemmissa niissä oli kysymys vakavista vaikeuksista. Se ei ole yllättävää, sillä saatana kyllä sietää ja jopa tukee nimellistä kristillisyyttä, mutta vihaa katkerasti aitoa uskonelämää. Antiokiassa tapahtui kaksi luonteeltaan hyvin ikävää välikohtausta. Näissä apostolien välisissä riidoissa on kuitenkin merkittävää se, että ne eivät olleet pikkumaisia tai ilkeämielisiä, vaan niissä oli kysymys suuren luokan asioista. Mainitut tapaukset olivat Pietarin pakanoiden ja juutalaisten välille tekemän erotuksen aikaansaama yhteenotto (Gal. 2) ja riita Paavalin ja Barnabaan välillä. Ne olivat suuria periaatteellisia erimielisyyksiä verrattuna Korinton pikkumaisiin ja vastenmielisiin kinasteluihin, joissa yksi pikkusielu rähisi toisen samanlaisen kanssa. Nämä riidat johtuivat siitä, että niin monet Korinton uskovat olivat itsekeskeisiä. Antiokian seurakunta joutui kuitenkin kohtaamaan suuria hengellisiä kysymyksiä, mikä epäilemättä selittää sen, miksi saatana hyökkäsi vastustamaan sitä niin kiivaasti.

Pietarin käyttäytyminen Jerusalemissa ja muualla näyttää olleen moitteetonta, mutta kun hän tuli Antiokiaan, saatana onnistui houkuttelemaan hänet ovelaan kiusaukseen, joka oli hänelle liikaa. Häntä oli nuhdeltava julkisesti. Se on ollut varmasti murheellinen päivä kaikille asianosaisille. Kiitos Jumalalle, että hänen armonsa sai voiton heissä kaikissa, eikä mikään muu riitäkään, kun saatana tekee viekasta hajotustyötään.

Toinen riita ainakin näyttää olleen luonteeltaan henkilökohtaisempi. Oman luonteenlaatusi mukaan voit olla joko Barnabaan tai Paavalin puolella, mutta se oli ainakin hyvä asia, että he riitelivät siitä, miten Herran työssä edettäisiin, eivätkä antaneet erimielisyytensä estää heitä etenemästä. Täytyy myös uskoa, että Jumalan kaikkivaltius pääsi voitolle, niin että lopputulos koitui voitoksi Kristuksen asialle. Oliko Barnabas oikeassa arviossaan Markuksesta? No, Markus loppujen lopuksi onnistui elämässään. Oliko Paavali oikeassa? Jos oli, niin ehkäpä hänen nuhtelunsa aiheuttama järkytys sai Markuksessa aikaan muutoksen. Joka tapauksessa Herra tuli kirkastetuksi kaikkien elämässä - ja sehän kristitylle viime kädessä jotakin merkitsee. Meidän päivinämme on epäilemättä ilmiöitä, joiden kohdalla joutuu ihmettelemään sekä tapoja että motiiveja, joilla evankeliumia viedään eteenpäin, mutta omasta puolestani haluaisin viitata Paavalin sanoihin Filippiläiskirjeessä: "Kunhan Kristusta vain tavalla tai toisella julistetaan...siitä minä iloitsen, ja olen vastakin iloitseva" (1:18).

Antiokian erimielisyyksien antama hyödyllinen opetus on, että seurakunnan pelasti onnettomuudelta sen ulospäin suuntautunut näky. Vaikka selkkaus Pietarin ja Paavalin välillä oli hyvin mieliä kiihdyttävä, Kristuksen rakkauden ja ristin voima säästi seurakunnan hajaannukselta. Ja vaikka kiivas yhteenotto niiden kahden miehen välillä, jotka Jumala oli niin selvästi kutsunut viemään evankeliumia pakanoille, on varmasti ollut seurakunnan historiassa hyvin tuskallinen välikohtaus, tosiasiaksi jää, että Barnabas jatkoi omaa työtään ja Paavali omaansa, eikä seurakunnassa nytkään syntynyt repeämää. Kuinka toisin asiat olivatkaan Korintossa, jossa kokonaiset ryhmät asettuivat toisiaan vastaan, mikä ollen Paavalin, mikä Apolloksen tai Pietarin puolella! Korinton uskovien ongelma oli, että he olivat kovin taipuvaisia suuntaamaan katseensa itseensä, pyrkien tekemään seurakunnastaan jotakin erikoista. Antiokialaiset taas kantoivat huolta pääasiallisesti siitä, miten Kristuksen nimi tulisi kirkastetuksi. Huolimatta kiusauksista langeta pois tältä perustalta antiokialaiset olivat ennen kaikkea kristittyjä (viite 1). Näin Pyhä Henki haluaisi asioiden olevan seurakunnassa nykyäänkin, jotta se voisi todella kasvaa. Yksi saatanan mestarijuonia on ollut nimen "kristitty" häpäiseminen. Sitä ovat halventaneet ne, jotka eivät ole koskaan uudestisyntyneet, mutta joilla on kuitenkin joitakin yhteyksiä uskontoon. Vielä nerokkaammassa muodossa nimeä on häväisty siten, että se on alkanut kuulostaa riittämättömältä, niin että on alettu käyttää ihmisten, paikkojen, opinkappaleiden ja kokemusten nimiä tekemään erotusta Jumalan lasten välille!

243


Me tarvitsisimme paikallisseurakuntiin vieraaksi uuden Barnabaan, joka kehottaisi meitä, kuten antiokialaisia, "vakaalla sydämellä pysymään Herrassa"!






----------------------------------------------------------------------

1. On mielenkiintoista, että Iimestyskirjassa Jumalan kiitoksen aiheena Filadelfian (suom. veljellinen rakkaus) seurakunnalle oli, että se oli ottanut vaarin Hänen sanastaan, eikä ollut kieltänyt Hänen nimeään (Ilm. 3:8). Raamatusta ei löydy mitään perusteita lahkohenkisyydelle, ja sen suosiminen vain hajottaa Jumalan seurakuntaa. (Ks. Apt. 20:28-30.) Käytännössä monet asiat eivät nykyään ole niin kuin pitäisi, mutta vaikuttakoon Jumala sydämissämme, ettemme odottaisi ihmisiltä liikaa, vaan että olisimme hyvin kiitollisia kaikesta, minkä näemme olevan Hänen tahtonsa mukaista.

244


Osa 3 - Lähetystyön periaatteet Uudessa testamentissa

Kristillisellä lähetystyöllä, erityisesti evankelioimisella ja seurakuntien perustamisella, on kiire. Siksi etsimme nopeimpia ja tehokkaimpia keinoja evankeliumin levittämiseksi. Haluamme, että Kristuksen ruumis kasvaa ainakin samalla nopeudella kuin maailman väkiluku.

Menetelmiä etsiessämme kohtaamme kuitenkin erään ongelman: etsimmekö vain sellaisia menetelmiä, jotka toimivat, menetelmiä, jotka näyttävät antavan parhaat tulokset, vai onko Jumala antanut meille ohjeita sanassaan?

