Paavali kirjoitti Tiitukselle: "Kaikki on puhdasta puhtaille; mutta saastaisille ja uskottomille ei mikään ole puhdasta, vaan heidän sekä mielensä että omatuntonsa on saastainen" (Tiit. 1:15). Puhdas mieli voi tuottaa vain puhtaita tekoja. Silmät ovat usein se peili, joka kertoo, mitä sisällämme tapahtuu.
129
Nyky yhteiskunnassa koulutus, tiedonvälitys, mainonta, muoti ja monet muut ilmiöt luovat ennennäkemättömän ankaria paineita mukautua tämän maailman moraaliin ja käsityksiin. Ei ole kysymys vain siitä, että maailma vaikuttaisi meihin, vaan myös siitä, että se nimenomaan pyrkiikin vaikuttamaan. Meihin kohdistetaan ulkoapäin melkoisia vaatimuksia sen suhteen, miten meidän pitäisi elää ja ajatella. Tilanne voi olla hyvinkin vaikea. Se, kuinka selviämme näistä paineista ja säilytämme vapautemme, riippuu paljon siitä, miten suhtaudumme meihin kohdistuvaan paineeseen. "Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee" (Snl. 4:23).
On todella hämmästyttävää, miten monet asiat ja suuntaukset tulevat suosituiksi ilman, että kukaan kysyy niiden oikeellisuutta Raamatun valossa. Tiettynä aikana erikoisesti merimiehet tatuoivat itseään hyvin mielellään, mutta Jumalan laki kieltää tatuoinnin niiltä, jotka sanovat olevansa hänen omiaan (ks. 3. Moos. 19:28). Meidän ei pitäisi piirtää ihollemme edes mitään kristillisiä symboleja.
Esimerkiksi seksissä ei ole mitään hävettävää, kun tiedämme, mitä Raamattu sanoo siitä ja sen todellisesta tarkoituksesta ja kun tiedämme, mitä seuraa seksin väärinkäytöstä. Jotkut seksistä puhuvat Raamatun kohdat saattavat hämmentää joitakuita, mutta on syytä muistaa, että Raamattu on silti ensisijainen tiedonlähteemme myös seksuaalikysymyksissä.
"Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät" (1. Moos. 1:27). Tämä yksinkertainen tosiasia luo pohjan miehen ja naisen välisen suhteen ymmärtämiselle. On syytä huomata, että kaikki ihmiset on luotu Jumalan kuviksi, sekä miehet että naiset. "Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät". Mies ja nainen ilmentävät yhdessä Jumalan kuvaa. Jumala loi heidät täydentämään toinen toistaan. Tämä näkyy parhaiten seksuaalisessa kanssakäymisessä ja suvunjatkamisessa.
Mutta seksuaalisuus on vain yksi niistä elämänalueista, joilla mies ja nainen täydentävät toisiaan. Kun mies ja nainen liittyvät toisiinsa avioliitossa, he muodostavat täydellisen, eheän kokonaisuuden.
Myöhemmin luomiskertomuksessa todetaan, että "mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi" (1. Moos. 2:24).
Seksuaalisessa kansssakäymisessä mies ja nainen liittyvät toisiinsa, yhdeksi, mutta sama ykseys pätee myös muissa niin fyysisissä kuin tunteen ja hengenkin asioissa. Kun mies ja nainen antavat itsensä toisilleen avioliitossa, he päättävät jakaa yhdessä kaikki elämään liittyvät asiat ja kokemukset.
Seksi on Jumalan lahja. Lämpimät ja kutkuttavat tunteet eivät ole syntyneet tyhjästä. Ihmisen voimakkaalla rakkauden ja kanssakäymisen tarpeella on oma jumalallinen tarkoituksensa. Jumala ei halua kieltää meitä käyttämästä rakkauden ja rakastamisen lahjaa, kunhan käytämme sitä oikealla tavalla. Raamatusta näemme mm. sen, että on väärin vaatia ihmisiltä selibaattia, jos naimattomana pysyminen ei ole heille erityinen Jumalan kutsumus (ks. 1. Tim. 4:3). Jumala on antanut meille seksiä koskevat rajat ja ohjeet, joita noudattamalla voimme nauttia seksuaalisuudesta juuri sillä tavalla kuin hän on tarkoittanut.
Efesolaiskirjeessä on hyvin kaunis kuva itsensä antamiseen perustuvasta avioliitosta, miehen ja naisen rakkaudesta, joka edellyttää molemmilta täyttä panosta suhteen hyväksi (Ef. 5:22-33). Hyvin hoidettu ihmissuhde poistaa ihmisestä yksinäisyyden ja turvattomuuden tunteen. Se merkitsee itsensä antamista toiselle, mikä puolestaan kuvaa Kristuksen asennetta seurakuntaa kohtaan.
Tällainen aviosuhde voi syntyä vain oikealle perustalle. Tämän perustan luominen edellyttää sitä, että ymmärrämme, mitä tarkoitusta varten Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Jumala teki naisesta avun miehelle. Nainen luotiin kuudentena päivänä ja Jumala toi hänet miehen luo. Jumalalla oli avioliitolle tietty tarkoitus. Nainen luotiin miehen avuksi. Se tarkoittaa sitä, että ihminen on ehyt kokonaisuus vasta miehen ja naisen muodostamana ykseytenä. Luomistyönsä jälkeen Jumala totesi, että se, mitä hän oli tehnyt, oli sangen hyvää (1. Moos. 1:31).
Jumala on avioliiton alullepanija, ei ihminen. On myös muistettava, että Jumala asetti avioliiton ennen syntiinlankeemusta. Ihminen ei langennut syntiin luomisensa ensimmäisenä päivänä, mutta hän sai puolison ensimmäisenä päivänä. Jumala antoi Eevan Aatamille samana päivänä kuin Aatami oli luotu. Tämä osoittaa, että avioliitto on todella Jumalan tarkoittama asia.
131
Jumalan tarkoituksena on, että miehellä olisi nainen apunaan. Jumala haluaa, että mies ja nainen elävät yhdessä ja auttavat ja tukevat toinen toistaan. Pietari kirjoitti aviopuolisoista sanomalla, että he ovat molemmat elämän armon perillisiä (1. Piet. 3:7). Jumala toisin sanoen iloitsee siitä, että mies ja vaimo palvelevat häntä yhdessä. Miehen täytyy Jumalan edessä oppia, mitä miehenä oleminen merkitsee. Sama vaatimus pätee vaimoon. Ks. Kol. 3:18,19 ja 1. Piet. 3:1-7. Palaamme tähän aiheeseen tarkemmin vielä 7. luvun neljännessä osassa.
Nyt olemme tarkastelleet avioliittoa ideaalitasolla. On tietenkin hyvä ajatella asiaa myös realistisesti eli ottaa huomioon ristiriidat ja ongelmat, joita avioliitossa tulee eteen pelkästään sen takia, että syntiinlankeemus aikanaan rikkoi ihmisten välisen täydellisen harmonian.
Kun tutkimme tarkkaan, mitä Raamattu sanoo avioliiton ja seksin todellisesta tarkoituksesta (ks. esim. 1. Kor. 7), niin meille tulee halu pitää itsemme puhtaina siihen saakka, kunnes solmimme avioliiton Jumalan ja todistajien edessä. On muistettava, että vaikka avioliitto solmitaankin kahden ihmisen kesken, ei liittoa ole tarkoitettu salattavaksi asiaksi. Avioliitto on ennen kaikkea liittoutumista Jumalan edessä (ks. 1. Moos. 2:18 ja Ef. 5:31). Mutta avioliitto on myös julkinen ja yhteiskunnallinen instituutio. Lisäksi avioliitolla on hengellinen sisältö. Tästä kertoo mm. Ruutin kirja.
Jotkut uskovat ovat sitä mieltä, ettei avioliittoon vihkimisen perusteita sinänsä löydy Raamatusta. Jeesus itse kunnioitti läsnäolollaan häitä Galilean Kaanassa eikä hän asettanut hääseremonian tarpeellisuutta millään lailla kyseenalaiseksi (ks. Joh. 2:1-11). Avioliiton onni ja arvo eivät tietenkään ole riippuvaisia vihkitodistuksesta tai muista muodollisuuksista, vaan ennen kaikkea siitä, että liitto solmitaan Jumalan edessä ja että puolisot tekevät kuolemaan saakka kestävän uskollisuudenvalan. Tällainen vala kuuluu todelliseen avioliittoon.
Monet jopa joihinkin seurakuntiin ulottuvat uudet ajatussuunnat puhuvat sitä vastaan, että avioliitto on Jumalan asettama. Emme voi kuitenkaan toimia Jumalan sanan periaatteita ja säädöksiä vastaan ilman, että joudumme myös kantamaan tiettyjä seurauksia. Ne, jotka tulkitsevat Raamattua uudelleen oman moraalittomuutensa pohjalta, perustelevat kannanottojaan ajatusmaailmansa avartamisella. He määrittelevät itse, mikä on oikein ja mikä väärin. Heidän mielensä on turmeltunut (ks. 2. Tim. 3:8,9).
Ihmisen moraali säätelee yleensä myös hänen maailmankatsomustaan ja teologista ajatteluaan. Monet perinteiset arvot hylätään nykyaikaisen modernismin nimissä, joka suosii mahdollisimman sallivia ja väljiä käyttäytymissääntöjä. Mutta mitkä ovat seuraukset? Voimme täydellä syyllä puhua yhä lisääntyvästä aviottomien lasten kriisistä. Nykyinen ajattelutapa ei pidä avioliittoa edellytyksenä seksuaaliselle kanssakäymiselle. Seksuaalinen tyydytys voidaan hankkia miten tahansa. Tarjolla on runsaasti vaihtoehtoisia toimintamalleja.
Monet pitävät elämänsä suurimpana tarkoituksena onnen saavuttamista. Jumalan lapsina meidän on ajateltava toisin. Jumalan tarkoitus on, että elämme pyhää elämää. "Sen Pyhän mukaan, joka on teidät kutsunut, tulkaa tekin kaikessa vaelluksessanne pyhiksi" (1. Piet. 1:15, ks. myös Hebr. 12:10,14). Myös avioliitto tulee pyhittää (Hebr.13:4). Kun elämme keskellä seksuaalista vallankumousta ja tilanne etiikkaa, meidän tulee pysyä lujasti kiinni Jumalan sanassa ja sen muuttumattomissa moraaliperiaatteissa (ks. Ps. 11:3).
Seksuaalielämä ennen avioliittoa tai avioliiton ulkopuolella ja seksuaalinen vapaus yleensä ovat Jumalan tahdon vastaisia ja sotivat avioliiton päämäärää vastaan. Haureus (kreikaksi porneia) tarkoittaa laitonta seksuaalisuhdetta kahden naimattoman ihmisen välillä. Aviorikos merkitsee puolestaan seksuaalista kanssakäymistä jonkun muun kuin oman puolison kanssa. Raamattu tuomitsee seksuaaliset vääristymät hyvin selvästi jo kuudennessa käskyssä: "Älä tee huorin" (2. Moos. 20:14). Lisäksi se puhuu siitä, että ihminen voi rikkoa kuudetta käskyä pelkillä likaisilla ajatuksilla (Matt. 5:27,28). Haureutta vastaan puhutaan myös monissa muissa Raamatun kohdissa. 1. Kor. 6:18 kehottaa pakenemaan haureutta ja sanoo, että haureuden harjoittaja tekee syntiä omaa ruumistansa vastaan. Ks. myös 1. Kor. 10:18, Gal. 5:19-21 ja 1. Tess. 4:3-5.
