6. Pakene semmoista!
(1. Tim. 6:11)









Kengät on yleensä tarkoitettu kävelemistä varten, mutta nämä kengät on tarkoitettu juoksemiseen. Käyttäkäämme oikealla tavalla kaikkea sitä, mitä Jumala meille antaa. "Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne, vain salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää" (l. Kor. 10:13).

151


Osa 1 - Kiukku ja katkeruus

Useimmat suomalaiset maalaukset, veistokset sekä muotoilun ja arkkitehtuurin tuotteet ovat hyvin ilmeikkäitä, mutta samalla karun yksinkertaisia ja kuvastavat jollakin tavalla suomalaisen luonteen vakavuutta. Suomalaisten sielunliikkeet eivät ilmene oikeastaan millään tavallisuudesta poikkeavalla tavalla ja ainakin minun mielestäni juuri tämä tekee suomalaisista erilaisia ja erikoisia - ja Jumalan silmissä todella rakkaita. Olen jo hyvin varhain oppinut pitämään suomalaisten melankolisuudesta ja uskon ymmärtäväni suomalaista luonnetta.

Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) oli isänmaallissävyinen runoilija. Hänen ajatuksensa suomalaisesta luonteesta yksinkertaisena, hitaana, vähäpuheisena ja pidättyväisenä, mutta samalla härkäpäisen uskollisena, rehellisenä ja rohkeana herättää vastustamatonta kunnioitusta. Jokaisella maalla on omat erityispiirteensä. Suomessa samoin kuin muissakin maissa kansallinen luonne on erilainen eri alueilla. Yleisesti ajatellaan, että hämäläiset ovat rauhallisia ja ujoja, pohjalaiset taas eloisia ja epäluuloisia, savolaiset puheliaita ja hilpeitä, kun karjalaisilla taas on haaveksiva ja tunteellinen henki. Kaikki nämä erilaisuudet muodostavat yhdessä kauniin ja rikkaan ihmismosaiikin. Meidän täytyy kuitenkin muistaa, että yksikään luonne ei ole turvassa vääriltä asenteilta ja reaktioilta.

On mahdotonta ottaa esille kaikkia eri asenteiden ja reaktioiden vahingollisia seurauksia. Väärät asenteet ja väärä suhtautuminen voivat vaikuttaa meihin sekä fyysisesti, henkisesti että hengellisesti. Monet Raamatun kehotukset ja varoitukset ovat yhteydessä tyypillisiin nykypäivän sairauksiin, jos emme välitä noudattaa niitä. Tällaisia sairauksia ovat mm. migreenipäänsärky, vatsahaava ja monet psyykkiset ongelmat, jotka vain lisääntyvät lääketieteen tehostamisesta huolimatta. Terveys ja pitkä elämä ovat yhtä paljon kiinni siitä, mitä Raamattu opettaa asenteista ja eri asioihin reagoimisesta, kuin oikeasta ruokavaliosta ja säännöllisistä elämäntavoista.

Kun Jumala johti israelilaiset pois Egyptin vaivasta ja ahdistuksesta, liittyi vapautukseen samalla lupaus siitä, että Jumala säästää israelilaiset niiltä vaivoilta, joista egyptiläiset olivat joutuneet kärsimään (2. Moos. 15:26). Tehokkainkaan tieteellinen menetelmä ei pysty lupaamaan samaa. Tunne elämän näkymättömät jännitykset voivat aiheuttaa kohtalokkaitakin näkyviä muutoksia ruumiissa. Raamattu antaa meille periaatteita ja ohjeita siitä, kuinka voimme varjeltua tällaisilta vaivoilta. Joidenkin mielestä Jumalalle antautuminen ja Hänen tahtonsa noudattaminen kuulostaa pelkästään kielteiseltä asialta, mutta siihen kätkeytyy kuitenkin myönteisiä seurauksia.

Monien psykologien ongelma on siinä, että he keskittyvät vain ihmisen lihallisuuden tuottamiin oireisiin eivätkä itse ongelmien ytimeen. Jos tutkisimme huolella esimerkiksi sitä, mistä sopeutumattomuus erilaisiin elämäntilanteisiin johtuu, olisi usein vastauksena itsekkyys - oma minä. Asennoidumme ja suhtaudumme asioihin väärin vain siksi, että emme ole valmiita luopumaan itsekkäistä pyyteistämme.

Raamattu puhuu aivan erilaisesta ja paljon paremmasta positiivisesta ajattelutavasta, kuin mihin maallisissa ja joskus kristillisissäkin piireissä viitataan. Nykyisin ei tarvitse kovin syvällisesti perehtyä positiiviseen ajatteluun, kun huomaa tiettyjen termien toistuvan jatkuvasti aiheen käsittelyssä. Tällaisia termejä ovat mm. itsevarmuus, itseluottamus, itsetietoisuus, itsetyytyväisyys ja myönteinen minäkuva. Näillä ilmaisuilla tarkoitetaan asioita, joihin elämässä pitäisi pyrkiä. Itsensä kehittämisessä ei ole mitään pahaa, mutta monet pyrkivät antamaan minälle liian suuren arvon ja nostamaan sen kaiken muun yläpuolelle. Tällöin on jo kysymys oman minän palvomisesta. Jeesus sanoi, että "jokainen, joka itsensä ylentää, alennetaan" (Luuk. 18:14). Mikä vielä enemmän, hän sanoi: "En minä itsestäni voi mitään tehdä" (Joh. 5:30). Jeesus ei todellakaan sortunut itsekkääseen minän korostamiseen ja vääränlaiseen itseluottamukseen, joka on hyvin tyypillistä monille positiivisen ajattelun puolestapuhujille. Jeesus ei julistanut itsekkyyden filosofiaa. Hän korosti sitä, että jos ihmisen suhde Jumalaan on kunnossa, hänen ei tarvitse etsiä tyydytystä keinotekoisesta itsensä korostamisesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi antaa periksi elämälle ja asioille ja suhtautua niihin kielteisesti tai tappiomielialalla.

Paavali kirjasi Filippiläiskirjeeseen positiivisimman ilmaisun mitä kukaan on koskaan sanonut: "Kaikki minä voin hänessä, joka minua vahvistaa" (Fil. 4:13). Tämän tulisi olla myös meidän huulillamme. Maallisissa piireissä vallalla olevan positiivisen ajattelun keskeinen idea on siinä, että ihminen voi omilla kyvyillään saavuttaa kaiken sen, mitä hän asettaa tavoitteeksi. Raamattu julistaa kuitenkin toisenlaista totuutta (ks. Ps. 127:1).

153


En aio pitää tässä mitään lääketieteen tai psykologian oppituntia, vaan osoitan mieluummin Raamatusta kohtia, joissa meitä varoitetaan yleisimmistä vaaroista ja joissa annetaan ohjeet suhtautua asioihin oikealla tavalla. Vihastuminen ja kiukku voivat joissakin tilanteissa olla aivan luonnollisia ja oikeutettuja tunteita. Paavali ymmärsi tämän ja kirjoitti: "Vihastukaa, mutta ä1kää syntiä tehkö. Älkää antako auringon laskea vihanne yli" (Ef. 4:26). Miksi näin? Siksi, että vihasta ja kiukusta kiinni pitäminen johtaa kaunaan ja katkeruuteen. Meidän ei myöskään koskaan pitäisi menettää malttiamme, kun vihastumme. "Tulkoon teidän lempeytenne (kärsivällisyytenne) kaikkien ihmisten tietoon" (Fil. 4:5).

Valloilleen päästetty viha ja suuttumus on tyypillistä meidän ajallemme. Meidän täytyy oppia hallitsemaan ja hillitsemään kiukkumme. Daavid kehotti lähes kolme tuhatta vuotta sitten: "Herkeä vihasta ja heitä kiukku, älä kiivastu, se on vain pahaksi" (Ps. 37:8). Kun seuraamme sitä, mitä ympärillämme tapahtuu, meidän on helppo ymmärtää myös Salomon viisas neuvo: "Pitkämielisellä (sillä, joka on hidas vihaan) on paljon taitoa" (Snl. 14:29).

Avoin viha

Tuskin kukaan haluaa valloilleen päässeen, harhaan osuvan vihan tai kiukun kohteeksi. Silti miljoonat ihmiset joutuvat päivittäin sen pauloihin. Pelkässä puheessamme saattaa olla vääriä tunnelatauksia tai uhkaa. Yleensä kärsimme itse eniten hallitsemattomista vihan purkauksista, mutta toki siitä joutuvat osallisiksi myös aivan sivullisEf. Raamattu varoittaa meitä käyttämästä vihan täyteisiä sanoja, koska ne madaltavat kynnystä ryhtyä vihan täyteisiin tekoihin. "Kaikki katkeruus ja kiivastus ja viha ja huuto ja herjaus, kaikki pahuus olkoon kaukana teistä" (Ef. 4:31).

Muistat varmaan, mitä 1. Mooseksen kirjan 34. luku kertoo Diinan raiskaamisesta. Jaakobin pojat olivat ymmärrettävästi vihastuksissaan siitä, mitä heidän sisarelleen Diinalle tehtiin, mutta Simeon ja Leevi menettelivät silti isänsä tahdon vastaisesti, kun he kostivat Diinan raiskauksen. Myöhemmin Jaakob totesikin: "Simeon ja Leevi...kirottu olkoon heidän vihansa, sillä se on raju, heidän kiukkunsa, sillä se on julma" (1. Moos. 49:5,7). Synnillinen viha johtaa kostoon ja kosto toteutetaan joko teoilla tai sanoilla. Koston henki kiihdyttää rauhasten toimintaa ja ihminen joko korostaa itseään liikaa tai heittäytyy itsesääliin joissakin tietyissä olosuhteissa.

Monet ajattelevat, että kaikki viha ja kiukku on tuomittavaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Aivan kuin on siunausta tuottavaa pelkoa (ks. Snl. 1:7), on myös myönteisesti vaikuttavaa vihaa, jonka tarkoituksena on tuottaa kurituksen avulla oikeita tekoja. Vihastuminen on hyvin luonnollinen reaktio. Vihastumisen tarkoituksena ei ole aiheuttaa tuhoa, vaan tuottaa ratkaisuja ongelmiin ja erilaisiin tilanteisiin. Synnillinen viha toimii kuitenkin päinvastoin. "Vanhurskaan sydän miettii, mitä vastata, mutta jumalattomien suu purkaa pahuutta" (Snl. 15:28). Hyödyllinen vihastuminen tuottaa kuitenkin hyvää hedelmää silloin, kun se pysyy hallinnassa ja sitä käytetään kurinalaisesti. Hyvänä esimerkkinä tästä on lasten kurittaminen (ks. Snl. 13:24; 19:18; 29:15).

Jumala vihastuu hyvinkin usein (ks. Ps. 7:12). Mutta Jumalan viha on rakentavaa. Se etsii ratkaisua ja ulospääsyä eri tilanteisiin ja Jumala osaa käyttää vihastumista oikealla tavalla. Jeesus vihastui panetteluun, katkeruuteen ja kateuteen varsinkin, kun se kohdistui muihin ihmisiin (ks. Mark. 3:5). Hän oli vihastuksissaan myös silloin, kun Hän ajoi rahanvaihtajat pois temppelistä (ks. Joh. 2:13-17). Jeesuksen viha oli hallittua ja se oli aivan luonnollinen reaktio pahuuden ilmenemismuotoja vastaan.

Suurin osa maailmassa koetusta vihasta ei kuitenkaan koidu siunaukseksi. Viha on useimmiten hallitsematonta. Opettajat vihastuvat oppilailleen, vanhemmat raivostuvat lapsilleen, ystävykset kiukustuvat toisiinsa jne. Meidän tulee etsiä kiihkottomasti eri ongelmien syitä ja pyrkiä samalla ratkaisemaan ongelmamme maltilla, ilman vihan kiihkoa. Vääränlainen viha ja kiukku estävät selkeän ajattelun. On erittäin helppoa, mutta samalla hyvin alhaista ratkaista tilanteet päästämällä vihansa purkautumaan latelemalla uhkauksia tai sortamalla heikompia. Mutta ongelmien todellinen maltillinen selvittäminen vaatii luonnetta ja kypsyyttä. Avoin, valloilleen päästetty kiukku luo ainoastaan uutta jännitettä, vahvistaa raja aitoja ja tukahduttaa ihmisten väliset kontaktit. Samalla se saattaa jättää elinikäisiä haavoja niihin, joihin se kohdistuu. Avoin viha on rehdin ja järkevän ajattelun vihollinen. "Viisaitten sanat, hiljaisuudessa kuullut, ovat paremmat kuin tyhmäin päämiehen huuto" (Saarn. 9:17).

154


Väärät asenteet ja väärät reaktiot eivät tee oloasi paremmaksi. Miksi? Koska verenkierron kiihdyttäminen synnyttää elimistöösi myrkkyjä, jotka vaikuttavat fyysisesti ja saattavat aiheuttaa sinulle mm. unettomia öitä. Mikä vielä pahempaa, ongelma jää olemaan. "Älköön mielesi olko pikainen vihaan, sillä viha majautuu tyhmäin poveen" (Saarn. 7:10). Kuinka viisas Raamattu onkaan. "Armelias mies tekee hyvää itsellensä, mutta armoton syöksee onnettomuuteen oman lihansa" (Snl. 11:17).

Piilevä viha

Miljoonat ihmiset kärsivät masennuksesta tietämättä, että masennus, aivan samalla tavalla kuin vihakin, ruokkii itse itseään. Masennus on usein sisään kätkettyä vihaa. Haluaisimme joskus purkaa turhautumisemme johonkuhun, mutta emme uskalla. Käperrymme itseemme ja kätkemme vihamieliset tunteemme syvälle sisimpäämme. Mikä on lopputulos? Sisimpäämme kasautuu kateutta ja katkeruutta, jota emme halua tunnustaa ja vihamielisyyttä, jota emme haluakaan päästää livahtamaan pois. Kannamme kaunaa usein niitä kohtaan, jotka ovat meitä vahvempia ja tämä kauna kuluttaa meidän sisintämme. Sisimpään kätketty viha voi turmella koko henkemme. Pahansuopuus kuluttaa meidät pikku hiljaa sisäisesti loppuun (ks. Matt. 15:19 ja Jaak. 4:1).

Piilevä viha ja katkeruus tulee tietoisuuteen yleensä hämmentävänä kielteisyyden henkenä, kriittisyytenä, toisten moittimisena ja myös masennuksena. Monesti masennus tulee niin voimakkaana, että se mielletään ongelmien syyksi eikä niinkään oireeksi. Tilanne on helposti hyvin onneton. Masentunut ihminen ei ymmärrä, mistä on kysymys. Edes piilevän katkeruuden masentaman ihmisen läheisimmät ystävät eivät näe todellista ongelmaa. Juudas Iskariot katkeroitui Jeesuksen toiminnasta (Joh. 12:3-6), mutta muut opetuslapset eivät huomanneet sitä (ks. Joh. 13:26-29). Kun tiedämme tämän, emme ylläty, vaikka kuulisimme, että joku mitä esimerkillisin ihminen olisikin muuttunut katkeruuden ruumiillistumaksi.

Piilevä viha on vaarallista. Yritä päästä siitä eroon. Tunnusta se Jumalalle ja kohtaa se sellaisena kuin se on. Voit voittaa vihan harjaantumalla Jumalan armon kautta näkemään ne siunaukset, joita rikkomusten anteeksiantaminen tuo tullessaan. Anteeksiantamaton henki tuottaa väistämättä katkeruutta. Toisinaan kristityt yrittävät antaa katkeruudelleen oikeutuksen omaksi turmiokseen. Katkeruus aiheuttaa lihasjännityksiä vatsassa ja suolistossa ja saattaa siten johtaa vatsahaavaan ja muihin vatsavaivoihin tai synnyttää peräpukamia. Katkeruuden psyykkiset seuraukset ovat vielä oma lukunsa.

Muistakaamme Raamatun kehotusta: "Pitäkää huoli siitä, ettei kukaan jää osattomaksi Jumalan armosta, 'ettei mikään katkeruuden juuri pääse kasvamaan ja tekemään häiriötä', ja monet sen kautta tule saastutetuiksi" (Hebr. 12:15). Jumalan armon avulla voimme päästä eroon Hänen tahtonsa vastaisista asenteista ja reaktioista. Katkera henki johtaa meidät hyvin surkeaan tilanteeseen. Ihmisten arvosteleminen ja panetteleminen ei myöskään ole harmitonta sen enempää fyysisesti kun henkisestikään. Sanoilla ilmaistu vihamielisyys kiihdyttää rauhasten toimintaa ja lisää mm. veren adrenaliinia, mikä saattaa aiheuttaa vaivoja eri puolille kehoa. Monet vaivat syntyvät siitä, että kerromme vihamme, kateutemme ja kiukkumme muiden läsnäollessa. "Pankaa tekin pois ne kaikki: viha, kiivastus, pahuus, herjaus ja häpeällinen puhe suustanne" (Kol. 3:8).

Jos vihaan jotakuta ihmistä, olen samalla hänen orjansa. En pysty enää ilotsemaan työstäni tai opiskelustani, koska hän valtaa kaikki ajatukseni. Katkeruuteni tuottaa niin paljon stressihormoneja minussa, että uuvun pian enkä pysty enää nauttimaan mistään (ks. Snl. 15:17). Ihminen, jota vihaan, seuraa minua kaikkialle. Hän pysyy tiukalla tyrannin otteella kiinni ajatuksissani.

Meidän ei tarvitse näytellä psykologia tai yrittää ratkaista vihaamme pitkäveteisellä sananvaihdolla vihastumisemme kohteen kanssa, sillä ne eivät ratkaise mitään. Tarvitsemme ainoastaan Raamatun periaatteita. Meidän on vain opittava antamaan anteeksi kaikki meihin kohdistuva vääryys siten, ettemme edellytä väärintekijöiden tekevän parannusta ja pyytävän anteeksi meidän edessämme. Säilyttäkäämme Kristuksen asenne. Sopikaamme mahdollisimman pian riitapuolemme kanssa (ks. Matt. 5:25).

Monesti sisimmässämme asuvan katkeruuden poistaminen vaatii paljon aikaa. Osa ristiriidoistamme toisten ihmisten kanssa syntyy tahattomasti ja vahingossa. Jotkut meistä uskovat, että toisten ihmisten ainut päämäärä on tehdä meidän elämämme hankalaksi ja näin ongelmat vain kasautuvat. Monet todella luulevat, että heitä vainotaan eivätkä ymmärrä, että he tällä tavalla vainoavat itse

155


itseään. Tällaisten ongelmien ratkaiseminen on hankalaa, mutta Jumalan armon avulla sekin onnistuu.

Nykyään ihmisiä opetetaan ikävä kyllä tuomaan kiukkunsa ja vihansa julki. Tunnet varmasti iskulauseita, joilla meitä kehotetaan purkamaan kielteiset tunteemme. Miksi meidän yleensä pitäisi päästää kiukkuamme patoutumaan äärimmilleen? Miksi emme silloin tällöin keskustelisi ongelmistamme jonkun läheisen ystävän kanssa? Näin voimme tuoda hämmennyksemme tai turhautumisemme esille ilman jännitteitä ja uhkaa. Raamattu tukee tämänkaltaista ystävyyttä. Daavid purki varmasti monia sisimpänsä taakkoja Joonatanille (ks. 1. Sam. 19-20 ja 23:16-18). Älä vieroksu ajatusta, että sinulla olisi yksi tai useampikin hyvä ystävä, jolle voit luottamuksella kertoa sellaisia asioita, joita ei kannata kertoa kaikille. Daavidilla oli monta veljeä, mutta Joonatan oli hänelle aivan erityinen ystävä (2. Sam. 1:26). "On ystäviä, veljiäkin uskollisempia" (Snl. 18:24). "Ystävä rakastaa ainiaan" (Snl. 17:17).

Älä anna pettää itseäsi. Valloilleen päästetty viha on tuhoava voima, saapa se alkunsa mistä tahansa. Se voi johtaa vakaviin tragedioihin. Raamattu on tässä kohdin hyvin selkeä. Kain ei hallinnut itseään, vaan salli kateudesta syntyneen vihan tehdä itsestään ensimmäisen murhaajan (ks. 1. Moos. 4:1-18). Mooses taas menetti mahdollisuutensa päästä luvattuun maahan siksi, että hän vihastui kansalle erämaassa (ks. 4. Moos. 20:1-12). Myös Daavid toimi joskus vihansa puuskassa (ks. esim. 2. Sam 1 ja 2) ja se johti siihen, että Jumala ei sallinut hänen rakentaa temppeliä (ks. 1. Aikak. 22:8). Jaakob ja Johannes saivat puolestaan nuhteita Jeesukselta, kun he vihastuivat joihinkin samarialaisiin (ks. Luuk. 9:51-56). Johanneskin muuttui myöhemmin aivan toiseksi ihmiseksi (ks. 1. Joh. 4:20). Me voimme muuttua samalla tavalla.

Tarkastellaan nyt kahta esimerkkiä, jotka kuvaavat esillä olleita vihan lajeja. Toivottavasti nämä esimerkit auttavat meitä tunnistamaan vihan omasta sisimmästämme.

Avoin, räjähtävä viha

Avoin räjähtävä viha on yleensä hyvin nopeasti syntyvää, erittäin kiivas ja seurauksiltaan turmiollinen. Jotka siihen syyllistyvät, joutuvat maksamaan teoistaan (Snl. 5:22). Muinaisen Babylonian kuningas Nebukadnessar oli tyypillinen esimerkki äkkipikaisesta ihmisestä. Danielin kirjan kolmannessa luvussa kerrotaan: "Silloin Nebukadnessar tuli kiukkua täyteen Sadrakia, Meesakia ja Abednegoa kohtaan ja hänen hahmonsa muuttui. Ja hän käski ja sanoi, että pätsi oli kuumennettava seitsemän kertaa kuumemmaksi kuin tavallisesti. Ja hän käski sotajoukkonsa väkevimpien miesten sitoa Sadrakin, Meesakin ja Abednegon ja heittää heidät tuliseen pätsiin. Koska nyt kuninkaan sana oli niin ankara ja pätsi niin kovin kuumennettu, tappoi tulen liekki ne miehet, jotka veivät ylös Sadrakin, Meesakin ja Abednegon" (jakeet 19-22).

Kiivas, valloilleen päästetty viha ei voi koskaan purkautua ilman kustannuksia. Tulen kuumuudessa kärventyneet miehet olivat Nebukadnessarin valiojoukkoa, kuninkaalleen uskollisia sotilaita. Mutta kukaan ei ole turvassa, kun viha pääsee valloilleen. Edes ne, joita rakastamme, eivät ole turvassa vihalta. Eikö osa riidoistamme ja kahnauksistamme viriäkin "loukkaavasta sanasta", joka "nostaa vihan" (Snl. 15:1). Kaikista rumimmat sanamme sanomme yleensä vihanpurkauksessa. Saul oli tästä hyvä esimerkki. 1. Sam. 20:30 sanoo: "Silloin Saul vihastui Joonataniin (omaan poikaansa) ja sanoi hänelle: `Sinä olet mieltynyt lisain poikaan, häpeäksi äitisi hävylle'."

Emme pysty ratkaisemaan mitään vääränlaisella kielenkäytöllä. "Tyhmä purkaa kaiken sisunsa, mutta viisas sen viimein tyynnyttää" (Snl. 9:11). Tapahtuuko näin siellä, missä sinä vaikutat, sinun kodissasi, koulussasi tai työpaikallasi. Älä koskaan unohda, että "lempeä vastaus taltuttaa kiukun" (Snl. 15:1).

Efraimin sukukunta piti tuomarien aikaan itseään hyvin tärkeänä. Efraimilaiset kiivastuivat Gideonille, kun tämä kutsui heidät niin myöhään mukaan taisteluun. Gideonin leppeä vastaus taltutti heidän kiukkunsa (ks. Tuom. 7:24,25 ja 8:1-3).

156


Piilevä viha - vaarallinen masentaja

Israelin kuningas Ahab ei koskaan kehittynyt tunne elämältään. Selvä osoitus tästä on se, kuinka Ahab reagoi, kun hänen naapurinsa kieltäytyi myymästä maataan. "Niin Ahab tuli kotiinsa pahastuneena ja alakuloisena vastauksesta, jonka jisreeliläinen Naabot oli hänelle antanut. Ja hän maata vuoteellensa, käänsi kasvonsa pois eikä syönyt mitään. Mutta hänen vaimonsa lisebe hänen luokseen ja puhui hänelle: ”Miksi olet niin pahoilla mielin ja miksi et syö mitään?” (1. Kun. 21:4,5).

Masennus, alakuloisuus ja erilaiset pettymykset saavat yleensä alkunsa turhautumisesta. Turha ihminen on sitä, että meidän oma tahtomme ei pääse toteutumaan. Ahab ei voinut tästä syystä edes syödä. Jokainen meistä tuntee tällaisia ihmisiä. He kääntävät kiukkunsa sisäänpäin. Tuloksenena on epätoivo ja lamaantuminen. Mitä enemmän Ahab kieriskeli itsesäälissä, sitä syvemmälle hän kätki vihan ja katkeruuden sisimpäänsä. Myöhemmin hänen ajatuksensakin menivät hakoteille, kun suostui lisebelin kavalaan juoneen (ks. jakeet 7-14). Huomaa, kuinka viha ja masennus kulkevat käsi kädessä. Ne ovat vaarallinen yhdistelmä aina, kun ne päästetään valloilleen. Jumalan sana vakuuttaakin meille: "Pitkämielinen on parempi kuin sankari, ja mielensä hillitseväinen parempi kuin kaupungin valloittaja" (Snl. 16:32).