Yhä enemmän etsitään näköjään menetelmiä, jotka antavat nopeita tuloksia, menetelmiä, jotka käyttävät hyväkseen tunteita tai hyödyntävät joukkoviestinten mahdollisuuksia. Joillakin alueilla, kun arvioidaan seurakuntien kasvua, piirretään käyriä ja lasketaan prosenttilukuja, joiden antaman tiedon perusteella menetelmiä otetaan käyttöön tai hylätään.

Toisaalta on ihmisiä, jotka kieltäytyvät käyttämästä mitään "nykyaikaisena" pidettävää menetelmää ja jotka tuomitsevat keinot, joilla jotenkin pyritään vetoamaan tunteisiin tai joita voitaisiin pitää huomiota herättävinä.

Tässä asiassa on kuitenkin olemassa vain yksi lopullinen tuomioistuin: Jumalan sana, Raamattu. Mitä se sanoo tästä aiheesta? Vai sanooko se mitään? Onko meidät jätetty omien käsitystemme varaan vai voimmeko löytää joitakin periaatteita ja ohjeita Raamatusta?

Uskomme, että Herra on jättänyt meille lähetystyötä koskevia periaatteita, joita meidän tulisi seurata. Ja monet kristityt ovat kokeneet, että kun rehellisesti etsimme näitä periaatteita ja yritämme soveltaa niitä Pyhän Hengen avulla, tulemme ajan mittaan korjaamaan sadon, ja työmme on senlaatuista, että se miellyttää Herraamme ja Vapahtajaamme.

Tarkastelemme vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

1) Kuinka lähetystyöntekijä kutsutaan?
2) Kenelle hän on vastuussa?
3) Mistä hän saa taloudellisen tukensa?
4) Kuinka hän arvioi työtään?

Lähetystyöntekijän kutsuminen

On monia asioita, joita tulisi tarkastella tutkittaessa lähetyskutsua. Ehkä ensimmäinen kysymys on: millainen henkilö kutsutaan lähetystyöntekijäksi? Raamattua tutkiessamme löydämme joitakin ohjeita. Apt. 13:1-2:sta näemme, että ne kaksi miestä, jotka Pyhä Henki kutsui heille varaamaansa työhön, olivat profeettoja ja opettajia. Samassa yhteydessä kerrotaan myös, että he toimittivat palvelusta Herralle ja paastosivat.

Tämän pitäisi antaa meille käsitys siitä, millaisen henkilön Pyhä Henki kutsuu lähetystyöhön. Hän on uskova, jota Herra on jo käyttänyt, uskova, joka on jo pannut käyttöön Pyhän Hengen hänelle antaman armolahjan. Pyhä Henki ei koskaan kutsu laiskaa tai halutonta ihmistä työhönsä. Edellä mainittua Apostolien tekojen kohtaa ajatellen paasto on osoituksena siitä, että ihminen on halukas kieltämään itsensä Herran palvelemisessa. Tällä emme tahdo sanoa, että meidän kaikkien pitäisi paastota - vaikka se ei hullumpi kehotus olekaan vaan tämä Raamatun kohta osoittaa meille sellaisen asenteen, joka todella käyttökelpoisella ihmisellä tulee olla.

Tämä saattaa herättää kysymyksen: "Entäpä jos kysymyksessä on nuori ja kokematon ihminen? Jääkö hän lähetyskutsun ulkopuolelle?" Ei. Näemme tästä esimerkkeinä Johannes Markuksen ja Timoteuksen, jotka vanhempi ja kokeneempi mies otti mukaansa ja käytti oppilaina työssä. Raamattu ei kerro, että Pyhä Henki olisi kutsunut tehtävään ihmisiä, jotka olisivat olleet paikallisessa seurakunnassa työhön soveltumattomia tai passiivisia. Tutkimastamme Raamatun kohdasta käy ilmi edelleen yksi seikka: se, joka kutsuu, on Pyhä Henki. Tämä ei ole työntekijäehdokkaan subjektiivinen kokemus, vaan Pyhän Hengen johdatus sekä kutsun saaneen että paikallisseurakunnan vastuunkantajien elämässä. Yhteisymmärryksen puute tässä kohden on varma osoitus siitä, että joko

245


lähtijäkandidaatti tai paikallisseurakunnan vanhimmat eivät ole Hengen johdossa. Olisi hyvin tyhmää edetä asiassa ennen kuin yksimielisyyteen on päästy.

Vielä yksi huomionarvoinen asia on se, että emme löydä Raamatusta mainintaa "lähetystoimikunnasta" tai vastaavasta elimestä lähetystyöntekijän kutsumisen yhteydessä. Nykyisin on monia järjestöjä ja ryhmiä, jotka etsivät aktiivisesti lähtijäehdokkaita, ja vaikka olisimmekin ensimmäisiä tunnustamaan, että Jumala on käyttänyt niitä, on silti sanottava, että emme löydä niiden olemassaololle mitään tukea Raamatusta. Lähetyskutsu tapahtuu normaalisti paikallisseurakunnassa, läheisessä yhteisymmärryksessä sen vanhinten kanssa.

Lähetystyöntekijän vastuu

Uudessa testamentissa kutsun lähetystyöhön antaa siis Jumala itse. Siitä seuraa, että lähetystyöntekijä on vastuussa Jumalalle. Saattaa vaikuttaa tarpeettomalta painottaa tätä, mutta se liittyy moneen muuhun asiaan, kuten näemme edempänä. Maallisissakin tehtävissä on niin, että jos työntekijä kutsutaan toimeen, hän on vastuussa sille, joka hänen kanssaan on tehnyt työsopimuksen.

Tämä näkyy Uudessa testamentissa hyvin selvästi. Paavali osoittaa kerran toisensa jälkeen, että hän tiesi olevansa vastuussa Jumalalle. Se on nähtävissä tavassa, jolla Paavali etsi Jumalan ohjausta ja hyväksyi saamansa johdatuksen lopullisena (ks. Apt. 16:6-10 ja 18:9-11). Se on nähtävissä myös Paavalin asenteessa uskonveljeä kohtaan, jonka Jumala oli samalla tavalla kutsunut työhönsä. Apollos oli lähetystyöntekijä, ja vaikka Paavali tahtoi hänen menevän Korinttoon, hän kunnioitti Apolloksen saamaa toisenlaista johdatusta mennä muualle (ks. 1. Kor. 16:12). Se on edelleen nähtävissä tavassa, jolla Paavali viittaa niihin valtuuksiin, jotka hän oli saanut Jumalalta saarnata evankeliumia pakanoille (ks. 2. Kor. 10:8; 13:10 ja Gal. 1:11,12). Apostolien tekojen luvun 14 lopussa kerrotaan, että Paavali ja Barnabas palasivat Antiokiaan, paikallisseurakuntaan, joka oli lähettänyt heidät matkaan ja uskonut heidät Jumalan armon haltuun, ja kertoivat seurakunnalle kaikesta, mitä heille oli matkan aikana tapahtunut. Tästä huomaamme, että lähetystyöntekijät tunsivat olevansa vastuussa paikallisseurakunnalle, jonka keskuudesta heidät oli kutsuttu. He eivät palanneet saadakseen ohjeita, sillä Antiokian seurakunnan ei kerrota muulloinkaan lähettäneen heille ohjeita. He palasivat kertoakseen seurakunnalle, kuinka Jumala oli heitä siunannut.