132
Uudessa Testamentissa esiintyy monta eri sanaa, jotka kukin puhuvat hieman eri tavalla epäpuhtaudesta:
Irstaus (kreikaksi aselgeia), joka tarkoittaa sitä, että fyysinen ja seksuaalinen mielihyvä asetetaan kaiken muun yläpuolelle ja tyydytyksen tuottaminen omille himoille hyväksytään lähes kaikin mahdollisin keinoin (ks. Gal. 5:19 ja 2. Piet. 2:2).
Himo (kreikaksi epithumia)tarkoittaa mitä tahansa syvää halua ja liittyy yleensä epänormaaliin seksuaaliseen kiihkoon (ks. 1. Tess. 4:4,5).
Petturuus, kavaluus, ahneus (kreikaksi pleonekteo)liittyy myös erilaisiin himoihin ja tarkoittaa pyrkimystä käyttää toista ihmistä hyväksi omien halujen ja mielitekojen tyydyttämiseksi. Joku saattaa esimerkiksi herättää toisessa seksuaalisia haluja, joita ei voida kuitenkaan tyydyttää oikealla tavalla (ks. 1. Tess. 4:6; 1. Kor. 5:11 ja Ef. 4:19).
Kelvoton (kreikaksi apokimos)tarkoittaa kuritonta ja turmeltunutta, joka ei erota hyvää pahasta (ks. Room. 1:28).
Itsetyydytyksestä Raamattu ei kuitenkaan puhu mitään. Yleinen nyrkkisääntö on, että seksi kuuluu avioliittoon ja tältä pohjalta arvioituna itsetyydytystä ei voi hyväksyä. On hyvin todennäköistä, että itsetyydytys aiheuttaa kenelle tahansa kristitylle syyllisyyden tunteita, koska monesti siihen liittyy synnillisiä ajatuksia. Oonan antoi siemenensä valua maahan (1. Moos. 38:8-10), mutta tätä kertomusta ei voi pitää kuvauksena siitä, että Jumala tuomitsee itsetyydytyksen.
Seksuaalista vapautta on puolustettu paljon ja monella tavalla. Jumalan Sanasta löytyy kuitenkin hyvin selkeä kanta siihen, mikä on oikein ja väärin seksin alueella. Avoliitossa eläminen on Raamatun mukaan väärin, ajattelevatpa liiton osapuolet asiasta mitä tahansa. Vääränlaisessa suhteessa elävien ei kuitenkaan tarvitse ajatella, että olisi myöhäistä muuttaa elämäntapaa. Monet tytöt esimerkiksi ajattelevat helposti, että jos he ovat menettäneet neitsyytensä, ei heillä ole enää mitään menetettävää, eli he voivat jatkaa seksuaalista kanssakäymistä poikaystäviensä kanssa. Jos olet tehnyt virheitä seksin alueella ja alat epäillä elämäntapasi nuhteettomuutta, sinä voit tehdä täyskäännöksen. Sinä voit päättää, ettet enää elä synnissä. Todellisessa parannuksessa on kyse siitä, että olet vilpittömästi pahoillasi tekemästäsi synnistä etkä vain sen seurauksista. Kenenkään ei pitäisi antaa aikaisempien virheidensä olla esteenä Jumalan tahdon mukaiselle elämälle.
Kun kristillisten arvojen annetaan rapistua, kun perheet hajoavat ja kun kaikkialla korostetaan moraalisen ja seksuaalisen vapauden tärkeyttä, ovat ihmiset ruvenneet sallimaan mitä tahansa. On helppo hyväksyä eri asioita, vaikka emme niitä puolustaisikaan. Porno on ilmestynyt videonauhoihin, kirjallisuuteen ja julkisille paikoille. Ihmiset sekoittavat oikean ja väärän keskenään. Nuoret elävät yhdessä, vaikka eivät ole naimisissa. Esiaviollisia suhteita katsotaan läpi sormien. Aviottomien lasten määrä kasvaa. Aviorikokset rehottavat. Homoseksuaalit ja muut seksuaalisesti poikkeavat henkilöt ilmaisevat ajatuksensa. Ei-toivotut raskaudet tuovat mukanaan moraalisen ongelman abortista syntymättömän lapsen surmaamisesta.
Monet seksuaalisuhteiden kautta leviävät taudit ovat hälyttävästi lisääntyneEf. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että maailmassa on noin 30 - 50 miljoonaa kupasta kärsivää ihmistä ja yli 150 miljoonaa tippuria sairastavaa. WHO:n pääsihteeri Halfdon Mahler arvelee, että maailmasta löytyy noin kymmenen miljoonaa aids viruksen kantajaa (luvut perustuvat 1980-luvun lopun tilanteeseen). Monet sukuelinsairauksien aiheuttajat tulivat 1960-luvun aikana immuuneiksi lääkitykselle. Sitten 1970-luvulla maailmaa alkoi nopeasti valloittaa herpes. Aids on puolestaan 1980-luvun tulokas, joka sai alkunsa lähinnä homoseksuaalien keskuudessa.
Afrikassa aids on miehillä ja naisilla yhtä yleinen. Nykyään syntyy jo lapsia, jotka kantavat aids virusta syntyessään. Aids leviää paitsi seksuaalisuhteiden myös huolimattoman verensiirron tai epäpuhtaiden huumepiikkien välityksellä. Afrikassa tauti on levinnyt jopa sairaaloissa, kun neuloja on käytetty uudelleen. Myös epäpuhtaissa oloissa tehty keinohedelmöittäminen saattaa levittää tautia. Aidsista on tullut maailmanlaajuinen ongelma. Taudista kärsiviä on eniten Brasiliassa ja uhreja on jopa entisessä Neuvostoliitossa, joka ei yleensä julkista tietoja tällaisista asioista.
Aids on eri puolilla maailmaa aiheuttanut valtavia kustannuksia. Loppujen lopuksi tauti on vain seuraus Jumalan tahdon vastaisesta elämäntavasta. Määrätietoinen Jumalan ilmoituksen hylkääminen johtaa vakaviin seurauksiin varsinkin, jos ihmisten suuri enemmistö kieltäytyy tunnustamasta Jumalan tuomion olemassaoloa (ks. Room. 1:24-32). Tutkijat tekevät kuumeisesti työtä saadakseen
133
sukupuolitaudit kuriin ja keksiäkseen niihin tehokkaita lääkkeitä, mutta kukaan ei paneudu ydinongelman ratkaisemiseen. Eikö maailma olekin jakomielitautinen?
Jumala tuomitsee ne, jotka romuttavat luomisjärjestystä ja toimivat hänen luomistyönsä vastaisesti. Kertomus Sodomasta ja Gomorrasta opettaa meille sen, että Jumala rankaisee seksuaalisesta holtittomuudesta. Juudan kirjeessä puhutaan siitä, kuinka ihmiset Sodomassa ja Gomorrassa "harjoittivat haureutta" (Juuda jae 7). Kreikan kielessä ilmaisu tarkoittaa sitä, että ihmiset olivat antaneet haureudelle yliotteen ja että nämä ihmiset olivat muodostaneet seksistä elämänsä keskeisen sisällön.
Juudan kirje jatkaa edelleen, että he "eksyivät luonnottomiin lihanhimoihin". Vastaavaa ilmausta ei löydy muualta Raamatusta. Se tarkoittaa, että ihmiset olivat ruvenneet harjoittamaan homoseksuaalisuutta ja eläimellisyyttä eli asioita, jotka Raamattu jyrkästi kieltää.
Jumalan tuomio on kaiken vääryyden yllä. Seksuaalisissa väärinkäytöksissä ei ole kyse mielenkiintoisesta sosiaalisesta ilmiöstä tai rohkeasta raja-aitojen kaatamisesta, vaan Jumalan uhmaamisesta ja siksi myös hänen tuomiolleen alttiiksi asettumisesta.
Raamatullisia uskovia syytetään ja jopa vainotaan toisin paikoin sen takia, että he vastustavat homoseksuaalisuutta. Raamattu kuitenkin tuomitsee homoseksuaalisuuden selvästi (ks. 3. Moos. 18:22 ja 20:13; Room. 1:27).
Hesekiel paljastaa seksuaalisen hillittömyyden todellisen luonteen. Hes. 16:49 50 sanoo, että seksuaalisynnissä on kyse ylpeydestä, korskeilusta ja kauhistusten tekemisestä. Seksuaalisyntien inhottavuus tulee ilmi monin paikoin Raamatussa (ks. esim. 1. Moos. 19 ja Tuom. 19). Seksuaalinen hillittömyys on yleensä yhteiskunnan moraalisen rappeutumisen viimeinen vaihe. Sen luonteeseen kuuluu, että sitä ei saada aisoihin enää siinä vaiheessa, kun se on yleisesti hyväksytty. Lisäksi se etsii jatkuvasti uusia uhreja. Kun Jumalan antamaa seksuaalisuutta käytetään luonnottomasti, ei luonnottomuudesta enää helposti pääse eroon.
Jos joku on sidottu seksuaalisiin vääristymiin, hän voi päästä niistä vapaaksi, jos todella haluaa. Tiedän joitakuita, jotka ovat vapautuneet täysin tällaisista kahleista. Kaikki seksuaaliset vääristymät kuten haureus, epäpuhtaus ja irstailu ovat Jumalalle kauhistus. "Ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa" (Gal. 5:19-21).
Jumala ei luonut ihmistä niin, että olisi jättänyt hänet tietämättömäksi siitä, miten tulee elää. Jumala ilmoitti Aadamille ja Eevalle tahtonsa heihin nähden. Mutta saatanan onnistui pettää heitä. He hylkäsivät Jumalan antamat ohjeet ja tekivät sen mukaan, mikä heistä itsestään näytti parhaalta. Siitä lähtien ihmiset ovat itse ratkaisseet sen, mikä heidän mielestään on oikein ja mikä väärin.
Jumala on kuitenkin antanut ihmiskunnalle oman lakinsa. Hän on sanassaan ilmoittanut, kuinka meidän tulee elää. Itse asiassa monet ihmisten ongelmat ovat seurausta siitä, että olemme rikkoneet Jumalan hengellisiä periaatteita. Jumalan säädökset koskettavat meidän asenteitamme, arvojamme, yhteydenpitoamme Jumalan kanssa, suhteitamme toisiin ihmisiin ja suhdettamme koko muuhun luomakuntaan. Jumala ei ole koskaan muuttanut säädöksiään. Ajattelepa, kuinka monta ongelmaa ratkaistaisiin sillä, että koko ihmiskunta suostuisi elämään Jumalan ohjeiden mukaan? Yhteiskuntamme muuttuisi aivan toiseksi, jos kaikki ihmiset sanoisivat määrätietoisesti EI kaikelle sille, mikä sotii Jumalan kymmentä käskyä vastaan. Raamattu antaa meille vankan pohjan määritellä, mikä on väärin ja vahingollista, vaikkei siinä kaikista asioista suoranaisesti puhutakaan.
Jumala ei ole asettanut ihmisen tiedonhalulle rajoja minkään muun kuin pahan suhteen (ks. Room. 16:19). Jumala salli ihmisen syödä paratiisissa kaikista muista puista paitsi hyvän ja pahan tiedon puusta (1. Moos. 2:17). Hänen tarkoituksenaan oli, että ihminen ei oppisi tunnistamaan pahaa kokemuksena, vaan sisällään olevan Jumalan hengen kautta (1. Joh. 4:1). Saatana johdattaa meidät hyvin usein vain katsomaan sitä, mitä on ihana katsella (1. Moos. 3:6) ilman että mietimme, mitä Jumalan sana asiasta sanoo (vrt. 1. Moos. 3:3).