Ahab murhasi naapurinsa kylmäverisesti. Jumala vihastui niin paljon, että hän kirosi koko Ahabin suvun (ks. 1. Kun. 21:20-24). On paljon parempi oppia tuntemaan vihastumista ja kateutta koske Raamatun periaatteet kuin purkaa kiukkunsa tuhoisin seurauksin.

Raamatun näkökulma

1) Kun kateus, katkeruus tai viha nostaa päätään, käänny rukouksessa Jumalan puoleen. Jos pidät kiinni synnistä, on sinun entistä vaikeampaa nöyrtyä siitä parannukseen. Rukoile, että Jumala nuhtelisi sinua vääristä ajatuksistasi (ks. 2. Kor. 10:5). Muista, että viha ja vihastuminen ovat useimmiten syntiä (ks. Jaak. 1:20). Muista myös, että tunteita ei ole tarkoitettu ohjaamaan, vaan maltillistamaan meidän käytöstämme. On myös hyvä pitää mielessä, että elimellinen masennus johtuu ruumiin kemiallisisten toimintojen epätasapainosta ja se saattaa josku edellyttää lääketieteellistä hoitoa.

2) Säilytä suhteellisuudentajusi eri asioihin äläkä anna kielteisten tunteiden saada otetta sinusta Annamme tunteiden usein ohjata itseämme sen sijaan, että arvioisimme asioita Raamatun valossa. Profeetta Elia säikähti niin paljon kuningatar lisebelin uhkauksia, että hän pakeni erämaahan ja vaipui niin syvään epätoivoon, että oli lähellä sokaistua täysin todellisuudelta. Mikään Elian arveluista (ks. 1. Kun. 19:10) ei pitänyt paikkaansa.

a) Herra ei ollut häntä hyljännyt (jakeet 7,9 ja 11).
b) Hän ei ollut ainoa jäljelle jäänyt Jumalan palvelija (jakeet 14 ja 18).
c) Vain lisebel oli uhannut hänen henkeään (jae 2).

3) Yritä vilpittömästi nähdä asiat muiden asianosaisten kannalta. Opettele kuuntelemaan (ks Jaak. 1:19). Väärinkäsitykset syntyvät hyvin usein siitä, että emme osaa keskustella asioista tai ettemme osaa ilmaista itseämme. Teemme liian pikaisia johtopäätöksiä ihmisten sanomisista ja tekemisistä ja siksi haudomme usein aivan aiheettomasti kielteisiä asenteita heitä kohtaan. Väärät johtopäätökset johtavat sitten helposti hyvinkin vakaviin seuraamuksiin. Israelin kansakin ajautui tällaisessa tilanteessa veljessodan partaalle (ks. Joos. 22). Israelin heimo oli asettunut Jordanin länsipuolelle. Ruubenin ja Gaadin sukukunnat sekä puolet Manassen sukukunnasta olivat jo erämaavaelluksen aikana pyytäneet Moosekselta lupaa asettua Jordanin itäpuolelle (ks. 4. Moos. 32). Mooses oli suostunut tähän sillä ehdolla, että he auttaisivat muita israelilaisia valloittamaan Jordanin länsipuolella olevia alueita. Kun luvattu maa oli vallattu, antoi Joosua Ruubenin, Gaadin ja Manassen miehille luvan palata perheidensä luokse Jordanin itäpuolelle. Joosua muistutti heitä kuitenkin siitä, että he kuuluivat yhä Israelin kansaan, vaikka

157


asuivatkin joen toisella puolella (Joos. 22:1-6). Kun Jordanin itäpuolelle asettuneet sukukunnat pääsivät perheidensä luokse, he rakensivat kuitenkin välittömästi oman alttarin (jae 10). Kun muut sukukunnat kuulivat tästä, he vihastuivat. He tekivät sen johtopäätöksen, että alttarin rakentaminen oli merkki pakanuudesta, jonka seurauksena Jumalan viha kohtaisi koko kansaa. Alttarin rakentajia vastaan aiottiin ryhtyä sotaan. Ruubenilaiset, gaadilaiset ja puolet manasselaisista kuitenkin selittivät, että tilanne oli ymmärretty täysin väärin. He olivat rakentaneet alttarin sen takia, etteivät Jordanin länsipuolelle asettuneiden sukukuntien jälkipolvet pääsisi sanomaan heille, että heillä ei ole osaa Israelin Jumalaan (jakeet 22-29). Tämä tapaus osoittaa meille, että kun väärinkäsitykset oikaistiin, vältyttiin sisällissodalta israelilaisten kesken (jakeet 33,34). Aina ei kuitenkaan käy näin onnellisesti. Monet ihmissuhteet katkeavat pelkkiin vääriin johtopäätöksiin jo ennen kuin kukaan on ehtinyt kertoa asioiden oikeaa laitaa. Me voimme kuitenkin välttyä väärien johtopäätösten aiheuttamilta harmeilta.

4) Pyri pääsemään perille asioiden todellisista syistä eli esimerkiksi vihamielisiin tunteisiin syyllistyvän ihmisen taustasta ja ikävistä kokemuksista. Vihamielisyyden taustalla olevat seikat eivät kuitenkaan anna kenellekään oikeutta selitellä tai puolustella tekojaan. Mutta jos osaat suhtautua oikealla tavalla tällaiseen ihmiseen, saattaa myötätuntosi voittaa hänen epäluottamuksensa ja lopputulos voi olla se, että pystyt auttamaan häntä vapauteen katkeruudesta ja kaunasta (ks. Gal. 6:8).

Läheisen ihmisen epäluotettavuus tai petturuus voivat aiheuttaa ihmiselle suurempaa tuskaa kuin mikään muu. Daavidin oma poika Absalom teki salaliiton isäänsä vastaan. Daavid kirjoittikin: "Ystävänikin, johon minä luotin, joka minun leipääni söi, nostaa kantapäänsä minua vastaan" (ks. Ps. 41:10). Daavid ei kuitenkaan katkeroitunut Absalomille (ks. 2. Sam. 18:33).

Jeesus viittasi Daavidin sanoihin, kun hän puhui opetuslapsille kavaltajastaan (ks. Joh. 13:18). (viite 1) Jeesus on ainut, joka voi parantaa ne haavat, joita meidän läheisemme ovat meille aiheuttaneet. On hyvä lohduttautua Hebrealaiskirjeen sanoilla: "Kun meillä siis on suuri ylimmäinen pappi, läpi taivasten kulkenut, Jeesus, Jumalan Poika, niin pitäkäämme kiinni tunnustuksesta. Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä. Käykäämme sen tähden uskalluksella armonistuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon avuksemme oikeaan aikaan" (Hebr. 4:14-16). Herra on mukana kiusauksissamme ja vaikeuksissamme antamalla meille armoa, enemmän armoa ja kaikkeen riittävää armoa.

5) Kylvä rauhaa (ks. Jaak 3:18) ja toimi sovituksen hyväksi (ks. 2. Kor 5:19). Onko sinulla riitaisuuksia jonkun vihamielisen henkilön kanssa? Jos olet todellinen rauhantekijä (ks. Matt. 5:9). olet ainakin pahoillasi siitä, että sinulla on ongelmia. Paavali ilmaisi tämän selvästi galatalaisille (ks. Gal. 4:12-16). Tällainen asenne lieventää jännitystä. Ilmaise se, että olet pahoillasi. Osoita rakkautta Herralle ja hänen totuudelleen. On kirjoitettu myös: "Salainen lahja lepyttää vihan(Snl. 21:14)

6) Jos sinulla on joku ongelma tai olet riidoissa jonkun kanssa, etsi Raamatusta ratkaisua tilanteeseesi. Etsi viisasta neuvoa (ks. Snl. 11:14). "Jos miehen tiet ovat Herralle otolliset, saattaa hän vihamiehetkin sovintoon hänen kanssansa" (Snl. 16:7). Pidä mielessäsi myös se, kuinka hedelmätöntä vihanpitäminen ja arvostelevan hengen suosiminen on. "Miehen viha ei tee sitä. mikä on oikein Jumalan edessä" (Jaak. 1:20). Sinun täytyy suhtautua asioihin hyvin viileästi en tarkoita välinpitämättömyyttä - jotta pystyisit ratkaisemaan vaikeat tilanteet. Pidä tämä kolmijako mielessäsi:

a) tunteilla reagoidaan...
b) järjellä arvioidaan...
c) mutta tahto tekee ratkaisut.

Miten tahansa reagoinkin tunteillani, minun täytyy arvioida asioita Raamatun sanan pohjalta ja tehdä se. minkä tiedän olevan oikein

158


7) Jos annamme loukattujen oikeuksiemme ohjata ajatuksiamme, ajaudumme itsesääliin. Kun ymmärrämme, että kiukku ja vihastuminen ovat yhteydessä siihen, mitä pidämme oikeuksinamme ja kun jätämme oikeutemme ja odotuksemme Jumalan käsiin, olemme vapaita kiinnittämään mielemme siihen, mikä on ylhäällä (ks. Kol. 3:2,3), koska olemme tällöin oppineet raamatullisen tavan suhtautua oikeuksiimme. Muista, että Jumala puolustaa omiaan ja heidän oikeuksiaan (ks. 1. Moos 50:19,20). Sinun ei myöskään tarvitse kuvitella, että ihmiset voivat loukata meitä tekemättä samalla väkivaltaa Jumalan säädöksille ja kärsimättä myös tämän seurauksista. Voit lukea tästä esimerkkinä Psalmin 73. Kristilliseen kypsyyteen kuuluu lisäksi se, että annamme mieluummin muiden pettää itseämme kuin rupeamme puolustautumaan väärillä, vaikka sinänsä laillisilla keinoilla, kuten viemällä asiamme oikeuteen (ks. 1. Kor. 6:7). Rauhallisena pysyminen (ks. Ps. 46:11; Jes. 26:3) ei tarkoita sitä, että olemme passiivisia, vaan sitä, että luotamme Jumalan johdatukseen ja uskomme siihen, että Hänen tahtonsa tapahtuu.

8) Rukoile vihamiehesi puolesta ja etsi hänen parastaan. Tämä pehmentää sinun asennoitumistasi (ks. Matt. 5:43,44). Koska Jumala rakastaa teitä molempia, hänen Pyhä Henkensä ohjaa sinua suhtautumaan kokemiisi loukkauksiin ja vääryyksiin oikealla tavalla (ks. Luuk. 23:33,34). Efesolaiskirje (4:31,32) antaa hyvän ohjeen katkeruuden ja vihan voittamiseen: "Olkaa...anteeksiantavaisia toinen toisellenne, niin kuin Jumalakin on teille Kristuksessa anteeksi antanut". Pelkään pahoin, että vain harvat kristityt tietävät, millaisen vapauden anteeksiantamus tuo tullessaan. On muistettava, että anteeksiantamus ei perustu tunteisiin. Jumala käskee meitä antamaan anteeksi ja siksi on kyse tahdon ratkaisusta. On kyse siitä, mitä minä voin päättää, minkä valinnan minä voin tehdä. Jos annat jotakin anteeksi, älä enää koskaan palaa siihen asiaan (ks. Jes. 43:25), ä1äkä kerro siitä kenellekään muulle (ks. Snl. 19:11).

Suhtautumisemme tunne-elämän konflikteihin ja vaikeuksiin saattaa olla ratkaisevaa elämässä selviytymisemme ja onnellisuutemme kannalta.

Monet nuoret ja myös aikuiset kantavat näinä päivinä melkoista tunne elämän tuskaa sisällään. Jokapäiväisten ongelmien tuoma jännitys tukahduttaa elämästä rakkauden ja ilon, jotka ovat erittäin tärkeitä hyvinvointimme, uskomme kestävyyden sekä kristillisen todistuksemme kannalta. Puramme usein kiukkumme läheisimpiimme vain päästäksemme eroon tuskastamme. Mutta tällainen käytös työntää läheiset ihmiset luotamme. Lopputuloksena on maailma, jossa ihmiset rakentavat raja aitoja, ettei heitä loukattaisi. Kaikkien erottavien tekijöiden, kiistojen ja erimielisyyksien keskellä tarvitsemme anteeksiantamuksen ja sovituksen sanomaa. Tarvitsemme siltoja, emme raja-aitoja. Sillat ovat olemassa rotkojen ja erottavien tekijöiden ylittämistä varten. Sillat yhdistävät kaksi osaa toisiinsa. Kun ihmiset tulevat kiukkuisiksi ja mököttävät, he kääntävät selkänsä rakkaudelle ja hyvyydelle. Tuloksena on yksinäisyyden ja kaukaisuuden tunne. Mitä silloin tarvitaan, että ihmiset voisivat taas elää yhteydessä toisiinsa? Tarvitsemme sydämen muutosta.

Viha ja kiukku ovat seurausta siitä, että emme hyväksy sitä tapaa, jolla meihin suhtaudutaan. Tunnemme, että meitä kohdellaan väärin. Ajattelemme, että ansaitsisimme kyllä paremmankin kohtelun. Tällainen ajattelu saattaa olla oikeutettua, mutta se johtaa meidät ongelmiin, koska emme useinkaan ole sen parempia kuin nekään, joita arvostelemme. Tällainen ajattelu rakentaa rajoja, ei siltoja. Milloin tahansa tunnemmekin itsemme väärin kohdelluiksi, reaktiomme on helposti liioiteltu ja meistä tulee kylmiä ja julmia muita kohtaan. Lopulta ihmiset yleensä saavat sen, mitä ansaitsevat joka kylvää pahaa, saa niittää pahaa. Tästä syystä on tärkeää, että suhtaudumme sisimpämme tuskaan ja tunne elämämme kolhuihin tavalla, joka ei nujerra toisia. Anteeksiantamus on silta, joka yhdistää rikkoutuneet välit.

Ystävällisyys ja hyvyys ovat harvinaisia hyveitä ja niitä on vaikea harjoittaa, koska elämme kaikenlaiseen kilpailuun tottuneessa maailmassa. Voittamista pidetään asiassa kuin asiassa tärkeänä tavoitteena. Anteeksiantamus saattaa vaikuttaa häviämiseltä. Urheilussa tai liikemaailmassa pätee laki: "nujerra tai tule nujerretuksi". Viidakon laki on sitä, että vahvimmat menestyvät ja jäävät henkiin. Se johtaa meidät taistelemaan vihollisiamme vastaan, ei rakastamaan heitä.

Myös kateus ja mustasukkaisuus johtavat raja-aitojen rakentamiseen. Käännymme niitä vastaan, joiden varjoon tunnemme jäävämme. Saatamme toivoa heille pahaa ja jopa levittää valheellisia huhuja saadaksemme heidän arvonsa muiden silmissä laskemaan ja pudottaaksemme heidät maan kamaralle, omalle tasollemme.

159


Todellinen vaara nykymaailmassa piilee siinä, että ihmiset haluavat sitä, mitä muilla on ja ovat valmiita jopa julmuuksiin saadakseen sen. Nuorisorikollisuus, alhainen moraali, teini ikäisten itsemurhat ja huumeiden käyttö saattavat olla suoria seurauksia kateudesta ja mustasukkaisuudesta.

Rakkaus ja anteeksiantamus ovat siltoja, jotka johtavat parempaan mielenterveyteen, ehjempään tunne elämään ja vahvempaan hengelliseen elämään. Jos olemme valmiita kärsimään tuskaa ja ottamaan vastaan haavoittavia sanoja, voimme pitää hatariakin ihmissuhteita pystyssä. Monet ihmiset ovat saavuttaneet murtumispisteensä. Kun he eivät enää jaksa, pitää meidän olla valmiita menemään heitä vastaan ja viemään heille hoitoa ja tasapainoa. Voimme tarjota heille sovituksen sanaa vastauksena heidän ongelmiinsa. Kun annamme vihalle, katkeruudelle ja kostonhalulle oikeuden elää, emme voi estää ihmisiä valitsemasta vihaa elämänsä perussäveleksi.

Vaikka meitä monesti kohdellaan todella väärin, voimme estää julmuuden ja joskus jopa väkivallan vain valitsemalla anteeksiantamuksen ennen kuin sydämemme kylmenee kokonaan. Saatamme ajatella, että vihamme on oikeutettua, mutta anteeksiantamus on meille kuin lahja, joka muodostuu parantavaksi sillaksi. Meidän tulee olla sovituksen lähettiläitä tässä maailmassa, joka ei tunne hengellistä todellisuutta. Paavali kirjoitti korinttolaisille: "Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehottaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa" (2. Kor. 5:20).

Me emme ole sovituksen lähettiläitä ainoastaan jumalattomia varten, vaan myös niitä kristittyjä varten. jotka elävät epäsovussa ja keskinäisessä jännityksessä (ks. Fil. 4:2,3). Tämän me kovin usein unohdamme.

----------------------------------------------------------------------

1. Kun tutkimme Vanhan testamentin profetioita, huomaamme, että samalla profetialla voi olla monta merkitystä tai sovellutusta. On mielenkiintoista, kuinka esimerkiksi Jeesus jätti mainitsematta osan häneen viittaavan Psalmin sisällöstä, kun hän puhui opetuslapsille (vrt. Joh. 13:18 ja Ps. 41:10). Daavid sanoo Psalmissa: "Ystävänikin, johon minä luotin..." Pane merkille, että Jeesus ei viittaa lainkaan jakeen tähän osaan, koska hän ei koskaan luottanut Juudas Iskariotiin. Jeesus tiesi, että tämän jakeen alkuosa ei viitannut häneen, vaan ainoastaan Daavidiin. Kuinka täsmällisesti Jeesus ymmärsikään kirjoitusten merkityksen. Jos joku on koskaan osannut oikein tulkita Raamattua. niin ainakin meidän Herramme Jeesus Kristus.

160


Osa 2 - Kateus ja mustasukkaisuus

Obadjan (nimi tarkoittaa tuomion laulua) kirjassa on yksi teema. Kirja kertoo Eesausta polveutuvan Edomin kansan tuomiosta. Edomista todetaan, että hän tunsi syvää vihaa veljeään Jaakobia (jae 10) kohtaan. Edomin ylpeyttä kuvataan kirjassa vertauskuvallisesti. Edom korotti itsensä kotkan kaltaiseksi ja rakensi pesänsä taivaan korkeuksiin ja etsi turvaa korkealla olevista kallionrotkoista. Kaikki tämä kuvaa hyvin Edomin asukkaiden elintapoja.

Sela (jota myöhemmin kutsuttiin Petraksi) oli Obadjan aikaan Edomin pääkaupunki. Sen ainutlaatuiset rauniot kaivettiin esiin vuonna 1812 Kuolleen meren eteläpuolelta ruusunvärisistä kallioista, joissa ne olivat pysyneet pitkään piilossa. Rauniot ovat hiljainen todistus profetian toteutumisesta.

Osa profetiasta saattaa viitata aikaan, jona Baabel tuhosi Jerusalemin. Psalmissa 137 (jakeet 7 ja 8) kerrotaan, kuinka Edom oli yhdessä Baabelin kanssa noussut Jerusalemia vastaan. Edomin synti oli ylpeys. Elämänasenne usein sanelee myös meidän tekomme, ja Edomin tapauksessa asenne johti veljien väliseen väkivaltaan. Obadjan kirjan jakeissa 12-14 kerrotaan tavasta, jolla Edom suhtautui Jerusalemin valloitukseen. Edomilaisia moititaan muun muassa siitä, että he auttoivat kaupungin ryöstämisessä, seisoivat tienhaarassa hävittämässä kaupungista pelastuneita ja luovuttivat näitä heidän vihollisilleen.

Obadjan kirjassa ilmaistaan viisi asiaa, jotka ovat seurausta ylpeydestä:

1. (jae 10) - väkivalta
2. (jae 11) - vihollisen puolelle siirtyminen
3. (jae 12) - Juudan onnettomuudesta iloitseminen
4. (jae 13) - kaupungin ryöstämiseen osallistuminen
5. (jae 14) - veljien kavaltaminen

Kansan hävittäminen (ks. Jer. 49:7-22 ja Hes. 25:12-14) ei merkinnyt vielä loppua hengelliselle taistelulle (ks. Ilm. 12:1-5), joka kulminoitui Jeesuksen syntymään (ks. Matt. 2). Julma ja petollinen Juudan kuningas Herodes oli edomilainen, vaikka hän olikin nimellisesti juutalainen. Kaiken muun pahan lisäksi Herodes syyllistyi Beetlehemin vastasyntyneiden surmaamiseen. Edomin henki kateuden ja mustasukkaisuuden henki - hallitsee yhä maailmaa ja on yhtenä syynä moniin tämän maailman ongelmiin.

Oletko sinä kateellinen? Kuinka suuri osa toiminnoistasi pohjautuu oikuttelevaan kateuden tunteeseen? Ei kovin suuri osa, saatat vastata. Mutta ymmärrätkö todella, kuinka kavala ja tuhoava voima kateus voi olla? Saatat yllättyä siitä, miten Jumala suhtautuu kateuteen. Voimme olla Jumalallekin kateellisia siten, että emme ole hänelle kiitollisia siitä, mitä hän on tehnyt. Emme anna hänelle ja hänen teoilleen arvoa. Kateus ja mustasukkaisuus tukahduttavat kiitoksen ja ylistyksen.

Ensiksi: Kateus on yleismaailmallisesti ihmisten päivittäisiin toimiin vaikuttava voima, ellei Kristus saa tulla meissä joka päivä todeksi. Löydämme tähän viittaavan toteamuksen Saarnaajan kirjasta (4:46): "Ja minä näin kaikesta vaivannäöstä ja työn kunnollisuudesta, että se on toisen kateutta toista kohtaan. Sekin on turhuutta ja tuulen tavoittelua... Parempi on pivollinen lepoa kuin kahmalollinen vaivannäköä ja tuulen tavoittelua."

Toiseksi: Kateus on täysin häikäilemätöntä ja mistään piittaamatonta. Se on hyvin yleisesti murhien ja muiden julmuuksien taustalla ja on ollut usein syynä pahamaineisten ihmisten tekemiin joukkomurhiin. Korkea Veisu sanoo (8:6): "Kateus (engl. käännös) on väkevä kuin tuonela, tuima kuin tuonela on sen kiivaus, sen hehku on tulen hehku."

Sananlaskut 6:34 ja 35 sanoo asian tällä tavalla: "Sillä luulevaisuus nostaa miehen vihan, ja säälimätön on hän koston päivänä. Ei hän huoli mistään lunastusmaksusta, ei suostu, vaikka kuinka lahjaasi lisäät".

Kolmanneksi: Kateus on usein monien muidenkin motiivien takana vaikuttamassa ajatuksiimme ja tekoihimme. Nuorina kristittyinä joudumme helposti tekemisiin näkyvien syntien kanssa, mutta kateus saattaa väijyä kaikkein hengellisimmänkin ihmisen sydämessä ja olla ulkoisen nöyryyden perimmäisenä vaikuttimena. Raamattu sanoo: "Sävyisä sydän on ruumiin elämä, mutta luulevaisuus

161


on mätä luissa" (Snl. 14:30). Vain Jumalan Pyhä Henki voi osoittaa meille, mikä on perimmäisin motiivimme eri asioissa.

Tutkitaan hieman sitä, mitä Raamattu kertoo Kainin ja Aabelin surullisesta tarinasta (1. Moos. 4:3-8): "Ja jonkun ajan kuluttua tapahtui, että Kain toi maan hedelmistä uhrilahjan Herralle; ja myös Aabel toi uhrilahjan laumansa esikoisista, niiden rasvoista. Ja Herra katsoi Aabelin ja hänen uhrilahjansa puoleen; mutta Kainin ja hänen uhrilahjansa puoleen hän ei katsonut. Silloin Kain vihastui kovin ja hänen hahmonsa synkistyi. Ja Herra sanoi Kainille: 'Miksi olet vihastunut, ja miksi hahmosi synkistyy? Eikö niin: jos teet hyvin, voit kohottaa katseesi; mutta jos et hyvin tee, niin väijyy synti ovella, ja sen halu on sinuun, mutta hallitse sinä sitä!' Ja Kain sanoi veljellensä Aabelille: 'Menkäämme kedolle.' Ja heidän kedolla ollessansa Kain karkasi veljensä kimppuun ja tappoi hänet."

Jumala ilmaisi Kainille, millainen uhrilahja oli hänen mieleensä. Mutta Kain piti itsepäisyydessään kiinni omasta uhrilahjastaan. Jumala katsoi Aabelin, mutta ei Kainin puoleen. Jumala puhui Kainille, kun tämä oli suutuksissa (jae 7) ja sanoi, miten tämän tulisi menetellä. Silti Kain päätti tappaa veljensä tyydyttääkseen kateellista sieluaan. Kainin todellinen kauna kohdistui Jumalaan, mutta hän kohdisti sen Aabeliin. Tämä pätee vielä nykyäänkin moniin ihmisiin. Huono jumalasuhteemme heijastuu ihmissuhteisiimme. Heprean kielessä kateellista merkitsee sana qin'a ja se tarkoittaa syvää tunteiden halua. Älä koskaan aliarvioi kateuden voimaa. Kateus on rehellisyyden ja säädyllisyyden vihollinen. "Vaeltakaamme säädyllisesti, niin kuin päivällä...ei riidassa ja kateudessa" (Room. 13:13).