Uudessa testamentissa näyttää olevan yksi poikkeus niiden nuorten miesten kohdalla, joista oli puhe aikaisemmin. Nämä nuoret miehet, jotka heidän seurakuntansa olivat lähettäneet auttamaan Paavalia lähetysmatkoilla, hyväksyivät Paavalin käskyvallan toimessaan. Näiden nuorten miesten lahjat ja hengellisyys oli tunnustettu, ja Paavali valitsi heidät työtovereikseen. He eivät ilmeisesti olleet lähetystyöntekijöitä sanan tiukimmassa merkityksessä, vaan harjoittelijoita ja oppilaita (ks. Apt. 16:13 ja 2. Tim. 3:15).

Oli etuoikeus elää lähellä sellaista miestä kuin Paavali, olla hänen mukanaan lähetysmatkoilla ja todistamassa ja kärsimässä yhdessä, kun hän vei evankeliumia Vähään Aasiaan ja Euroopan kaupunkeihin. Nämä nuorukaiset eivät olleet kiinnostuneet toimimaan oman päänsä mukaan, vaan oppimaan hurskaan veteraanin rinnalla. Kunpa nykyään olisi enemmän nuoria, jotka olisivat valmiita oppimaan edellisen lähetystyöntekijäpolven kokemuksista ja viisaudesta.

Apostolien tekojen 11. ja 15. luvussa kerrotut tapaukset saattavat kuitenkin vielä herättää kysymyksiä. Eivätkö ne osoita, että lähetystyöntekijät, jotka Jumala oli kutsunut tiettyyn tehtävään, kutsuttiin korkeamman elimen eteen tekemään tiliä? Näyttää kuitenkin pikemmin siltä, että Pyhän Hengen johdatusta lähettien elämässä ja työssä pidettiin riittävänä todistuksena opillisen kiistan ratkaisemiseksi heidän saamansa johdatuksen mukaisesti. On silti varottava viemästä näitä esimerkkejä liian pitkälle, koska kuultavana olleet miehet olivat apostoleja, miehiä, joille Herra oli antanut tehtävän tuoda valoon oppeja, jotka aikaisemmin olivat olleet kätkettyjä. On selvää, ettei meillä nykyään ole tässä mielessä keskuudessamme apostoleja.

246


Lähetystyöntekijän kannatus

Aluksi on tunnustettava se yleinen periaate, että jos Jumala kutsuu ja ohjaa, silloin Hän myös täyttää lähetystyöntekijän tarpeet. Tämä on totta myös kääntäen: jos työntekijä etsii kannatustaan yksin Jumalalta, hän huomaa elämässään helpommaksi etsiä Jumalalta johdatusta ja havaita, että hän on työstään vastuussa Jumalalle. Ikävä sanoa, mutta nykyään monet etsivät kannatusta ihmisiltä, ja siksi he huomaavat yhä enemmän etsivänsä heiltä myös ohjausta ja olevansa heille vastuussa. Sananparsi "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat" on aivan totta.

Myönnämme siis, että Jumala on luvannut huolehtia niistä, jotka hän on lähettänyt, ja tiedämme, että meidän tulee etsiä kannatustamme Häneltä, mutta miten tämä sitten toimii käytännössä?

Katsomme jälleen Jumalan sanaa ja huomaamme, että Hän on antanut seurattavaksemme hyvin käytännöllisiä ohjeita. Mitä tulee lähetystyöntekijän kannatukseen, Raamatussa on neljä periaatetta, joita tutkimme:

1) Ensinnäkään emme löydä mitään todistetta siitä, että joku yksityinen henkilö, toimikunta tai paikallinen seurakunta olisi luvannut kenellekään lähetystyöntekijälle säännöllistä palkkaa. Sellainen on Uudessa testamentissa yksinkertaisesti täysin tuntematon käytäntö.

tukea niiltä, joita he työllään palvelevat. Tämän sanottuamme tajuamme kuitenkin heti, ettei se aina ole mahdollista. Vieraassa maassa elävä lähetystyöntekijä ei ehkä aluksi edes näe kenenkään kääntyvän kristityksi, tai hän ei voi ottaa kääntyneiltä vastaan taloudellista tukea poliittisten tai uskonnollisten olojen vuoksi. Näyttää siltä, että Korinton seurakunnan kohdalla Paavali totesi olevan syytä soveltaa toista, tärkeämpää periaatetta. Hän painottaa sitä, että hän ei vastaanottanut korinttolaisilta tukea siksi, että evankeliumi annettaisiin heille ilmaiseksi (ks. 1. Kor. 9). Samoin hän menetteli saarnatessaan tessalonikalaisille (ks. 1. Tess. 2:9). Tästä tulemmekin seuraavaan kohtaan.

3) Jos lähetystyöntekijän ei pitäisi saada taattua, säännöllistä palkkaa, eikä hän jostakin syystä voi ottaa tukea niiltä, joita hän palvelee, miten Jumala täyttää hänen tarpeensa? Jälleen löydämme vastauksen Raamatusta. Paavalin elämää esimerkkinä käyttäen Pyhä Henki on antanut meille vielä kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto: eri tilanteissa Paavali turvautui teltantekemiseen hankkiakseen itselleen elannon (ks. Apt. 18:1-5 ja 1. Tess. 2:9). Hän teki niin, jotta kukaan ei voisi syyttää häntä henkilökohtaisen hyödyn tavoittelemisesta evankeliumilla, ja jotta äskenkääntyneet voisivat nähdä hyvin käytännöllisellä tavalla, että evankeliumi annettiin heille ilmaiseksi.

Monet lähetystyöntekijät ovat nykyäänkin nähneet tämän menettelytavan edut. He ovat ottaneet vastaan työtä opettajina, lääkäreinä, insinööreinä ja monilla muilla ammattialoilla kyetäkseen viemään evankeliumia tehokkaammin tietyille ryhmille. Syyt ovat olleet monet: jotkut ovat tehneet niin yksinkertaisesti punnitessaan taloudellisia näkökohtia; sitten on olemassa maita, joihin ei pääse ottamatta vastaan jotakin terveydenhoito tai opetustyötä (esim. Turkki, Afganistan jne.) Lähetyskutsu ei sulje pois mahdollisuutta tehdä maallista työtä.