Saatana nauttii siitä, että käytämme väärin asioita, joita katselemme, vaikka nuo asiat itsessään olisivatkin aivan hyviä ja puhtaita. Saatanan perimmäisenä tarkoituksena on rikkoa Jumala yhteyttämme. Hän on petkutusten mestari. Hän saattaa tekeytyä jopa valkeuden enkeliksi (2. Kor. 11:14) saadakseen meidät epäilemään sitä, mitä Jumala on sanonut (ks. 1. Moos. 3:1).
Syntiinlankeemuksen takia Jumala asetti vainon saatanan ja vaimon siemenen (viite 1) välille. Se tarkoittaa vainoa saatanan ja Kristuksen välillä yhtä hyvin kuin vainoa uudestisyntyneen uskovan ja maailman välillä. Tämän vainon tarkoituksena on suojella meitä kunnes lopullinen voitto on meidän (ks. Room. 16:20). Me emme pysty poistamaan vainoa, jonka Jumala on asettanut valkeuden ja pimeyden välille. Siksi meidän ei myöskään kannata pyrkiä kompromisseihin vihollisemme kanssa (ks. Jaak. 4:4,5).
Uskova on oikeastaan muita ihmisiä vastuullisempi teoistaan Jumalan edessä, koska hän yleensä tietää, mikä on Herran tahto ja mikä ei. Ihmiset luulevat, että moraaliset ohjeet ja raja-aidat on asetettu Raamattuun vain siksi, että ihminen ei voisi nauttia ja iloita ihmisyyteen kuuluvasta mielihyvästä. Jumala on kuitenkin asettanut rajat vain varjellakseen meitä. Hän haluaa säästää meidät siltä pahalta, mitä noiden rajojen ja sääntöjen rikkominen tuottaa. Monet nykyaikana solmitut avioliitot kariutuvat todellisen rakkauden puutteeseen. Tämä johtuu siitä, että ihmiset ovat vääristyneen romanttisuuden sokaisemia. He luulevat, että todellinen rakkaus saavutetaan fyysisellä tasolla tai tunteiden avulla, mutta he ovat väärässä. Todellinen rakkaus pysyy yllä vain hengen yhdyssiteellä.
Toisen ihmisen väkivaltainen tai petollinen seksuaalinen hyväksikäyttäminen aiheuttaa vakavat seuraukset (ks. 2. Moos. 22:16,17 ja 5. Moos. 22:28,29). Sen aiheuttama syyllisyys ei ole vain psykologista, vaan teologista. Siitä tulee hengellinen ongelma. Jo sukupuoliyhteyttä edeltävää hyväilyä voidaan pitää osana rakastelua. Hyväileminen, toisen kosketteleminen ja pitkällinen suuteleminen ovat tärkeä osa avioliiton sukupuolielämää. Jumala ei halua ihmisten antautuvan tällaisille asioille ennen avioliittoa.
Hyväilyn ja muun yhdyntää edeltävän rakastelun tarkoituksena on lujittaa puolisoiden fyysisen yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos haluat kokea tällä alueella mahdollisimman paljon ja mennä mahdollisimman pitkälle menemättä loppuun saakka ja ajattelet, että siinä ei ole mitään väärää, petät itseäsi. Jotkut niistä, jotka ovat jo päättäneet mennä naimisiin, antavat itselleen oikeuden rakasteluun ikään kuin kokeillakseen, sopivatko he toisilleen. Kuinka sokaistuneita tällaiset ihmiset ovatkaan.
Seksuaalinen yhteensopivuus syntyy vasta ajan myötä. Et voi vetää lyhyellä kokemuksella mitään johtopäätöksiä. Monet läheiset suhteet ovat jopa rikkoutuneet ennenaikaisten seksuaalisten kokeilujen takia. Saatat menettää syvästi rakastamasi ihmisen, jos teet kohtalokkaita virheitä tällä alueella.
Oletpa mies tai nainen, sinun tulee kunnioittaa seksuaaliviettiäsi ja ymmärtää, ettet voi elää miten tahansa saamatta haavoja sisimpääsi. Vältä eroottista kirjallisuutta ja elokuvia. "Älkää niin pitäkö lihastanne huolta, että himot heräävät" (Room. 13:14). Porno vääristää käsityksiäsi seksistä ja sukupuolisuudesta ja saatat omaksua aivan vääriä ajatuksia siitä, mistä seksuaalisen nautinnon saamisessa on kysymys. Porno ja kaikki siihen liittyvä seksuaalisuuden väärinkäyttö heikentää seksuaalista herkkyyttäsi ja vie sinulta ilon, joka on tarkoitettu avioliittoon.
Meidän täytyy vastustaa kaikkia tieteellisyyden nimissä esitettyjä käsityksiä, jotka sotivat Jumalan sanaa vastaan. Näin perustamme pysyy lujana eikä meidän tarvitse jatkuvasti etsiä uusia normeja elämällemme. Meidän on uskallettava olla erilaisia maailman ihmisiin verrattuna.
Jumalan asettamia rajoja ei ole tarkoitettu viemään meiltä vapautta ja oikeuksia, vaan varjelemaan niitä. Monien avioliittoa, perhettä, omaisuutta ja yhteiskuntaa koskevien säädösten tarkoituksena on varjella meitä, että elämämme säilyisi puhtaana.
Ihmiskuvan rappio alkaa helposti viattoman tuntuisella keskustelulla abortista. Yleensä tällainen ajattelu laajenee helposti kaikille elämänalueille ja kaikkeen siihen, mikä elämässä on arvokasta. Kun Raamatun ihmiskäsitys hämärtyy, saatetaan ruveta keskustelemaan jopa siitä, mitä yhteiskunnan taakaksi muodostuneille yksilöille pitäisi tehdä.
Abortti voi olla helppo ratkaisu. Monille se on kuitenkin rikos riippumatta siitä, minkä ikäinen sikiö on abortintekohetkellä. Raamatun mukaan Aatamin perisynti on siirtynyt meihin hedelmöittymisessä eikä syntymän hetkellä (Ps. 51:7). Jo tällä perusteella voidaan sanoa, että viides käsky koskee aborttia. "Älä tapa" (2. Moos. 20:13). Mooseksen kirjoissa Raamattu osoittaa kuitenkin vielä selvemmin, että abortissa on kyse murhasta. Keskenmenon aiheuttajaa piti Mooseksen lain mukaan rangaista, vaikka lapselle ei olisi vahinkoa tapahtunutkaan (2. Moos. 21:22-25).
Sananlaskuista (6:16-19) luemme että Jumala vihaa muun muassa käsiä, jotka vuodattavat viatonta verta. Tämän Raamatun kohdan valossa voimme miettiä suhdettamme myös aborttiin. Tässä kohdin voi vain vedota lääkärin ammattia harjoittavien uskovien omaantuntoon.
135
Biologit ovat yleensä yksimielisesti sitä mieltä, että elämä saa alkunsa munasolun hedelmöittymisessä. Ei ole olemassa mitään perusteltua syytä olla toista mieltä. Hedelmöittymisen jälkeen ei tapahdu enää mitään, mikä vasta tekisi ihmisestä ihmisen. Kaikki se, mitä täysikasvuiseen ihmiseen tarvitaan, on jo olemassa hedelmöittyneessä munasolussa. On ihmeellistä, että esimerkiksi sormenjäljet kehittyvät sikiölle jo 12-13 viikon iässä eivätkä ne muuta muotoaan koko ihmiselämän aikana. Sormenjäljet tunnustetaan yleisesti kaikkein yksilöllisimmäksi osaksi ihmistä ja niitä on vaikeampi jäljitellä kuin mitään muuta osaa ihmisessä. Abortissa ei ole kyse uskonnollisesta asiasta. Abortti on mitä vakavin koko ihmisyyttä koskeva toimenpide.
Emme välttämättä näe sitä vaaraa, mikä piilee abortin hyväksyvässä lainsäädännössä. Tällaiset lait antavat oikeastaan kenelle tahansa oikeuden päättää, kenellä on oikeus elämään ja kenellä ei. Abortti saa oikeutuksensa evoluutioteoriasta, jonka mukaan ihminen on vain yksi eläinlaji muiden joukossa. Jos eläimiä on liikaa, niiden määrää yleensä vähennetään. Jos lapsia on liikaa, ylimääräiset tapetaan pois. Samanlainen ajattelu leviää nopeasti myös muille alueille ja ihmisarvo heitetään kerralla romukoppaan.
Lähivuosina ruvetaan kenties miettimään, mitä pitäisi tehdä vanhuksille, joiden määrä jatkuvasti lisääntyy. Tämä saattaa kuulostaa kaukaa haetulta, mutta itse asiassa länsimaissa keskustellaan jo kiivaasti eutanasian eli armomurhan merkityksestä ja eduista. Useimmiten ne, jotka puoltavat aborttia, ovat myös eutanasian kannalla. Tällaiset ihmiset pitävät ihmistä vain sellaisena osana luomakuntaa, joka ei ole millään tavalla ainutlaatuinen. Raamattu lähtee siitä, että ihminen nimenomaan on ainutlaatuinen, koska hänet on luotu Jumalan kuvaksi. Se, mitä näemme ympärillämme, on luonnollinen seuraus humanistisesta ajattelusta ja sen eri muodoista. Ihmissuvun arvo on kokenut romahduksen.
Tähän olemme tulleet. Hoosea sanoi aikanaan, ettei ole "Jumalan tuntemusta maassa" ja jatkoi profeetan silmin: "Minun kansani joutuu häviöön, sillä se on taitoa vailla. Koska sinä olet hyljännyt taidon, hylkään minä sinut, niin, ettet saa olla minun pappinani. Koska olet unhottanut Jumalasi lain, unhotan myös minä sinun lapsesi" (Hoos. 4:1,6). Hoosea julisti sanomansa tietenkin Israelin kansalle. Jumala suhtautuu kuitenkin samalla tavalla kaikkiin kansoihin, jotka ovat nähneet valon, mutta kääntyneet pimeyteen.
Uuden moraalittomuuden aiheuttama kaaos on jo johtanut siihen, että monet nuoret ovat tuhonneet elämänsä, kun ovat kulkeneet maailman teitä. Esimerkiksi koulumaailmassa, surullista kyllä, on eräänlaisena statuksen osoituksena, jos omistaa tyttö- tai poikakaverin. Varhainen seurustelu sisältää kuitenkin omat vaaransa. Jos seurustelet tiiviisti yhden ihmisen kanssa, antaudut helposti seksuaalisille kokeiluille ja joudut kärsimään niiden seurauksista. Väärin painottunut seurustelusuhde vääristää myös käsityksiä sukupuoliasioista. Esiaviollisia suhteita saatetaan pitää aikuisuuden osoituksena.
Seksuaalielämä on vain yksi niistä alueista, joilla pojat haluavat osoittaa olevansa miehiä ja tytöt naisia. Murrosikäisillä on kovat paineet kasvaa ja kehittyä nopeasti ilman että he kiinnittävät juurikaan huomiota luonteen ja persoonallisuuden terveeseen kehittymiseen. Asiantuntijat ovat aivan oikeassa korostaessaan, että itsekunnioituksen puute on yksi keskeisistä syistä tyttöjen varhaisiin raskauksiin. Hylätyksi tulemisen tunne ja kyvyttömyys suhtautua oikein omaan minään kohdistuviin epäilyksiin johtavat siihen, että tytöt hyvin suurella todennäköisyydellä suostuvat seksiin sellaisten poikien kanssa, jotka ovat heistä kiinnostuneita.