Kertomus Joosefista ja hänen veljistään (1. Moos. 37:1-11) on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka kateus erottaa veljekset toisistaan. "Ja hänen veljensä kadehtivat häntä; mutta hänen isänsä pani tämän (Joosefin unen) mieleensä" (jae 11). Kun Joosef oli kertonut unen isälleen Jaakobille, Jaakob otti hänet vakavasti ja rupesi pitämään häntä tärkeänä nuorena miehenä. Tämä oli viimeinen pisara Joosefin veljille, jotka ryhtyivät suunnittelemaan hänen surmaamistaan. Kateus synnytti veljissä avointa vihaa.

Raamatussa on vielä hämmästyttävä kertomus Daavidista, paimenpojasta ja kuningas Saulista. Kertomusta kuvaa hyvin Sananlaskujen kohta (27:4): "Kiukku on julma, viha on niin kuin tulva; mutta kuka voi kestää luulevaisuutta."

Daavidin ja Saulin tarinasta (1. Sam. 15-31) opimme kolme tärkeää asiaa:

1) Saul oli vanhempi - Saulin kateus Daavidia kohtaan oli vanhemman kateutta nuorempaansa kohtaan. Yleensä asia on päinvastoin. Tässä tilanteessa vanhempi eli Saul kärsi hengellisestä rapistumisesta. Luvussa 15 Saul oli ollut tottelematon Jumalalle ja Jumala oli hyljännyt hänet. Lisäksi Saulin suhde Samueliin oli katkennut. Saul oli hyvin otollinen maaperä kateudelle.
Daavidin käyttäytyminen oli selvä vastakohta Saulin elämälle. Luvussa 17 kerrotaan, kuinka Daavid kohtasi Goljatin. Daavid oli aktiivinen velttouden sijasta, hänelle oli uskoa pelon sijasta, hän koki menestystä häpeän sijasta ja hänellä oli rakkautta pelkän uskollisuuden sijasta. Myöhemminkin Daavid menestyi taisteluissa ja kerrotaan (1. Sam. 18:9), että Saul katsoi häntä siitä lähtien karsain silmin. Saamme lukea, että Saul pelkäsi Daavidia. Vanhempi mies teki syntiä nuorempaansa vastaan.

2) Saul oli vahvempi - Saulin synti oli samalla vahvemman syntiä heikompaa vastaan. Tämä kuullostaa paradoksaaliselta, mutta pitää paikkansa. Me saatamme olla kateellisia itseämme vanhemmille, mutta Saulin tilanne oli toinen. Saul oli kuningas ja hänellä oli ääretön valta. Hän saattoi viittaamalla tai kutsumalla saada palvelijansa luokseen. Hänellä oli paljon valtaa ja hänellä oli myös kokemusta sekä oikeudellisen että poliittisen vallan käytöstä.
Hänen Daavidiin kohdistamansa aikomukset olivat häikäilemättömiä. Hän halusi tuhota Daavidin, nuoren miehen, joka uskolla ja elämän laadullaan saattoi Saulin itsensä häpeään. Daavid ei ollut tehnyt Saulille minkäänlaista vääryyttä. Saulin poika Joonatankin yritti lepytellä isäänsä sanomalla Daavidista, että "hän ei ole rikkonut sinua vastaan" (19:4). Myöhemmin Joonatan sanoi vielä Saulille: "Miksi hänet on surmattava? Mitä hän on tehnyt?" (20:32). Pappi Ahimelek sanoi Saulille puolestaan: "Kuka on kaikkien sinun palvelijaisi joukossa niin uskottu kuin Daavid...?" (22:14). Ja Daavid itse sanoi hämillään: "Miksi herrani vainoaa palvelijaansa? Mitä minä olen tehnyt, tahi mitä pahaa minulla on tekeillä?" (26:18). Vahvempi mies teki syntiä heikompaansa vastaan.

162


3) Saul oli kookkaampi - mutta kuitenkin pienempi kuin Daavid. Saulin pienuus tulee ilmi hänen rajallisessa ajatusmaailmassaan. Hän ei keskittynyt mihinkään muuhun kuin itseensä ja Daavidiin. Missä on mustasukkaisuutta tai kateutta, siellä on myös kapea ajatusmaailma: vain minä ja hän, kateuden kohde. Kun Saul askaroi näitä rajallisia ajatuksia mielessään, Daavid keskittyi Jumalaan: "Herra tuomitkoon meidän välillämme, sinun ja minun, ja Herra kostakoon sinulle minun puolestani, mutta minun käteni ei sinuun satu" (1. Sam. 24:13).

Kun Daavid oli tappanut Goljatin ja kun israelilaiset olivat saaneet voiton filistealaisista, virittivät naiset laulun ja sanoivat: "Saul voitti tuhat, mutta Daavid kymmenen tuhatta" (1. Sam. 18:7). Heprealaisen runouden yleisten sääntöjen perusteella naisten sanoma oli, että Saul ja Daavid olivat tappaneet tuhansia (tuhatta ja kymmentä tuhatta käytetään usein rinta rinnan Raamatussa, ks. 5. Moos. 32:30; Ps. 91:7; Miika 6:7). Saul ymmärsi naisten sanoman väärin, mikä johtui hänen turvattomuuden ja kateuden tunteestaan. Kenties hänen kateutensa sai alkunsa pelkästään siitä, että naiset mainitsivat Daavidin nimen samanaikaisesti hänen nimensä kanssa. Turvattomuus saattaa tuottaa vääriä kuvitelmia, joita ihminen alkaa sitten vakuutella itselleen tosiasioina.

Miehet ovat joillakin elämänalueilla alttiimpia tulemaan kateellisiksi kuin naiset. Tällaisia alueita ovat mm. halu päästä valtaan tai halu saada joku tietty asema tai titteli. Kateus aiheuttaa levottomuutta hermostossa ja tunne elämässä. Vertaamme itseämme muihin aivan vaistonvaraisesti paneutumatta asiaan riittävästi. Vertaamme itseämme kaikkeen, mihin keskitymme ja mitä huomaamme toisissa. Vertaamme asemaamme, omaisuuttamme, nauttimaamme arvostusta, sukulaisiamme ja suhteitamme eri asioihin. Elämme ulkoisiin seikkoihin keskittyvässä maailmassa, joka opettaa meitä kilpailemaan kaikessa mahdollisessa. Ihmisen halu saada omaisuutta perustuu useammin omaisuuden tuomaan maineeseen tai arvovaltaan kuin siihen, että haluaisimme saada jonkun nimenomaisen asian tai että haluaisimme luoda turvallisuutta elämäämme. Jokainen meistä tarvitsee huomiota osakseen, mutta kateuden herättäminen toisissa ei ole minkään arvoista. Kateuden kohdetta ei kunnioiteta, häntä vieroksutaan ja hän jää lopulta yksin.

Kertomus Raakelista ja Leeasta (1. Moos. 30) ilmaisee meille jotakin siitä, mikä voi herättää naisissa keskinäistä kateutta. Raakel ja Leea olivat sisaruksia ja he joutuivat kilpailemaan turvallisuudesta ja hyväksytyksi tulemisesta ja eri asioista, kuten lasten saamisesta. Leean turvattomuuden juuret näkyvät siinä, kun hän sanoo: "Onnellista minua! Niin, naiset ylistävät minua onnelliseksi" (jae 13). Raakel puolestaan sanoi: "Jumalan taisteluja minä olen taistellut sisareni kanssa ja olen voittanut" (jae 8). Sisarukset kilpailivat siitä, kumman orjattaret synnyttävät enemmän lapsia Jaakobille. Tämä kertomus osoittaa sen, että naiset haluavat saada saman, mitä muillakin naisilla on. Lisäksi he pyrkivät ansaitsemaan turvallisuuden tekemisillään ja pääsemään auktoriteettiasemassa olevan (tässä tapauksessa Jaakobin) suosioon.

Toinen naisten keskinäistä kateutta aiheuttava alue liittyy kauneuteen ja terveyteen. Naisilla on valtavat paineet täyttää kussakin kulttuurissa vallitsevat naisellisen kauneuden kriteerit.

Otetaan vielä kaksi Raamatun esimerkkiä. jotka kuvaavat ihmissydämen juonittelua.

Ensiksikin saatamme verrata itseämme johtajiimme. Israelin kansa kadehti erämaavaelluksen aikana Moosesta ja Aaronia. Psalmissa 106 (jakeet 13-17) kerrotaan: "Mutta pian he unohtivat hänen tekonsa eivätkä odottaneet hänen neuvoansa. Heissä syttyi himo erämaassa, ja he kiusasivat Jumalaa autiossa maassa. Ja hän antoi heille mitä he pyysivät, mutta lähetti heihin hivuttavan taudin. Ja heissä syttyi leirissä viha Moosesta vastaan ja Aaronia, Herran pyhää, vastaan. Mutta maa aukeni ja nieli Daatanin ja peitti Abiramin joukkion."

Kadehdimme helposti hengellisten johtajiemme asemaa ja etevyyttä, emmekä ymmärrä, minkä hinnan he ovat maksaneet siitä, että ovat saaneet olla Jumalan koulussa. Mooses joutui maksamaan tuota hintaa jo vastasyntyneenä vauvana. Hänet laskettiin korissa Niili-virtaan. Hänen vastustajiensa elämä alkoi paljon helpommissa olosuhteissa. Siksi Jumala oikeudenmukaisuudessaan rankaisi niitä, jotka nousivat erämaassa Moosesta vastaan.

Toiseksi kadehdimme helposti niitä, joita Jumala käyttää. Oletko esimerkiksi miettinyt, miksi Israelin hengelliset johtajat surmasivat Jeesuksen? Pilatuksella oli jonkinlainen aavistus heidän todellisista motiiveistaan ja hän asetti Barabbaksen Jeesuksen vaihtoehdoksi nähdäkseen, mitä ylipapit ja

163


kirjanoppineet todella ajattelivat. Barabbas edusti kaikkea sitä, minkä uskonnolliset johtajat olivat siihen saakka tuominneet. Jeesus taas edusti niitä asioita, joita uskonnollisten johtajien olisi voinut olettaa olleen tukemassa. "Kun he nyt olivat koolla, sanoi Pilatus heille: 'Kummanko tahdotte, että minä teille päästän, Barabbaanko vai Jeesuksen, jota sanotaan Kristukseksi?' Sillä hän tiesi, että he kateudesta olivat antaneet hänet hänen käsiinsä" (Matt. 27:17,18).

Mitä ajattelet tästä kaikesta? On kyse meille kaikille tutuista tilanteista ja kiusauksista. Käännä katseesi yksinkertaisessa rukouksessa Jumalan puoleen ja pyydä häneltä armoa ja anteeksiantamusta. Kateuden synti aiheuttaa harjoittajalleen ikäviä seurauksia. Jos kiroat muita, joudut itse kirouksen kohteeksi ja sinulle varatut siunaukset koituvat vihamiehesi hyväksi.

Muista, mitä Esterin kirjassa kerrotaan Haamanista ja Mordokaista. Haaman päätti surmata koko juutalaisten sukukunnan vain siksi, että yksi tuon sukukunnan edustaja kieltäytyi kumartamasta häntä. Mutta mitä tapahtui? Hänen kunniansa ja asemansa siirrettiin Mordokaille ja hänen oma perhekuntansa hävitettiin. Hänet hirtettiin siinä hirsipuussa, jonka hän rakennutti vastustajilleen. Hesekiel 55:11 viittaa juuri tällaisiin tilanteisiin: "Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra, minä teen sinun kiukkusi ja kiivautesi mukaan, teen sen, minkä sinä vihassasi olet heille tehnyt".

Vaikka katkeruus meidän sisimmässämme kohdistuukin ja juurtuukin jotain ihmistä kohtaan, niin se kohdistuu myös meitä itseämme vastaan. Miksi? Omaan minään kohdistuva katkeruus saa alkunsa siitä, että toisella on jotain sellaista, mitä meillä ei ole. Tai ehkä jäämme elämässämme jonkun toisen varjoon. Tällainen katkeruus voi olla niin hallitsevaa, että se saa ihmisen jopa vahingoittamaan itseään.

Kiukun puuskassa tai kylmän ja laskelmoivan vihan seurauksena monet ovat yrittäneet tuhota henkisesti tai kirjaimellisesti - ystäviään tai vihollisiaan vain kateudesta ja mustasukkaisuudesta. Kun kateus näyttää rumimmat kasvonsa, se kätkeytyy helposti omituisen oikeudentunteen taakse. Tunnemme olevamme oikeassa ja luulemme hyötyvämme siitä, mitä kateudesta teemme. Kateus tuottaa kuitenkin vain tappioita. Se vahingoittaa mieltämme ja ihmissuhteitamme.

Miksi kateus on niin tuhoisa? Olet varmaan huomannut itsestäsi tai muista, että kateuden kohteesta tulee helposti pakkomielle. Mielemme ja ajatuksemme pysyvät magneetin lailla kiinni kateutemme ja mustasukkaisuutemme kohteessa. Jos joudut tähän tuhoisaan kierteeseen, tulet yhä katkerammaksi ja katkerammaksi etkä pysty enää suhtautumaan järkevästi asiaan.

Miksi kateus on niin tuhoisa? Olet varmaan huomannut itsestäsi tai muista, että kateuden kohteesta tulee helposti pakkomielle. Mielemme ja ajatuksemme pysyvät magneetin lailla kiinni kateutemme ja mustasukkaisuutemme kohteessa. Jos joudut tähän tuhoisaan kierteeseen, tulet yhä katkerammaksi ja katkerammaksi etkä pysty enää suhtautumaan järkevästi asiaan.

Jos olet mustasukkainen, et haavoita ainoastaan muita, vaan myös itseäsi. Tuhlaat tunne elämän energiaa ja annat ystävällesi hyvän syyn jättää sinut yksin ja samalla muille ihmisille aiheen karttaa sinun seuraasi. Kateus ja mustasukkaisuus johtavat itse asiassa siihen, että jokainen ihminen joutuu kärsimään, jokaisesta tulee uhri, myös siitä, joka on kateellinen ja mustasukkainen.

Jos huomaat, että ystäväsi haluaa hallita sinua tai asettaa elämällesi erilaisia vaatimuksia, ole varuillasi. Kivulias suhteen katkaiseminenkin saattaa olla parempi vaihtoehto kuin kuukausia kestävä kärsimys. Mustasukkaisuus on vain yksi syy siihen, miksi ei kannata vielä teini-ikäisenä solmia kiinteitä suhteita vastakkaiseen sukupuoleen.

Jos paras ystäväsi, olipa hän samaa tai vastakkaista sukupuolta sinun kanssasi, alkaa oleellisesti muuttua ja viettää aikaa sinulle täysin tuntemattomien ihmisten kanssa, niin onko mitään tehtävissä? Ei kovin paljon. Ystäväsi on oma persoonansa etkä sinä voi hallita häntä. Et voi panna ystäviä häkkiin. Jos olet mustasukkainen ja loukkaannut syvästi ystäväsi toiminnasta tai jos katkeroidut hänen ystävilleen, et saa mitään hyvää aikaan. Olisi parempi, että käyttäisit uusien ystävien etsimiseen kaiken sen energian, jonka nyt kulutat pitääksesi itsepintaisesti kiinni vanhasta ihmissuhteesta.

Saatat kysyä, mitä sinun pitäisi tehdä, jos sinulla on kateutta tai mustasukkaisuutta sydämessäsi. Voimme tutkia aluksi sitä, mihin kateus syvimmiltään perustuu. Sen taustalla on ainakin neljä olennaista seikkaa.

164


1) Vääristynyt minäkuva

Ymmärrätkö, kuinka tärkeä ja kallisarvoinen olet Luojallesi? Smun arvosi ja olemuksesi perusta on sinun ainutlaatuisuudessasi. Sinut on tehty ylen ihmeellisesti (Ps. 139:14) eikä sinun tarvitse koskaan olla kenellekään kateellinen. Ihmisen pysyvä arvo ja kauneus eivät koskaan perustu hänen ulkoiseen muotoonsa tai ulkonäköönsä. Ihmisen tärkein osa on sielu se luonto, jonka Jumala meihin luo murskaamatta yksilöllistä persoonallisuuttamme. Sinä olet alkuperäisluomus. Maailmassa ei ole koskaan ollut ketään sinun kaltaistasi eikä koskaan tule olemaan. Iloitse ainutlaatuisuudestasi ja opettele hyväksymään itsesi. Pysy varmana myös siitä, että sinua tarvitaan, vaikka muut eivät kertoisikaan sitä sinulle niin usein kuin haluaisit.

2) Väärä kuva ylpeydestä

Jaakob 3:14 toteaa: "Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan". Nöyryys on sitä, että näemme itsemme sellaisina kuin olemme ja pidämme mielessämme sen, mitä Paavali kirjoitti Tiitukselle: "Olimmehan mekin ennen ymmärtämättömiä, tottelemattomia, eksyksissä, moninaisten himojen ja hekumain orjia, elimme pahuudessa ja kateudessa, olimme inhottavia ja vihasimme toisiamme" (Tiitus 3:3) . Kun tutkimme itseämme tämän jakeen valossa, ei omavanhurskaudelle pitäisi jäädä sijaa.

3) Väärä käsitys Jumalan oikeudenmukaisuudesta

Onko Jumala aina oikeudenmukainen? Pysyykö hän aina kohtuudessa? Totta kai! Miksi sitten menetämme niin usein mielenrauhamme, jos joku toinen saa Jumalalta erityisiä siunauksia? Emme erota Jumalan armoa omassa elämässämme, emmekä erota omaa puolinaisuuttamme. Tämä käy ilmi Joonan suhtautumisesta siihen, että kun Jumala armahti parannukseen nöyrtynyttä Niiniven kaupunkia. Joonan käsitys oikeudenmukaisuudesta vaati sitä, että koko assyrialainen Niiniven kaupunki olisi hävitetty sen syntien tähden. Joona masentui täydellisesti, kun hänen odotuksensa Niiniven suhteen eivät toteutuneEf. Samalla Joona vihastui Jumalalle, kun tämä oli suopea Israelin vihollisille. Joona halusi, että Jumala osoittaisi hyvyyttään vain israelilaisille. Joonalle Jumalan armelias suhtautuminen Niiniveä kohtaan merkitsi sitä, että Israel oli menettänyt erikoisasemansa Jumalan edessä. Hieman aikaisemmin Joona oli iloinnut siitä, että hänen henkensä oli säilynyt, mutta kun Niinive sai Jumalan armon, hän halusi kuolla. (Lue Joonan kirja.)

4) Pelkoa ja turvattomuutta Jumala suhteessa

Miksi masennumme siitä, että toiset menestyvät koulussa tai työssä meitä paremmin tai että toisilla on parempi auto tai moottoripyörä kuin meillä? Miksi hengelliset johtajat rohkaistuvat tai joskus kumma kyllä masentuvat, kun he kuulevat toisten julistajien kokemista siunauksista? Paavali nuhteli korinttolaisia, jotka kuvittelivat usein olevansa hengellisempiä kuin olivat (1. Kor. 3:3): "Olettehan vielä lihallisia. Sillä keskuudessanne on kateutta, ettekö silloin ole lihallisia ja vaella ihmisten tavoin?"

Paavali halusi selvästi muistuttaa korinttolaisia siitä, että kateus ei kuulu rakkauteen (1. Kor. 13:4). Paavalin kehotukset eivät kuitenkaan tuottaneet toivottua tulosta ja niinpä hän joutui myöhemmin toisessa kirjeessään palaamaan samaan aiheeseen (2. Kor. 12:20): "Sillä minä pelkään, että tullessani ehkä en tapaa teitä semmoisina, kuin tahdon, ja että to tapaatte minut semmoisena, kuin ette tahdo. Minä pelkään, että teidän keskuudessanne ehkä on riitaa, kateutta, vihaa, juonia, panetteluja, juoruja, pöyhkeilyä, epäjärjestyksiä." Kypsä ja kunnossa oleva Jumala-suhde karkottaa pelon ja turvattomuuden (ks. Ps. 27:1). Ongelmat saavat usein alkunsa siitä, että meillä on väärä kuva itsestämme ja suhteestamme Jumalaan. Epävarmuus Jumalan muuttumattomasta rakkaudesta ja huolenpidosta muiden kristittyjen menestyksen hetkellä luo turhaa jännitettä elämäämme ja turmelee todistusarvoamme.

Kaikki edellä luetellut asiat liittyvät jollakin tavalla siihen, että meillä on väärä kuva itsestämme tai Jumalasta. Meidän täytyy vilpittömästi tunnustaa tarpeemme ja pyytää Jumalaa kirkastamaan meille tahtoaan. Sitä Jaakobkin tarvitsi ja sen avulla voimme kasvaa Kristuksen kaltaisuuteen.

165


Jaakob oli elämänsä varhaisessa vaiheessa hyvin itsekeskeinen ja agressiivinen. Hän pyrki saamaan etuja itselleen ja taisteli oikeuksiensa puolesta. Jaakobilla oli tämä henki jo syntymästään saakka, hänhän piti syntyessäänkin kiinni kaksoisveljensä Eesaun kantapäästä. Jaakob jopa paini koko yön Jumalan kanssa. Kun Jaakob myöhemmin saapui Egyptiin, ei Raamatussa kerrota mitään siitä, että hän olisi pyrkinyt hyötymään Joosefin korkeasta asemasta. Päinvastoin. Jaakob ajatteli lähimmäisiään. Myös meidän tulee harjoittaa epäitsekkyyttä.

Epäitsekkyyttäkin tärkeämpää on olla nöyrä. Jaakob oli ollut kunnianhimoinen mies, joka halusi käyttää muita hyväkseen. Loppuiällään hän oli hyvin nöyrä. Hän ei kerskaillut faaraolle siitä, kuinka hän oli onnistunut kokoamaan omaisuutta, vaan tunnusti epäonnistuneensa (ks. 1. Moos. 47:9). Nöyryys ei kuitenkaan seuraa automaattisesti iän karttumista. Esimerkiksi Salomolle ja hänen perillisilleen kävi juuri päinvastoin. Jopa Juudan parhaimmat kuninkaat turmelivat elämänsä ylpeyden takia.

Mutta kuuntelepa Jaakobia, kuinka hän nöyrästi esittää pyynnön Joosefille: "Jos olen saanut armon sinun silmiesi edessä...osoita minulle laupeus..." (1. Moos. 47:29). Todellinen nöyryys on kentien olennaisin Kristuksen kaltaisuuteen liittyvä ominaisuus ja sen tulee kehittyä meissä Jumalan armon avulla.

Epäitsekkyys ja nöyryys kuuluvat Kristuksen kaltaisuuteen ja Jaakob muistuttaa meitä vanhalla iällään siitä, että meidän tulee maailmassa ollessamme kasvaa juuri Kristuksen kaltaisuuteen. Eräässä mielessä meidän on odotettava aikaa, kun näemme Kristuksen ja muutumme hänen kaltaisikseen. Jumala toimii meidän elämässämme aina iankaikkisuus mielessään, joten voimme olla aivan varmoja siitä, että hän ei jätä työtään kesken. Elämässämme ei ole niinkään kyse siitä, kuinka paljon me voimme tehdä Jumalalle, kuin siitä, minkä verran me tarvitsemme hänen tekojaan.

Vanhuus on muistojen aikaa. Sitä se oli myös Jaakobille. Jaakob ei kuitenkaan ollut millään tavoin masentunut. Hän pysyi jatkuvasti tietoisena Jumalan armosta. Elämänsä viime hetkillä Jaakob puhui Joosefille sairasvuoteeltaan: "Jumala, Kaikkivaltias, ilmestyi minulle Luusissa, Kanaanin maassa ja siunasi minut" (1. Moos. 48:3). Emme tiedä, missä määrin hän tuolloin ymmärsi oman arvottomuutensa tai missä määrin hän oli oppinut tuntemaan sydämensä turmeltuneisuutta niiden kahdenkymmenen vuoden aikana, jotka hän oli paossa veljeään Eesauta. Olen kuitenkin varma, että elämänsä viimeisinä vuosina Jaakob oli kauhistunut virheitään ja epäonnistumisiaan. Meillä on myös huonot puolemme tiedossamme ja tunnemme itsemme arvottomiksi. Mutta Jaakob ei jäänyt surkuttelemaan arvottomuuttaan eikä meidänkään pidä tehdä niin. Jaakob ylisti Jumalan armoa. Jumala oli kohdannut hänet hänen elämänsä pimeimmällä hetkellä, ei kuitenkaan tuomitsemalla, vaan osoittamalla armoa.

Lopuksi otamme esille muutamia asioita, jotka auttavat meitä suhtautumaan muiden ihmisten kateuteen ja mustasukkaisuuteen.

1) Älä lietso kateutta ja mustasukkaisuutta puheillasi. Jaakob rakasti Joosefia enemmän kuin muita poikiaan, mikä herätti veljissä kateutta Joosefia kohtaan (ks. 1. Moos. 37:3,4). Joosefin suosio isänsä silmissä kylvi hyvin ilmeisesti kateuden siemeniä veljien sydämeen. "Älkäämme olko turhan kunnian pyytäjiä, niin että toisiamme ärsyttelemme, toisiamme kadehdimme" (Gal. 5:26).

2) Osoita armoa ja laupeutta toisille tunnustamalla heidän arvonsa sinun silmissäsi ja sen, että tarvitset heitä, varsinkin jos on kyse läheisistä ystävistä. "Mikään rietas puhe älköön suustanne lähtekö, vaan ainoastaan sellainen, mikä on rakentavaista ja tarpeellista ja on mieluista niille, jotka kuulevat" (Ef. 4:29).