4) Apt. 18:1-5 ja Filippiläiskirje kiinnittävät huomiomme neljänteen lähetystyöntekijän kannatukseen liittyvään seikkaan. Kun Silas ja Timoteus tulivat Makedoniasta, he vapauttivat Paavalin teltantekemisestä. Tämä on toinen vaihtoehto: Paavali sai rahalahjan Filippin seurakunnalta. Tämä seurakunta lähetti Paavalille usein lahjoja, kun tämä työskenteli Rooman valtakunnan eri kaupungeissa (ks. Fil. 4:10-20).

Tässä on meille hyvä esimerkki seurattavaksi. Paikallisten seurakuntien (ja yksilöiden; 3. Joh. 58) tulisi tuntea vastuuta niistä, jotka ovat lähteneet lähetystyöhön, ja lähettää heille aineellista apua. Pyysikö Paavali Filippistä lahjoja? Ilmeisesti ei, päätellen kirjeestä, jonka hän kirjoitti myöhemmin Filippin seurakunnalle. Hän odotti Jumalan täyttävän hänen tarpeensa, ja Jumala täytti ne käyttäen Filippin seurakuntaa kanavanaan.

247


Lähetystyöntekijän työn arviointi

Ensiksikin jo edelläsanotusta pitäisi olla selvää, että Herra itse arvioi työn, jonka hänelle teemme. Hän ei usko sitä tehtävää yhdellekään ihmiselle maan päällä. Tämä käy selvästi ilmi monesta Uuden testamentin kohdasta. Kaikissa Jeesuksen vertauksissa palvelijoiden työn arvioija on kuningas, isäntä ja maanomistaja. Kaikissa tapauksissa tämä henkilö on kuva Herrastamme, ja kaikki vertaukset tähdentävät sitä, että me tulemme seisomaan Hänen edessään työtämme arvioitaessa. Monet muut kohdat opettavat samoin.

Mutta lähetystyöntekijän itsensäkin tulisi olla kiinnostunut työnsä tuloksista. 1. Korinttolaiskirjeen 3. luvussa kerrotaan, että joidenkuiden työ tulee palamaan. Hartaana toiveenamme tulisi olla, että meillä olisi Herramme jalkojen juureen paljon iaskettavaa; paljon kultaa, paljon hopeaa ja paljon jalokiviä. Mitä Herra etsii elämästämme ja työstämme? Voimme tiivistää sen yhteen sanaan: uskollisuutta. "Sitä tässä huoneenhaltijoilta ennen muuta vaaditaan, että heidät havaitaan uskollisiksi." (1. Kor. 4:2) Herra ei siis etsi menestystä (maallisessa mielessä), mainetta tai suuria lukuja, vaan Hän etsii uskollisuutta. "Kun Ihmisen poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?" (Luuk. 18:8).

Ryhtyessämme suureen tehtäväämme, viemään evankeliumia maapallon joka kolkkaan, tutkikaamme jatkuvasti työtämme varmistuaksemme siitä, että olemme uskollisia; uskollisia Hänelle, joka lähetti meidät; uskollisia Hänen sanalleen pienintä yksityiskohtaa myöten.

Mielestäni suomalaisilla on monia sellaisia ominaisuuksia, jotka tekevät heistä potentiaalisia tienraivaajia ja lähetystyöntekijöitä. Yhdyn Sakari Topeliuksen (1818-1893) vanhaan luonnehdintaan, kun hän eräässä kirjassaan kuvasi suomalaisia näin: "Yleisiä ominaisuuksia ovat: sitkeys, sinnikkyys, sisäinen lujuus, kärsivällisyys, päättäväisyys... vanhaan ja tuttuun pitäytyminen ja uuden vierastaminen, velvollisuudentunto, lain kunnioitus, vapauden kaipuu, rehellisyys... Suomalainen on tunnettu pidättyvyydestään ja varovaisuudestaan. Hän tarvitsee aikaa pystyäkseen vapautumaan ja tutustuakseen ihmisiin, mutta kun hän sen tekee, hän on luotettava ystävä..."

Tutustuttuani suomalaisiin kristittyihin sellaisilla kovilla lähetyskentillä kuin Turkissa ja Afganistanissa, jotka ovat muslimimaita, voin kuvitella, millaista hengellisyyttä edusti esimerkiksi Martti Rautanen (1845-1926), joka työskenteli yli 50 vuotta ovambojen parissa Afrikassa ja käänsi koko Raamatun ndongan kielelle.

248


Osa 4 - Herran työn tukemisen raamatulliset periaatteet

Kuluvan vuosisadan laajenevassa talouselämässä rahan käyttö on käymässä entistä monimutkaisemmaksi. Elämme niin liike-elämässä, kotitalouksissa kuin seurakunnissakin tietokoneaikaa. Koskaan aikaisemmin ei kristikunnan historiassa ole käytetty yhtä suuria summia hengellisen toiminnan pyörittämiseen. Jo pelkkään evankeliointiin kuluu suunnattomasti varoja. Kuinka tämä raha tulisi kerätä? Mistä lähteistä sen pitäisi tulla? Mitä menetelmiä tulisi käyttää varojen hankkimiseksi Herran työhön eri puolilla maailmaa? Kristitylle, joka pitää Raamattua Pyhän Hengen innoittamana Jumalan sanana, löytyy Raamatusta tyydyttävä vastaus (2. Tim. 3:16 17). Etsikäämme sieltä, mitä ohjeita meille on annettu Herran työn ja työntekijöiden kannatuksesta.

Kymmenysten antaminen patriarkkojen aikana

Ensimmäinen viittaus aiheeseemme näyttäisi olevan Aabrahamin kymmenysten antaminen Melkisedekille, "Jumalan, korkeimman papille" (1. Moos. 14:20; Hebr. 7:1-4). Tämä tapahtui yli 400 vuotta ennen kuin laki annettiin Siinailla, mikä erottaa kymmenysten antamisen puhtaasti lakiin kuuluvista asioista. Jaakob, Aabrahamin pojanpoika, lupasi Herralle kymmenykset kaikesta ansaitsemastaan (1. Moos. 28:22). Herää kysymys, kenelle hän nämä kymmenykset antoi, jos hän piti lupauksensa. Voimmeko turvallisin mielin päätellä, että alkuperäisen ilmoituksen mukaan kymmenykset kuuluivat Jumalalle? Ilmeisesti patriarkoille annetuissa säännöissä ja laeissa oli sellaisia, joita ei ole merkitty muistiin. "Sentähden, että Aabraham kuuli minua ja noudatti, mitä minä noudatettavaksi annoin, minun käskyjäni, säädöksiäni ja opetuksiani" (1. Moos. 26:5).

