4. Vahvistu armosta!
(2. Tim. 2:1)









Tunnettu amerikkalainen evankelista D.L. Moody (1837-1899) sanoi: "Raamattu pitää sinut erossa synnistä tai synti pitää sinut erossa Raamatusta". Psalmi 119 sisältää monipuolisella tavalla tämän saman ajatuksen. "Kuinka voi nuorukainen pitää tiensä puhtaana...? Minä kätken sinun sanasi sydämeeni, etten tekisi syntiä sinua vastaan" (Ps. 119:9,11).

81


Osa 1 - Kuinka Raamattua tulisi tutkia?

Ennen kuin vastaamme tähän tärkeään kysymykseen, tutkikaamme ikään kuin johdannoksi, mikä on Raamatun päämäärä ja mitkä ovat sen käsittelemät aihepiirit. Tämä voi auttaa lukijaa, joka ei ole kunnolla tutustunut Jumalan Sanaan.

1) Raamattua ei koskaan tarkoitettu kattamaan yksityiskohtaisesti kaikkea inhimillistä tietoa eikä ilmoittamaan kaikkea, mikä olisi mahdollista ilmoittaa.

a) Raamattu ei ole Jumalan tietosanakirja; se ei ole rotujen ja kansakuntien yksityiskohtainen historia; se ei ole myöskään kertomus tiettyjen kansojen historiasta. Se ei ole astronomian, geologian, kasvitieteen tai eläintieteen käsikirja. Se ei ole edes teologian oppikirja. Itse asiassa jos se olisi jokin näistä, sen koko tarkoitus olisi vakavasti hämärtynyt, ellei suorastaan kokonaan peittynyt, ja se olisi jäänyt käsittämättömäksi ihmiskunnan suurelle enemmistölle. On kuitenkin sanottava, että mitä aihetta se milläkin alueella sivuaakin, se on täysin luotettava ja sen väitteet ovat aina loppujen lopuksi osoittautuneet tosiksi.

b) On myös todettava, että Raamattu ei ole pelkkä saamaluonnosten, aiheiden tai - esimerkkien lähde. Se ei ole myöskään Jumalan lupausten aarrearkku eikä kokoelrna "Päivän tunnussanoja" tai lohduttavia lauseita. Se sisältää näitä kaikkia, mutta ne eivät muodosta sen ydintä.

c) Juuri siksi, että Raamatulla on tietty päämäärä, se käyttää tavallista kieltä ja esittää asiansa tavalliselle ihmiselle ymmärrettävällä tavalla. Silti on ihmeellistä, että sen kieli ja ajattelu on osoittautunut arvoltaan ajattomaksi. Niinpä jokainen Jumalan lapsi, olipa hän Daavidin, Paavalin tai Martti Lutherin aikalainen, on voinut saada siunauksen samasta jakeesta! Saman Raamatun avulla ovat sekä alkukantainen villi että korkeasti oppinut ihminen voineet kohdata Jumalan vastaansanomattomalla tavalla.

2) Raamatulla on alusta loppuun selkeä teema, joka määräytyy Raamatun päämäärän mukaan (ks. 5. Moos. 29:29).

a) Edellä olevan vuoksi meidän on turha odottaa löytävämme Raamatusta sellaista, mikä ei ole tärkeää Raamatun päämäärän ymmärtämisen kannalta. Toisaalta kaikki, mikä on sen ymmärtämiseksi välttämätöntä, on meille ilmoitettu. Päämäärä sanelee sisällön!

b) Raamatun yhtenäisyyden puolesta puhuu sen sisältämä yksi hallitseva teema, joka, kun sen kerran tunnistaa, esiintyy selvästi kaikkialla. Raamattu on kuin suunnattoman suuri puu. Sen sisältämä elämä saa ilmauksensa eri tavoin sen juurissa, oksissa, kukissa, lehdissä, hedelmissä jne. Jokainen osa on elävässä yhteydessä toisiin ja kokonaisuudelle välttämätön! Usein kypsymättömyyttämme näemme kyllä lehdet tai oksat tai kukat, mutta emme näe niille yhteistä elämää ja voimaa. Näemme osat, mutta emme olennaista teemaa.

c) Tutkimalla 1. Mooseksen kirjan 1-3 lukujen suhdetta Ilmestyskirjan 20-22 lukuihin voimme havainnollisimmin ymmärtää Raamatun päämäärän ja niin ollen sen käsittelemät aihepiirit.

83



Kuvio 2

Huomaa myös, miten Raamattu alkaa Jumalasta (1. Moos. 1:1) ja loppuu ihmiseen (Ilm. 22:21). Sen keskimmäiset jakeet puhuvat sovinnosta Jumalan ja ihmisen välillä (Ps. 118:7-9).
Pane lisäksi merkille ensimmäinen kysymys Vanhassa testamentissa, jonka esitti Jumala (1. Moos. 3:9) ja Uuden testamentin ensimmäinen kysymys, jonka teki ihminen

84


d) Ennen kuin voimme selvästi nähdä, mikä Raamatun teema on, meidän pitää havaita ne monet säikeet, jotka kulkevat sen halki:

e) Kaikesta tästä kohoaa esiin kolmisäikeinen teema, joka on: YKSI vapahtaja, YKSI pelastus, YKSI pelastettujen joukko. Me voimme ilmaista asian monella eri tavalla - pelastuksen tuoja; pelastuksen tie; pelastetut, tai: liiton Herra; liitto Hänen veressään; liiton kansa, tai: lunastaja; lunastus; lunastetut.

f) Ymmärtääksemme nyt Raamatun tarkoituksen meidän on nähtävä tämä kolmisäikeinen teema Jumalan suunnitelmaa vasten.

Raamatun kolmisäikeinen suunnitelma alkaa 1. Moos. 1-3:sta ja loppuu Ilm. 20 22:een. Koko Raamatussa meille annetaan kaikki asian ymmärtämiselle ja kokemiselle välttämätön tieto Jumalan iankaikkisesta suunnitelmasta ja lunastustyöstä. Raamattu on ilmoitus Jumalan iankaikkisesta suunnitelmasta, jonka perimmäinen tarkoitus on, että me pelastuisimme.

85


86


3) Meidän on siksi huomattava, että Raamatussa moneen asiaan viitataan vain hämärästi, ja moni asia jätetään kokonaan mainitsematta. Joissakin tapauksissa kerrotaan vain tosiasiat ilman selityksiä, tulkintoja tai todisteluja.