3) Älä ole tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat avoimesti vihamielisiä ja joiden vaikutus sinuun on kielteinen. Raamattu sanoo: "...senkaltaisia karta" (2. Tim. 3:1 5).

4) Pysy tietoisena siitä taistelusta, jota käydään jatkuvasti myös sinun sisimmässäsi: "Sen tähden, joka luulee seisovansa katsokoon ettei lankea" (1. Kor. 10:12). Miksi? Jaak. 4:5,6: "Vai luuletteko, että Raamattu turhaan sanoo: ’Kateuteen asti hän halajaa henkeä, jonka hän on pannut meihin asumaan'. Mutta hän antaa sitä suuremman armon. Sen tähden sanotaan: 'Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon'."

5) Siunaa niitä, jotka sinua vainoavat (ks. Matt. 5:44). Rukoile siunauksia niille, jotka ovat sinulle kateellisia. Jos he ovat uskovia, on sinun tehtävänäsi auttaa heitä palauttamaan suhteenne ennalleen (ks. Gal. 6:1).

166


Osa 3 - Kapina ja ylpeys

Kapinointi ja ylpeys eivät ole uusia asioita, mutta ne ovat elimellinen osa nyky yhteiskunnan ajattelua ja asenteita. Ne vaikuttavat myös kristittyihin, ja siksi meidän tuleekin jatkuvasti muistuttaa itseämme Raamatun sanoilla: "Älkää korkeita mielitelkö, vaan tyytykää alhaisiin oloihin. Älkää olko itse mielestänne viisaita" (Room. 12:16). Ylpeys edustaa meidän minämme vaatimusta päästä esille hinnalla millä hyvänsä, halua olla ensimmäinen ja paras. Kun tarkastelemme ylpeyttä Jumalan sanan valossa, huomaamme, että on kyse synnistä, joka kohdistuu lähinnä Jumalaan ja hänen päämääriinsä. Jumala on antanut uskovilleen lupauksen siitä, että hän varjelee heitä. Yksi tällainen lupaus on Psalmeissa (31:21): "Sinä peität heidät kasvojesi suojaan ihmisten salavehkeiltä; sinä kätket heidät turvaan kielten riidalta".

Meidän tulee kuitenkin muistaa, että ne, jotka sanovat olevansa vapaita ylpeydestä, ovat yleensä pahiten ylpeyden sokaisemia. Herra nuhteli itseriittoista, penseää Laodikean seurakuntaa ylpeydestä (Ilm. 3:17): "Sillä sinä sanot: 'Minä olen rikas, minä olen rikastunut enkä mitään tarvitse; etkä tiedä, että juuri sinä olet viheliäinen ja kurja ja köyhä ja alaston'."

Ennen kuin paneudumme ylpeyttä aiheuttaneisiin asioihin, tarkastellaan vielä hetki sen alkuperää. Mistä ylpeys sai alkunsa? Suora vastaus on: paholaisesta. Ylpeys antaa aiheen joutua Perkeleen tuomion alaiseksi (ks. 1. Tim. 3:6). Ylpeys on aina jonkun persoonan harjoittama ja se oli olemassa jo ennen kuin ihminen luotiin. Jesaja kuvaa Saatanan Kointähdeksi, kaikkein korkeimmaksi luoduksi (vrt. Hes. 28:14,15), joka, vaikka olikin korkea arvoinen, halusi korottaa itsensä vieläkin korkeammalle. Hän halusi päästä Jumalan valtaistuimelle. Juuri tässä on ylpeyden alkuperä ja sisin olemus. Ylpeys ei pääse koskaan tarpeeksi korkealle tai tarpeeksi pitkälle. Kun ylpeys pääsee vallalle, se haluaa syrjäyttää jopa Jumalan. Saatana joutuu lopulta ylpeytensä ja kapinointinsa takia helvettiin, joka on valmistettu juuri häntä varten (ks. Ilm. 20:10).

Nyt voimme tutkia kolmea keskeistä ylpeyden aihetta.

1) Voimme ylpeillä siitä, keitä olemme

"Kopeus käy kukistumisen edellä, ylpeys lankeemuksen edellä" (Snl. 16:18). Tämä tulee hyvin esille kuningas Nebukadnessarin kohdalla, sillä "kun hänen sydämensä paisui ja hänen henkensä kävi korskeaksi ja ylpeäksi, syöstiin hänet kuninkaalliselta valtaistuimeltansa, ja hänen kunniansa otettiin häneltä pois" (Dan. 5:20). Nebukadnessar oli Baabelin valtakunnan viimeinen kuningas. Hän järjesti pidot, joissa hän häpäisi Jerusalemin temppelistä otettuja astioita, ja Jumalan sormi ilmestyi kirjoittamaan seinälle ja varoittamaan häntä. Jumala oli punninnut Nebukadnessarin vaa'alla ja havainnut hänet köykäiseksi (Dan. 5:27). Nebukadnessar ei kuitenkaan tehnyt parannusta, vaikka Daniel nuhtelikin häntä. Kuningas tapettiin samana yönä ja hänen valtakuntansa joutui meedialaiselle Daarejavekselle.

"Kuin kaupunki, varustukset hajalla, muuria vailla, on mies, joka ei mieltänsä hillitse" (Snl. 25:28). Emme voi olla välinpitämättömiä tällaisille varoituksille. "Ihmisen alentaa hänen oma ylpeytensä, mutta alavamielinen saa kunnian" (Snl. 29:23).

Emme välttämättä tarvitse mitään poikkeuksellisen korkeaa asemaa tai tehtävää ylpeilläksemme siitä, keitä olemme. Monet ovat korostuneen ylpeitä ulkonäöstään nyt, kun esimerkiksi kehonrakennus on kovassa huudossa. Antiikin Kreikassa palvottiin ihmisruumista ja se oli merkki Kreikan rappeutumisesta. On tietenkin todettava, ettei kuntoilussa ja erilaisissa ruumiinharjoituksissa itsessään ole mitään pahaa.

Otetaan vielä esimerkiksi Absalom. Raamattu kertoo, kuinka tällä kaikkien rakastamalla, mutta hyvin itsepäisellä Daavidin pojalla oli mahtavat hiuksEf. Tuntuu uskomattomalta, että Absalom saattoi ylpeillä hiuksillaan, vaikka hänellä olisi ollut järkevämpiäkin ylpeilyn aiheita. Absalom ajatti ja punnitutti hiuksensa aina kerran vuodessa (2. Sam. 14:26). Hiukset painoivat 200 sekeliä eli yli kolme kiloa eikä ole epäilystäkään, etteikö se herättänyt ihastusta ja etteikö sana hiusten painosta lähtenyt kiertämään. Hiusten kasvamisessa ei ollut kuitenkaan kyse Absalomin omista aikaansaannoksista. Eihän Absalom pystynyt itse vaikuttamaan hiustensa kasvamiseen eikä hänellä olisi ollut myöskään syytä ylpeyteen. Hänen ylpeytensä olikin täysin perusteetonta ja siten säälittävää.

167


Kenties meidän on helppo antaa Absalomille anteeksi se, kuinka hän menetteli katalaa veljeänsä kohtaan (ks. 2. Sam. 13), mutta on hyvin vaikea ymmärtää sitä, että Absalom nousi kapinaan lempeää isäänsä vastaan. Kuinka kaikkien rakastama prinssi saattoi tällä tavalla kääntyä isäänsä vastaan (2. Sam. 15)? Kun saatanalliset voimat saavat ihmisestä otteen, on mikä tahansa mahdollista. Kun ylpeys saa meistä vallan, emme välitä enää muusta. Ylpeys johti Absalomin lopulta surulliseen kuolemaan. Saatamme arvata, että tämä oli yhteydessä siihen, kuinka Absalom ylpeili hiuksistaan. Raamattu ei suoraan ilmaise Absalomin ylpeyttä, mutta saatamme päätellä näin.

Myöhemmin kerrotaan, että kun Absalom ratsasti muulilla, muuli tuli tiheäoksaisen tammen alle, niin että Absalom tarttui päästään tammeen ja jäi roikkumaan maan ja taivaan välille (2. Sam. 18:9). Vaikuttaa siltä, että Absalom jäi tukastaan kiinni tammen oksiin. Hän ei kumartunut tammen kohdalla tarpeeksi. Se oli kohtalokas virhe, sillä hänen vihollisensa surmasivat hänet siihen. Absalom on esimerkki siitä, mihin ylpeys voi ihmisen johtaa.

Jos uskossaan nuori kristitty saa paljon vastuuta, hän saattaa ylpistyä omaksi turmiokseen. Siksi Paavali kirjoitti Timoteukselle, että seurakunnan kaitsijan ei tulisi olla äsken kääntynyt, `ettei hän paisuisi ja joutuisi Perkeleen tuomion alaiseksi" (1. Tim. 3:6).

2) Voimme ylpeillä siitä, mitä omistamme

Hiskia, Juudan kuningas, oli hyvin rikas. Hiskia näytti kaikki rikkautensa Baabelin kuninkaan Merodak-Baladanin lähettiläille, kun nämä tulivat tapaamaan häntä hänen sairautensa ja Juudassa sattuneiden ihmeellisten asioiden takia. Hiskia esitteli lähettiläille kaiken, mitä hänen valtakunnassaan oli (ks. Jes. 39). Tästä syystä Jumala ilmoitti, että kaikki, mitä Hiskialla oli, vietäisiin ennen pitkää Baabeliin ja että Hiskian pojat viedään Baabelin kuninkaan hovipalvelijoiksi. Hiskia oli aiemmin nöyrtynyt sydämensä ylpeydestä (2. Aik. 32:26), mutta Jumala toimitti Baabelin lähettiläät hänen vieraikseen koetellakseen häntä ja tullakseen tuntemaan, mitä hänen sydämessään on (2. Aik. 32:31). Mitä Jumala löysi Hiskian sydämestä? Ylpeyden. (Lue 2. Aik. 29 32 ja Jes. 36-39). Raamatun sana pitää todella paikkansa: "Mihin ylpeys tulee, sinne tulee häpeäkin" (Snl. 11:2).

Kuinka monet esittelevätkään mielellään sitä, mitä omistavat. Monet tuovat omaisuuttaan esille mahtailevasti ja huomiota herättävästi. Ei ole epäilystäkään siitä, mikä tällaisten ihmisten elämää hallitsee - heidän omaisuutensa. Kenties Salomo tarkoitti tällaisia ihmisiä sanoessaan, että "hullun suussa on ylpeydelle vitsa" (Snl. 14:3). Myös Paavali puhuu tästä aiheesta (1. Tim. 6:9,10): "Ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmisen turmioon ja kadotukseen. Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla."

3) Voimme ylpeillä siitä, mitä teemme

1. Mooseksen kirjan 11. luvun alussa kerrotaan Nooan jälkeläisistä, jotka sanoivat: "Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen, ja tehkäämme itsellemme nimi" (11:4). Näiden ihmisten puheet ja teot olivat hyvin itsekeskeisiä ja ne oikein huokuivat ylpeyttä. Tyypillinen mesopotamialainen ziggurat (pyramidimainen rakennus) oli pohjaltaan neliön muotoinen ja siinä oli viistot sivut, joihin oli tehty huipulla olevalle alttarille johtavia portaita. Portaat johtivat siis tavallaan taivaaseen.

Baabelissa kapinaan nousseet ihmiset ryhtyivät yksimieliseen ja jumalattomaan yritykseen rakentaa omin voimin maailma, joka olisi tuottanut heille mainetta ja auttanut hallitsemaan muuta luomakuntaa. Jos koko ihmiskunta olisi tuolloin säilyttänyt ykseytensä ja ottanut kohtalonsa omiin käsiinsä, ei Jumalan vastaiselle kapinalle olisi ollut mitään rajaa. Ihminen halusi omalla valtakunnallaan syrjäyttää Jumalan valtakunnan. Jumala sanoi "tulkaa, astukaamme" (jae 7) vastineeksi ylpeän ihmisen puheelle "tulkaa, rakentakaamme" (jae 4) ja sekotti ihmisten kielet ja muutti tyhjäksi heidän synnillisen aikeensa. Ilman yhteistä kieltä heidän hankkeensa raukesi tyhjiin (jae 8). Jumala hajaannutti ihmiset heidän kapinallisen ylpeytensä takia. Edes suurimmat inhimilliset voimat eivät voi nousta Jumalaa vastaan tuntematta sitä pian nahoissaan.

168


Jos katselemme saavutuksiamme ylpeällä sydämellä ja pöyhkeillä silmillä (ks. Snl. 21:4), joudumme naurunalaisiksi. Oman turvallisuutemme takia onkin parasta, että pakenemme Jeesuksen turviin ja opimme Hänestä, sillä Hän yksin on hiljainen ja nöyrä sydämeltä (Matt. 11:29).

Raamattu varoittaa meitä toistuvasti siitä lihallisuuden ja kapinan lähteestä, joka on sisimmässämme ja pulpahtaa esiin jonkun paineen alaisena. Olosuhteet eivät tee meistä sitä, mitä olemme. Ne ainoastaan paljastavat sisimpämme. Jos emme valvo itseämme ja asenteitamme, saatamme aiheuttaa ikäviä seurauksia ympärillämme. "Älkää yhä ylpeitä puhuko, älköön suustanne lähtekö julkeita sanoja; sillä Herra on kaikkitietävä Jumala, hänen edessänsä punnitaan teot", rukoili Hanna Vanhassa testamentissa (1. Sam. 2:3).

Daavid muistuttaa meille, että "varjona vain ihminen vaeltaa" (Ps. 39:7). Jeremia tunsi suurta tuskaa, kun hän mietti, pääseekö hän koskaan perille sydämensä todellisista vaikuttimista: "Petollinen on sydän ylitse kaiken ja pahanilkinen; kuka taitaa sen tuntea" (Jer. 17:9). Petollista merkitsevä heprean kielen sana tarkoittaa jotakin, joka on täynnä kieroutta ja vääristelyä. Monet luulevat, että he tuntevat oman sydämensä. He kuvittelevat myös, että he ovat ulospäin sangen miellyttäviä ja mukiinmeneviä. He ajattelevat, etteivät elämän myrskyt voi heitä horjuttaa. He luulevat näin, kunnes äkillinen turmio iskee.

Liian monet tuudittautuvat väärään turvallisuuteen aivan kuten edomilaiset, joille sanottiin: "Sinun sydämesi ylpeys on pettänyt sinut..." (Obadja 3). Monet joutuvat petetyiksi, kun he luottavat vääränlaiseen optimismiin osallistumalla esimerkiksi rauhan liikkeeseen, kun Jumala kuitenkin sanoo, ettei jumalattomille ole luvassa rauhaa (ks. Jes. 48:22; 57:21). Rauha kyllä tulee, mutta se ei ole ihmisen aikaansaamaa rauhaa, vaan todellista rauhaa, joka perustuu Kristuksen hallintavallalle, kun hän tulee takaisin hallitsemaan valtakuntaansa.

Jeremian kirjassa kerrotaan monista poliittisista uhkatilanteista ja siitä, kuinka monet tällaisissa tilanteissa julistivat rauhaa (ks. esim. Jer. 6:14; 8:11). Jeremia kirjoitti Jerusalemista kirjeen Baabelin vankeudessa oleville juutalaisjohtajille (ks. Jer. 29). Kirjeen perusteella näyttää siltä, että niin Baabelissa kuin Jerusalemissakin oli monia sellaisia, jotka hyvin huolettomin sanankääntein julistautuivat profeetoiksi, pääsivät ihmisten suosioon ja herättivät väärää toivoa hämmennyksissä olevan Jumalan kansan keskuudessa. Jumala oli kuitenkin jo julistanut sanansa. Maa pysyisi autiona 70 vuotta (Jer. 25:11). Kirjeessään Jeremian piti tuoda tämä totuus uudelleen esille niille halpahintaisille optimisteille, jotka julistivat Jumalan ilmoitukseen perustumattomia näkyjä. Jeremia kehotti Jumalan kansaa ottamaan sanan vastaan ja muuttamaan elämänsä sen mukaiseksi. Jeremian sanoma ei ollut sävyltään kielteinen. Hänhän vakuutti, että Jumalan perimmäiset ajatukset olivat rauhan ajatuksia (jae 11). Kansan välitön tarve oli kuitenkin se, että se alistuisi Jumalan väkevän käden alle eikä antaisi väärien profeettojen tunnepohjaisen sanoman vaikuttaa itseensä.

Koko meidän sukupolvemme elää suuren petoksen vallassa (ks. Ilm. 12:9). Erilaiset psykologiset virtaukset pitävät itsekkyyttä hyveenä. Lisäksi itsetietoisuutta, toisten hyväksikäyttämistä ja jopa uhkailua ja pelottelua pidetään hyväksyttävinä keinoina selvitä elämän vaikeuksista. Raamattu kutsuu tällaista älyllistä ylpeyttä kuitenkin hengelliseksi juopumukseksi (ks. Jes. 28:1-3).

Paavali osoitti, että ylpeys voi sokaista meidät todellisilta motiiveiltamme niin pahoin, että saatamme jopa uhrata oman elämämme ja olla silti sataprosenttisesti väärässä (ks. 1. Kor. 13:39). Vilpittömyys ei välttämättä ole osoitus totuuden puolella olemisesta. Uskonnollinen ylpeys voi johtaa ihmisen fanaattisuuteen (ks. Apt. 23:19-22). Fanaattisuudessa on kyse petoksesta.

Fariseukset ylpeilivät pyhityselämästään, Jumalalle antautumisestaan ja lain tutkistelustaan. Yhdessä Jeesuksen vertauksista fariseus kiitti Jumalaa siitä, ettei hän ollut niin kuin muut ihmiset (Luuk. 18:11). Fariseukset puolustivat perinnäissääntöjä ja olivat hyvin tarkkoja kymmenysten maksajia. Heillä oli korkea moraali, he kiivailivat paljon, he kielsivät itsensä, mutta samalla he olivat omasta mielestään vanhurskaita (Luuk 18:9) ja vailla synnin tuntoa, eivätkä tunteneet tarvitsevansa vapahtajaa (ks. Luuk. 7:36-39). Herra nuhteli fariseuksia ankarasti kaikesta siitä, mitä he kuvittelivat itsestään ja mitä he tekivät rituaalinomaisesti pelkän hengellisen ylpeyden seurauksena. Fariseukset olivat ensimmäisten joukossa vainoamassa Jeesusta (ks. Ps. 10:2) ja he olivat myös Jeesuksen paheksunnan kohteena (ks. Matt. 23:1 36 ja Luuk. 11:4-44).

"Ylpeys tuottaa pelkkää toraa" (Snl. 13:10). Ylpeys kuuluu yhä farisealaisuuteen ja saatamme löytää ylpeyden henkeä myös kristittyjen keskuudesta. Tästä syystä Paavali kirjoitti Tiitukselle: "Vältä mielettömiä riitakysymyksiä...ja kinastelua...sillä ne ovat hyödyttömiä ja turhia" (Tilt. 3:9).

169


Jeesus kiinnitti huomiota ihmisten motiiveihin. Hän keskittyi enemmän siihen, mistä syystä ihmiset tekivät hyviä tekoja kuin hyviin tekoihin sinänsä. Hän tiesi, että "elämän korskeus" (1. Joh. 2:16) on usein taustalla ihmisten toiminnoissa. Me toisin sanoen saatamme tiedostamattamme uskoa siihen, että me itse pystymme viime kädessä määräämään elämästämme. Ylpeydessä on kyse juuri tällaisesta ylimielisyydestä (ks. Snl 16:5).

Jos alistumme omasta halustamme Jumalan sanan ilmoitukselle ja hyväksymme Jumalan asettamat auktoriteetit varjelemaan ja opastamaan meitä, olemme ymmärtäneet auktoriteetin periaatteen oikein. Esimerkiksi avioliitossa voi kahden ihmisen välillä vallita todellinen tasapaino vain, kun avioliitto on annettu Jumalan varjelevaan hoitoon (ks. Ef. 5:22-26,33 ja 6:1-9).

Vanhemmat jättävät aivan liian usein lastensa hengellisen opettamisen muiden tehtäväksi, vaikka se kuuluu nimenomaan heidän vastuulleen (ks. 5. Moos. 4:6-9 ja 6:6,7). Monet vaimot eivät puolestaan ymmärrä, että he turmelevat todellisen rakkauden perustan, jos he pyrkivät olemaan liian itsenäisiä. Kadotamme "ensirakkautemme" Herraan silloin, kun meistä tuntuu, ettemme enää tarvitse Häntä (ks. Ilm. 2:4; 3:17). Vaimo saattaa saada miehensä vakuuttuneeksi tälle esittämiensä suunnitelmien hyvyydestä, mutta tilanne saattaa samalla johtaa siihen, että mies kadottaa motivaationsa rakastaa vaimoaan ja pitää hänestä huolta. Vaimon vetoomukset asemansa puolesta saattavat lisäksi tehdä tyhjäksi Jumalan varjeluksen ja latistaa sekä vaimon että miehen tuhoisille kiusauksille. Tasa-arvovaatimusten taakse kätkeytyy usein kauna Jumalan asettamaa auktoriteettia vastaan. Tällainen kauna purkautuu helposti avoimena kapinointina. Jumalallista järjestystä eli totuuteen, pyhyyteen ja rakkauteen perustuvia periaatteita ei voi rikkoa joutumatta kantamaan seurauksia.

Myös vanhemmilleen tottelemattomien lasten pitäisi kuunnella varoituksen sana: "Joka isäänsä pilkkaa ja pitää halpana totella äitiänsä, häneltä korpit puron luona hakkaavat silmän, ja kotkan poikaset syövät sen" (Snl. 30:17). Vanhan liiton aikana tottelematonta lasta rangaistiin armottomasti (ks. 5. Moos. 21:18-21). Monet nuoret valittavat, että heidän vanhempansa ovat liian ankaria ja vertaavat omia vanhempiaan niihin, jotka ovat jatkuvasti aivan liian pehmeitä lapsiaan kohtaan. On täysin mahdollista, että ystäviemme vanhemmat eivät pidä riittävästi huolta lapsistaan. Silloin he ovat väärässä, eivät meidän vanhempamme. Toisaalta voimme kysyä, mitä voimme tehdä, jos omat vanhempamme ovat liian tiukkoja? Kerro vanhemmillesi, heitä kunnioittaen, että useimmat muut vanhemmat sallivat lapsilleen sen, mitä sinäkin haluaisit tehdä. Anna vanhemmillesi joitakin esimerkkejä tällaisista vanhemmista ja yritä saada heidät keskustelemaan asiasta näiden ystäviesi vanhempien kanssa. Puhu vanhemmillesi tällaisista asioista, kun he ovat hyvällä tuulella ja ovat vastaanottavaisella mielellä. Useimmat vanhemmat kuuntelevat lastensa nurinoita, jos lapset osaavat kertoa murheensa oikealla hetkellä ja riittävällä kunnioituksella.

Sinun tulee kuitenkin olla myös itse valmis oppimaan tällaisista keskusteluista. Useimmiten vanhempien motiivina on todellinen huoli lapsistaan pikemmin kuin halu olla tiukka ja ankara. Lasten tulee ymmärtää, että heidän vanhemmillaan ei ole ainoastaan moraalista, vaan myös lain vaatima velvollisuus pitää huolta lapsistaan, kunnes nämä ovat täysi ikäisiä. Tämä ei tietenkään takaa sitä, että vanhemmat menettelevät kaikessa parhaalla mahdollisella tavalla. Kenties ymmärrät vanhempana olemisen vaikeuden vasta sitten, kun sinulla on omia lapsia. Mutta kun lapset yhdessä vanhempiensa kanssa ymmärtävät vanhempien velvollisuudet, he saavat yhteisen perustan, jolta toimia. Jos heidän välilleen tulee erimielisyyksiä, he voivat yhdessä etsiä niihin ratkaisua.

Kun asetamme itsemme jalustalle ja luotamme omiin kykyihimme ja kun kuvittelemme tulevamme toimeen ilman Jumalaa ja hänen asettamiaan auktoriteetteja, syyllistymme ylpeyteen (ks. Room. 12:3). Ylpeydessä on kyse kapinasta Jumalaa ja hänen auktoriteettijärjestystään vastaan. Samuel sanoi Saulille, että "tottelemattomuus on taikuuden syntiä, ja niskoittelu on valhetta ja kuin kotijumalain palvelusta" (1. Sam. 15:23). Ylpeyden ja tottelemattomuuden juuret ovat kaikissa muodoissaan saatanalliset. Kun annamme ylpeyden ja kapinan hallita sydäntämme, ajaudumme palvelemaan pimeyden valtakuntaa yhä enemmän ja enemmän (ks. 1. Sam. 28:7 25). Sen takia: "Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee" (Snl. 4:23).

Ylpeyden ja tottelemattomuuden ruokkiminen on hyvin petollista. Tästä syystä Juuda, Jeesuksen veli ja alkuseurakunnan vanhimmiston jäsen ottaa kirjeessään kolme Vanhan testamentin henkilöä esimerkiksi varoittaakseen meitä. Hän kirjoittaa Kainin tiestä, Bileamin eksytyksestä ja Kooran niskoittelusta (Juuda 11). Juuda kirjoitti näistä ihmisistä, koska hän tiesi, että he kuvastivat niitä samoja asenteita ja reaktioita, joiden uhreiksi me voimme joutua.