Mooseksen ajan sääntöjä taloudenhoidosta

Kansana Israel oli teokratia, jonka hallitsijana oli Jumala, ja sille opetettiin, että kymmenykset kuuluivat Jumalalle (3. Moos. 27:30 32). Ne tuli käyttää elatuksen turvaamiseksi leeviläisille, joiden piti hoitaa ilmestysmajaa (4. Moos. 18:21,24; 5. Moos. 26:12). Leeviläiset saivat lisäksi 48 kaupunkia ja niitä ympäröivät maa alueet asuinpaikoikseen (4. Moos. 35:1-8; Joos. 14:3-5; 21:1-42). Papeille annettiin ruuaksi määrätty osuus tietyistä uhreista (3. Moos. 3:3,10; 5:13; 6:16-18,26-29; 7:8 10,31-34; 4. Moos. 18:8-19). Sekä ilmestysmajan että temppelin rakentaminen rahoitettiin kansan vapaaehtoisilla uhreilla (2. Moos. 35:4,9; 36:2-7; 1. Aik. 29:1 9,16). Näiden rakennusten ylläpitoja korjaukset rahoitettiin puolen sekelin kutsuntaverolla, joka perittiin kaikilta yli 20 vuotiailta (2. Moos. 30:12-16; 2. Aik. 24:6-14).

Vaikka Aabrahamia (1. Moos. 20:7), Aaronia (2. Moos. 7:1) ja Moosesta (5. Moos. 18:15; 34:10) kutsuttiin profeetoiksi, profeetan virka tuli kansallisesti merkittäväksi vasta Samuelin aikaan ja hänen jälkeensä (1. Sam. 3:20; Apt. 3:24; 13:20). Siitä lähtien profeetoilla oli tärkeä osa kansan elämässä, koska heidän tehtävänään oli nuhdella, kehottaa parannukseen ja välittää Jumalan ilmoitus tulevaisuudesta. Mikään ei näytä viittaavan siihen, että profeetalle olisi varattu tietty maksu yhteisistä varoista kuten papeille ja leviitoille, mutta 1. Sam. 9:5-9 antaa aiheen olettaa, että oli tapana pitää huolta heidän tarpeistaan antamalla heille rahaa, ruokaa tai tavaroita.

Edellä luetelluista Vanhan testamentin kohdista ilmenevät seuraavat periaatteet:

1) Herran työtä tuki Herran kansa.
2) Niille, jotka palvelivat Herraa, maksettiin tietyt pakolliset maksut (kymmenykset) ja annettiin lisäksi vapaaehtoisia uhreja.
3) Uskollisuus kymmenysten antamisessa toi Jumalan siunauksen (Snl. 3:9,10; Mal. 3:8,9), uskottomuus oli Jumalalta ryöstämistä (Mal. 3:8,9).

Ne, jotka ovat eri mieltä tämän listan ensimmäisestä kohdasta, viittaavat joskus siihen, että Israelilaiset "lainasivat" omaisuutta egyptiläisiltä ennen lähtöään heidän maastaan (2. Moos. 11:2,3; 12:35,36), ja että Persian kuninkaat Kyyros ja Dareios antoivat avustuksia Jerusalemin temppelin uudelleen rakentamista varten (Esra 6:3,8,9). Edellisessä tapauksessa oli kuitenkin kysymys pyytämisestä (kuten Kirkkoraamattukin kääntää; suom. huom.), kun israelilaiset peräsivät saataviaan palveltuaan

249


monta vuotta faaraota ja hänen kansaansa (2. Moos. 1:7-14), kun taas jälkimmäisessä tapauksessa Persian hallitsijat yksinkertaisesti maksoivat minimikorvauksia temppelin tuhoamisesta, Jerusalemin kaupungin ryöstöstä ja Israelin maan hävittämisestä (2. Aik. 36:17-20).

Herran palvelijoiden toimeentulo Jeesuksen maanpäällisen elämän aikana

Uuden testamentin puolella näemme Herramme täyttävän tunnontarkasti lain vaatimukset temppelin ylläpidosta (Matt. 17:24-27). Matkoillaan hän ja hänen opetuslapsensa ottivat vastaan heille osoitetun vieraanvaraisuuden (Matt. 26:6-13; Luuk. 7:36; 11:37; Joh. 2:2; 12:1,2). Ystävät palvelivat Jeesusta varoillaan (Luuk. 8:3), jotka pidettiin yhteisessä kukkarossa (Joh. 12:6; 13:29). Lähettäessään matkalle sekä kahdentoista apostolin joukon että suuremman, 70 opetuslapsen ryhmän, Jeesus opetti heitä soveltamaan itse noudattamiaan menettelytapoja (Matt. 10:9-14; Luuk. 10:1-9).

Apostolien teot on Pyhän Hengen inspiroima seurakunnan käsikirja, joka kertoo kristinuskon etenemisestä, evankeliumin leviämisestä ja paikallisten seurakuntien perustamisesta helluntain tapahtumia seuranneina 30 vuotena. Tuskin minään muuna aikakautena totuuden kylvö on edennyt niin nopeasti (Kol. 1:6,23). Siksi hämmästyykin sitä, että Apostolien teoista puuttuu täydellisesti kaksi asiaa, joilla on huomattava sija monien nykyajan lähetysjärjestöjen työssä: vetoomus sekä työntekijöiden että varojen saamiseksi työhön! Apostolien teoissa mainitaan hyvin vähän raha-asioita, vaikka Paavalin ja hänen työtovereidensa laajat matkat ja työasiat kysyivät varmasti paljon varoja. Tietenkään ensimmäisen vuosisadan menot eivät olleet läheskään sellaiset, joihin olemme tottuneet 20. vuosisadalla, mutta eivätpä olleet tulotkaan. Eikä tunnustavia kristittyjä tai paikallisia seurakuntia ollut läheskään nykyistä määrää. Mutta viitatessaan seurueensa saamaan aineelliseen apuun Luukas rajoittuu mainitsemaan ohimennen isäntänsä Jerusalemissa (Apt. 21:16), Maltan barbaarien ystävällisyyden haaksirikkoutuneita kohtaan matkalla Roomaan (Apt. 28:1-2) ja sen, että Paavali työskenteli teltantekijän ammatissaan elättääkseen itsensä ja kumppaninsa (Apt. 18:3, 20:33-35). Paavalin asuinpaikkaa Roomassa kahden vuoden aikana kuvataan hänen omaksi vuokra asunnokseen (Apt. 28:30).

Saadaksemme lisätietoja siitä, miten Herran työtä ja työntekijöitä tuettiin ensimmäisellä vuosisadalla, meidän täytyy tarkastella Uuden testamentin kirjeitä. Viidestä kirjoittajasta Jaakob ja Juuda eivät mainitse asiaa ollenkaan. Pietari tyytyy kehottamaan vieraanvaraisuuteen (1. Piet. 4:9) ja varoittamaan seurakunnan vanhimpia kaitsemasta Herran laumaa "häpeällisen voiton tähden" (1. Piet. 5:2). Johannes puhuu asiasta vain yhdessä kolmesta kirjeestään, nimittäin kolmannessa (jakeet 5-8), jossa hän kiittää Gaiusta siitä, että hän on auttanut Kristuksen palvelijoita eteenpäin, kun nämä olivat lähteneet matkalle "hänen nimensä tähden, eivätkä ota pakanoilta mitään". On paljon pohdittu, tarkoittaako tämä, että Herran palvelijat kieltäytyivät ottamasta maailman ihmisiltä vastaan rahallista avustusta. Useat raamatunselittäjät pitävät tätä tulkintaa kuitenkin oikeana. Koska Pietari, Jaakob, Johannes ja Juuda kirjoittavat aiheesta niin niukasti, täytyy meidän etsiä lisävalaistusta Paavalin, suurimman lähetysevankelistan, innoittuneista kirjeistä.