Nuoruus on kaikin tavoin hyvin vaikeaa aikaa. Nuoret tarvitsevat tukea ja rakastavaa ohjausta niiltä, joiden olettaisi rakastavan heitä kaikkein eniten ja joiden luulisi olevan huolissaan nuorten hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta. Pelkään pahoin, että vanhemmat - jopa uskovat vanhemmat - ovat usein epäonnistuneet suhteessaan lapsiin siten, että eivät ole pystyneet rakkaudessaan kertomaan lapsilleen totuutta ja auttamaan heitä selviytymään paineiden alaisena.
Ystäväni, aloita seurustelu vasta hieman varttuneempana, kun olet valmis ottamaan vastuun avioliitosta. Nuoruuden tulisi olla aikaa, jolloin vietät vapaa aikaasi laajassa toveripiirissä ja säästyt näin niiltä harmeilta, joihin yhden ihmisen kanssa seurusteleminen saattaa johtaa. Säästä seurustelun aloittaminen aikaan, kun tunnemaailmasi on kehittynyt ja sinulla on kokemusta muista ihmissuhteista. Nuorena voit oppia tuntemaan monia eri persoonallisuuksia ja niiden hyviä ja huonoja puolia. Tiedätkö esimerkiksi, että mies kohtelee vaimoaan yleensä samalla tavalla kuin hän on kohdellut äitiään. Vaimo puolestaan suhtautuu mieheensä usein niin kuin hän on suhtautunut isäänsä.
136
Kodistaan ihminen huolehtii samalla tavalla kuin hän on nuorena huolehtinut omasta huoneestaan. Nämä asiat saattavat tuntua vain yksittäisiltä huomautuksilta, mutta usko pois, niillä on suuri merkitys.
Maailma on antanut monille nuorille aivan väärän ja pinnallisen käsityksen seurustelusta. Tämä kehitys juontaa juurensa vääränlaisesta romanttisuuden ihanteesta. Johannes Linnankosken (1869-1913) teoksessa "Laulu tulipunaisesta kukasta" (1905) on päähenkilönä Olavi, joka on juuri sellainen seikkailijatyyppi, joka menestyy naisasioissa vähän liiankin helposti.
Nuorten on kuitenkin hyvä olla luonnollisesti tekemisissä vastakkaisen sukupuolen kanssa eikä vain ujosti pysytellä omissa oloissaan. On sääli, että monilta puuttuu taito lähestyä toista sukupuolta luontevasti. Monesti tähän liittyy pelko siitä, että joutuu väärinymmärretyksi tai kokonaan petetyksi. Kenenkään ei tarvitse hävetä seksuaalisuuttaan. Tärkeintä on muistaa, että seksuaalisuus ilman kontrollia on kuin kulovalkea. Seksuaalisuus on voimakkain ihmisessä piilevistä voimista. Kunnioita tätä voimaa. ÄIä aliarvioi sen suuruutta. Jos aloitat seksuaalisen kanssakäymisen heti seurustelusi alussa, turmelet koko ihmissuhteen. Miksi? Siksi, että seksi yleensä syrjäyttää muut keinot, joilla nuoret oppisivat tuntemaan toisiaan. Seurustelusta tulee pelkkä fyysinen suhde.
Jos uskova seurustelee vain fyysisellä tasolla eikä siksi, että voisi auttaa kumppaniaan kasvamaan hengellisesti, hän saa helposti syyllisyydentunteita ja ymmärtää toimivansa vastoin Jumalan tahtoa. Tällainen tilanne turmelee suuren osan ihmissuhteen sisällöstä.
Esitän tässä kolme edellytystä seurustelun aloittamiselle:
1) Kun olet tietoinen seurustelun vaaroista ja seurauksista.
2) Kun olet henkilökohtaisesti etsinyt Jumalan sanasta ohjenuoran elämällesi.
3) Jos olet valmis pitämään näistä ohjenuorista kiinni silläkin uhalla, että ystäväsi hylkää sinut.
Vältä seksuaalisuutesi väärinkäyttöä. Et voi leikkiä tulella polttamatta itseäsi (ks. Snl. 6:23-29). Jumalan tahdon vastaisesta seksistä saamasi nautinto ei ole tavoittelemisen arvoista. Monesti seurustelun aiheuttama syyllisyys seuraa mukana avioliittoon ja aiheuttaa ikäviä ristiriitoja puolisoiden välille.
Jumala ei ole seksin alueella kaksinaamainen. Neitsyytensä kadottanut mies ei voi odottaa vaimoltaan sukupuolista koskemattomuutta. Jumala ei katso sormiensa läpi miesten tekoja ja syntejä ja tuomitse samalla naisia ankarasti samoista synneistä. Naisilla on yhtä suuri oikeus kuin miehilläkin odottaa puolisoiltaan koskemattomuutta. Jos nuori mies kuvittelee, että hän voi antautua esiaviollisille suhteille naista harmittomammin ja huolettomammin, hän pettää itseään. Uskova voi aivan oikeutetusti toivoa pääsevänsä neitsyen kanssa naimisiin. Neitsyen ottamisesta puolisoksi puhutaan jo Vanhassa testamentissa, kun on kyse pappien avioliitoista (vrt. 3. Moos. 21:13 ja 1. Piet. 2:9).
Pitäkäämme varamme, ettei pieninkään kateus hiivi sisimpäämme. Saattaahan olla, että me, jotka kenties hyvin herkästi tuomitsemme toisten syntejä, hellimme salaista halua päästä osalliseksi samojen syntien tuottamasta nautinnosta. Ei ole lainkaan helppoa olla koulussa ja työpaikalla niin, etteivät erilaisia juhlia koskevat keskustelut vaikuttaisi meihin jollakin tavalla. Olet varmasti ollut tilanteissa, joissa olet joutunut Aasafin lailla toteamaan: "Minun jalkani olivat vähällä kompastua, askeleeni olivat vähällä liukahtaa, sillä minussa nousi kateus ylvästelijöitä kohtaan" (Ps. 73:2,3). Myöhemmin Aasaf toteaa vielä, että "minä olin järjetön enkä mitään älynnyt, olin sinun edessäsi kuin nauta" (jae 22).
Aasaf tarkoittaa, että hän ei ollut hengellisesti aivan tolallaan. Kuinka hän sitten pääsi taas jaloilleen? Hän itse sanoo: "...kunnes minä pääsin sisälle Jumalan pyhiin salaisuuksiin ja käsitin, mikä heidän loppunsa on oleva...minun onneni on olla Jumalaa lähellä" (jae 17 ja 28).
Kasvata itseäsi tunnistamaan, mikä on oikein ja mikä väärin moraalin alueella. Et voi vakuuttua tai vakuuttaa ketään muutakaan pitäytymään erossa väärästä seksuaalisesta käyttäytymisestä tai muista synnillisistä tavoista, ellet ole todella ymmärtänyt, mitä vaaroja niihin sisältyy. Sinun ei tarvitse itse kokeilla asioita tajutaksesi, mitä ne ovat ja mihin ne johtavat. Voit oppia muiden ihmisten tekemistä virheistä ja heidän ajattelutavastaan ja kokemuksistaan sen lisäksi, mitä Raamattu opettaa.
Tosin inhimillisetkin kokemukset kumpuavat monesta eri lähteestä. ÄIä anna kenenkään johtaa sinua harhaan väittämällä, ettei vapaista suhteista ole mitään haittaa. Lääketieteelliset raportit aiheesta ovat
137
yhä huolestuttavampia. On hyvä oppia tietämään, millaista vahinkoa esiaviollinen seksi tai avionrikkominen kaikissa luonnottomissa muodoissaan aiheuttaa ihmisen psyykelle. Monia seurauksia on surullista katsella. Ota muiden murheellisesta kohtalosta opiksesi, niin sinulla on vankka halu karttaa kaikkea sitä, mitä maailmalla on tarjottavanaan.
Odota kärsivällisesti sitä aikaa, jolloin Jumala on nähnyt hyväksi antaa sinulle aviopuolison. Todellisessa rakkaudessa ei ole kyse vain siitä, että kaksi ihmistä katselee toisiaan, vaan siitä, että he katsovat samaan suuntaan ja kannustavat toisiaan muuttumaan yhä enemmän Kristuksen kaltaisiksi.
Monet puolustelevat tekojaan sanomalla, että kaikki muut tekevät samalla tavalla. Mutta tekevätkö kaikki todella samalla tavalla? Voin vakuuttaa, ettet ole yksin, jos päätät olla osallistumatta muiden synteihin. Monet tytöt tuntevat painetta antaa periksi pojille, jotka kiristävät heitä sanomalla: "Sinä suostut, jos kerran rakastat minua". Tytöt pelkäävät, että jos he kieltäytyvät tällaisista vaatimuksista, he menettävät samalla ihmissuhteen, jonka he ovat toivoneet johtavan avioliittoon.
Miksi et odottaisi Jumalaa, että hän järjestää sinulle oikean ja uskollisen puolison? Totuus on, että jos mies rakastaa naista, hän ei vaadi tätä sänkyynsä ennen avioliittoa. Hän voi osoittaa todellisen miehuutensa pitämällä itsensä kurissa. Jos hän ei kunnioita sinua tai pysy uskollisena seurustelun ja kihlauksen aikana, sinulla ei ole mitään takeita siitä, kuinka hän käyttäytyy avioliitossa. Tämä ei tietenkään päde pelkästään miehiin. On myös tyttöjä, jotka yrittävät saada pojilta myönnytyksiä.
Jokainen meistä tarvitsee rakkautta ja hellyyttä, olemmepa minkä ikäisiä tahansa. Rakkauden kaipuu on osa ihmisenä olemista. Tämä ei tarkoita sitä, että muut voisivat käyttää tätä halua hyväkseen vaatimalla rakkautta ja hellyyttä itselleen. Halu olla rakastettu ei tarkoita halua tulla hyväksikäytetyksi. Tee seurustelukumppanillesi selväksi, että haluat hänestä ystävän etkä rakastajaa. Menetät helposti rakastavat tunteesi ystävääsi kohtaan, jos huomaat, että hän välittää sinusta vain esimerkiksi ulkonäkösi perusteella.
Mitä on seksuaalisuuden väärinkäyttö? Se ilmenee monin tavoin. Saattaa olla kyse siitä, että kumppanisi paljastaa sinulle sukupuolielimensä ja pyytää sinua tekemään samoin. Se saattaa olla sitä, että hän koskettelee ja hyväilee sinua seksuaalisesti herkiltä alueilta ja vaatii sinua tekemään itselleen samalla tavalla. Se saattaa olla kuumeista suutelemista tai muunlaista lähellä oloa, joka tuntuu kiusalliselta. Jos sinua pyydetään katsomaan pornokuvia, saattaa sen tarkoituksena olla virittää sinut johonkin mielentilaan. Tietenkin myös sukupuoliyhteys missä muodossa tahansa on väärin avioliiton ulkopuolella.
Ne, jotka käyttävät sinua tällä tavalla hyväkseen, vievät sinulta itsekunnioitusta, loukkaavat tunteitasi ja turmelevat ensimmäisen seksuaalisen kokemuksesi. He vertaavat sinua muihin ja olet heille vain joku, josta he saattavat sitten puhua kavereidensa kanssa. Kuinka nöyryyttävää. Seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutumisesta on aina seurauksena tunnevammoja ja joskus jopa fyysisiä vaurioita. Sinun tulevaisuutesi on aivan liian tärkeä ja arvokas muiden itsekkäiden ja vastuuttomien mielihalujen turmeltavaksi. Tytöillä on Suomen kaltaisissa maissa suuri kiusaus antautua liian kevein perustein läheisiin suhteisiin poikien kanssa, koska tyttöjä on enemmän kuin poikia. Tytöt saattavat pelätä jäävänsä ilman kumppania ja tämä paine saattaa johtaa epäonnistuneisiin suhteisiin.