170


Kainin tie

Kain tappoi veljensä Aabelin ja hänestä tuli maailmanhistorian ensimmäinen murhaaja (1. Moos. 4:8). Tuohon aikaan koko maapallolla oli vain muutamia ihmisiä ja näin Kain ei voinut tekonsa jälkeen turvautua ylpeyden yleisimpään verukkeeseen eli toisten syyttämiseen. Mutta Kain syytti Jumalaa. Kun Jumala kysyi Kainilta Aabelista, tämä vastasi syytöksellä: "Olenko minä veljeni vartija" (1. Moos. 4:9). Näiden sanojen taakse kätkeytyy vihamielinen asenne. Kain yritti Aatamin ja Eevan tavoin keplotella Jumalan nuhteita vastaan (vrt. 1. Moos. 3:12,13). Tämä on meidän lihallemme aivan yhtä luonnollista kuin hengittäminen ruumiillemme. Kainin ylpeys ajoi hänet omavanhurskauden pimeyteen ja samalla kapinaan auktoriteettia vastaan. Omavanhurskaus ja kapina sokaisevat meidät näkemästä totuutta itsestämme (ks. esim. Jes. 59:8).

Kun Jumala ilmoitti, kuinka Kainia rangaistaan veljensä surmaamisesta, Kain vastasi itsesääliin vaipuneena ja kiukustuneena: "Syyllisyyteni on suurempi, kuin että sen kantaa voisin" (4:13). Älä anna Kainin omaksuman voivottelevan itsesäälin pettää sinua. Tuollaisessa itsesäälissä ei ole vähääkään nöyryyttä, ei tippaakaan todellista katumusta eikä vähäisintäkään halua muuttaa elämänsä suuntaa. Kuinka voimme sanoa näin? Puu tunnetaan hedelmistään (ks. Matt. 7:16). Kain oli alkuna sille paatuneiden ihmisten polvelle, joka Jumalan täytyi tuhota vedenpaisumuksessa.

Emmekö mekin ole joskus reagoineet Kainin tavoin? Eikö meistäkin tunnu joskus siltä, että Jumala tai jokin auktoriteetti on valinnut meidät uhrikseen? Ihmettelemme, mitä muka olemme tehneet. Mutta paras olla varuillaan. Kainin tie on se, jolla emme tunnusta erheitämme, vaan paadutamme sydämemme Jumalan nuhtelun edessä (ks. Snl. 29:1). Juuda puhui kirjeessään viimeisten aikojen ihmisistä, jotka eivät ota vastaan ojennusta ja nuhdetta, vaan kätkeytyvät itsesäälin ja nurinan suojiin (Juuda 16). Kuitenkin kaiken tällaisen takaa löytyy ylpeys.

Bileamin eksytys

Bileam oli muinaisen Mesopotamian pakanapappi ja profeetta. Bileamilla oli sellainen maine, että kenet hän siunaa, se on siunattu ja kenet hän kiroaa, se on kirottu (ks. 4. Moos. 22:6). Kun Mooabin kuningas Baalak lupasi suuren palkkion Israelin kiroamisesta, herahti vesi Bileamin kielelle. Mutta Bileam tiesi, ettei hän voisi tehdä mitään, mitä Jumala ei sallisi (22:18). Mutta Bileam halusi vääryyden palkkaa (ks. 2. Piet. 2:15). Lisäksi hän halusi säilyttää maineensa, mikä on tyypillinen väärän opettajan piirre (ks. Matt. 23:6,7). Bileamin tarina on paikoin humoristinen ja paikoin ironinen, mutta Bileam osoittaa joka tapauksessa, että hänen sydämensä ei ollut vakaa. Hän päätti edetä väärällä tiellä niin pitkälle kuin sillä suinkin voi mennä kohtaamatta Jumalan vihaa. Jumalan sana oli Bileamille hyvin selvä. Jumala sanoi, että hänen ei tulisi lähteä mooabilaisten matkaan kiroamaan Israelia (22:12), mutta tämä ei riittänyt Bileamille. Hän janosi palkkiota ja mainetta. Hän oli ikään kuin kuuliainen, mutta yritti kuitenkin saada Jumalaa muuttamaan mielensä. Hänen mooabilaisille antamansa vastaus haiskahti omavanhurskaalta: "Herra ei ole sallinut minun lähteä teidän kanssanne" (22:13). Syvällä ylpeässä sydämessään Bileam kuitenkin toivoi, että Jumala lopulta antaisi luvan. Kuinka hän toivoikaan, että Jumala olisi hänen kaltaisensa, edes vähän sallivaisempi. Bileam innostui asiasta lisää entistä suuremman palkkion toivossa ja meni taas Jumalan eteen ikään kuin siltä varalta, että Jumala olisi muuttanut mielensä (22:17-19). Bileam halusi saada mahdollisimman suuren hyödyn joutumatta silti Jumalan vihan kohteeksi. Lopulta Jumala antoi Bileamille sortua ahneuteensa ja salli tämän mennä mooabilaisten mukaan. Lopulta Jumala kuitenkin päätti sen, mitä Bileam ennusti israelilaisista (4. Moos. 23:7-12).

Bileamin erheenä oli itsepäinen oma tahto, joka pyrki välttämään Jumalan käskyjen tottelemisen. Bileam pyrki pääsemään selville siitä, kuinka paljon hän voisi saada irti tilanteesta, mutta samalla hän yritti lepyttää ja tyynnytellä Jumalaa. Bileam maksoi ylpeän eksytyksensä hengellään (ks. 4. Moos. 31:8).

Kooran niskoittelu

Kapinointi ja vastarinta tuntuvat monesti oikeutetuilta. Ihmisen luontainen ylpeys etsii tilaisuutta olla ahdistettujen ja sorrettujen sankari taistelussa kuviteltua tai todellista vääryyttä vastaan. Koorah oli juuri tällainen kapinoitsija. Hän oli Mooseksen serkku (ks. 2. Moos. 6:18-21) ja kuului Israelin

171


seurakunnan vaikutusvaltaisiin miehiin (ks. 4. Moos. 16:1-2). Koorah oli huomattavassa asemassa papiston jäsenenä (16:9), mutta hänessä asui ylpeys eikä hän pystynyt irtautumaan sen otteesta.

Koorahin ylpeyteen kuului se, että hän ei itse pitänyt itseään kapinallisena. Hän pikemminkin kuvitteli, että hän vapauttaa Israelin Mooseksen ja Aaronin tyrannian alaisuudesta. Hän halusi vaihtaa kansan johtajaa, että kansa olisi saanut oikeamielisemmän johdon, mutta todellisuudessa hän soti Jumalaa vastaan (vrt. Juuda 16). Koorahin oli helppo saada napisijat ja muut kapinamieliset nousemaan pyyteettömältä tuntuvaan "enemmän valtaa kansalle" - kampanjaan (ks. 4. Moos. 16:1). Koorah oli ovela mies ja sai sanomansa kuulostamaan vakuuttavalta: "Mooseksen lupaukset ovat arvottomia. Meille luvattiin maitoa ja mettä, mutta me kiertelemme yhä vain ympäriinsä erämaassa" (ks. 16:13,14). Tällainen väite piti paikkansa - tiettyyn rajaan saakka. Kansa oli yhä erämaassa, mutta ei suinkaan Mooseksen takia, vaan kansan oman tottelemattomuuden ja uskon puutteen takia (ks. 5. Moos. 1:30-35). Koorah ja muut häneen liittoutuneet unohtivat tarkoituksella tämän puolen asiasta. He vääristelivät totuutta. Kapinoitsijat ovat kapinoitsijoita, vaikka osa heidän puheistaan pitäisikin paikkansa. Hyökkäys Moosesta ja Aaronia kohtaan oli tyly ja häpeämätön (4. Moos. 16:3): "Koko seurakunta, he kaikki ovat pyhät, ja Herra on heidän keskellänsä. Miksi to siis korotatte itsenne Herran seurakunnan yli?" He käyttivät Herran nimeä saadakseen kapinansa kuulostamaan oikeutetulta (ks. 2. Tim. 3:1-5). "Miksi to siis korotatte itsenne Herran seurakunnan yli?" Tämän kuullessaan Mooses lankesi nöyrästi kasvoillensa (4. Moos. 16:4). Hän pelkäsi että Herra hävittää koko kansan näiden miesten tottelemattomuuden tähden. Myöhemmin Jumala tuhosi Moorahin ja muut kapinalliset seurakunnan silmien edessä (16:32-35).

Jeremia kuvasi ylpeyttä hyvin osuvasti (Jer. 10:23,24): "Minä tiedän, Herra, ettei ihmisen tie ole hänen vallassaan, eikä miehen vallassa, kuinka hän vaeltaa ja askeleensa ohjaa. Kurita minua, Herra, mutta kohtuudella, äläkä vihassasi, ettet minua ylen vähäiseksi tekisi." Ylpeyden vastakohtaa kuvataan Jeesuksen sanoissa: "Autuaita ovat hengellisesti köyhät" (Matt. 5:3). Jeesus ei tarkoittanut alakuloisia, masentuneita, murheen murtamia eikä maahanlyötyjä. Hän puhui niistä, joilla ei ole liikoja luuloja itsestään ja kyvyistään. Tästä on kyse nöyryydessä, joka on ylpeyden vastakohta. Moffatin englanninkielinen käännös kääntää Jeesuksen sanat näin: "Autuaita ovat ne, jotka tuntevat itsensä hengessä köyhiksi".

Kuinka pääsemme tähän?

1) Paastoa ja rukoile säännöllisesti aivan niin kuin Herra Jeesus kehotti tekemään (ks. Matt. 6:5,16).
2) Opettele tuntemaan Jumalan voimaa, joka tulee ilmi hänen luomakunnassaan (ks. Ps. 8).
3) Arvioi itseäsi Jeesuksen asettamien mittareiden mukaan (ks. Hebr. 3:1).
4) Tutki ja mieti sitä, miten mielettömiä asenteemme ja tekomme ovat Jumalan edessä (ks. Snl. 6:16-19).

Tiedät varmaankin, että Mika Waltari (1908-1979) on yksi harvoista tunnetuista suomalaisista kirjailijoista, joka ei tuotannossaan juurikaan keskittynyt suomalaisuudelle tuttuihin asioihin. Hän käy kirjoissaan läpi idealismin ja kyynisen realismin välistä taistelua universaalilla tasolla. Kristitylle tähän taisteluun ei löydy ainoastaan selitystä, vaan myös ratkaisu. Waltarin tunnetuin teos Sinuhe egyptiläinen (Ilm. 1945) on historiallinen romaani, mutta kätkee sisäänsä mitä keskeisimpiä ihmiselämän ongelmia. Waltari pitää itsestään selvänä, että hänen lukijansa oivaltavat teoksen historiallisista kuvauksista oman aikansa ongelmat ja kipuilut. Voimme kuitenkin kysyä, kuinka moni todella ymmärtää tämän. Vielä keskeisempi kysymys on tietenkin se, kuinka moni uskoo, että ihmiselämän ongelmiin löytyy kestävä ratkaisu.

Voimme hallita itseämme vain Jumalan avulla. "Älkää niin pitäkö lihastanne huolta, että himot heräävät" (Room 13:14). Olkaamme varuillamme niistä vaaroista ja ansoista, joihin väärät asenteet voivat meitä johtaa, sillä ne hajottavat meitä ja loitontavat meitä Jumalan päämääristä. Raamattu ei puhu ainoastaan vääryyden ilmenemismuodoista, vaan se tuo esille vääryyden todelliset syyt parantavassa mielessä. Lue Gal. 5:17-26. "Ne jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omat, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja haluineen" (jae 24). Tämä on totisinta totta. Lihan himojen vastineena voimme tuoda elämässämme näkyviin Hengen hedelmää, joka on "rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen (jakeet 22 ja 23). Tämän pitäisi olla meille hengellistä todellisuutta.

172


Osa 4 - Stressi ja hermoileminen

Verenpainetautia eli liikajännittyneisyyttä on kutsuttu hiljaiseksi tappajaksi, koska se ei välttämättä aiheuta mitään fyysistä kipua tai minkäänlaisia oireita ennen kuin se jo osoittautuu vakavaksi. Voi olla, että stressi ja hermoileminen ilmenevät sekaisin olevana vatsana, jännittyneinä lihaksina tai muuten vain hermostuneena ja kärsimättömänä olona. Juuri stressi on keskeinen syy korkeaan verenpaineeseen ja sydäninfarkteihin. Tutkijat ovat todenneet stressin yleensäkin aiheuttavan monia vaivoja ja sairauksia. Monet sairaudet saavat alkunsa muun muassa siten, että ihmisen aineenvaihdunta heikkenee äkillisen vastoinkäymisen tai pettymysten seurauksena. Stressiperäiset sairaudet aiheuttavat vuosittain valtavia terveydenhoitomenoja. On arvioitu, että teollisuus menettää stressin takia kymmenkertaisen määrän tehtyjä työpäiviä verrattuna lakkojen vaikutuksiin. Selvästi määriteltävissä olevat fyysiset ongelmat ovat taustalla 5-10 prosentissa verenpainetautitapauksista. Useimmiten korkea verenpaine on yhteydessä elämäntapaamme, siihen, miten ajattelemme, toimimme ja huolehdimme itsestämme.

Monet ihmiset pyrkivät tukahduttamaan stressin aivan väärillä keinoilla ja seurauksena on tilanteen paheneminen. (viite 1) Monet käyttävät alkoholia tai huumeita paetakseen tunne-elämää järkyttävien asioiden, kuten riitaisuuksien, epäonnistumisten, pelon ja yksinäisyyden aiheuttamaa stressiä. Tällaiset ihmiset eivät ymmärrä, että alkoholi ja huumeet tuovat vain lisäongelmia tullessaan ja johtavat ihmisen vaikeaan kierteeseen. Stressiä ja paineita ei pitäisi koskaan laukaista väärillä keinoilla.

Abraham Lincoln (1809-1865) sanoi alkoholismista (viite 2) ja alkoholista, että alkoholijuomateollisuudella on monia puolustajia, mutta ei mitään, mikä todella puoltaisi sen olemassaoloa. Tämä lausuma pätee yhä. Kampanjointi alkoholia vastaan alkoi Pohjois Euroopassa jo 1830-luvulla, jolloin puhdasta alkoholia kulutettiin 7-8 litraa asukasta kohti vuodessa. Tuohon aikaan yli viidennes viljasadosta käytettiin alkoholin valmistukseen.

Minna Canth (1844-1897) tunsi alkoholin aiheuttamat vitsaukset ja ilmaisi vastustavansa alkoholin väärinkäyttöä teoksessa Työmiehen vaimo. Canth puhui aiheesta sellaisella realismilla, että kirjaa voidaan hyvin verrata Emile Zolan (1840-1902) teokseen. Ikävä kyllä vain harvat suomalaiset kirjailijat ovat tarttuneet kynään vastustaakseen juopottelun katalia seurauksia.

Alkoholi on kuitenkin näytellyt olennaista osaa monien kirjailijoiden kuten Aleksis Kiven (1834-1872). Ilmari Kiannon (1874-1970), Joel Lehtosen (1881-1934) ja F.E. Sillanpään (1888-1964) teoksissa. Sillanpään Ihmisiä suviyössä on tästä klassinen esimerkki. Monille kirjailijoille alkoholi on lisäksi ollut henkilökohtainen ongelma. Sillanpään teokset sisältävät ajatuksen biologisesta fatalismista eli kohtalonuskosta. Hänen henkilönsä ovat melkein aina yksinkertaisia ja vaistojensa varassa eläviä ihmisiä, joita elämä kuljettaa eteenpäin ja jotka ovat tavalla tai toisella kohtalonsa heiteltävinä siten. etteivät pysty itse hallitsemaan elämäänsä. Nobel-palkinnon saamisen yhteydessä pitämässään puheessa Sillanpää osoitti eräänlaista luopumismielialaa ja apatiaa, jotka valtaavat usein vaikeuksien ja heikkouksien vaivaaman ihmisen. Nykyajan kirjoittajat kuten Hannu Salama (s. 1936) ovat antaneet juopottelusta ja sen himosta paljon rajumman kuvan. Tämä pätee varsinkin Salaman kiisteltyyn teokseen Juhannustanssit, joka ilmestyi 1960-luvulla.

Alkoholismia on kautta aikain pidetty perinnöllisenä. Ajatus perustuu siihen, että alkoholismi kulkee perheessä sukupolvesta toiseen, mikä ei tietenkään vielä sinänsä todista, että kyseessä olisi geneettisen taipumuksen siirtyminen vanhemmilta lapsille. Ympäristöstä saatu esimerkki voi yhtä lailla vaikuttaa alkoholisoitumiseen. Tutkijat pitävät alkoholismin todellisten syiden selvittämistä hyvin vaikeana. Perinnöllisyyden ja ympäristön vaikutusten osuutta on vaikea määritellä. On syytä muistaa, että kaikkien alkoholistien vanhemmat tai sisarukset eivät ole alkoholisteja. Ihmiseen vaikuttaa heidän perimänsä lisäksi myös sosiaalinen ympäristö. Perimä määrää muun muassa aineenvaihduntaa.

Nykytutkijat ovat päätymässä siihen, että alkoholismi sinänsä ei periydy, vaan taipumus siihen periytyy. Ihmisen geenit vaikuttavat siihen, onko hän altis alkoholisoutumaan ryypiskelyn seurauksena vai ei. Pelkät geenit eivät tee kenestäkään alkoholistia. Alkoholismi syntyy vasta alkoholin runsaan väärinkäytön seurauksena. Nyky yhteiskunnassa alkoholisoitumista tavallaan edistetään sillä, että

173


alkoholia käytetään huolettomasti tai että alkoholin väärinkäyttö hyväksytään yleisesti. Lisäksi monet yrittävät ratkaista tunne elämänsä ongelmia alkoholin avulla.

Lyhyesti sanottuna, jos jonkun suvussa on alkoholismia, on aina syytä varovaisuuteen, Vaikka jolla kulla ei ole alkoholistisukulaisia, on varovaisuus silti tarpeen, koska kukaan ei voi olla varma siitä, että pystyy vastustamaan alkoholisoitumista. Alkoholismi voi syntyä pelkästään ajattelemattoman alkoholin väärinkäytön seurauksena. Alkoholin väärinkäyttö on yleensä seurausta vääristä vaikutteista, asenteista ja erilaisista taustatekijöistä. Opiskelijoiden juopottelun tärkeimmäksi taustatekijäksi on todettu - ei mitenkään yllättävästi - kavereiden asenteet ja tavat.

On olemassa monia eri syitä, jotka saavat nuoret ihmiset käyttämään alkoholia. Yhtenä syynä on mielihyvän tuottaminen. Tämä näkyy varsinkin turistimatkoilla. Toinen syy on halu ja tarve tehdä samalla tavalla kuin ikätoverit tekevät. Kolmanneksi monet etsivät alkoholista apua ujouteensa ja epävarmuuteensa uskaltaakseen paremmin ilmaista itseään. Syvien tunne elämän ongelmien kanssa kamppailevat ihmiset saattavat tulla agressiivisiksi, kun he käyttävät alkoholia runsaasti. Alkoholin väärinkäyttö aiheuttaa länsimaissa yli puolet liikennekuolemista ja lisäksi muita onnettomuuksia. Monet vanhemmat tuntevat omasta juopottelustaan aivan liian suurta syyllisyyttä pystyäkseen opastamaan lapsiaan kohtuulliseen alkoholin käyttöön.

Vanhoillisessa juutalaiskulttuurissa kuten esimerkiksi Israelissa alkoholin käyttäminen on erittäin yleistä sekä lasten että aikuisten keskuudessa, mutta alkoholismia esiintyy siellä silti erittäin vähän. Syy on siinä, että juutalaislapsi omaksuu ympäristöstään niin vahvan itsekurin, että hän tottuu käyttämään alkoholia kohtuullisesti koko elämänsä ajan. Lapset tottuvat alusta pitäen siihen, että kohtuullinen alkoholin käyttö on sallittua, mutta samalla siihen, että alkoholin väärinkäyttöä ja juopumusta seuraa aina joku voimakas sosiaalinen rangaistus.

Israelissa alkoholia ei yleensä juoda päivittäin, vaan sapatin ja muiden juhlien yhteydessä. Koska kohtuullinen alkoholinkäyttö on kuulunut alusta saakka puhdasoppiseen juutalaisuuteen ja koska alkoholi liittyy juutalaisuudessa perheen yhteisiin hetkiin ja sitä sen tähden käytetään vastuullisesti, ei alkoholia oikeastaan lainkaan käytetä kurittomasti tai jonkinlaisena kapinan merkkinä auktoriteetteja kohtaan.

Tutkijat ovat todenneet, että lapset eivät suhtaudu samalla tavalla ympärillään näkemiinsä vääriin juomatapoihin. Jotkut lapset saavat vanhempiensa tai kavereidensa alkoholin käytöstä niin voimakkaan vastenmielisyyden alkoholia kohtaan, että eivät halua itse lainkaan koskea siihen. Tällaiset lapset eivät näe alkoholissa mitään myönteistä. Minulla on ystäviä, jotka ovat lapsuudessaan kärsineet alkoholista niin paljon, että he pystyvät pysymään siitä täysin erossa. Monet kodit ovat tuhoutuneet sen takia, että niissä on käytetty alkoholia liian huolettomasti.

Toisaalta tutkimuksissa on todettu, että alkoholi aiheuttaa ongelmia sellaisille lapsille, joiden kotona sitä ei ole käytetty lainkaan. Tämä johtuu siitä, että sen enempää perheet kuin seurakunnatkaan eivät ole kyenneet tarjoamaan lapsille riittäviä eettisiä perusteita alkoholin vastuulliselle käytölle. Monet tällaisista lapsista ovat ruvenneet ryyppäämään niin rajusti, ettei tilanne ole enää pysynyt heidän hallinnassaan.

Tutkimukset osoittavat, että kehittymässä oleva aineenvaihduntajärjestelmä altistaa ihmisiä alkoholismille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alkoholismi iskee paljon herkemmin alkoholia väärin käyttäviin nuoriin kuin aikuisiin. Alkoholin väärinkäyttöä on kaikki se, mikä johtaa ikäviin hengellisiin, henkisiin tai tunnetason asenteisiin ja mikä aiheuttaa vahingollisia fyysisiä oireita. Tiesitkö esimerkiksi, että jonkin aikaa jatkunut alkoholin väärinkäyttö muuttaa aivosolujen toimintaa, aiheuttaa hermostovaurioita, kutistaa aivokuorta, aiheuttaa hormonitoiminnassa epätasapainoa ja vahingoittaa tärkeitä elimiä. Vakavimpia pitkäaikaisen juopottelun seurauksia ovat maksasyöpä, kurkunpäänsyöpä, ruokatorven syöpä ja paksusuolen syöpä.

Nykypäivinä nuorison juopottelu on yhteydessä moniin eri tekijöihin kuten psykologisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin. Monissa maissa kuten Venäjällä ja Suomessa alkoholin käyttö on melkoinen ongelma. Joitakin vuosia sitten jaettiin julistetta, jossa ihminen hukkuu viinalasiin. Entisessä Neuvostoliitossa oli julisteita, joissa pullo on kuvattu päähän tähtääväksi pistooliksi. Julisteiden tarkoituksena oli tietenkin tehdä selväksi, että alkoholin väärinkäyttäminen on sama asia kuin tekisi itsemurhan. Eri asia on, meniekö sanoma perille. Tilastot ainakin puhuvat jotakin muuta.

174


Muistanet Aleksis Kiven Nummisuutareista Eskon unohtumattoman hahmon. Esko oli aina juopoteltuaan kiivasluontoinen ja taistelunhaluinen ja näin hän edustaa eräänlaista suomalaisen prototyyppiä. Alkoholin väärinkäyttäjäksi ajautuminen voi tapahtua asteittain ja salakavalasti. Monet käyttävät alkoholia tullakseen toimeen jokapäiväisten ongelmiensa, turhautumiensa ja alemmuudentuntonsa kanssa. Alkoholi saattaa tarjota tilapäisen avun, mutta se ei koskaan ratkaise ongelmia. Alkoholin väärinkäytöstä on kyse siinä vaiheessa, kun joku hakee automaattisesti turvaa alkoholista joutuessaan vaikeuksiin tai kärsiessään tunne elämän ongelmista. Alkoholia ei pitäisi koskaan käyttää ongelmien ratkaisemiseen tai yksinäisyyden, ikävystyneisyyden tai masennuksen poistamiseen. Tällainen alkoholin käyttö muodostuu helposti tavaksi ja vain pahentaa ongelmia eikä ratkaise niitä.

Raamattu opettaa meitä ratkaisemaan ongelmamme oikealla tavalla. Jumalan tie ongelmien ja turhautumien poistamiseen on rukous, anteeksiantamuksen etsiminen, arvojen ja ajatusten paikoilleen asettaminen ja ihmisille tekemiemme vääryyksien korjaaminen. Alkoholismi on sekä fyysinen että henkis-sielullis-hengellinen ongelma. Voin vain rohkaista alkoholisteja etsimään ja elämään todellista kristillistä elämää ja ottamaan vastaan sen avun, joka Jumalalla on tarjolla alkoholiongelmien voittamiseksi.

Koska viinin juominen on monissa kristillisissä piireissä melkoinen tabu, on syytä katsoa, mitä Raamattu aiheesta sanoo. Asiasta puhutaan Raamatussa monta kertaa aina sen alkulehdiltä lähtien (ks. esim. 1. Moos. 14:18). Mielenkiintoista kyllä Jumala rohkaisi kansaansa käyttämään viiniä (hepreaksi yayin) tiettyinä juhla aikoina, jotka Jumala oli itse säätänyt (ks. 5. Moos. 14:26). Tällaisissa tilanteissa Jumala jopa salli väkijuomien käytön. Sana "väkijuoma" tulee heprean sanasta shekar, jota käytetään Vanhassa testamentissa 22 kertaa ilmaisemaan taatelista ja muista hedelmistä tehtyä alkoholijuomaa.