Paavalin opetus uskovien taloudenhoidosta

Kaikki se, mitä tiedämme alkuseurakunnan rahankäyttösuunnitelmista ja käytännöistä, meidän on poimittava apostoli Paavalin kirjeistä. Nekin antavat asiasta vain vähän tietoa. Syynä lienee se, että apostolisena aikana korostettiin työn hengellistä, ei aineellista puolta. Kirjeissä esiintyvien hajanaisten viittausten lisäksi Paavali omistaa vain kolme kirjeidensä yhteensä sadasta luvusta tutkimallemme asialle (1. Kor. 9; 2. Kor. 8,9). Siitä huolimattta voi tarkasti etsimällä löytää mielenkiintoisia viitteitä siitä, miten Herran työtä rahoitettiin ensimmäisellä vuosisadalla. Selvyyden vuoksi jaottelemme aiheen neljän otsikon alle: Paavalin esimerkit, Paavalin kokemukset, Paavalin kehotukset ja Paavalin yksityiskohtainen opetus.

Paavalin esimerkki

Paavali ei näytä ollenkaan mainitsevan välittömiä tai tulevia taloudellisia tarpeitaan eikä anovan varoja Herran työhön. Kun tarve oli tyydytetty, hän torui joitakuita lempeästi siitä, mitä he olivat jättäneet tekemättä (1. Kor. 16:17; 2. Kor. 11:9; Fil. 2:30; 4:10), siinä kaikki. Hänen silmänsä olivat kiinnittyneet

250


hänen Mestariinsa, ja hän tiesi, että "Kaikkivaltiaalla on palvelijoita kaikkialla". Siten hän pystyi osoittamaan sitä pyhää hengen vapautta, jonka tuntee vain kokonaan Jumalasta riippuvainen ihminen. Kun Korintossa pantiin hänen apostolinvirkansa kyseenalaiseksi, hän kieltäytyi ottamasta korinttolaisilta avustusta ja odotti Herran käyttävän muita kanavia (2. Kor. 11:7-12; 12:13-18). Paavalilla ei myöskään ollut mitään sitä vastaan, että hän työskenteli omin käsin hankkiakseen toimeentulonsa itselleen ja työtovereilleen alkuaikoina, jolloin oli vielä vähän seurakuntia (Apt. 20:33-35; 1. Tess. 2:9; 2. Tess. 3:8-10). Tulee ajatelleeksi, seurasiko Epafroditus Paavalin esimerkkiä silloin, kun Paavali oli omassa vuokrahuoneistossaan Rooman viranomaisten määräämässä kotiarestissa (Fil. 2:25-30; Apt. 28:30).

Paavalin kokemukset

On kiehtovaa ja antoisaa tutkia Paavalin kokemuksia, kun hän matkusteli viedessään evankeliumia eteenpäin. Mitä hänen työnsä rahoitukseen tulee, ovat seuraavat seikat ilmeisiä:

1) Paavalin matkoilla hänestä pitivät huolta kristityt (Room. 16:23; 1. Kor. 16:6)
2) Siirtyessään paikkakunnalta toiselle häntä auttoi matkaan "hurskaasti" paikallinen seurakunta (Apt. 15:3; Room. 15:24; 2. Kor. 1:16).
3) Hänestä huolehtivat paikalliset seurakunnat (2. Kor. 1:11; 11:7-12; Fil. 4:14-19) ja yksityiset uskovat (1. Kor. 16:17; 2. Tim. 1:16-18).
4) Hän tunsi yltäkylläisyyden ja puutteen (Fil. 4:11-12), hylätyksi tulemisen ja muistamisen (1. Kor. 16:17; 2. Kor. 11:9; Fil. 2:30; 4:10)

Paavalin kehotukset

Vaikka Paavali ei maininnut mitään omista tarpeistaan eikä vedonnut ihmisiin, jotta nämä olisivat tukeneet hänen työtään, hän ei laiminlyönyt velvollisuuttaan opettaa pyhille, kuinka heidän tuli hoitaa aineellista omaisuuttaan. Hän kehotti usein heitä käyttämään sitä Herran palvelukseen. On mielenkiintoista havaita, että hän ei kehottanut niinkään työntekijöitä luottamaan Herraan, vaan uskovia antamaan omastaan Herralle. Apostolien kehotukset voidaan jaotella seuraavasti:

1) Kehotus ahkeruuteen - Tiit. 3:14 (hyvät työt tarkoittavat tässä yhteydessä työntekoa yleensä)
2) Kehotus anteliaisuuteen - Room. 12:8; 1. Tim. 6:17 19; Hebr. 13:16
3) Kehotus säännöllisyyteen antamisessa - 1. Kor. 16:1-3
4) Kehotus hyväntekeväisyyteen - Room. 15:25-27; 12:13; Gal. 2:10; Ef. 4:28
5) Kehotus vieraanvaraisuuteen - Room. 12:13; 1. Tim. 3:2; 5:10; Tiit. 1:8; Filem. 22; Hebr. 13:2
6) Kehotus vastuuntuntoon - Gal. 6:6; Fil. 4:3; 1. Tim. 5:17,18; Tiit. 3:13

Paavalin yksityiskohtainen opetus

Aivan alusta asti varhainen seurakunta osoitti aitoa huolenpitoa keskuudessaan eläviä köyhiä kohtaan (Gal. 2:10). Makedonian ja Akaian pakanakristilliset seurakunnat keräsivät anteliaan lahjoituksen Jerusalemin puutteessa oleville juutalaisille (Room. 15:25-28) ja lähettivät sen perille Paavalin ja nimeltä mainitsemattoman veljen mukana (2. Kor. 8:18-21). Tätä asiaa käsitellään 2. Kor. 8. ja 9. luvussa, jotka tarjoavat meille arvokkaita ohjeita kristillisestä antamisesta. Koska se ei kuitenkaan ole aiheemme kannalta olennaista, ohitamme nämä luvut. Sen sijaan aihettamme on käsitelty erittäin monipuolisesti 1. Kor. 9. luvussa, jota nyt erittelemme huolellisesti:

1) Apostolin oikeudet - jakeet 1-6

a) Saada ruokansa ja juomansa - jae 4
b) Elää avioliitossa - jae 5
c) Olla tekemättä ruumiillista työtä elatuksekseen - jae 6