Maailma on erityisen vaarallinen ja kavala juuri nuorille. Se on kuin suuri valtameri, jossa jokainen joutuu jonkinlaisten tuulten heiteltäväksi ja osa ajautuu pakosta haaksirikkoon. Meren kimaltelevan pinnan alla vaanii ääretön määrä erilaisia karikkoja, valmiina vahingoittamaan kohdalle sattuvia laivoja. Maailman merta seilaavalle kokemattomalle nuorelle uskovalle ei mikään ole niin vaarallinen kuin avioliittoon liittyvä kari. Uskova on erityisen suurelle vaaralle alttiina. Hänen täytyy erottautua jollakin tavalla muista ihmisistä. Raamattu kehottaa uskovia sanoilla "lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä" (2. Kor. 6:17). Tässä kohdin Raamattu puhuu siitä, ettei uskottomien kanssa tule antautua kantamaan vierasta iestä ja että kristityn tulee pysyä erossa kaikesta epäpuhtaasta. Tämä voi olla vaikea paikka, koska uskovalla on kuitenkin täsmälleen samanlaiset tunteet sisimmässään kuin muillakin ihmisillä. Uskovalle tytölle ei kuitenkaan saa riittää se, että miehellä on hyvät periaatteet ja että miestä on helppo kunnioittaa. Avioliitto täytyy solmia Herrassa. "Älkää antautuko kantamaan vierasta iestä yhdessä uskottomien kanssa" (2. Kor. 6:17). "Kulkeeko kaksi yhdessä, elleivät ole keskenänsä sopineet?" (Aam. 3:3). Tällaisella sopimisella tarkoitetaan yksimielisyyttä kaikkein tärkeimmästä asiasta, pelastuksesta Jeesuksessa Kristuksessa.
138
Saatana yrittää monin tavoin tuhota Jumalan suunnitelmia, kun on kyse uskovien seurustelusta ja avioliittoaikeista. Jumalalla on kuitenkin kaikki hallinnassaan ja hän voi johtaa oikeat ihmiset oikeaan aikaan tutustumaan toisiinsa. Mikään voima tai saatanan juoni ei pysty hidastamaan sen enempää kuin nopeuttamaankaan Jumalan aikomuksia. Kuitenkin ne, jotka eivät luota tähän johdatukseen, joutuvat nauttimaan omien tekojensa hedelmää.
Sielunvihollinen on joka hetki valmis puuttumaan elämäämme. Tästä syystä nuori uskova ei ole koskaan liian varovainen itsensä ja ympäristönsä suhteen. Saatana etsii kätkössä olevan leijonan tavoin jatkuvasti sopivaa saalista, jotakuta, jolla olisi riittävän heikko kohta elämässä. Usein ihmisen heikoin kohta on hänen tunne elämänsä ja hellyyden kaipuunsa. Kun uskova alkaa tehdä ratkaisuja omien halujensa pohjalta, hän on suuressa vaarassa. Mutta jos hän pyytää Herralta apua, vaara on ohi ja hän saa olla turvassa, niin turvassa kuin Kaikkivaltiaan suojissa vain voi olla. Kun nöyrästi odotat Jumalaa, tulet vihollistasi viisaammaksi ja pystyt pitämään puoliasi sen hyökkäyksiä vastaan./P>
Maailman ihmisellä ei ole vastaavaa varjelusta. Häntä ajaa usein oma sokea halu, mikä tuottaa vain murhetta ja epäonnistumisia. On kuitenkin mahdollista, että myös maailman ihmisten solmimat avioliitot ovat inhimillisesti ajatellen onnellisia. Epäonnistumisen riski on kuitenkin suuri ja vaara hyvin läheinen. Tällaisessa avioliitossa ei ole todellisen onnen takeita. Siksi uskovalle annetaankin hänen kannaltaan myönteinen käsky: "Ä1kää antautuko kantamaan vierasta iestä".
Raamattu sanoo, ettei meidän tulisi kiusata Herraa (5. Moos. 6:16). Herran kiusaaminen on mm. sitä, että odotamme hänen ihmeellistä apuaan sellaisissa vaikeuksissa ja tilanteissa, joihin olemme joutuneet vain siksi, että olemme tehneet oman tahtomme mukaan.
Jumala on paras apumme. Uskova voi levätä hänen edessään ja odottaa kärsivällisesti hänen tahtoaan. Meidän on vastustettava heikon sydämemme haluja ja luotettava Jumalaan. Kun sydämemme halu vihdoin täyttyy, voimme vilpittömästi todeta, että olemme saaneet sen Herran kädestä. Olemme odottaneet häntä uskossa, jättäneet asiamme hänen huostaansa ja hän on tehnyt, minkä on parhaaksi nähnyt.
Kun Jumala saa johdattaa meitä seurusteluun ja avioliittoon liittyvissä asioissa, saamme juuri sitä, mikä on meille parasta ja se on parempaa kuin voimme edes kuvitella. Jätä asiasi Jumalan haltuun, niin avioliittosi ei ole ainoastaan Herrassa, vaan myös Herrasta.
Monet pitävät kiirettä päästäkseen naimisiin. Ensin olisi kuitenkin hyvä valmistautua siihen vastuuseen ja niihin tehtäviin, joita avioliitto tuo tullessaan. Luukkaan evankeliumista (14:28) ja Sananlaskuista (24:27) löydämme hyvän periaatteen.
Monet menevät liian varhain naimisiin, koska he eivät ymmärrä, kuinka vakavasta asiasta avioliitossa on kysymys. Pikaisesti naimisiin mennyt huomaa virheensä ikävä kyllä liian myöhään. Luukkaan evankeliumissa esitetty kustannusten laskemisen periaate tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että on viisasta lykätä naimisiinmenoa, kunnes on kykenevä huolehtimaan avioliittoon kuuluvista velvoitteista.
Miehillä se merkitsee ammatin hankkimista. Sananlaskuissa otetaan esikuvaksi peltotöiden tekeminen - avioliiton solmiminen edellyttää toisin sanoen elannon turvaamista perheelle. Avioliittoa kannattaa harkita vakavasti vasta, kun taloutesi on turvattu ja sinulla on pysyvä työpaikka. Naisten on myös syytä saattaa opintonsa loppuun ja valmistautua vakavasti vaimon, äidin ja kodinperustajan rooliin. Älä ryntää naimisiin. Avioliitossa on kyse elinikäisestä ratkaisusta. Valmistaudu ensin.
Tutustu seuraavalla sivulla olevaan aviollisen onnen arviointitaulukkoon.
139
Muista, että asenteesi seksiä kohtaan vaikuttaa myös avioliittoosi. Pidä sen tähden itsesi puhtaana (1. Tim. 5:22). Paavalin mukaan Jumalalle antautuminen merkitsee sitä, että annamme ruumiimme "eläväksi, pyhäksi, Jumalalle otolliseksi uhriksi; tämä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne". Paavali jatkaa vielä: "Älkää mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä" (Room 12:1,2).
----------------------------------------------------------------------
141 Aivan Raamatun alkupuolella kerrotaan nuoresta miehestä, jolla oli oma moraalinen vakaumuksensa, mutta jolla oli valtavat paineet elää sen vastaisesti. Hän oli Joosef. 1. Mooseksen kirjan 39. luvun jakeissa 1-12 kerrotaan hirveästä kiusauksesta, jonka eteen Joosef joutui. Ensiksi (jae 8) Joosef kieltäytyi lankeamasta kiusaukseen. Sen jälkeen (jae 10) hän joutui vastustamaan kiusausta, mikä vaati jo syvää sydämen ratkaisua. Lopulta (jae 12) hän joutui tekemään vakavan hengellisen ratkaisun ja pakenemaan kiusausta. Joosef oli tuolloin noin 17-vuotias heprealainen nuorukainen (ks. 1. Moos. 37:2). Hänet oli viety Egyptiin, jossa hänet oli myyty faaraon hoviherran ja henkivartijain päämiehen Potifarin palvelijaksi. Potifar vakuuttui pian paitsi Joosefin toimeliaisuudesta myös siitä, että Herra oli tämän kanssa (39:3). Niinpä hän antoi Joosefin hoitoon talonsa ja omaisuutensa ja Joosefin menestys koitui myös Potifarin hyödyksi (39:4,5). Joosefin todeksi elämä hengellisyys sai Potifarin vakuuttuneeksi siitä, että Herra ei ainoastaan ollut Joosefin kanssa, vaan myös siunasi tätä runsaasti (jae 2). Potifar jätti kaiken Joosefin haltuun ja hoitoon ja Joosef huolehti tehtävistään tunnollisesti. Raamattu kertoo myös, että Joosefilla oli kaunis vartalo ja kauniit kasvot (jae 7). Kävikin niin, että Potifarin vaimo iski silmänsä häneen. Kenties vaimo oli menetellyt kevytmielisesti jo aiempien palvelijoiden kanssa ja ajatteli ehkä, että Joosefkin suostuu makaamaan hänen kanssaan. Kenties hän oli vakuuttunut, että kuka tahansa suostuisi rakastelemaan hänen kanssaan. Kun Potifar itse ei ollut paikalla, päästi vaimo himonsa valloilleen. Hän lähestyi Joosefia ja asetti hekumallisuutensa tarjolle. Joosef säikähti ja kieltäytyi vaimon ehdotuksista, koska ei halunnut pettää isäntäänsä eikä rikkoa Jumalaa vastaan (jae 9). Kieltäytymisellään Joosef vetosi samalla naisen omaantuntoon, mutta turhaan. Vaimo viekotteli Joosefia yhä uudelleen ja uudelleen tyydyttääkseen himonsa. Emme tiedä tarkkaan, kuinka kauan tätä kesti. Joka tapauksessa Joosefillakin oli aikaa miettiä asiaa ja todeta, että hän ei varmaankaan jäisi kiinni haureudestaan. Joosef ei kuitenkaan antanut periksi tällaiselle ajatuksellle. Meidän ei tarvitse antaa periksi kiusauksille myöskään nykyisenä aikana, jolloin kaikki tuntuu olevan sallittua. Jos emme onnistu kieltäytymään tarjolla olevista kiusauksista, teemme hyvin yleisen, mutta ikävyyksiä aiheuttavan virheen, joka saattaa heijastua koko elämäämme. Monet eivät koskaan pääse eroon niistä vammoista ja siitä vahingosta, joita he joutuvat kärsimään esimerkiksi esiavioillisista suhteista. Seksuaaliset hairahdukset vaikuttavat koko elämään, perheeseen ja tulevaisuuteen. On lukemattomia ihmisiä, joiden ihanat haaveet ovat särkyneet ja muuttuneet painajaisiksi ja vakaviksi onngelmiksi. On todella helppoa olla sanomatta vain yksi pieni sana "ei" silloin, kun joudumme kohtaamaan vaikeita kiusauksia. Kuitenkin tuo pieni sana voi säästää sinut monilta vaikeuksilta. Joosef jatkoi uskollisesti tehtävässään kiusauksista huolimatta. Kenties naisen houkutukset vaivasivat häntä, mutta hän luotti Jumalan varjelukseen. Paineet kuitenkin kasvoivat ja nainen melkein pakotti hänet vuoteeseen kanssaan. Joosefille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin paeta paikalta. Ihmiset saattavat