Monet Raamatun henkilöistä kuten Nooa (ks. 1. Moos. 9:21), Loot (ks. 1. Moos. 19:30-36) ja Naabal (ks. 1. Sam. 25:36) käyttivät viiniä väärin. Kokemus on osoittanut monille, että "viini on pilkkaaja, väkijuoma remunpitäjä; eikä ole viisas kenkään, joka siitä hoipertelee" (Snl. 20:1). Raamattu tekee selväksi, että viiniä voidaan käyttää sekä oikein että väärin. Psalmissa 104 todetaan, että Jumala on tuottanut viinin tekemään ihmisen iloiseksi (jakeet 14-15). Mutta miksi niin monet ovat kääntäneet Jumalan siunauksen kiroukseksi? Yksinkertaisesti siksi, että ihmiset ovat kieltäytyneet elämästä Jumalan periaatteiden mukaan.

Vaikka en henkilökohtaisesti ole koskaan pitänyt viinistä tai kehottanut muita juomaan sitä, on viinin kuitenkin ennustettu koituvan Jumalan valitulle kansalle siunaukseksi (ks. 1. Moos. 27:28). Johanneksen evankeliumin toisesta luvusta luemme, kuinka Jeesus muutti veden viiniksi (kreikaksi oinos). Kyseessä oli Jeesuksen ensimmäinen tunnusteko. Olisiko Jeesus tehnyt tämän ihmeen, jos viini olisi paha asia? Jeesus ei saamannut viinin käyttöä vastaan eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö viini ollut hänen aikanaan yleinen juoma. Raamattu korostaa sitä, että viiniä tulee käyttää maltillisesti, jos sitä haluaa käyttää. Samalla Raamatussa todetaan, että on kunnioitettava toisten omaatuntoa (ks. 1. Kor. 10:23-33).

Paavali kehotti Timoteusta juomaan vähän viiniä vatsavaivojen takia (1. Tim. 5:23). Silti monet kristityt ovat nykyään sitä mieltä, että viiniä ei pitäisi käyttää edes terveydellisistä syistä. Kenelläkään ei kuitenkaan ole oikeutta riistää toiselta kristityltä vapautta toimia oman omantuntonsa mukaan.

Alkoholi ei ole mikään välttämättömyys. Jumalan silmissä kenenkään ei tarvitse käyttää alkoholia osoittaakseen kypsyyttä, elinvoimaisuutta tai sosiaalisuutta, vaikka joukkotiedotusvälineet pyrkivätkin antamaan alkoholin käytöstä tällaisen kuvan. Alkoholistien tai yleensä niiden, joihin alkoholi vaikuttaa haitallisesti, ei pitäisi juoda mistään syystä. Eikä alkoholismistaan eroon pyrkivän henkilön seurassa pitäisi koskaan juopotella, vaikka muualla käyttäisikin alkoholia. Nykyään on saatavissa paljon alkoholittomia ja paljon terveellisempiä juomia, joista voi huoletta nauttia. Jos käytät alkoholia, olet Jumalan edessä vastuussa käyttäytymisestäsi. Siinä sinun luonteesi punnitaan.

Jumala tuomitsee kaikkialla Raamatussa ne, jotka käyttävät runsaasti alkoholia (ks. Jes. 5:22). Juopottelijat ovat Jumalan mielestä pahantekijöitä (ks. Snl. 23:20,21 ja Jes. 28:1-8). Voivotus, vaikerrus, torat, valitus ja haavat ovat niiden vaivana, jotka viipyvät viinin ääressä (ks. Snl. 23:29,30). Pietarin mukaan sillä, joka tunnustautuu Jeesuksen seuraajaksi, on uudenlainen malli elämälle ja hänen tulee myös välttää liiallista alkoholin käyttöä (ks. 1. Piet. 4:1-3).

175


Ne, jotka kieltävät kaiken alkoholin käytön, tuijottavat vain niihin Raamatun kohtiin, joissa alkoholiin suhtaudutaan kielteisesti, mutta unohtavat sen, että alkoholin käyttö voi olla myös maltillista. Kenties heidän mielestään on parempi kieltäytyä edes maistamasta alkoholia, koska itsensä hillitseminen alkoholin suhteen on niin vaikeaa. Tällainen perustelu on tietysti järkevä, mutta meidän on syytä varoa, ettemme ole liian lakihenkisiä ja ojenna liian helposti syyttävää sormea.

Stressi voi vaivata ketä tahansa

Stressi ei ole ainoastaan ylityöllistettyjen liikemaailman johtajien vaiva. Kuka tahansa voi kärsiä siitä. Monet nuoret ovat stressaantuneita. Stressi on usein katalysaattorina sairauksissa, perhekriiseissä ja lähes kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa ihmistä kohdellaan väärin. Hyvin monet asiat aiheuttavat stressiä. Kenties monet näistä tilanteista ovat sinullekin tuttuja: pieleen menneet kokeet koulussa, välirikko hyvän ystävän kanssa, kova kiire tai jotain vastaavaa. Kaikki nämä aiheuttavat stressiä.

Aikuisille hyvin tyypillinen stressin aihe on työ. Työhön kohdistetaan monenlaisia odotuksia. Joku haluaa edetä urallaan, mutta toiveet jäävät toteutumatta. "Pitkä odotus tekee sydämen sairaaksi", sanoo Raamattu (Snl. 13:12). Koulu taas on stressin aiheena nuorille. Koululaisten odotetaan menestyvän opinnoissaan aivan samoin kuin aikuisten odotetaan menestyvän työelämässä. Yhteiskuntamme rakentuu kilpailuperiaatteelle eikä tämä tosiasia ainakaan vähennä stressiä. (viite 3)

Sisäiset ja ulkoiset paineet ovat niin kovia, että ne lähes turmelevat elämän kauneuden ja vievät elämältä sisältöä. Jokainen tarvitsee ystäviä ja läheisiä ihmissuhteita ja hyvän ystävän menettäminen tekee aina kipeää, onpa siihen sitten syynä mikä tahansa. Avioliiton pirstoutuminen aiheuttaa paljon surua puolisoille ja koko perheelle. Kukapa meistä ei olisi kantanut huolta siitä, kuinka saisi rahansa riittämään tänä taloudellisesti epävarmana aikana? Kukapa meistä ei olisi joskus tuntenut itseään yksinäiseksi? Tai kukapa ei olisi joskus turhautunut siitä, ettei olekaan päässyt osalliseksi tämän maailman arvojen mukaisesta menestyksestä? Erilaiset elämän muutokset yleensä aiheuttavat meille stressiä.

Kun joudumme jatkuvasti kokemaan muutoksia ja varsinkin, kun joudumme muutoksiin, joihin sisältyy myös vaikeuksia ja epävarmuutta, reagoimme heti fyysisesti. Hormonitoiminta muuttuu ja tasapainomme horjuu. Kun stressi kasvaa ja verenpaine nousee, saattaa sekä fyysinen että henkinen hyvinvointi järkkyä. Juuri tätä tapahtuu maailman kuumeisen kilpailun keskellä. Liiallisesta stressistä on tullut epämiellyttävä seuralainen ihmisille, sekä nuorille että vanhoille ja yhtä hyvin kristityille kuin muillekin ihmisille. Stressi on erityisen tuttu asia Jumalan valtakunnan työntekijöille. Jumalan täytyy sanoa vaikeuksien ja vastoinkäymisten keskellä kamppaileville levottomille lapsilleen: "Rauhallisuus ja luottamus on teidän väkevyytenne" (Jes. 30:15). Rauhallisuus ja hiljaisuus Jumalan edessä yhdessä yksinkertaisen luottamuksen kanssa ovat stressin ja hermostuneisuuden vastakohta.

Markuksen evankeliumista voimme lukea (6:30,31): "Ja apostolit kokoontuivat Jeesuksen tykö ja kertoivat hänelle kaikki, mitä olivat tehneet ja opettaneet. Niin hän sanoi heille: 'Tulkaa to yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän'. Sillä tulijoita ja menijöitä on paljon, ja heillä ei ollut aikaa syödäkään." Jotta välttyisimme uupumukselta ja siihen liittyvältä stressiltä, meidän tulee joskus vetäytyä syrjään lepäämään aivan kuten Herra kehotti opetuslapsiansa tekemään. Aivan liian usein monet Jumalan palvelijat ovat unohtaneet kehotuksen: "Tulkaa to yksinäisyyteen..."

Tarvitsemme selkeitä ohjeita selvitäksemme stressistä, sillä stressistä ei pääse eroon mitenkään yksinkertaisesti. Stressi ei tietenkään aina ole seurausta kielteisistä asioista. Jotkut erittäin hienot ja tärkeätkin asiat saattavat aiheuttaa stressiä siten, että olemme yksinkertaisesti liian jännittyneitä jostakin. Jos pääset yliopistoon opiskelemaan juuri sitä, mitä olet halunnutkin, olet tietysti valtavan iloinen, mutta seuraavassa hetkessä saatat miettiä, kuinka selviät niin vaativista opinnoista. Tai saattaa olla, että olet opiskelun ohessa pestautunut töihin saadaksesi vähän rahaa, mutta samalla se merkitsee vapaa ajan vähenemistä ja opiskelukiireiden lisääntymistä. Samoin johonkin urheilujoukkueeseen pääseminen on mahtava saavutus sinänsä, mutta joukkueessa pysyminen vaatii oman panoksensa. Kaikki tällaiset asiat saattavat aiheuttaa stressiä. Jos emme onnistu pitämään stressiä hallinnassa, on seurauksena helposti monenlaisia ongelmia. Kaiken kaikkiaan ei ole kysymys pelkästään siitä, mitä meille tapahtuu, vaan myös siitä, kuinka riippuvaisia olemme ajatuksistamme ja tunteistamme, ja näin törmäämme jälleen siihen, että Hengen hedelmän pitäisi näkyä meidän elämässämme. Tätä taustaa vasten voimme kääntää stressin eduksemme. Ilman stressiä et pysty kaikkeen siihen, mihin pysyt stressin alaisuudessa.

176


Kohtuullinen stressi auttaa meitä hyviin suorituksiin. Meidän ei niinkään tarvitse oppia välttämään stressiä, vaan hallitsemaan sitä ja käyttämään sitä hyväksemme. Mikä tahansa kilpailutilanne aiheuttaa jonkinasteista stressiä, olipa kyse urheilusta tai taiteen maailmasta. Ydinkysymys on siinä, kuinka suhtaudumme stressiimme. Elämästä selviytyminen edellyttää sitä, että olemme jossain määrin stressaantuneita. Meidän tulee muistaa, että sopiva määrä stressiä on meille pelkästään hyödyksi. Stressi voi motivoida ja haastaa meitä suoriutumaan eri asioissa. Useimmat sellaiset ihmiset, jotka haluavat toteuttaa jotakin tai ovat kunnianhimoisia, elävät stressissä. He tarvitsevat sitä. Sopiva määrä stressiä yllyttää meitä parantamaan suorituksiamme. Esimerkiksi Paavo Nurmi tai Alvar Aalto kokivat varmasti stressiä huippusuoritustensa yhteydessä. Toisaalta Suomessakin on varmasti sellaisia kuuluisuuksia, jotka eivät ole kestäneet paineita, vaan ovat ajautuneet käyttämään esimerkiksi alkoholia.

On tietysti muistettava, että stressi heikentää ja lamaannuttaa meitä silloin, kun se on jatkuvaa tai usein toistuvaa ja vaatii meiltä jatkuvasti ylimääräistä energiaa. Ruumiimme ei yksinkertaisesti pysty pitkän päälle vastaamaan alituisen stressin vaatimuksiin. Mutta tapahtuupa mitä tahansa, stressin ei pitäisi saada meistä otetta. Stressi lisääntyy aina, jos odotamme paljon itseltämme tai muilta ihmisiltä. Stressi on aina seuranamme silloin, kun haluamme saavuttaa jotakin. Stressaannumme sekä menestyksestä että vastoinkäymisistä. Me olemme aina jonkin verran stressaantuneita, johtuupa stressi mistä tahansa. Opettele tulemaan sen kanssa toimeen nyt, niin pystyt kohtaamaan sen myös jatkossa.

On monia asioita, joiden avulla voit estää paineita kasvamasta liian suuriksi. Jos stressi on seurausta liiasta kiireestä, kuten monilla opiskelijoilla, sinun tulee kenties arvioida uudelleen se, mitkä asiat ovat todella tärkeitä ja mitkä voit jättää vähemmälle huomiolle. Monet ihmiset eivät ymmärrä, että asioiden asettaminen uuteen arvojärjestykseen säästää paljolta stressiltä ja huolehtimiselta. Monet ottavat harteilleen aivan liian suuria taakkoja ymmärtämättä lainkaan, että eivät pysty suoriutumaan kaikista tehtävistään tai että heillä ei yksinkertaisesti ole edes aikaa suoriutua niistä. Saattaa olla, että saatat joutua vähentämään tekemisiäsi jopa puoleen, ennen kuin saavutat taas tasapainon ja saat tilanteen hallintaasi.

Muista, että ihmiset ovat asioita tärkeämpiä. Kun vietät aikaasi sellaisten ihmisten kanssa, joista pidät tai joita rakastat, saatat saada juuri sellaista rohkaisua elämääsi, jota sillä hetkellä tarvitset. Elämäsi jakaminen ja keskinäinen huolenpito riisuu aseet stressiltä ja levottomuudelta.

Jos stressisi taustalla on perhetragedia, kuten avioero tai läheisen kuolema, et mahda itse stressin aiheuttajalle mitään. Sen sijaan sinun tulee pyrkiä siihen, että vahvistut itse riittävästi, jotta selviät tällaisen tilanteen aiheuttamista paineista. Suurena apuna voi olla se, että pystyt puhumaan tuskastasi jollekulle. Tällaisen ihmisen täytyy olla tarpeeksi kypsä kohtaamaan sinun tilanteesi. Hyvä kuuntelija, joka on aidosti huolestunut sinusta, voi olla suureksi avuksi. Vaikka sinusta joskus tuntuisi siltä, ettei sinulla ole ketään läheistä ystävää, niin muista, että Herra itse on lähellä ja Hän on paras kuuntelija (ks. Ps. 34:19 ja 145:18,19). On myös monia pieniä asioita, joilla voit lievittää stressiäsi. Esimerkiksi dieetistä voi olla apua. Liika sokeri, kahvi tai suola tai vastaavasti liian vähäinen ravinto voi aiheuttaa stressiä. Monesti suuret odottamattomat elämänmuutokset muuttavat myös ruokailutottumuksia tai vaikuttavat nukkumiseemme. Saatamme esimerkiksi unohtaa syömisen kokonaan (ks. Ps. 102:5). Tiukka ohjelma ajaa meidät usein siihen, että emme syö kunnolla, vaan tyydymme pelkkiin välipaloihin. Tarvitsemme kuitenkin kunnon aterioita, jotta pysyisimme vahvoina. Varsinkin aamupalan pitää olla kunnollinen. Älä petä itseäsi siten, ettet nuku kunnolla tai että syöt huonosti. Älä kuvittele pärjääväsi pelkän kahvin voimalla. Saattaa olla, että tunnet olevasi voimissasi, mutta kyse on vain hermostollisesta tottumuksesta ja stressi vain pahenee. Lopulta käytät kaiken energiasi loppuun.

Ikävystyneisyys on eräs stressin muoto, vaikka sitä ei usein tulla ajatelleeksi. Ihmismieli ja ihmisruumis on luotu elämän moninaisuutta silmällä pitäen ja siksi on hyvä säilyttää elinvoimansa ja tasapainonsa. Ikävystyminen merkitsee olotilaa, jossa erilaisia tuntemuksia ja toimintaa kiihottavia

177


ärsykkeitä on liian vähän. Ikävystyminen johtaa apaattisuuteen ja uneliaisuuteen. Jatkuva ikävystyneisyys masentaa ihmistä. Fyysinen rasitus on tehokkaampi keino stressin vähentämiseen kuin monet uskovatkaan. Hyvin suuri osa stressistä on peräisin henkisestä väsymyksestä ja jännittyneisyydestä ja ihme kyllä, tällainen jännitys pystytään laukaisemaan fyysisellä rasituksella. Kuntoillessa voi kokea, kuinka mieli selkiintyy. Hyvä fyysinen kunto auttaa selviytymään stressin fyysisistä vaikutuksista. Sopivaa rasitusta voi olla esimerkiksi hölkkääminen tai jonkun kuntoa vaativan pelin kuten tenniksen pelaaminen (kunhan pitää huolen siitä, ettei kilpailumieli aiheuta uutta stressiä) tai mikä tahansa fyysistä voimaa vaativan kotityön tekeminen kuten vaikkapa saunapuiden pilkkominen. On hyvin virkistävää tehdä myös jotain sellaista, jossa näkee nopeasti työnsä jäljen tai jolla voi ilahduttaa muita. Tehty työ tuottaa tyydytystä ja se voi lievittää stressiä. Masentuneiden ihmisten saavutuksista tulisikin antaa myönteistä palautetta, koska masennus saa heidät väheksymään myös aikaansaannoksiaan. Monesti masennuksen vaikutus on kuitenkin kiinni sellaisista lapsuudessa koetuista asioista, joihin emme ole itse pystyneet vaikuttamaan kuten siitä, miten meitä on kannustettu ja minkä verran olemme saaneet rakkautta osaksemme. Masennusalttiutemme on kiinni siitä, kuinka olemme oppineet suhtautumaan epäonnistumisiin ja ongelmiin.

Koska stressissä on kyse ihmisen henkisestä suhtautumisesta ulkoisiin seikkoihin, voi stressistä päästä eroon vain keskittymällä ajatustapansa tai arvojärjestyksensä uudistamiseen. Monia stressitilanteita voidaan käsitellä pelkästään ymmärtämällä se, että ne eivät ole pysyviä. Jos stressaat opinnoistasi, voit ajatella, että ne ovat jonain päivänä taakse jäänyttä elämää eikä sinun sen jälkeen tarvitse pelätä ainuttakaan tenttiä. Jos taas olet menettänyt ystäväsi, voit lohduttautua sillä, että on aina olemassa mahdollisuus uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen. Vaikka jotkut ihmissuhteet satuttavat sinua pahoin rikkoutuessaan, ei sisimpäsi kokema tuska ole ikuista.

Olemme nyt käsitelleet kahta tapaa stressin voittamiseen asioiden uudelleen arviointia ja rentoutumista. On kuitenkin olemassa myös muita keinoja stressin lievittämiseksi.

Ole realistinen! Elämä tuo väistämättä tullessaan pettymyksiä ja epäonnistumisia. Miksi emme kohtaisi niitä? Kukaan meistä ei onnistu aina kaikessa. Stressaava ihminen unohtaa tämän yksinkertaisen asian. Tällainen ihminen paisuttelee ongelmiaan suhteettomasti ainakin omassa mielessään. Hän kietoutuu ongelmiinsa niin pahoin, ettei näe enää mitään muuta. Ongelmat voivat tietysti olla myös todellisia - särkynyt ihmissuhde, pieleen mennyt tentti, työttömyys, rahan puute tai sairaus ovat todellisia asioita. Mutta todellisiakaan ongelmia ei tule päästää hallitsemaan meitä niin, että lamaannumme täysin emmekä pysty etsiytymään niistä ulos. Ratkaisun täytyy löytyä siitä, että kypsymme tunne elämältämme tarpeeksi, etsimme viisasta neuvoa ongelmiimme ja pidämme elämän hallinnassamme. Alituinen valitus esimerkiksi työn raskaudesta vain vahvistaa stressiämme. Jos suuntaamme katseemme esimerkiksi työstä saatavaan palkkaan tai hyötyyn tai työn tuottamaan iloon, olemme tyytyväisiä ja stressitekijät jäävät taka-alalle. Tällainen positiivisen asenteen kehittäminen erilaisia stressiä aiheuttavia paineita kohtaan helpottaa elämäämme. Älä anna epäonnistumisten lyödä sinua maahan, koska epäonnistut kuitenkin aina silloin tällöin. Itsesääliin uppoutuminen taas vie sinut sellaiseen umpioon, että et pysty enää mihinkään. Jos pyrit kuumeisesti hallitsemaan sellaisia asioita, jotka ovat auttamatta ylivoimaisia, et voi muuta kuin turhautua. On parasta, että teemme sen, mihin pystymme ja että ymmärrämme samalla oman rajallisuutemme.

Jos meistä tulee päämäärätietoisia ja jos suuntaamme katseemme siihen, mikä on edessä, eivät päivittäiset paineemme enää tunnukaan niin suurilta kuin tähän saakka. Pidä elämä hallinnassasi. Muista, että on paljon sellaista, minkä avulla voit itse vaikuttaa asioihisi. Jo tämän tiedostaminen voi tuoda syvällistä lohtua elämääsi.

Käytä aikaasi oikein. Tämä on hyvin tärkeä asia. Se tarkoittaa sitä, että käytämme eri asioihin aikaa juuri sen verran kuin tarve vaatii. Kun keskitymme ensiksi tärkeisiin ja kenties samalla kaikkein vaikeimpiin asioihin, olemme voiton puolella. On paljon parempi suunnitella aikansa niin, että saa jotakin aikaankin kuin vetäytyä passiivisuuteen. Jos vanhempasi toivovat, että sijaat vuoteesi aamulla, niin heräät tarpeeksi aikaisin, että ehdit toteuttamaan vanhempiesi toiveen. Se on paljon parempi vaihtoehto kuin aiheuttaa vanhemmille mielipahaa jatkuvalla huolimattomuudella ja välinpitämättömyydellä. Yleensä tekemättömät työt pysyvät tekemättöminä ja saattavat tiukan paikan tullen vaatia paljon suuremman ponnistuksen tullakseen tehdyiksi.

Huolehdi kunnostasi. Hyväkuntoinen terve ihminen kestää suuriakin paineita. Hän on joustava. sopeutumiskykyinen, myönteinen ja toiveikas. Huono kunto saa pienetkin epämiellyttävyydet tuntu-

178


maan suurilta ja näin ollen vain pahentaa tilannetta. Pidä itsestäsi huolta kaikin mahdollisin keinoin: syömällä ravitsevaa ruokaa säännöllisesti, kuntoilemalla, lepäämällä, nauttimalla raittiista ilmasta ja auringonpaisteesta ja kehittämällä itsekuria.

Nuoret ovat taipuvaisia kokemaan asioita voimakkaasti tunteella. Vanhemmiten ihmisen hormonitoiminta muuttuu ja asioihin reagoidaan toisella tavalla. Masennukseen taipuvaiset ihmiset kärsivät usein sokeritaudista, kilpirauhasten toimintahäiriöistä, maksatulehduksesta, jatkuvasta flunssasta, alhaisesta veren sokerista, pusutaudista tai muista sairauksista. Etsi vaihtoehtoja stressaaville tilanteille. Elämä on täynnä asioita, joista saatamme hermoilla ja stressata. Voimme monesti välttää tällaisia asioita ja tilanteita ja välttyä samalla stressaantumiselta. Jos ravitsemme ajatuksiamme väärillä asioilla kuten esimerkiksi jatkuvalla voimakkaalla musiikilla tai väkivaltaan ja kauhuun liittyvillä elokuvilla, voimme syyttää stressistä vain itseämme. Meidän tulee olla hyvin tarkkoja esimerkiksi siinä, millaisia elokuvia tai näytelmiä käymme katsomassa. Jumalan sana lupaa selvästi: "Vakaamieliselle sinä talletat rauhan, rauhan, sillä hän turvaa sinuun" (Jes. 26:3).

Kaikki nämä keinot auttavat meitä elämässä. Elämäntapaa on yksinkertaisesti muutettava, jos haluaa välttyä kokonaan esimerkiksi korkealta verenpaineelta. Raamattu auttaa meitä selviytymään stressistä ja elämään henkisesti terveinä. Meidän ei tule koskaan unohtaa Raamatun antamia ohjeita: "Huoli painaa alas miehen mielen, mutta hyvä sana sen ilahduttaa" (Snl. 12:25). Mikä tekee ihmisestä iloisen, myönteisen ja optimistisen? Pysyvä myönteinen asenne ja lähestymistapa elämää kohtaan. Toisten auttaminen ja kannustaminen huomaavaisilla sanoilla on hyvin tärkeää. On myös tärkeää ottaa toisten tarjoama kannustus vastaan.

"Terveydeksi on iloinen sydän, mutta murtunut mieli kuivuttaa luut" (Snl. 17:22). Me emme tarvitse kemiallisia lääkkeitä. Tarvitsemme ulospäin suuntautuvaa, optimistista elämänasennetta ja huolta toisten ihmisten tarpeista.