251


2) Huolenpito Herran palvelijasta - jakeet 7-14

a) Valtio kustantaa sotilaan kulut - jae 7d) Kuonokopaton härkä saa syödä puimaansa viljaa jakeet 8-10
e) Yleinen oikeudentunto opettaa, että hengellisen siunauksen tuoja ansaitsee vastalahjaksi ajallista hyvää - jae 11
f) Kaikkien työntekijöiden pitäisi saada samanlainen kohtelu - jae 12
g) Papit ja leviitat elivät kymmenyksistä, uhreista ja ensihedelmistä - jae 13 (vrt. 5. Moos. 18:1-5)
h) On Herran määräys, että evankeliumin julistajien pitää saada evankeliumista elatuksensa - jae 14

3) Paavalin käytännölliset toteutukset Korintossa - jakeet 15-18:

Osoitettuaan oikeutensa saada huolenpitoa niiltä, joille hän saarnasi evankeliumia Korintossa, apostoli selittää, miksi hän ei vaatinut näitä oikeuksiaan siellä, vaan hankki elantonsa muualla olevilta kristityiltä sekä omalla työllään (2. Kor. 11:7 9; 12:13; Apt. 18:1-3). Hänelle oli uskottu erityinen "huoneenhaltijuus", tehtävä julistaa evankeliumia (1. Kor. 9:17), niin että hän ei voinut olla tekemättä sitä (jae 16). Hänen palkkansa olisi vain julistaa evankeliumia vapaasti ja yli senkin, mitä häneltä odotettiin (jae 18).

Sitä, että Paavali ei ottanut korinttolaisilta vastaan taloudellista apua, hänen panettelijansa käyttivät mahdollisesti todistamaan, ettei Paavali ollut vilpitön apostoli eikä siis oikeutettu saamaan apostolille kuuluvaa avustusta. Paavali osoittaa sellaisen väitteen vääräksi. Tulkitaksemme tämän tekstin kohdan oikein meidän täytyy ymmärtää Paavalin ainutlaatuinen asema. Soveltakaamme sitä, mitä olemme edellä tutkineet, käytäntöön sekä raamatullisten periaatteiden että henkilökohtaisen vakaumuksen valossa.

Raamatulliset periaatteet

1) Herran kansan tulee tukea Hänen työtään ja työntekijöitään.
2) Kristittyjen pitäisi antaa varoistaan säännöllisesti (1. Kor. 16:2), anteliaasti (2. Kor. 9:6), menestymisensä mukaan (1. Kor. 16:2), vapaaehtoisesti (2. Kor. 9:7), numeroa tekemättä (Matt. 6:14) ja hartaasti (Fit. 4:18).
3) Niillä, jotka saavat hengellistä hyvää, on selvä velvollisuus pitää huolta taloudellisesti (1. Kor. 9:11) evankelistasta (1. Kor. 9:14), pastorista (1. Tim. 5:17-18) ja opettajasta (Gal. 6:6).
4) Herran palvelijoilla on oikeus taloudelliseen tukeen työssään (1. Kor. 9:1-6).
5) Matkalla oleville työntekijöille pitää osoittaa vieraanvaraisuutta (3. Joh. 5-8), ja heidät pitää varustaa jälleen matkaan (Tilt. 3:13).
6) Tarpeen julkistaminen ja avun pyytäminen ovat vailla raamatullista pohjaa ja apostolien esimerkkiä.
7) Ne työntekijät, jotka haluavat tulla tehokkaammiksi ja ansioitua lisää, saavat tehdä niin saarnaamalla evankeliumia vapaasti kaikin mahdollisin tavoin.

252


Henkilökohtainen vakaumus

Yllä olevan ja sen perusteella, mitä olen lukenut Yrjö Mullerin, Hudson Taylorin ja lukuisten muiden Jumalan palvelijoiden elämästä, olen päätynyt tiettyihin ehdottomiin näkemyksiin raamatullisesta, Jumalan kunniaksi tapahtuvasta Herran työstä ja hänen työnsä tekijöiden tukemisesta. Haluan nöyrästi antaa lukijalle ajattelemisen aihetta, kun esitän myös omakohtaiseen kokemukseen perustuvat näkemykseni:

1) Kannatuksen pyytäminen maailmalta Herran työhön on epäraamatullista, häpeäksi Jumalalle ja hänen kansansa taholta tappion ja epäonnistumisen myöntämistä.

2) Sitoutuminen maksuihin, veroihin, lainoihin tai mihinkään pakollisluontoiseen merkitsee raamatullisen vapaan antamisen periaatteen hylkäämistä (2. Kor. 8:12; 9:17).

3) Sopimuksen tekeminen palkasta tai taatusta kannatuksesta merkitsee poikkeamista uskon tieltä ja oman vapauden vaarantamista Kristuksen palvelijana (1. Kor. 7:23).

4) Jos työntekijä tai joku hänen puolestaan julkistaa henkilökohtaisia tarpeita joko avoimesti tai vihjaten, se kaivaa perustukset siltä periaatteelta, että työntekijä olisi rukouksessa vain Herrasta riippuvainen.

5) Jos Herran kansa antaisi järjestelmällisesti, eikä satunnaisesti esimerkiksi suositun tai sensaatiomaisen puhujan vetoomuksen vaikutuksesta, Herran työn kannatus olisi runsasta. Järjestelmällisen antamisen tulisi olla:

a) Säännöllistä (1. Kor. 16:2). Herran osuus pitäisi ehdottomasti esimerkiksi viikottain panna syrjään joko käteisenä rahasummana tai talletuksena. Kun raha on annettu, se kuuluu ehdottomasti Herralle (Apt. 5:3-4), ja sen lopullinen kohdistaminen pitää tehdä rukoillen, Herran johdatuksen mukaan. Ne, jotka sijoittavat rahansa Herran kanssa ja Herraa varten, ovat seurakunnan onnellisimpia jäseniä.

b) Menestymisen mukaista (1. Kor. 16:2). Jos Herran kansa antaisi kymmenykset, varoja olisi runsaasti. Kymmenyksiä annettiin vapaaehtoisesti kauan ennen kuin niistä annettiin määräyksiä Israelin kansan laeissa. Ne, joista tuntuu, että kymmenykset ovat liian lainomaisia, voisivat toimia armon varassa ja antaa viisi prosenttia - kenelläkään ei olisi mitään sitä vastaan! Ne, jotka tavallisesti halveksivat kymmenysten maksamista ja väittävät hurskaasti, että kaikki kuuluu Herralle, antavat itse asiassa paljon vähemmän kuin kymmenykset. Uuden testamentin mukaan Jumalalle kuuluva osuus määräytyy kunkin menestyksen mukaan. Vähän ansaitsevat tekevät todellisen uhrauksen antaessaan kymmenen penniä jokaisesta markasta ja tullessaan toimeen lopuilla 90 pennillä. Korkeimpiin tuloluokkiin kuuluvat huomaavat tulevansa toimeen paljon vähemmällä kuin 90 prosentilla ja haluavat antaa Herralle enemmän kuin kymmenen prosenttia (2. Kor. 8:12-14).