olla hyvinkin sinnikkäitä, kun he yrittävät saada sinua tekemään jotakin sellaista, josta sinun tulisi pysyä erossa. Sinulle ei silloin jää muuta vaihtoehtoa kuin poistua paikalta. Jopa läheiset ystävät voivat saada synnillisen ajatuksen ja haluavat houkutella muita mukaan sen toteuttamiseen vain rauhoittaakseen itseään. Jos haluat osoittaa olevasi todellinen ystävä tällaisessa tilanteessa, sinun tulee sanoa suoraan, mitä ajattelet ja pyrkiä tekemään jokin rakentavampi ehdotus. On tärkeää vastustaa ja paeta vahingollisia asioita, vaikka joutuisi ahdasmielisen ja vanhanaikaisen maineeseen. Sinun ei tarvitse vihastua eikä olla omahyväinen tai ruveta hautomaan katkeruutta, kun kieltäydyt antautumasta kiusauksiin. Yksinkertainen vastaus riittää. Sinä vastaat vain itsestäsi. Et voi pakottaa muita tekemään tahtosi mukaan. Tästä syystä ei kannata aiheuttaa riitoja tällaisissa tilanteissa. Osoita mahdollisimman suurta kunnioitusta myös niitä kohtaan, jotka eivät sitä lainkaan ansaitsisi. Voit olla hienotunteinen, vaikka olisitkin suora. ÄIä myöskään hämmästy, jos ihmiset alkavat puhua sinusta pahaa sen jälkeen, kun olet kieltäytynyt osallistumasta heidän touhuihinsa. Joosef pelasti moraalisen puhtautensa pakenemalla kiusausta, mutta joutui kuitenkin vankilaan sen takia, että Potifarin vaimo valehteli hänen yrittäneen maata tämän kanssa (39:13-23). Joosef oli syyttömästi vankilassa yli kaksi vuotta (41:1,14). 142 Ei ole mitään syytä ajatella, että Potifarin vaimon asettama kiusaus ei olisi ollut hankala paikka Joosefille. Vaikka Joosef olikin myyty orjaksi Egyptiin, ei hänestä sentään mitään eunukkia tehty. Hän oli normaali nuori mies ja hänellä oli nuoren miehen normaalit vietit ja tunteet. Myöhemmin saamme lukea, että hän otti vain yhden vaimon, joka synnytti hänelle kaksi lasta (ks. 1. Moos. 41:50). Vaikka moniavioisuus olikin tuohon aikaan yleistä, Joosef ymmärsi, ettei moniavioisuus toteuttaisi avioliiton alkuperäistä tarkoitusta (ks. 1. Moos. 2:23,24). Vaikka monilla Jumalan palvelijoilla Vanhassa testamentissa olikin useampi vaimo, eivät nämä liitot yleensä olleet tasapainoisia ja säröttömiä. Saarnaajan kirja on hyvin mielenkiintoinen siltä osin kuin se käsittelee avioliittoa. Saarnaajahan kertoo kuningas Salomon elämästä hänen itsensä kertomana. Salomo kirjoitti kirjan vanhalla iällään ja hän oli tullut siihen tulokseen, että moniavioisuus ei ole hyväksi. Hän kirjoitti mm: "Nauti elämää vaimon (ei siis vaimojen) kanssa, jota rakastat, kaikkina turhan elämäsi päivinä" (Saarn. 9:9). Salomo kehotti ihmisiä yksiavioisuuteen, vaikka hänellä itsellään oli ollut suuri määrä sivuvaimoja (ks. 1. Kun. 11:3,4). Saarnaaja 7:27 ilmaisee erittäin tärkeän asian: "Ja minä löysin sen, mikä on kuolemaa katkerampi: naisen, joka on verkko, jonka sydän on paula ja jonka kädet ovat kahleet. Se, joka on otollinen Jumalan edessä, pelastuu hänestä, mutta synnintekijä häneen takertuu." Salomo puhui siitä, minkä tiesi todeksi. Hän salli omien vaimojensa viedä hänet pois Jumalan yhteydestä. Huomaa myös, mitä Salomo sanoo kirjansa loppupuolella: "Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin pahat päivät tulevat ja joutuvat ne vuodet, joista olet sanova: `Nämä eivät minua miellytä'." Ja sitten koko kirjan viimeiset jakeet: "Pelkää Jumalaa ja pidä hänen käskynsä, sillä niin tulee jokaisen ihmisen tehdä. Sillä Jumala tuo kaikki teot tuomiolle, joka kohtaa kaikkea salassa olevaa, olkoon se hyvää tai pahaa" (Saarn. 12:1,13,14). Salomo halusi kehottaa lukijoitaan antautumaan kokonaan Jumalalle. Vaikeissa tilanteissa meidän kannattaa pikaisesti tehdä Joosefin ratkaisu ja paeta paikalta mieluummin kuin jäädä kiusaukselle alttiiksi. Paavalikin kehottaa Timoteusta pakenemaan nuoruuden himoja ja harrastamaan vanhurskautta, uskoa, rakkautta ja rauhaa niiden kanssa, jotka huutavat avuksensa Herraa puhtaasta sydämestä (2. Tim. 2:22). Niin antiikin Egypti kuin Kreikkakin olivat kuuluisia moraalisesta rappiostaan. Kreikkalaisten rakkauden jumalattaren Afroditen temppelissä lähellä Korinttoa saattoi olla yhtä aikaa tuhatkunta temppeliporttoa. Ei ollut helppo asia pitää itsensä puhtaana, mutta Joosef ja Timoteus pysyivät tarpeeksi lujina ja välttyivät lankeemukselta. Jotta voisimme todella vastustaa sitä, minkä tiedämme tai mitä epäilemme vääräksi ja turmiolliseksi, meidän on syytä tietää, että elämässä on tärkeitä kestäviä arvoja, jotka eivät riipu siitä, mitä ihmiset ajattelevat oikeasta ja väärästä. Nykyisin ihmisillä on hyvin monenlaisia ja aivan vääriä käsityksiä siitä, mikä on oikein tai väärin. Kenties sinäkin olet puolustellut tekemisiäsi sanomalla, että kaikki muut tekevät samalla tavalla. Mehän haluamme luonnostamme olla hyväksyttyjä varsinkin toveripiirissämme. Emme halua erottua joukosta. Miksi meidän pitäisi kieltäytyä jostakin, mitä muutkin tekevät ja mikä ei tunnu lainkaan haittaavan heidän elämäänsä? Jumala on kuitenkin säätänyt muuttumattomia lakeja, jotka koskevat sekä luomakuntaa että ihmisen elämää. Jos me rikomme näitä lakeja ajatuksillamme tai teoillamme, tietoisesti tai tietämättämme, niin joudumme väistämättä ennemmin tai myöhemmin kantamaan tekojemme seurauksia. On hyvä pitää mielessään psalmistan sanat: "Kuinka voi nuorukainen pitää tiensä puhtaana? Siten, että hän noudattaa sinun sanaasi" (Ps. 119:9). Paavali varoittaa meitä eksymästä, sillä huono seura turmelee hyvät tavat (1. Kor. 15:33). Jos olemme tekemisissä oikeanlaisten ihmisten kanssa, emme edes kohtaa vaikeita kiusauksia emmekä joudu koviin paineisiin niin helposti kuin huonossa toveripiirissä. Painostavatko sinun ystäväsi sinua jatkuvasti tekemään jotain sellaista, minkä tiedät vääräksi? Sinun pitäisi luopua sellaisista ystävistä, joiden vaikutus sinun elämääsi on pelkästään kielteinen. Jos haluat välttyä lankeamasta synnillisiin seksikokeiluihin tai muihin vääryyksiin, lakkaa seurustelemasta sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat altistaa sinua lankeemuksille. Meidän kannattaa valikoida ystävämme huolella. Jos huomaamme olevamme tekemisissä väärien ihmisten kanssa, meidän täytyy olla valmiita luopumaan heistä (ks. Hebr. 11:24,25). Uskovien yhteys voi varjella meitä monesta pahasta. Jumala on tarkoittanut seurakuntayhteyden yhdeksi meitä varjelevaksi tekijäksi (ks. Hebr. 10:2). 143 Ihmiset ovat tottuneet ajattelemaan, että heidän on saatava mahdollisimman helposti kaikkea, mitä sattuvat haluamaan. Ihmisille on tärkeintä se, mitä he haluavat eikä niinkään se, mihin heidän halunsa toteuttaminen johtaa. Samalla ihmisistä on tullut hyvin ahneita melkein kaiken näkemänsä perään (ks. Luuk. 12:15). Tätä taustaa vasten ei ole lainkaan yllättävää, että ihmisten tyytymättömyys on lisääntynyt hyvinvoinnin kasvaessa. Kukaan ei tunnu tietävän, että jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden kanssa on suuri voitto ihmiselle (1. Tim. 6:6). Myös uskovat ovat alttiita materialismin vaikutuksille ja heitä tuleekin jatkuvasti muistuttaa Hebrealaiskirjeen (13:5) sanoin: "Ä1kää olko vaelluksessanne ahneita; tyytykää siihen, mitä teillä on; sillä hän itse on sanonut: `En minä sinua hylkää enkä sinua jätä'." Todellinen elämänilo ei ole kiinni siitä, mitä me omistamme, vaan siitä, olemmeko tyytyväisiä siihen, mitä meillä on (ks. Fil. 4:12). Jos vertaamme omaisuuttamme siihen, mitä muut omistavat, tuijotamme vain siihen, mitä meiltä puuttuu. Sokaistumme niille lukuisille asioille, joilla Jumala on meitä siunannut ja joista meidän tulisi olla kiitollisia. Onnellisuus on mielentila, josta voi päästä osalliseksi oikean elämän ja oikean ajattelun avulla. Toinen luonteenomainen piirre tälle ajalle on se, että ihmiset haluavat itselleen yhä enemmän ja enemmän vapaa-aikaa niin, että vapaa ajanteollisuus ei enää pysy vauhdissa eikä pysty tarjoamaan riittävästi viihdykkeitä. Ihmisten vastuuntunto vähenee tällaisessa ilmapiirissä ja tilalle tulevat laiskuus ja tyhjyys. Uskovaa ei ole koskaan tarkoitettu elämään tällaista elämää. Pietari kirjoittaa: "Armo ja rauha lisääntyköön teille Jumalan ja meidän Herramme Jeesuksen tuntemisen kautta. Koska hänen jumalallinen voimansa on lahjoittanut meille kaiken, mikä elämään ja jumalisuuteen tarvitaan, hänen tuntemisensa kautta, joka on kutsunut meidät kirkkaudellaan ja täydellisyydellään, joiden kautta hän on lahjoittanut meille kalliit ja mitä suurimmat lupaukset, että to niiden kautta tulisitte jumalallisesta luonnosta osallisiksi ja pelastuisitte siitä turmeluksesta joka maailmassa himojen tähden vallitsee, niin pyrkikää juuri sen tähden kaikella ahkeruudella osoittamaan uskossanne avuja, avuissa ymmärtäväisyyttä, ymmärtäväisyydessä itsenne hillitsemistä, itsenne hillitsemisessä kärsivällisyyttä, kärsivällisyydessä jumalisuutta, jumalisuudessa veljellistä rakkautta, veljellisessä rakkaudessa yhteistä rakkautta. Sillä jos teillä on nämä ja ne yhä enenevät, niin ne eivät salli teidän olla toimettomia eikä hedelmättömiä meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tuntemisessa" (2. Piet. 