"Sävyisä sydän on ruumiin elämä" (Snl. 14:30). Tuottavatko huumeet, tupakointi tai alkoholin käyttö tyynen mielen? Tuottavatko ne tyytyväisen asenteen, joka olisi elämäksi ruumiille ja tuottaisi iloa ja onnea? Tuskinpa vain. Kuten edellä olevat Raamatun kohdat osoittavat, Raamattu ei tarjoa meille mitään kemiallista ratkaisua stressiimme ja ongelmiimme. Kaikki riippuu siitä, millainen on elämänasenteemme. Raamattu osoittaa senkin, että omien mielihalujen toteuttaminen ja itsekkäät pyyteet eivät tee ketään onnelliseksi. Jeesus ilmaisi asian sanomalla: "Autuaampi on antaa kuin ottaa" (Apt. 20:35). Siinä se on! Minän asettaminen kaikessa etusijalle tuottaa vain stressiä ja mielenkarvautta, joka on monien ongelmien taustalla nykypäivän maailmassa. Voitamme stressin vain muuttamalla elämäntapaamme siten, että haluamme mieluummin antaa kuin ottaa ja että huolehdimme toisten tarpeista enemmän kuin omistamme. Kun alat ajatella muita, he alkavat samalla ajatella sinua. Kun ryhdyt huolehtimaan toisista, he ryhtyvät samalla huolehtimaan sinusta. Jobin uudistumisessa kaikkien hänen vaikeuksiensa ja koettelemuksiensa jälkeen ei ole mitään kummallista. Job otti askeleet, jotka hänen pitikin ottaa vapauteen päästäkseen ja tilanne muuttui. Hän oli oppinut huolehtimaan myös toisista. "Ja kun Job rukoili ystäviensä puolesta, käänsi Herra Jobin kohtalon, ja Herra antoi Jobille kaksinverroin enemmän, kuin hänellä oli ollut" ja edelleen "Herra siunasi Jobin elämän loppupuolta vielä enemmän kuin sen alkua" (Job 42:10,12).

Viha aiheuttaa stressiä, kun rakkaus vastaavasti toimii stressin poistajana. Jos jokainen rakastaisi lähimmäistään niin kuin itseään, ei ihmisten välille yksinkertaisesti pääsisi syntymään mitään jännitteitä. Toki tarvitsemme stressin keskellä myös kiitollisuutta (ks. Ef. 5:20). Pyri olemaan kaikissa olosuhteissa kiitollinen. Pyri myös ottamaan selville muiden tarpeet ja tekemään heidät onnellisiksi. Kun vertaamme rakastavaa, antamaan oppinutta ihmistä itsekkääseen ihmiseen, huomaamme, että itsekäs ihminen on kiinnostunut vain omista tarpeistaan eikä tunne mitään antamisen iloa. Hänen tavoitteenaan on vain ottaa toisilta. Hän katselee maailmaa vain siltä pohjalta, mitä hän saisi siitä irti omaksi hyväkseen. Itsekäs ihminen ei kuitenkaan ymmärrä, että hän itse on omien ongelmiensa taustalla. Hänen itsekkyytensä jättää hänet tyhjäksi ja turhautuneeksi. Hän on onneton, koska hän itse sulkee itsensä kaiken sen tyydytyksen ulkopuolelle, jota hän niin kuumeisesti tavoittelee. Mutta jos annamme sen sijaan, että aina otamme, jäävät omat ongelmamme taka alalle. Outoa, eikö totta? Tässä ei pitäisi kuitenkaan olla mitään kummallista. Kun opimme antamaan, meitä kuluttava stressi vähenee ja katoaa kenties kokonaan.

Jeesus yhdistää Vuorisaarnassa päihtymyksen (mässäilyn), juopottelun ja elatuksen murheet toisiinsa, kun hän puhuu asioista, joita meidän tulee kavahtaa. Jeesus kehottaakin meitä valvomaan ja rukoilemaan, että välttyisimme lankeamasta näihin asioihin. (Ks. Luuk. 21:34-36.)

179


Missä vaiheessa huolestuneisuutta ja stressaantumista sitten voidaan pitää syntinä?
1) Kun ihminen keskittyy huomispäivään enemmän kuin tähän päivään.
2) Kun ihminen puhuu ongelmistaan, mutta ei pyrikään ratkaisemaan niitä.
3) Kun ihminen ei usko tulevaisuuttaan Jumalan käsiin.

Todellinen vilpitön huolenpito asioista kuuluu kristillisiin hyveisiin, mutta vääränlainen huolehtiminen on synti. Oikea huolestuneisuus asioista vie meitä eteenpäin, mutta synnillinen huolehtiminen painaa meitä vastaavasti alaspäin. Yleensä väärät huolet syntyvät sellaisista asioista, joita ihmisellä ei ole tai ei voikaan olla ja jotka sokaisevat hänet ja tekevät hänestä valittajan ja napisijan. Voit vaikuttaa hyvinkin paljon siihen, minkä verran huolehdit ja stressaat eri asioista. Käymme läpi periaatteita, joiden avulla saamme stressistä yliotteen. On olemassa salattu avain stressistä vapautumiseen. Monet ihmiset eivät tätä avainta tunne, mutta sinun elämäsi se voi muuttaa pelon ja huolien alaisuudesta rohkeaksi tilanteiden kohtaamiseksi.

Mieti kuitenkin ensin, mikä sinua huolettaa. Nuoret huolehtivat yleensä opinnoistaan ja ulkonäöstään, seurustelustaan, urheilusuorituksistaan tai perheensä ongelmista. Kenties sinäkin huolehdit tällaisista asioista ainakin silloin tällöin.

Huolet masentavat meitä. Stressi vie ruokahalumme ja tekee olomme väsyneeksi ja aiheuttaa samalla unettomuutta. Yksi syy siihen, miksi emme selviä huolistamme, on usein se, ettemme todella tiedä, mistä huolista on kysymys. Stressiä ja huolia on hyvin vaikea määritellä, vaikka kuinka pysähtyisi miettimään asiaa.

Huolehtiminen on yksinkertaisesti yksi pelon muoto. Huolehtimisessa on kyse tulevaisuuden pelkäämisestä tai tarkemmin sanottuna siitä, että pelkäämme tulevaisuuden tuovan tullessaan jotakin kielteistä. Saattaa olla, että olet joskus tehnyt jotain sellaista, joka nyt aiheuttaa sinulle pelkoa. Mutta varsinaisesti pelkomme kohdistuu kuitenkin tulevaisuuteen.

Jeesus sanoi Vuorisaamassaan: "Ä1kää murehtiko huomisesta" (Matt. 6:34). Ajattelemme useimmiten joko menneisyyttä tai tulevaisuutta. Huolista kärsivä ihminen ajattelee jatkuvasti niitä epäonnistumisia ja harmeja, joita tulevaisuus saattaa tuoda tullessaan. Hänen ajatusmaailmaansa hallitsee sanayhdistelmä "entä jos...". Ne taas, jotka täyttävät ajatuksensa menneillä asioilla, miettivät joko vanhoja kultaisia aikoja tai joitakin epäonnistumisiaan. Jos palautamme mieliimme menneisyyden haavoja, reagoimme niihin myös tunteillamme. Näin menneisyys pitää meitä helposti vankinaan ja vaikuttaa tämänhetkiseen elämäämme ja ihmissuhteisiimme, vaikka ikävistä kokemuksista olisi todellisuudessa kulunut jo hyvinkin paljon aikaa. Pelot, huolet ja epäilykset ovat kuitenkin uskon vihollisia ja vaikeuttavat hengellistä kasvuamme. Jeesus tiesi tarkalleen, kuinka tällaiset asiat voivat vahingoittaa ihmistä. Hän varoitti meitä huolehtimasta ja kutsui meidät etsimään ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskauttaan (ks. Matt. 6:33).

Jeesus puhui Vuorisaarnassa paljonkin huolehtimisesta, itse asiassa enemmän kuin haureudesta tai murhista. Emme voi tietenkään tehdä tästä sitä johtopäätöstä, että huolehtiminen olisi jollakin tavalla vakavampi teko kuin haureus tai murha. Mutta Jeesus tiesi, että huolet ja stressi ovat yleinen ongelma ihmisille. Mihin tahansa Jeesus katsoi, Hän saattoi nähdä merkkejä levottomuudesta. Stressi oli iskenyt synkän leimansa kaikille kasvoille. Mitä Jeesus sitten opetti huolten hylkäämisestä?

Ensinnäkin Hän sanoo, ettei meidän tule huolehtia vääristä asioista: "Sen tähden minä sanon teille: älkää murehtiko hengestänne, mitä söisitte tai mitä joisitte, älkää ruumiistanne, mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet" (Matt. 6:25). Tarkkaan ottaen Jeesus ei puhu ruuasta ja vaatteista yleensä, vaan siitä, että kiinnitämme niihin helposti liiallista huomiota. Jeesus haluaa muistuttaa meille, että elämä itsessään on paljon suurempi asia kuin elämään kuuluvat ulkoiset asiat. Ne, jotka ovat kokeneet ihmisyyden todellisena, ovat osanneet tarkastella elämää oikeasta näkökulmasta ja ovat pitäneet elämää liian arvokkaana tuhlattavaksi siihen, että olisivat huolehtineet elämän ulkoisista seikoista.

Toiseksi Jeesus haluaa meidän katselevan huoliamme Jumalan isällistä huolenpitoa vasten: "Katsokaa taivaan lintuja. Eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän Taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö to ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne?" (Matt. 6:26).

"Ja mitä to murehditte vaatteista? Katselkaa kedon kukkia, kuinka ne kasvavat ; eivät ne työtä tee eivätkä kehrää. Kuitenkin minä sanon teille: ei Salomo kaikessa loistossansa ollut niin vaatetettu kuin

180


yksi niistä. Jos siis Jumala näin vaatettaa kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna uuniin heitetään, eikö paljoa ennemmin teitä, to vähäuskoiset?" (Matt. 6:28-30).

Kristitty ei ole orpona epäystävällisen maailmankaikkeuden keskellä. Kristitty on Jumalan lapsi, Jumalan, joka ruokkii taivaan linnut ja vaatettaa kedon kukkaset ja pitää kaikista luontokappaleista huolen. Eikö Hän pitäisi yhtä lailla huolta omista lapsistaan? Jumalan huolenpito ulottuu myös kaikkiin niihin ongelmiin ja asioihin, jotka saavat ihmisen pään kumaraan ja kasvot ennenaikaisille uurteille. Kun luotamme Taivaallisen Isämme hyvyyteen, voi Hänen rauhansa välittömästi vapauttaa meidät kaikista huolistamme.

Kolmanneksi Jeesus muistuttaa meille maailman huolien ahdistamille, että huolehtimisesta ei ole mitään hyötyä. "Kuka teistä voi murehtimisellaan lisätä ikäänsä kyynäränkään vertaa" (Matt. 6:27). Kuinka turhaa ja hyödytöntä murehtiminen onkaan! Ajattelepa kaikkea sitä murehtimista ja huolehtimista, mitä maailmassa on ollut ja mitä tälläkin hetkellä on. Ajattele kaikkia unettomia öitä ja ilottomia päiviä. Mikään niistä ei ole ollut miksikään hyödyksi. Kaikki on ollut vain ja ainoastaan pahasta. Huolet ovat sulkeneet ihmisten silmät näkemästä Jumalan kasvoja, luonnon rikkautta, rakkauden iloa ja elämän myönteisiä puolia. Murhe myrkyttää myös toisten ihmisten elämää. Syy siihen, miksi huolehtimista ja stressiä voidaan pitää yhtenä raukkamaisimmista synneistä, on juuri siinä, että se pimentää elämän niiltäkin, joita meidän tulisi parhaamme mukaan siunata. Murehtimisesta on pelkää haittaa. Vapauttakoon Herra kaikki ne, jotka ovat tässä asiassa Saatanan vaivaamia.

Yksi syy siihen, ettemme tee pesäeroa huoliin ja murheisiin on se, että huolehtimisesta on tullut meille tapa. Muiden tapojen lailla se voi juurtua meihin niin syvälle, ettemme enää tule toimeen ilman sitä. Tällaisessa tilanteessa ajattelemme, ettei meillä ole edes mahdollisuutta hallita stressiämme. Jos ajattelet näin, olet väärässä. Huolehtiminen voi tulla tavaksi, mutta sitä (eli pelkoa) voidaan kuitenkin hallita.

Huvittavaa kyllä, monet ihmiset ovat huolissaan myös sen takia, että he pelkäävät huoletonta tilannetta. He ajattelevat tiedostamattaan, että heidän ongelmansa ei ratkea, elleivät he edes vähän kanna siitä huolta. He eivät varmaan myönnä tätä edes itselleen. Kuitenkin tällainen ajattelutapa kehittyy helposti varsinkin sellaisille ihmisille, jotka huolehtivat tavallista enemmän. Kun he huomaavat, että heille saattaa tapahtua jotain ikävää, he aloittavat huolehtimisen. Usein kuitenkaan ei mitään tapahdu ja näin he ajattelevat päässeensä pälkähästä vain siksi, että he osasivat huolehtia. Huolehtiminen teki siis tehtävänsä, vai tekikö? Jos pidämme onnistumista huolehtimisen ansiona, vahvistamme taipumustamme huolehtia asioista. Huolehtimisella ei voi vaikuttaa tulevaisuuden tapahtumiin emmekä voi kiittää huolehtimista siitä, jos asiat sujuvat tavallista paremmin tai vastaavasti moittia siitä, jos meille tapahtuukin jotain epämiellyttävää. Ne, jotka huolehtivat paljon, kuvittelevat silti, että he voivat murehtimisellaan vaikuttaa asioiden kulkuun. Muista, että huolehtiminen ei auta sinua. Huolehtimisella et pysty ratkaisemaan asioita. Monet uskovat tämän teoriassa, mutta käytännössä he huolehtivat yhä. Tärkeintä onkin miettiä, kuinka sovellamme teoriassa tunnustamamme asian käytäntöön.

1) Tutki ongelmaasi siltä kannalta, voisitko tehdä jotakin sellaista, joka poistaisi syyn huolehtia siitä. Muista, ettet pysty auttamaan asiaa huolehtimisella, vaan tekemällä asialle jotain.

2) Kieltäydy huolehtimasta. Tämä tarkoittaa sitä, ettet kuvittele mielessäsi kaikkia mahdollisia ikävyyksiä, joita tulevaisuus voi tuoda tullessaan. Älä rasita itseäsi ikävillä kuvitelmilla, vaikka mielesi kuinka kehottaisi sinua kantamaan huolta eri asioista. Tällaisessa tilanteessa sinun täytyy pakottaa ajatusmaailmasi keskittymään johonkin muuhun. Tämä on hyvin vaikeaa, mutta sinä kyllä pystyt siihen. Muista, että huolehtimisesta ei kuitenkaan ole hyötyä. Tämä on hyvin tärkeä asia, koska jos onnistut siirtämään ajatuksesi ikävistä asioista myönteisiin ja huomaat tilanteesi vähän helpottuvan, olet jo todistanut itsellesi, että huolehtimisesta ei ole hyötyä. Huomaat selvinneesi tilanteesta, vaikka et huolehtinutkaan. Olet siis oppinut, että huolehtiminen ei ole tarpeen. Näin ikävä kierre alkaa purkautua.

3) Muista, että huolehtimisessa on kyse pelosta. Pelko ei useinkaan katoa, vaikka kuinka ajattelisimme jotakin muuta tai järkeilisimme, ette se on hyödytöntä. Mutta pelko katoaa, jos kohtaamme reilusti pelkäämämme asian. Kun kohtaamme pelkomme aiheen rohkeasti, pelko hälvenee, vaikka se aluksi tuntuukin vain kasvavan. Kohtaa pelkosi. Jos pelkäät kertoa omista epäonnistumisistasi tai niiden mahdollisista seurauksista vanhemmillesi tai ystävällesi, niin kerro kuitenkin. Jos olet rohkea, et jatkossa pelkää vastaavia asioita niin paljon, eikä sinun tarvitse myöskään stressata niistä niin paljon.

181


On tietysti muistettava reilusti sekin, että elämässä on aina ongelmia ja joillakin ongelmilla on aivan todellisia ja konkreettisia seurauksia. Monesti pelkäämämme asiat todella tapahtuvat. Job totesi "Mitä minä kauhistuin, se minua kohtasi, ja mitä minä pelkäsin, se minulle tapahtui" (Job 3:25). Kuinka sitten voimme kohdata vaikeudet ja ahdistukset? Ensiksikin sinun kannattaa pitää mielessäsi se, minkä jo totesimme: huolehtiminen ei auta mitään. Mutta joku muu auttaa. Avun tuo se salattu asia, jonka jo mainitsimme ja jonka vain harvat tuntevat. Ne, jotka sen tuntevat, ovat voineet kokea, kuinka pelko muuttuu luottamukseksi. Tämä salattu asia on usko. Raamatun sankarit - rohkeat miehet ja naiset - osoittivat monesti nöyryytensä ja heikkoutensa ahdistavien vaikeuksien keskellä. Jotkut profeetoista kokivat syvää masennusta, monet heistä halusivat masennuksessaan jopa kuolla. He löysivät kuitenkin tien ulos masennuksesta. He oppivat ammentamaan voimaa kaikkien ongelmiensa, pelkojensa, huoliensa ja kaiken toivottomuuden keskellä.

Daavid pääsi eroon kuolemisen halustaan irrottamalla katseen itsestään ja kiinnittämällä sen Jumalan lupauksiin. Daavid joutui heräämään pelostaan ja toteamaan: "Miksi murehdit minun sieluni ja miksi olet minussa niin levoton? Odota Jumalaa. Sillä vielä minä saan kiittää Häntä, minun kasvojeni apua, minun Jumalaani". "Mutta minun sieluni Jumala lunastaa tuonelan vallasta". "Sinä pelastit minun sieluni kuolemasta, minun jalkani kompastumasta, että vaeltaisin Jumalan edessä, eläväin valkeudessa" (Ps. 43:5; 49:16; 56:14). Daavid alkoi etsiä Jumalaa elämän lähteenä, mutta hän ymmärsi, että hänen oma tahtonsa vaikutti siihen, pääsisikö hän osalliseksi elävästä vedestä. Jumala voi johdattaa sinut veden äärelle, mutta hän ei voi pakottaa sinua juomaan siitä. Vain usko voi nostaa meidät ylös. Daavid ja monet muut saivat kokea voimaa heikkoudessaan (ks. Hebr. 11:34). Kärsimystensä kautta he vahvistuivat, oppivat kärsivällisyyttä ja kasvoivat kypsiksi ihmisiksi, joissa ilmeni hengellinen todellisuus.

Usko on sitä, että luotamme Jumalan mahdollisuuksiin ratkaista ongelmamme silloin, kun olemme Hänelle kuuliaisia (ks. Hebr. 11:6). On aivan luonnollista, että ne ihmiset, joita Jumala käyttää, joutuvat kokemaan monia vaikeuksia ja vastoinkäymisiä.

Onko uskosta apua? Kyllä todella on. Usko toimi kaikkien Raamatun henkilöiden kohdalla. Usko auttoi muun muassa Aabrahamia, Jaakobia, Joosefia, Moosesta (ks. Hebr. 11:1-40). Usko auttoi Daavidia, joka jo nuorena poikana saattoi taistella leijonan, karhun ja myös Goljatin kanssa (ks. 1. Sam. 17:37). Usko voi toimia myös sinun kohdallasi.

Todellinen usko tulee kuitenkin vain Jumalalta. Jotta uskosta olisi sinulle apua, sinun tulee rukoilla Jumalalta apua ja luottamusta ja sitten kohdata rohkeasti ongelmasi hänen avullaan heittämällä kaikki murheesi hänen päällensä, sillä hän pitää sinusta huolen (ks. 1. Piet. 5:7). Rukoile Jumalalta luottamusta, ettet kantaisi niin paljon huolta eri asioista ja mene sitten eteenpäin niiden ohjeiden mukaan, mitä tässä luvussa on tuotu esille. Jos teet niin, elämäsi muuttuu paljon miellyttävämmäksi ja täyteläisemmäksi kuin ennen. Et enää murehdi ja huolehdi niin paljon kuin ennen, vaan olet todellisena todistuksena Jumalasta. Näin voimme kokea sen, mihin Paavali meitä kehotti : "Älkää mistään murehtiko... ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa" (Fil. 4:6,7).

On kenties hyvä todeta tässä yhteydessä, että ihmisen väärät asenteet ja reaktiot, joita olemme tässä luvussa käsitelleet, eivät liity ainoastaan masentumiseen, vaan myös itsemurhalukuihin. Suomi kuuluu niihin maihin, joissa tehdään kaikkein eniten itsemurhia. Ihminen voi todellakin tuntea itsensä niin masentuneeksi, vihaiseksi, toivottomaksi tai arvottomaksi, että hän haluaa lopulta päästä elämästään eroon.

Onpa ihminen edennyt epätoivossaan kuinka pitkälle tahansa, hän voi aina palata takaisin ja muuttaa suuntaa. Hän voi muuttaa asioita elämässään ja hän voi muuttaa asennettaan niitä asioita kohtaan, jotka eivät pysy hänen hallinnassaan. Daavidin on täytynyt kokea syvää tuskaa sisimmässään, kun hän huudahti Herralle: " Valaise silmäni, etten nukkuisi kuolemaan" (Ps. 13:4).

Vuosien mittaan olen tuntenut hälyttävän paljon ihmisiä, jotka ovat sittemmin tehneet itsemurhan. Monet heistä olivat sellaisia, ettei heidän olisi voinut kuvitellakaan menevän epätoivossaan niin pitkälle. Viimeaikaisissa tutkimuksissa suomalaisten ja unkarilaisten itsemurha alttiutta pidetään ilmiönä, jota ei tavata samanlaisessa muodossa missään muualla. Suomalaiset ja unkarilaiset ovat taipuvaisia melankoliaan eri tavalla kuin muut. Pitäisikö meidän sitten alistua tämän tosiasian edessä vai pikemmin taistella tällaista tietoa ja käsitystä vastaan? Jumala ei koskaan tarkoittanut, että kukaan - olipa hän mies tai nainen, vanha tai nuori - lopettaisi itse elämäänsä. Ehkä selkein käsky itsemurhaa

182


vastaan löytyy kymmenestä käskystä: "Älä tapa" (2. Moos. 20:13). Tämä käsky pätee itsemme tappamiseen aivan samalla tavalla kuin muidenkin tappamiseen.

Itsemurha vie Jumalalta sen kunnian, joka hänelle kuuluu. Meidät on luotu maailmaan, että tuottaisimme Hänelle kunniaa. Itsemurha vaientaa sen astian, joka on tehty Jumalan kunniaksi. Kuningas Hiskia halusi elää Jumalalle. Hän sanoi: "Sillä ei tuonela sinua kiitä, ei kuolema sinua ylistä; eivät hautaan vaipuneet pane sinun totuuteesi toivoansa" (Jes. 38:18).

Toivottavasti ymmärrämme selkeästi sen, että ajatus itsemurhasta ei saa koskaan alkua Jumalasta, meidän luojastamme, vaan aina yksinomaan Saatanasta (ks. Joh. 8:44). Raamattu paljastaa, että Saatana on "ilkivallan hallitsija" (Ef. 2:2). Saatana tekee työtä väärien arvojen ja väärien asenteiden puolesta. seurauksena on se, että ihminen joutuu vaikeuksiin itsensä ja muiden kanssa ja vaipuu toivottomuuteen. Jotkut saattavat naureskella tällaisille puheille Saatanasta eivätkä tunnusta lainkaan sitä mahdollisuutta, että Saatana olisi väärien asenteiden ja turmiollisten tunnetilojen takana (ks. Ef. 6:12). Pahat henget tuovat vaarallisia ja kielteisiä tunnelmia ja tunteita helposti haavoittuviin ja varomattomiin mieliin. Joissakin heikoissa yksilöissä ne saattavat synnyttää halun itsemurhaan. Raamatusta käy hyvin selvästi ilmi, että Jumala haluaa meidän elävän maan päällä juuri sen ajan, minkä hän on meille kullekin säätänyt. "Meillä on Jumala, Jumala joka auttaa ja Herra, Herra joka kuolemasta vapauttaa" (Ps. 68:21). Elämä ja siihen liittyvä luovuus ovat niin suuria lahjoja Jumalalta, ettei meidän pitäisi koskaan sysätä niitä syrjään. Toiselta kannalta ajateltuna kristitty voi tietenkin pitää kuolemaa hetkenä, jonka Jumala on häntä varten suunnitellut (ks. Ps. 116:15; Snl. 10:27; Hebr. 9:27).

Jokainen masentuu joskus, toiset masentuvat vain helpommin kuin toiset. Itsekin olen omassa elämässäni kokenut hyvinkin suuria pettymyksiä joko itseni tai toisten suhteen. Kukaan ei selviä elämästä ilman pettymyksiä tai masennusta. Jokainen on kokenut jotain elämän nurjasta puolesta. Koemme nöyryytyksiä ja hylkäämistä aina silloin tällöin. Tällaiset vastoinkäymiset nujersivat muun muassa Aleksis Kiven (1834 1872), josta - ironista kyllä - vuosikymmeniä kuolemansa jälkeen tuli `Seitsemän veljeksen' ansiosta Suomen kansalliskirjailija. Kivi oli yksi niistä, joka ei saanut tunnustusta ja ymmärrystä omilta aikalaisiltaan. Hän kuoli 38 vuotiaana, yksinäisenä, hylättynä ja henkisesti sairaana pikkuruisessa mökissä Tuusulassa. Paavali huomasi elämänsä loppupuolella olevansa aivan samanlaisessa tilanteessa, mutta hän kirjoitti siitä hyvin lohduttavasti: "Ensi kertaa puolustautuessani ei kukaan tullut avukseni... mutta Herra auttoi minua ja vahvisti minua" (2. Tim. 4:16,17). Kristillinen usko antaa todellisen ja myönteisen näkökulman elämään (ks. Apt. 20:24) eikä jätä sijaa epätoivolle. Voi olla, että meidän osaamme maan päällä ei kuulu mitään dramatiikkaa, mutta mitkään ongelmat eivät ole meille kristittyinä tarkoituksettomia. Kaikki vastoinkäymiset voivat olla askelmia kohti kypsyyttä. Ilman haasteita pysyisimme vain alallamme ja elämästä tulisi hyvin tylsää. Usein ongelmat saavat meidät keskittymään siihen, mikä elämässä on todella tärkeää.