6) Näinä pinnallisen hengellisyyden aikoina kristittyjen on paljon helpompi vastata hätätilanteesta nouseviin vetoomuksiin kuin rukouksessa etsiä Jumalan johdatusta varojen suuntaamisessa. Mutta hylätessään Jumalan tahdon etsimisen antaja riistää itseltään siunatun ja hedelmällisen yhteyden Herraansa ja ilon, jonka saa tietäessään, että antaminen on ollut Herran ohjaamaa. Palvelijalta odotetaan ennen kaikkea, että hänet havaitaan uskolliseksi.

7) Kristuksen palvelija, joka hylkää täydellisen riippuvaisuuden Herrasta eikä kerro tarpeistaan yksinomaan Hänelle, menettää sen itsenäisyyden, joka on hänen kallis perintönsä (Ps.118:8,9). Hän riistää itseltään sen ilon ja luottamuksen, joka syntyy hänen tietäessään, että Herra on kuullut hänen pyyntönsä ja vastannut siihen ja on itse täyttänyt hänen tarpeensa. Ne, jotka vaeltavat uskossa, joutuvat todennäköisesti tyytymään alhaisempaan elintasoon kuin muut, mutta Jumala näkee sen ja palkitsee sen kerran (1. Kor. 9:17,18; 2. Tim. 4:7,8).

8) Periaatteenani on ollut, että en tee velkaa, ja tämä seikka luultavasti erottaa minut paitsi maailmasta, myös monista kristityistä ja kristillisistä järjestöitä. Tämä on eräs "menestymisen mukaan" periaatteen seuraus. Herra on voimallinen antamaan riittävät varat niin Hänen työnsä aloittamiseen kuin sen ylläpitämiseenkin. Tämä pätee kaikkiin henkilökohtaisiin tarpeisiin!

253


Lukijalle

Tässä kirjassa ei ole pystytty antamaan riittäviä ohjeita siitä, miten sinun tulisi missäkin tilanteessa menetellä. Jos tarvitset apua jossakin hankalassa asiassa, käänny rohkeasti varttuneempien uskovien puoleen. Jos esimerkiksi haluat kirjoittaa vaikeuksistasi minulle henkilökohtaisesti, voit olla vakuuttunut, että kirjeenvaihto säilyy luottamuksellisena ja että haluan todella olla avuksi konkreettisissa tilanteissa. ÄIä koskaan kuvittele, että ongelmasi ovat niin suuria, ettei niitä pystytä ratkaisemaan. Jumalassa on aina toivoa. Muista, ettet ole ainoa, joka joutuu taistelemaan maailman väkeviä viekotuksia ja vaikutuksia vastaan.

Veli B. Henry
PL 1232
S 51700 Bollebygd
Sverige

254


Suositeltavaa kirjallisuutta

COLEMAN, E. Robert: Mestarin menetelmä. Helsinki. Kirjaneliö 1981.
ELLIOT, Elisabeth: Kaikkivaltiaan varjossa. Tikkurila. Ristin Voitto 1965. Operaatio Auca. Hämeenlinna. Arvi A. Karisto Oy 1958.
GRANT, Myrna: Vanja: Kristuksen sankari Siperiasta. Helsinki. Kuva ja Sana 1974.
HALLESBY, Ole: Ihmisluonteet Raamatun valossa. Helsinki. Uusi Tie 1979.
HALLESBY, Ole: Rukouksen maailmasta. Helsinki. WSOY 1973.
LEHTONEN, Ensio: Yrjö Myller - rukouksen mies. Helsinki. Kuva ja Sana 1971.
MacINTOSH, C.H: Mooseksen kirjojen selitysteokset, osat I-V. Vantaa. Raamatun tietokirja.
McDONALD, William: The Forgotten Command: Be Holy. Scotland. John Ritchie Ltd 1995.
McDONALD, William: Todellinen opetuslapseus. Suolahti. Herätysseuran kirjapaino 1988.
McDOWELL, Josh HOSTETLER Bob: Operaatio miksei, Kustannus Oy Uusi Tie Helsinki 1996. MCGRAW, Francis: John Hyde - rukouksen apostoli. Saarijärvi. Ari paino 1977.
McMILLEN, S.I: Ei mitään näistä sairauksista. Tikkurila. Ristin Voitto 1972.
MEYER, F.B.: Syvemmälle Kristus-elämään. Saarijärvi. Suomen Raamattuopiston kustannus 1979.
MURRAY, Andrew: Pysykää Kristuksessa. Saarijärvi. Ari-kustannus 1979.
MURRAY, Andrew: Kristuksen kanssa rukouksen koulussa. Tikkurila. Ristin Voitto 1980.
RAVENHILL, Leonard: Miksi herätys viipyy. Helsinki. Uusi Tie 1972.
REDPATH, Alan: Jumalan mieheksi valmistuminen. Tikkurila. Ristin Voitto 1977.
REDPATH, Alan: Jumalan uskollinen palvelija - tutkielma Nehemian kirjasta. Tikkurila. Ristin Voitto 1979.
REDPATH, Alan: Jumalan voitokas sankari - tutkielma Joosuan kirjasta. Vantaa. RV kirjat 1980.
ROSENIUS, C.O: Tie rauhaan. Helsinki. Kirjaneliö 1984.
SAUER, Erich: Ristiinnaulitun riemuvoitto. Helsinki. Uusi Tie 1974.
SAUER, Erich: Maailman lunastuksen aamurusko. Helsinki. Evankelisluterilainen sisälähetyssäätiö 1968.
SCHAEFFER, Francis A: Kristityn tuntomerkki. Helsinki. Uusi Tie 1978.
SCOFIELD, C.I: Totuuden sanan oikea jakaminen. Helsinki. Evankelisluterilainen sisälähetyssäätiö 1963.
STOTT, John: Kristinuskon perusteet. Helsinki. Ev.lut. ylioppilas- ja koululaislähetys 1978.
TAYLOR, Howard: Hudson Taylor. Pietarsaari. Raamatullinen aikakauskirja 1978.
TOZER, A.W: Jumalan nälkä. Kalajoki. Lähetys Ystävä 1983.
TOZER, A.W: Jumala ei ole vaiti. Kalajoki. Lähetys Ystävä 1985.
TROBISCH, Walter: Tahtoisin rakastaa. Sanan kirjat. Jyväskylä 1983.
WALLIS, Arthur: Paasto johon Jumala mielistyy. Vantaa. Ristin Voitto 1983.
WALLIS, Ethel Emily: Dayuman tarina. Hämeenlinna. Arvi A. Karisto Oy 1962.
WHITE, John: Sitoutumisen hinta - mitä maksaa olla kristitty. Helsinki. Kirjaneliö 1986.
WHITE, John: Rakkauden rajalinjoja - Kristitty ja seksuaalisynnit. Helsinki. Kirjaneliö 1986.
WHITE, John: Uskon taistelu - käytännön opastusta kristityn elämään. Helsinki. Kirjaneliö 1987.

255


edellinen luku - alkuun