1:2-10). Kun luemme murheellista tarinaa Daavidin moraalisesta hairahduksesta (2. Sam. 11), huomaamme, että lankeemus sai alkunsa tietoisesta tottelemattomuudesta eli toisin sanoen vastuun ja velvollisuudentunnon puutteesta. Uurian asenne oli aivan päinvastainen. Kun Uuria oli taistelemassa Daavidin joukoissa, pysyi Daavid kotonaan ja pääsi siis paljon helpommalla. Juuri tuolloin hän joutui odottamattomaan kiusaukseen ja lankesi syntiin. Kun Uuria oli piirittämässä Rabbaa, teki Daavid huorin hänen vaimonsa Batseban kanssa Jerusalemissa. On huomionarvoista, että Matteuksen evankeliumi ei Jeesuksen sukujuurista kertoessaan mainitse ainoastaan Daavidia Salomonin isäksi, vaan toteaa myös, että Salomo syntyi Uurian vaimosta (Matt. 1:6). Tämä Raamatun kohta yhdessä monien muiden kohtien kanssa viittaa siihen, että uudelleen avioituminen ei poista Jumalan silmistä ensimmäistä alkuperäistä liittoa, miehen ja vaimon suhdetta. Jeesus käytti Vanhaa testamenttia, kun hän korosti avioliiton pysyvyyttä (Matt. 19:4-6). Meidän päivinämme on hyvin tärkeää tutkia tarkoin myös sitä, mitä Markuksen evankeliumi (10:1-12) opettaa avioerosta ja sen seuraamuksista. Voimme miettiä, oliko Jeesus todellakin liian radikaali tuomitessaan avioeron jälkeisen uudelleen avioitumisen ja haureuden? Daavidin elämä tahrautui sekä laiskuuden että ahneuden takia. Daavid menetteli aivan toisin kuin Joosef vastaavassa tilanteessa. Jumalan suunnitelmasta poikkeaminen johtaa laiskuuteen ja välinpitämättömyyteen. Daavidin kohdalla laiskuus johti puolestaan ahneuteen ja muihin synteihin kuten olemme todenneet. Kun otamme yhden askeleen Jumalan suunnitelmien ulkopuolelle, olemme välittömästi sielunvihollisen maalitauluna. Daavidista huomaamme, että lankeemus voi tapahtua aivan hetkessä. Jopa varttunut uskova voi joutua karkeasti petetyksi. Daavidkin oli lankeemuksen aikaan noin 50-vuotias eikä siis mitenkään nuori uskossaan. Meidän täytyy vaeltaa joka hetki hyvin tarkasti Jumalan yhteydessä ja pitää häntä kilpenämme jokaisena päivänä. 144 Kuinka usein olemmekaan langenneet, kun olemme kulkeneet omia teitämme. Jos todella vakavasti mietimme lankeemuksiamme, huomaamme, että ne ovat olleet seurausta omista himoistamme ja uppiniskaisuudestamme, joita usein haudomme salaisesti mielessämme (ks. Jaak. 1:13-16). Daavidkin ajatteli, ettei kukaan koskaan saisi selville hänen syntejään. On kuitenkin muistettava, että vaikka voisimmekin pettää ihmisiä, emme pysty kätkeytymään Jumalalta (Gal. 6:7). Velttous päästää mielemme valloilleen ja johtaa helposti turmiollisiin tekoihin Meidän mielessämme käy raivoisa taistelu ja meidän voimamme on siinä, millä me täytämme mieltämme. Jos annamme mielemme uudistua päivittäin, varjellumme monelta tuskalta. Emme monestikaan voi välttyä näkemästä joitakin asioita. Ensimmäinen silmäys ei kuitenkaan koskaan synnytä himoa. Himo syttyy siitä, kun katsomme jotakin uudelleen ja pysäytämme katseemme siihen. Roskakirjallisuus - jota on tarjolla kaikkialla ja jonka ei tarvitse välttämättä olla pornoa - ihmisten kiihottava pukeutuminen, joidenkin laulujen sanat tai mikä tahansa vastaava asettaa meidät helposti kiusaukseen, mutta jos mielemme on täyttynyt oikeilla asioilla, on lankeemus helppo välttää. Alttiutemme lankeemuksille riippuu myös siitä, kuinka kiinnostuneita olemme näkemistämme asioista. Meidän ei pidä koskaan unohtaa, että lihan himo turmelee elämäämme. Simsonin nöyryyttävä loppu oli seurausta siitä, että hän himoitsi muukalaista naista. Simson rakastui jumalattomaan naiseen eikä välittänyt Jumalan varoituksista eikä vanhempiensa toivomuksista. Naisen viehkeys sai Simsonin miettimään, mitä pahaa naisen kanssa olemisessa muka olisi, vaikka hän alkuun tiesi, että se olisi ilman muuta väärin. Simson meni ensiksi naimisiin kanaanilaisen Timnasta kotoisin olevan naisen kanssa. Israelilaisten ei olisi Jumalan käskyn mukaan pitänyt avioitua kanaanilaisten kanssa, koska se johtaisi heidät pois Jumalan yhteydestä (ks. 5. Moos. 7:1-4). Simson rikkoi tätä käskyä eikä myöskään noudattanut vanhempiensa neuvoa (Tuom. 14:3). Jumala tekee hyvin selväksi, että hän ei halua omiensa avioituvan niiden kanssa, jotka eivät ole uskosta osallisia. Uskovan ei pitäisi koskaan mennä naimisiin ei uskovan kanssa. Myöhemmin Simson rakastui Delilaan ja ilmaisi tälle voimansa salaisuuden, mikä oli tietenkin mieletön teko. Meillä on oikeus ihmetellä, miksi Simson suostui kertomaan salaisuutensa, sillä hän sai vakuuttavan todistuksen Delilan petturuudesta. Mutta Simsonin valkeus oli muuttunut pimeydeksi samalla, kun hän oli kääntynyt pois Jumalan tieltä ja kuunnellut sokeasti lihallisuutensa ääntä. Simsonin piti olla nasiiri, Jumalalle erotettu Jumalan palvelija. Tästä syystä hänen mielettömyytensä tuntuu hämmästyttävältä. Simson on vakava esimerkki harhaan joutumisesta. Hänhän rikkoi kolmesti nasiirilupauksensa (ks. Tuom. 13-16). Lopulta Simsonin, väkivahvan miehen, silmät puhkaistiin julmasti, hänet kytkettiin vaskikahleisiin ja hän joutui pyörittämään jauhinkiviä vankilassa (Tuom. 16:21). On ironista, että tämä Jumalan voimallisesti käyttämä mies joutui tappiolle, koska ei hillinnyt omaa aistillisuuttaan. Simsonia ei tappion hetkellä säästänyt edes se, että hän oli kokenut lukuisia Jumalan ihmeitä (ks. Tuom. 13:25, 14:6 ja 15:14). Jumalan siunaukset tai Jumalan käytössä oleminen eivät tee meistä haavoittumattomia. Kenties ne, jotka houkuttelivat Delilan ottamaan selville Simsonin voiman salaisuuden, aavistivat Simsonin heikkouden. On aivan varmaa, että myös meidän vihollisemme tietää, miten se helpoiten saa meidät ansaan. Voimme varjeltua lihan turmeluksesta vain antautumalla täydellisesti Jumalan varjeltaviksi. On hyvä panna merkille, että Simson mainitaan Hebrealaiskirjeessä yhtenä uskon sankarina (Hebr. 11:32). Simson tiesi, että hänen voimansa on peräisin Jumalalta. Hänen virheensä ei ollut siinä, etteikö hän olisi luottanut Jumalan voimaan, vaan siinä, että hän luuli Jumalan voiman pysyvän hänessä, tekipä hän mitä tahansa. Vaaralliset naiset voivat johtaa miehiä pohjattomaan syvyyteen. (ks. Snl. 7:7-27; 23:26-28). Olkoon Delila meille varoittavana esimerkkinä. Jos et pysty hillitsemään halujasi, sinulla ei todennäköisesti ole itsekuria Heräätkö esimerkiksi aamuisin niin varhain, että ehdit viettämään hiljaisen hetken Herrasi kanssa? Jos lykkäät hiljentymistäsi iltaan tai seuraavaan päivään, et selvästikään ole asettanut asioita tärkeysjärjestykseen, onpa opiskelusi tai työsi kuinka vaativaa tahansa. Kukaan ei jaksa työskennellä koko päivää, ellei ole nauttinut päivän tärkeintä ateriaansa. Miksi sitten lykkäätte hengellisen ravinnon nauttimista viime hetkeen? Jos toimit näin, sinun on turha ihmetellä hengellisiä tappioitasi. Jotkut löhöilevät sängyssä pitkään aamuisin ja useimmilla heistä on vaikeuksia synnillisten ajatusten kanssa. Henkilökohtaisesti uskon, että kun kyllästät itseäsi Jumalan sanalla. voit ratkaista likaisiin 145 ajatuksiin liittyvät ongelmat. Paavali kehottaa hyvin selvästi: "Runsaasti asukoon teissä Kristuksen sana" (Kol. 3:16). Psalmin kirjoittaja sanoo puolestaan: "Minä kätken sinun sanasi sydämeeni, etten tekisi syntiä sinua vastaan" (Ps. 119:11). Kun säännöllisesti ja uskollisesti luet, tutkit, mietiskelet ja opettelet ulkoa Jumalan sanaa, ei elämässäsi ole sijaa velttoilulle. Jumalan sana auttaa sinua lisäksi kohtaamaan päivittäisiä kiusauksia. Meidän ei tarvitse kieltää seksuaalisuuttamme, mutta Jumalan avulla voimme kuitenkin säilyttää puhtautemme kiusausten keskellä. Velttoilua ei pidä sotkea oikeanlaiseen ja tarpeelliseen rentoutumiseen. Urheilu ja kuntoilu esimerkiksi ovat erittäin hyödyllisiä asioita. Niiden avulla voimme uudistua sekä henkisesti että fyysisesti. Jumala edellyttää meiltä puhdasta elämää. Jotta voimme elää hänen tahtonsa mukaan, meidän tulee ymmärtää, että Jumalalla on varattuna meille ne varusteet, joita välttämättä tarvitsemme. Raamattu vakuuttaa meille: "Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne, vaan salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää" (1. Kor. 10:13). 