Ei ole mitenkään yllättävää, että nuoret samoin kuin varttuneemmatkin ovat yhä useammin vakiintumattomia ja ilman selkeää päämäärää ja toivoa. He näkevät kaikkialla vain turhuutta, mikä ilmenee muun muassa nykytaiteen keskinkertaisuutena. Monet taiteilijat näyttävät antautuneen rumuuden palvonnalle. He yrittävät vain kieltää omaa epätoivoansa. Myös nyky yhteiskunnan materiaalinen hyvinvointi näyttää vain lisäävän ihmisten turvattomuutta ja pelkoa.

Ruotsalainen Ingmar Bergman (s. 1918) on yksi moderneista elokuvaohjaajista. Useimmat hänen elokuvistaan kertovat ahdistuksesta ja epätoivosta, mikä johtuu siitä väärästä jumalakuvasta, jonka hän sai lapsuudessaan. Elokuva Fanny ja Alexander kuvaa hyvin Bergmanin tuntoja. Ironista kyllä Bergmanin isä oli luterilainen pastori, joka - voidaanpa häntä moittia tai ei - vaikutti siihen, että hänen pojastaan tuli ateistinen eksistentialisti. Bergmanin elokuvassa Talven valot (v. 1961) tulee esille pikemminkin epätoivoa kuin lohdutusta. Tämä näkyy erityisesti epäilevän pappi Thomasin roolissa. Bergmanin Jumala on vaiti. Hiljaisuus elokuvassa (v. 1963) tulee näkyviin se, että jumalallisen ilmoituksen puuttuminen johtaa myös inhimillisen kanssakäymisen surkastumiseen.

Eikö olisi korkea aika etsiä todellisia arvoja, joiden avulla monet ongelmat voitaisiin estää jo ennakolta? Eikö olisi aika käyttää piileviä voimavarojamme elämän ongelmien ja haasteiden kohtaamiseen? Jos olet masentunut, sinun tulee tietää, että asiat eivät ole aina niin huonosti ja että aina on tie ulos pimeästä tunnelista. Jos sinulla on oikea näkökulma elämään, iloitset jo siitä, että elät. Daavid julisti: "Minä olisin kadottanut voimani, ellen olisi uskonut näkeväni Herran hyvyyttä elävien maassa" (Ps. 27:13, engl. käännös). Et sinä ole ainoa, joka joutuu kokemaan muutoksia ja vaikeuksia.

183


Jokaisella meistä on ongelmia. Ne vain tulevat eri aikoina ja eriasteisina.

Masentunut ihminen usein häpeää tunnustaa sitä, että hän kokee jonkun ongelman ylivoimaiseksi elämässään. Hän kätkeytyy masennukseensa, onpa se kuinka tuskallista tahansa. Masennuksen kätkeminen on ylpeyttä. Kukaan ei ole aina vahva ja kykeneväinen kohtaamaan muuttuvia tilanteita, vastoinkäymisiä ja takapakkeja. Jokainen meistä tarvitsee joissakin ongelmissaan apua.

Masennus lamaannuttaa meitä sekä henkisesti että fyysisesti. Lääketieteelliset ja psykiatriset tutkimukset osoittavat, että masennus aiheuttaa epätasapainoa aivojen ja hermoston kemiallisessa toiminnassa. Masennus vääristää ajatuksia, käsityksiä ja tunteita. Tässä on tärkeä syy siihen, miksi masentuneen ihmisen ei kannattaisi tehdä tärkeitä, mahdollisesti koko elämään vaikuttavia ratkaisuja ennen kuin hän on saanut apua tilanteeseensa ja osaa arvioida asioitaan objektiivisesti.

Itsemurhaan taipuvainen ihminen kokee olevansa täysin epätoivonsa ja ahdistuksensa armoilla aivan kuten seuraavan tunnustuksen tehnyt henkilö: "Olen hyvin onneton ja välinpitämätön, mutta en mahda tilanteelleni mitään... Ajattelen usein, että vihaan kaikkia ympärillä olevia ihmisiä, joita kuitenkin rakastan. Väärä asenteeni aiheuttaa vihaa. Itken itseni iltaisin uneen... Olen jopa harkinnut itsemurhaa. Loukkaan muita ihmisiä käytökselläni enkä tiedä, mitä minun pitäisi tehdä. Toivoisin olevani kuollut."

Tämä henkilö ajatteli, että hänen toisiin ihmisiin kohdistamalleen kaunalle ei voinut tehdä mitään. Tällainen henkilö voi kuitenkin muuttaa elämänsä ja löytää elämänilon uudelleen. Hänen tulee ymmärtää, että kuoleman haluaminen on pitkällisen prosessin tulos ja vastaavasti ongelmasta pääseminen ei onnistu aivan yhdessä päivässä. Henkilö, joka hellii vääriä asenteita elämää kohtaan, ajautuu ennemmin tai myöhemmin haaksirikkoon - aivan samalla tavalla kuin ruotsalainen kirjailija August Strindberg (1849-1912). (viite 4) Joillekin masennukseen taipuvaisille ihmisille myönteisten tunteiden ja asenteiden puuttuminen on ollut osa elämää jo niin kauan, että he eivät edes ymmärrä, miksi he eivät pääse osallisiksi onnesta ja iloisista tunteista. Monet odottavat tilanteeseensa jotakin ihmeparannusta tai toivovat, että apu löytyy uskonnollisista kokemuksista. Mutta he voivat saada mielenrauhan ja hyvän olon vain, jos he muuttavat ajatustapansa myönteiseksi ja rakentavaksi ja pyrkivät ratkaisemaan omat ongelmansa.

Ihminen ei tietenkään pääse masennuksesta kädenkäänteessä. Ei ole ollenkaan harvinaista, että masentunut ihminen yksinkertaisesti antautuu masennukselleen, koska hän keskittyy vain omiin ikäviin tunteisiinsa. Mutta jos tällainen ihminen todella haluaa yrittää eroon masennuksesta, hän voi myös onnistua siinä. Onnistuminen alkaa yleensä siitä, että käy ongelmaan käsiksi ja yrittää kaikin keinoin ratkaista sen. Ongelman peittäminen tai sivuuttaminen vain pahentaa tilannetta entisestään.

Masennuksessa on tärkeää keskittyä ajatuksiin, joissa on edes jonkin verran itseluottamusta ja itsensä arvostamista. On myös tarpeen pyytää Herralta apua tilanteeseen, jos todella haluamme muuttaa sen, mikä elämässämme on pielessä, Hän johdattaa ja rohkaisee meitä ilolla (ks. Jaak. 1:58). Kun Herra sanoo meille: "Tulkaa minun tyköni, kaikki työtä tekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille levon" (Matt. 11:28), niin Hän ei tarkoita pelkkää pelastuksen vastaanottamista, vaan sitä, että Hän haluaa auttaa meitä kaikissa tarpeissamme (ks. myös Hebr. 4:16).

Synti ja epäonnistumiset tulee tietenkin tunnustaa ja hylätä. Meidän ei kannata kiduttaa itseämme sillä, mitä olemme joskus tehneet väärin, koska muuten koko elämämme menee menneisyyden voivottelemiseen (ks. Miika 7:18,19). Voimme unohtaa pahat tekomme, koska Jumalakin haluaa antaa ne anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta, mikä on vastoin Hänen tahtoaan meidän elämässämme. Jos teemme sellaista, jonka tiedämme vääräksi, on seurauksena masennusta tai muuten kielteinen olo. Epäonnistumista ei kannata tuijottaa sen pitempään kuin mikä on tarpeellista, että oppisimme niistä jotain.

On myös tärkeää elää päivä kerrallaan. Pyri tekemään parhaasi kaikissa kunkin päivän toimissa. Aloita päivä myönteisellä mielellä. Aseta pieniä, mutta tarkasti yksilöityjä tavoitteita itsellesi. Nauti tavoitteista ja käytä aikaa miettiäksesi, mitä olet saanut aikaan. Jos et ole onnistunut kaikessa tai joku asia ei ota onnistuakseen, mieti, missä on vika ja yritä seuraavana päivänä uudestaan. Jos jotkut ongelmat eivät tunnu millään ratkeavan, etsi rohkaisua ja neuvoa joltakulta, joka voisi mahdollisesti auttaa. Tulee päiviä, jolloin sinusta tuntuu, että olet palannut lähtöruutuun. Unohda tällaiset ajatukset a aloita jokainen päivä uudella mielellä. Älä anna yhden päivän epäonnistumisen pilata seuraavaa päivää.

184


Eteenpäinmeno saattaa tuntua alussa hitaalta, mutta pienikin edistys voi tuoda tullessaan tärkeän ja pysyvän muutoksen, josta on hyötyä koko loppuelämäsi ajan. Olen useita kertoja voinut seurata, kuinka eri ikäiset ihmiset ovat pikku hiljaa omaksuneet aivan uuden elämäntyylin ja nykyisin tuskin muistavat itsesyytöksiään ja kyyneliään. Kun Jumala saa tuoda valonsa ihmisen pimeyteen, se merkitsee aina muutosta. Meidän tulee oppia vapautumaan hädästämme ja kärsimyksistämme, ettemme ajautuisi itsemurhan partaalle.

Jos sinulla kuitenkin tuntuu olevan enemmän ongelmia kuin pystyt ratkaisemaan, sinun kannattaa etsiä ulkopuolista apua. Kerro tilanteesta vanhemmillesi tai jollekin luotettavalle varttuneelle kristitylle ystävälle. Voi kuulostaa epätodelliselta, mutta on varmaan paljon ihmisiä, jotka todella välittävät sinusta. He eivät kuitenkaan pysty lukemaan ajatuksiasi. Mene jonkun ystäväsi luokse ja kerro ongelmistasi. Kerro suoraan, että saattaa olla kysymys sinun elämästäsi ja sano, että tarvitset häneltä hetken aikaa itsellesi.

Jeesus ei pystynyt kätkemään tuskaansa ja masennustaan Getsemanen puutarhassa. Hän, Jumalan poika, ei hävennyt vedota opetuslapsiinsa omissa vaikeuksissaan (ks. Matt. 26:36-38). Oletko sinäkin valmis kertomaan sisäisistä taisteluista jollekin ulkopuolisille vai oletko liian ylpeä paljastamaan ongelmasi? Itsemurha on joillekin ihmisille ratkaisu pitkälliseen masennukseen, jota monesti vielä vaikeuttaa jokin kriisi tai menetys, esimerkiksi läheisen ihmisen kuolema. Taustalla voi olla myös itseluottamuksen raju horjuminen. Yllättävää kyllä, itsemurhaan päätyvien joukossa on myös lähetystyöntekijöiden lapsia. "Kasvojen menettäminen" oli syynä Ahitofelin, Absalomin neuvonantajan itsemurhaan. Kun Absalom ei ottanutkaan varteen Ahitofelin antamasta neuvosta, sortui tämän maailma täysin. Absalom sanoi: "Huusain neuvo on parempi kuin Ahitofelin neuvo" (2. Sam. 17:14). Ahitofel ajatteli: "Minua ei enää tarvita. Olen mennyttä. Kukaan ei enää kuuntele minua, olen epäonnistunut täydellisesti. Mitä iloa on enää elää, kun kukaan ei ota vakavasti? Minut on heitetty ulos kuvioista. Se ei ole oikein." Arvostuksen menettäminen voi olla tuhoisaa aivan samoin kuin esimerkiksi hyvän työpaikan menettäminen. Kun on tottunut olemaan tarvittu ja arvostettu, saattaa tällainen äkillinen syrjään joutuminen olla todella vaikeaa. Ahitofel oli aikanaan ollut myös Daavidin neuvonantaja. Hän otti vastaan lähettiläitä eri maista. Hän oli paikalla, kun kuningas teki sotasuunnitelmia. Hän oli kuninkaan korvana. Hänen virkansa oli hyvin tärkeä koko kansan turvallisuuden kannalta. Mutta nyt nuoret miehet ottivat tilanteen hallintaansa ja Ahitofelia ei enää tarvittu. Ahitofel säilytti virkansa oikeastaan vain siksi, että häntä ei raaskittu heittää suoraan syrjään.

Kuningas Daavid pelkäsi myös varmasti kasvojensa menettämistä. Hän rukoili: "Älä heitä minua pois vanhalla iälläni, älä hylkää minua, kun voimani loppuu...vanhaksi ja harmaaksi tultuani" (Ps. 71:9,18). On hyvin tuskastuttavaa tuntea itsensä tarpeettomaksi, katsoa jonakin päivänä peiliin ja todeta: "Kukaan ei enää tarvitse minua. Olen käynyt pelkäksi taakaksi. Ihmiset vain säälivät minua. Kukaan ei enää arvosta. Voisin yhtä hyvin olla kuollut, kun kukaan ei välitä." Mikä murheellinen loppu olikaan Ahitofelilla, kuninkaallisella neuvonantajalla. Pelko, masennus ja tunne "kasvojen menettämisestä" johtivat hänet itsemurhaan. "Mutta kun Ahitofel näki, ettei hänen neuvoansa noudatettu, satuloi hän aasinsa, nousi ja lähti kotiinsa omaan kaupunkiinsa, ja kun hän oli toimittanut talonsa, hirttäytyi hän; niin hän kuoli" (2. Sam. 17:23).

Useimmat itsemurhan yrittäjät antavat ymmärtää aikeistaan etukäteen jonkinlaisilla merkeillä joko tietoisesti tai tiedostamattaan. He eivät ehkä enää innostu asioista, jotka ovat yleensä kiinnostaneet heitä. Heillä on kenties täydellinen hälläväliä asenne. He voivat olla alakuloisia tai heidän persoonallisuudessaan tapahtuu odottamattomia muutoksia. Heidän nukkumis ja ruokailurytminsä saattavat mennä päälaelleen. He vetäytyvät ystävistään ja alkavat käyttää lääkkeitä tai alkoholia. Heistä saattaa lisäksi käydä ilmi, että he ajattelevat pakonomaisesti kuolemaa.

Itsemurhaa ajatteleva ihminen on onneton, yksinäinen sekä toivottoman ja äärimmäisen masentunut. Tällainen ihminen tarvitsee apua, rohkaisua, virikkeitä ja opastusta. Muuten hän saattaa todeta, että elämä ei ole elämisen arvoista.

Jos joku ystävistäsi käyttäytyy jollakin edellä kuvatuista tavoista, häntä selvästi vaivaa joku asia. Itsemurhayritys on viimeinen epätoivoinen ele huomion, rakkauden, avun ja ymmärryksen saamiseksi. Muistan erään ystäväni, joka opiskeli lääketiedettä Kuopiossa. Hän saattoi tehdä mitä ihmeellisimpiä asioita ja uskotteli jopa tappavansa itsensä vain kiinnittääkseen muiden huomion itseensä. Monet itsemurhaa harkitsevat ihmiset eivät todellisuudessa halua kuolla. He haluavat apua ja ymmärrystä joskus ehkä vain lämpimän tunteen, minkä he saavat siitä, että joku laskee kätensä heidän

185


olkapäälleen. Tällainen pienikin ele voi palauttaa heidän turvallisuudentunteensa ja luottamuksensa. Tosin tällainen auttaa ehkä vain hetkeksi ja sitten tarvitaan uusi huomionosoitus. He haluavat elää, mutta haluaisivat lievittää tuskaansa. Niillä, jotka ovat onnekkaita, on yleensä sellaiset vanhemmat tai sellainen ystävä tai opettaja, joka huomaa heidän tarpeensa ja auttaa heidät vaikean ajan yli.

Jotkut ongelmat voivat olla niin suuria, ettei niitä pysty itse kantamaan. Jos joku ystäväsi puhuu kuolemasta, kuolemisesta tai itsensä surmaamisesta, älä ohita asiaa kevyesti. Sinun täytyy kertoa asiasta jollekin varttuneemmalle, esimerkiksi hänen vanhemmilleen tai opettajalleen, seurakunnan työntekijälle tai koulukuraattorille, joiden uskot suhtautuvan asiaan tarpeeksi vakavasti.

"Luotettavin ennusmerkki ihmisen itsemurha aikeista on se, mitä hän puhuu ja miten hän puhuu. Jos joku sanoo sinulle hiljaisella äänellä, ettei hänellä ole enää mitään toivoa tai ettei ole muuta keinoa tai että hän haluaa saada rauhan, sinun tulee ottaa hänet hyvin vakavasti. Mutta jos joku tekee aikomuksistaan suuren numeron ja käyttää itsemurhaa uhkana saadakseen tehdä mitä haluaa, niin hänetkin tulee tietysti ottaa vakavasti, mutta ei niin vakavasti kuin toinen esimerkkimme" (The Masks of Melancholy - A Christian Psychiatrist Looks at Depression and Suicide by John White, p. 173, InterVarsity Press, England 1985). Sinun ei välttämättä pidä yrittää auttaa ystävääsi. Ystäväsi avun tarve on sitä luokkaa, ettet sinä hänen vertaisenaan ja kokemattomana pysty häntä todennäköisesti auttamaan. Sinun ensisijaisena tehtävänäsi on hänen ystävänään osoittaa, että välität hänestä ja etsiä varttuneempi henkilö, joka pystyy auttamaan häntä. Älä pelkää edes rikkoa ystäväsi luottamusta, jos uskot hänen olevan todellisessa vaarassa. Jos todella välität hänestä, kerrot hänen aikeistaan jollekin muulle. Kenties ystäväsi suuttuu sinulle tästä aluksi, mutta se on ainut tapa, jolla voit auttaa häntä uudistumisen alkuun.

Eräs masennuksen muoto, maanisdepressiivisyys, aiheuttaa ihmisessä tunnetilojen vaihtelua äärimmäisestä optimismista äärimmäiseen pessimismiin. Masentuneet ihmiset torjuvat lisäksi jääräpäisesti kaikki vakuuttelut heidän arvostaan ihmisinä. Nämä ihmiset eivät luonnollisestikaan kaipaa naurunalaiseksi tulemista tai lisäystä itsensä arvostamisen puutteeseen. Heidän sairaalloinen mielensä on jo entuudestaan tarpeeksi täynnä kielteisiä ajatuksia.

Henkilön joka haluaa uudistua, pitää etsiä itselleen harrastuksia ja asioita, jotka häntä kiinnostavat. Harrastukset voivat olla miltä elämän alueelta tahansa, mutta niiden pitäisi olla sellaisia, joiden kautta masentunut ihminen joutuu tekemisiin toisten samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Tällainen helpottaa ystävyyden ja keskinäisen luottamuksen syntymistä.

Oletko koskaan kuullut tarinaa teini ikäisestä nuoresta, joka kielsi vanhempiaan lukemasta hänen päiväkirjaansa, mutta piti päiväkirjaa avoinna keittiön pöydällä. Hän toivoi epätoivoisesti, että vanhemmat olisivat lukeneet sitä, koska hän ei pystynyt kertomaan heille suullisesti ongelmistaan. Tällaisia asioita tapahtuu ja ne osoittavat meidän kyvyttömyyttämme kertoa asioista niille, joiden kanssa meillä pitäisi olla läheiset ja avoimet suhteet. Välinpitämättömyys ja viileys luovat ihmisten välille kuiluja, joita on vaikeina aikoina hankala ylittää, tämä aiheuttaa turhautumista, mikä puolestaan johtaa masennukseen ja pahimmillaan itsemurhaan.

Jos joku ystävistäsi tai muuten tuntemasi henkilö tekee itsemurhan, kerro asiasta vanhemmillesi tai muille ystävillesi, että sinun itsesi olisi helpompi olla tuon tapahtuman jälkeen. Kerro heille kaikki se, mikä sinua asiassa painaa tai synnyttää kysymyksiä.

Itsemurha on kenties helpoimmin estettävissä oleva kuolinsyy. Se voidaan välttää pureutumalla etukäteen syvälle niihin syihin, jotka ajavat ihmisen epätoivoiseen tilanteeseen. Elämä voi olla onnetonta olosuhteiden tai ihmisen oman toiminnan takia. Me emme pysty muuttamaan muita ihmisiä, mutta me pystymme muuttamaan ajatuksiamme ja elämäntapaamme ja me voimme tehdä elämästämme täyteläisemmän kuin se on ollut, kun käytämme hyväksemme Jumalan voiman ja armon ihmeitä. Kun itse pääsemme jaloillemme, voimme olla avuksi ja rohkaisuksi myös muille ihmisille.

Raamatussa kerrotaan, että Saul tunnusti montakin kertaa väärät asenteensa (ks. 1. Sam. 26:21). mutta hän ei koskaan tehnyt mitään muuttaakseen mielensä ja hänenkin elämä päättyi itsemurhaan (ks. 1. Sam. 31:4). On ikävä todeta, että monet ihmiset ovat vastaavassa tilanteessa vain siksi. että he eivät tee niin kuin heitä neuvotaan tekemään eivätkä ota vastaan heille tarjottua apua. Toivottavasti kukaan meistä ei kuulu heihin.

186


Juudas Iskariot edustaa taas toisenlaista tapausta. Hän teki itsemurhan, koska hän luuli syntiään niin suureksi, että ei olisi koskaan voinut saada anteeksi. Hän kielsi Jumalan Pojan ja hän joutui petturuutensa takia suureen epätoivoon. Hän tuomitsi itsensä ja totesi: "Minä tein synnin, kun kavalsin viattoman veren" (Matt. 27:3-5).

Juudas hirtti itsensä, koska hän ei uskonut, että Jeesus voisi antaa hänelle anteeksi. Näin on monien kohdalla myös tänä päivänä. Monilla ihmisillä on Juudaksen ongelma. He tietävät tehneensä suuren synnin - he ovat ehkä polkeneet Jumalan armon jalkoihinsa, häväisseet Kristusta julkisesti ja siten ristiinnaulinneet Hänet, käyttäen väärin Jumalan rakkautta - eivätkä ota vastaan Kristuksen anteeksiantamusta. Kristus antaa anteeksi kaiken hänelle tunnustetun synnin, olipa kyse miten pahasta ja tuomittavasta teosta tahansa. Mutta meidän täytyy ottaa vastaan se, mitä hän tarjoaa. Vain Jumala tietää, kuinka moni on tuhonnut itsensä sen takia, että heillä on ollut Juudaksen ongelma. He ovat luulleet olevansa pettureita, joille ei voi antaa anteeksi ja jotka ansaitsevat kuoleman.

"SINUN TYKÖNÄSI ON ELÄMÄN LÄHDE; SINUN VALKEUDESSASI ME NÄEMME VALKEUDEN" (Ps. 36:10).

----------------------------------------------------------------------

1. Lääkärit ja psykiatrit yrittävät taistella ihmisten henkistä masennusta vastaan lääkkeiden, sähköhoidonjaerilaisten terapioiden avulla. Jokaisen menetelmän tehokkuudella ja turvallisuudella on myös toinen puolensa. Lääkkeillä etsitään tasapainoa potilaan hermostollisille heilahduksille. Lääkärit kokeilevat usein monia eri lääkkeitä ja lääkkeiden vaikutus tulee näkyviin vastaviikkojen kuluttua. Tällöin joudutaan tekemisiin myös lääkkeiden sivuvaikutusten kanssa. Lääkintäviranomaiset toivovat, että eri hoitomuodoilla pystytään lievittämään potilaan jännitystä ja tunne elämän häiriöitä. Samalla etsitään masennuksen todellisia syitä ja mietitään keinoja näiden syiden poistamiseksi. Toisaalta potilaalta itseltään odotetaan toimia hänen tilansa kohentumiseksi. En ole oikea henkilö arvioimaan, mikä on hyvä tai huono hoitomuoto silloin, kun pyritään parantamaan seurauksia eikä pureuduta todellisiin syihin. Jokaisen, joka joutuu kantamaan huolta tai vastaamaan masentuneista ihmisistä, on itse ratkaistava, mitä keinoja käyttää. Joillekin hyvin vakavasti masentuneille ja esimerkiksi itsemurha aikeissa oleville potilaille on joskus pakko antaa vahvoja lääkkeitä, jos heihin ei muutoin enää saada järjellistä kontaktia ja jos heidän elämänsä pelastaminen ei muuten ole mahdollista,

2. Jos olet erityisen kiinnostunut alkoholiongelmasta, voit lukea seuraavat teokset: George E. Vaillant: The Natural History of Alcoholism, Harvard University Press USA 1983. James R. Milan Katherine Ketcham: Underthe Influence A Guide to the Myths and Realities of Alcoholism, Bantam Books New York 1983.

3. Hyvin yleisesti ajatellaan, että kilpailu tuo ihmisestä esille parhaat puolet. Silti tutkimukset osoittavat, että yhteistyöllä päästään paljon parempiin tuloksiin ja vähemmillä psykologisilla ongelmilla. Me olemme joillakin elämänalueilla jo niin tottuneita kilpailuun, ettemme edes mieti muita keinoja asioiden hoitamiseksi. Yhteistyöllä pääsisimme kuitenkin parempiin tuloksiin.

4. Michael Meyer (London, Secker & Warburg 1985) on kirjoittanut Strindbergistä laajan ja parhaan elämäkerran, joka valaisee parhaiten Strindbergin murheellista elämää psykologiselta kannalta.

187


edellinen luku - alkuun - seuraava luku