146 Monet uskovat joutuvat häpeällisiin ja epämiellyttäviin tilanteisiin siksi, että eivät ole varuillaan tai hölmöilevät muuten, eivätkä ota varteen Pietarin vakavasta varoituksesta (1. Piet. 5:8). Meidän täytyy olla jatkuvasti varuillamme ja valvoa ja muistaa samalla myös se, mitä Paavali kirjoitti korinttolaisille (2. Kor. 11:14-15). Seksuaalinen moraalittomuus ja seksuaaliset vääristymät tunkeutuvat helposti jopa perhepiiriin. Tällainen tilanne kuvataan jopa Raamatussa (2. Sam. 13). Kaikki mitä Raamattu kertoo Daavidin tyttärestä Taamarista, löytyy juuri tästä luvusta. Taamar on esimerkki tytöstä, joka oli kyllä kuuliainen, mutta ei pysynyt varuillaan. Hänellä ei ollut myöskään tarpeeksi hengellistä ymmärrystä, että olisi pystynyt varjeltumaan nuoren miehen kavalalta juonelta. Taamarin lyhyt surullinen tarina on hyvin varoittava esimerkki meille. Tapahtumat alkoivat hyvin odottamattomalla pyynnöllä. Kuningas Daavid pyysi tytärtään Taamaria menemään tämän velipuolen Amnonin luokse valmistamaan ruokaa, sillä Amnon oli tekeytynyt sairaaksi. Taamar ei voinut kuvitellakaan, että tällaiseen pyyntöön sisältyisi mitään vaaraa. Vain todella suuri valppaus olisi pelastanut hänet Amnonin kavaluudelta. Taamar noudatti isänsä pyyntöä ja meni velipuolensa luokse. Daavidkaan ei luonnollisesti ymmärtänyt, mitä Amnonin pyyntö piti sisällään. Amnonin luona Taamar olisi voinut huomata veljensä aikeet siitä, että tämä katsoi häntä väärällä mielellä. Kolmas vaaran merkki oli se, että Amnon kehotti kaikkia muita paitsi Taamaria poistumaan luotaan. Näin Amnon ja Taamar jäivät kahden. Amnonilla ei ollut mitään järkevää syytä pyytää muita poistumaan. Myös sen, mitä seuraavaksi tapahtui, olisi pitänyt saada Taamar varuilleen. Amnon pyysi Taamaria tuomaan ruokaa sisähuoneeseen, että hän olisi voinut syödä tämän kädestä. Kun Taamar suostui pyyntöön hän sai yhtäkkiä huomata veljensä kavaluuden ja moraalisen rappion. Mutta kaikki oli jo liian myöhäistä. Amnon kävi Taamariin käsiksi ja vaati Taamaria makaamaan kanssaan. Tässä vaiheessa vain yksi asia olisi pelastanut Taamarin. Jumala oli sanassaan (5. Moos. 22:23-27) antanut neuvon, mitä tytön pitäisi tehdä, jos hänelle tehdään väkivaltaa. Ainut keino olisi ollut huutaa apua. Jos Taamar olisi huutanut apua, Amnonin palvelijat olisivat tulleet paikalle. Toisaalta Taamar olisi voinut synnyttää monissa Jumalan pelkoa, jos hän olisi huutanut Jumalan puoleen. Mutta Taamar teki toisin. Hän rupesi järkeilemään Amnonin kanssa (jakeet 12-13). Omaksi murheekseen hän sai huomata, ettei lihan himo taltu järkipuheella. Samalla hän sai huomata, että lihan himon täyttyminen johtaa vihaan. Amnonin viha ja vastenmielisyys, joiden kohteeksi hän väkisinmakaamisen jälkeen joutui, olivat voimakkaampia kuin se himo, joka oli ajanut Amnonin tekemään hänelle väkivaltaa. Kun Amnon oli tehnyt vääryyttä siskopuolelleen, hän ajoi tämän pois talostaan. Amnon käski vielä lukita oven Taamarin jälkeen. Näin Amnon vältti kaikkea vastuuta tekemästään vääryydestä. Taamar puolestaan repäisi ihokkaansa, sirotteli tuhkaa päällensä ja meni lakkaamatta huutaen kotiinsa. Taamarin veli Absalom sai kuulla, mitä Amnon oli tehnyt. Absalom rupesi vihaamaan Amnonia ja tappoi hänet kahden vuoden kuluttua. Taamar oppi kaikesta sen, ettei aina ole mahdollista ennakoida niiden tekoja, jotka aikovat tehdä meille pahaa. Juuri tästä syystä meidän kannattaa olla kuuliaisia Raamatun varoituksille (ks. 1. Kor. 10:11 ja 2. Tim. 3:16,17). Mitä voimme oppia Taamarin tarinasta ? Kertomuksessa ei ole ainuttakaan viittausta siihen, että Taamar olisi jollakin tavalla houkutellut Amnonin tekemään väkivaltaa. Päinvastoin. Amnonista näytti mahdottomalta tehdä Taamarille mitään jae 2). Taamarin käytös oli niin puhdasta, että Amnon olisi tuskin pystynyt tyydyttämään himojaan ilman ovelaksi mieheksi tunnetun Joonadabin neuvoa (jakeet 3-5). Taamar oli pukeutunut kuninkaan tyttärien tapaan pitkäliepeiseen ihokkaaseen (jae 18). Hänen pukeutumisensakin oli toisin sanoen moitteetonta. Ei ole lainkaan ihme, että Absalom alkoi vihata Amnonia, olihan tämä tehnyt hänen sisarelleen väkivaltaa (jae 22). Amnon puolestaan alkoi hyljeksiä Taamaria heti, kun oli saanut himonsa tyydytettyä. Raamattu sanoo, että Amnonin vastenmielisyys Taamaria kohtaan oli suurempi kuin rakkaus, jolla hän oli häntä rakastanut (jae 15). Sitten Amnon ajoi Taamarin pois ja kun tämä vastusteli 147 kehotusta, käski Amnon palvelijansa lukita oven Taamarin perään (jae 17). Amnon ikään kuin syytti Taamaria siitä, että tämä olisi houkutellut hänet makaamaan kanssaan. Siksi Taamar piti poisajamistaan suurempana rikoksena kuin itse haureuden tekoa (jae 16). Jos Taamar olisi huutanut apua, Amnon olisi joutunut tuomiolle raiskauksesta ja sukurutsauksesta. Mutta koska tapahtumalla ei ollut todistajia, Amnon oli vapaa syytöksistä ja saattoi välttyä häpeältä Taamarin kustannuksella (ks. 4. Moos. 35:30 ja Joh. 8:10). Kun Absalom näki sisarensa itkevän tuhkaa päänsä päällä ja ihokas reväistynä, hän arvasi mistä oli kysymys (2. Sam. 13:19,20). Taamar olisi voinut välttyä ikävältä kohtaloltaan, jos hän ensiksikin olisi pyytänyt Absalomia mukaansa Amnonin luokse. Edelleen Taamar olisi voinut lähteä Amnonin luota siinä vaiheessa, kun Amnon kehotti palvelijoitaan poistumaan. Kolmanneksi Taamar olisi voinut huutaa apua, kun hänen puheensa ei tehonnut Amnoniin (jae 14). Jerusalem oli niin tiiviisti asuttu kaupunki, että avunhuuto olisi varmasti kuultu (ks. 5. Moos. 22:24). Amnon, kruununprinssi, häpäisi sisarensa asuntonsa uumenissa ja ajoi hänet pois luotaan. Typeryys ja moraalisen itsekurin puute voi saada meidät saastuttamaan mielemme ja ruumiimme. Myös me tarvitsemme tarkkaavaisuutta, ettemme joudu himojen riivaaman ihmisen uhreiksi. Jos sinulla on epäilyksiä jonkun ihmisen tarkoitusperiä tai käyttäytymistä kohtaan, on viisasta pidättyä jäämästä kahden hänen kanssaan. Ota huomioon myös se, että toiset pääsevät hyvin pian perille sinun arvoistasi ja luonteestasi. Sinun ilmeesi, eleesi ja käytöksesi paljastavat monia asioita. Monet herättävät toisten huomion pelkästään vääränlaisella pukeutumisellaan, puheillaan, eleillään tai elämäntyylillään. Muista, että Raamatun antama pukeutumisen periaate tähtää siihen, että ihminen peittää eikä paljasta itseään. Monet joutuvat vaikeuksiin vain siksi, että eivät ymmärrä tätä yksinkertaista asiaa. Siististi ja hyvällä maulla pukeutumisessa ei ole mitään pahaa, kunhan emme tietoisesti saata toisia kiusaukseen. Meidän tulee miettiä realistisesti myös sitä, onko meidän syytä hakeutua johonkin muuhun toveripiiriin kuin missä olemme tottuneet olemaan tai onko meidän syytä muuttaa elämäntyyliämme. Kukaan meistä ei voi välttyä kiusauksilta ajatella tai tehdä jotain väärää. Joudumme väistämättä tilanteisiin, joissa arvomaailmamme joutuu koetukselle. Yksinkertainen ihminen on Raamatun mukaan sellainen, joka ei näe harha askelten aiheuttamaa vaaraa tai joka ei tajua väärien tekojen seurauksia. Tällainen yksinkertaisuus saattaa johtaa meidät asettamaan itsemme liian alttiiksi erilaisille vaaroille kuten Diina teki. Diina oli nuorin seitsemästä lapsesta, jotka Leea synnytti Jaakobille (ks. 1. Moos. 30:19-21). Diina lähti nuorena tyttönä tapaamaan "sen maan (Kanaanin) tyttäriä (1. Moos 34:1). Näin hän asetti itsensä alttiiksi vaaralle, jota ei täysin tajunnut ja johon hän ei ollut myöskään valmistautunut. Uteliaisuus vailla ohjaksia on kuin tulviva virta. Diinan viaton kauneus herätti himon Sikemissä, erään ruhtinaan pojassa, ja koska Diina ei ollut turvassa vaaralta, hän jäi Sikemin saaliiksi. Sikem oli ilmiselvästi tottunut saamaan kaiken mitä halusi, ja ennen kuin Diina ehti tajuta tämän epäpuhtaat motiivit, oli jo liian myöhäistä. Sikem raiskasi Diinan. Kaikki alkoi vain siitä, että Diina meni tapaamaan sen maan tyttäriä. Näin mitätön alku johti paitsi Diinan häpäisemiseen myös Diinan veljien karmeaan kostoon. Diinan mieltymys vieraaseen kaupunkiin vei hänet keskelle kammottavaa painajaista. Jos hän olisi pysynyt perheensä ja Jumalaa pelkäävän kansan luona, ei tällaista tragediaa olisi koskaan tapahtunut. Vaikka et jostain syystä olisi tyytyväinen uskovien yhteyteen, sinun ei silti kannata hakeutua toisenlaiseen seuraan eikä haksahtaa maailman houkutuksiin edes sillä mielellä, että aiot pitää varasi. Me emme monestikaan halua samastua maailman ihmisiin, mutta maailman ihmiset vaikuttavat meihin väistämättä, jos vaellamme heidän teitään. Monet uskovat saavat syyttää ongelmistaan vain itseään, jos eivät piittaa uskovien yhteydestä ja kulkevat omilla teillään. Viisas on se, joka jo ennalta näkee vaaran ja valmistuu sen kohtaamiseen Yksinkertaiset taas kulkevat sokeasti ansaan ja joutuvat kärsimään seurauksista (ks. Snl. 22:3). Jotta voisimme välttyä muiden aiheuttamilta vaaroilta, meidän tulee olla perillä ihmisluonnon turmeltuneisuudesta ja varoa tekemästä kiusauksen hetkellä juuri niin kuin luonnollinen ihminen meissä tekisi. Lisäksi meidän on syytä olla perillä niistä ohjeista, joita Raamattu antaa puhtaan elämän säilyttämiseksi. 148 Tässä luvussa ei ole pystytty antamaan riittäviä ohjeita siitä, miten sinun tulisi missäkin tilanteessa menetellä. Jos tarvitset apua jossakin hankalassa asiassa, käänny rohkeasti varttuneempien kristittyjen puoleen. Jos esimerkiksi haluat kirjoittaa minulle (osoite löytyy kirjan lopusta) vaikeuksistasi henkilökohtaisesti, voit olla vakuuttunut, että kirjeenvaihto säilyy luottamuksellisena ja että haluan olla avuksi konkreettisissa tilanteissa. ÄIä koskaan kuvittele, että ongelmasi ovat niin suuria, ettei niitä pystytä ratkaisemaan. Jumalassa on aina toivoa. Muista, ettet ole ainoa joka joutuu taistelemaan maailman väkeviä viekoituksia ja vaikutuksia vastaan. 149
Osa 2 - Kieltäydy, vastusta, pakene
Osa 3 - Varo velttoutta ja ahneutta
Osa 4 - Ole varuillasi ja ole viisas